Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2210 razy
Polubione posty: 137 razy

Przepisy i przypisy

Post 14 lip 2021, o 16:51

Ale chyba każdy piekarnik ma funkcję grilla?
To ma coś jeszcze? Zrób zdjęcie jak wygląda w środku. Albo tabliczki znaminowej.


Jest ryzyko, musi być wybór.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 198 razy
Polubione posty: 443 razy

Przepisy i przypisy

Post 14 lip 2021, o 16:54

ptk22 pisze:Ale chyba każdy piekarnik ma funkcję grilla?
To ma coś jeszcze? Zrób zdjęcie jak wygląda w środku. Albo tabliczki znaminowej.
Funkcja grilla w piekarniku ma tyle wspólnego z wwym. grillem elektrycznym co kos z koszeniem.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (14 lip 2021, o 17:08)
слава Україні 🇺🇦

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2210 razy
Polubione posty: 137 razy

Przepisy i przypisy

Post 14 lip 2021, o 17:08

stach22, OK wrzuć fotki 👍
Jest ryzyko, musi być wybór.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 352 razy

Przepisy i przypisy

Post 14 lip 2021, o 17:25

stach22 pisze:
14 lip 2021, o 15:22
Codziennie węgiel pod grilla rozpalacie?
Wiesz co, nie próbowałem po grillem węgla jeszcze palić. Butlę z gazem mam zostawić na miejscu czy odsunąć? ;-)

Grilla węglowego przez 5 lat użyłem ... no ze dwa razy. Szkoda mi na to życia ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 198 razy
Polubione posty: 443 razy

Przepisy i przypisy

Post 14 lip 2021, o 17:39

Alan, Alan, Alan! pisze:
stach22 pisze:
14 lip 2021, o 15:22
Codziennie węgiel pod grilla rozpalacie?
Wiesz co, nie próbowałem po grillem węgla jeszcze palić. Butlę z gazem mam zostawić na miejscu czy odsunąć? ;-)

Grilla węglowego przez 5 lat użyłem ... no ze dwa razy. Szkoda mi na to życia ;-)
Aaaa, to zupełnie inna historia ;-)
слава Україні 🇺🇦

tzi
3 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 40 razy
Polubione posty: 64 razy

Przepisy i przypisy

Post 15 lip 2021, o 14:08

Alan, Alan, Alan! pisze:
14 lip 2021, o 17:25
Butlę z gazem mam zostawić na miejscu czy odsunąć?
A gaz rosyjski ? Wspierasz wrogi reżim ! ( jak krajowy - wspierasz własny reżim )

Zostają surowe niemyte warzywa

tzi
3 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 40 razy
Polubione posty: 64 razy

Przepisy i przypisy

Post 15 lip 2021, o 14:12

stach22 pisze:
14 lip 2021, o 15:46
A już niebawem prund na mojego steka będzie pochodził z solarów.
Szach mat
Co na to biedne chińske dzieci co te panele w wiosce robiły ? ;-)

Sprawdzałeś czy jesteś w stanie ten prąd z paneli wypchnąc do sieci ( pomiary napięcia i odległość od transformatora w uproszczeniu ) ?

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 377 razy
Polubione posty: 354 razy

Przepisy i przypisy

Post 15 lip 2021, o 21:31

stach22 pisze:
14 lip 2021, o 16:54
Funkcja grilla w piekarniku ma tyle wspólnego z wwym. grillem elektrycznym co kos z koszeniem.
W piekarniku to sobie można zdjęte z normalnego grilla chwilę potrzymać. Ten model który pokazał Stach też jest na mojej krótkiej liście zakupów jak się sezon na normalnego grilla skończy. Jest jeszcze kilka fajnych modeli ale w tym automatyka jest ponoć dość dobrze porobiona.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Przepisy i przypisy

Post 15 lip 2021, o 23:36

Na zimowe wieczory jak znalazł. :thumb:
Malinówka na wódce:
Obrazek

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu

Użytkownicy, którzy polubili ten post (razem 2):
Kruszyn (16 lip 2021, o 06:02) • inquiz (16 lip 2021, o 08:07)
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

bojar
6 gwiazdek
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 77 razy
Polubione posty: 210 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 05:37

tzi pisze:
15 lip 2021, o 14:08


Zostają surowe niemyte warzywa
Na pewno pryskane. :mrgreen:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2210 razy
Polubione posty: 137 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 05:52

inquiz pisze:
15 lip 2021, o 21:31
W piekarniku to sobie można zdjęte z normalnego grilla chwilę potrzymać.
Ja grilluję w piekarniku lub kominku. Jak dla mnie piekarnik jest super. Trzeba tylko w połowie obrócić jedzenie. Bo funkcja grill działa od góry.
Jest ryzyko, musi być wybór.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 06:05

dzixd pisze:
15 lip 2021, o 23:36
Na zimowe wieczory jak znalazł. :thumb:
Malinówka na wódce:
Obrazek

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
No i to rozumiem, jak robisz
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 08:36

To co do gąsiorka nie weszło, poszło na dżem
:Thumb:

Obrazek
Obrazek


Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu

Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 198 razy
Polubione posty: 443 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 12:00

tzi pisze:
stach22 pisze:
14 lip 2021, o 15:46
A już niebawem prund na mojego steka będzie pochodził z solarów.
Szach mat
Co na to biedne chińske dzieci co te panele w wiosce robiły ? ;-)

Sprawdzałeś czy jesteś w stanie ten prąd z paneli wypchnąc do sieci ( pomiary napięcia i odległość od transformatora w uproszczeniu ) ?
Co do realizacji to jeszcze moment, narazie użyłem argumentu do dyskusjiObrazek
слава Україні 🇺🇦

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 198 razy
Polubione posty: 443 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 12:02

Apropos malin, zamierzam wreszcie w tym roku zrobić sok z malin, macie jakiś sprawdzony przepis, jakieś urządzenie etc.?
слава Україні 🇺🇦

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 352 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 12:43

stach22 pisze:
16 lip 2021, o 12:02
jakieś urządzenie etc.?
Paszczę. Dość dobrze mielą się w paszczy.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Jaca68 (16 lip 2021, o 19:09)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 198 razy
Polubione posty: 443 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 13:28

Alan, Alan, Alan! pisze:
stach22 pisze:
16 lip 2021, o 12:02
jakieś urządzenie etc.?
Paszczę. Dość dobrze mielą się w paszczy.
Sugerujesz zasadę ala „kopi luvac” Obrazek
слава Україні 🇺🇦

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 352 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 13:33

stach22 pisze:
16 lip 2021, o 13:28
Sugerujesz zasadę ala „kopi luvac”
No ba! Mam przydomową oczyszczalnię ścieków. Zawsze dogadzamy bakteriom!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 377 razy
Polubione posty: 354 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 21:54

stach22 pisze:
16 lip 2021, o 12:02
akiś sprawdzony przepis, jakieś urządzenie etc.?
Babcia robiła zawsze w takim ruskim sokowniku na parę - pod spodem woda z grzałką, potem zasobnik i pokrywa. Maliny przesypywanie warstwą cukru i to co skapało pasteryzacja.
Najważniejsze owoce - jak sam zbierasz to czujesz które są dobre i naprawdę dojrzałe.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 198 razy
Polubione posty: 443 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 22:00

inquiz pisze:
stach22 pisze:
16 lip 2021, o 12:02
akiś sprawdzony przepis, jakieś urządzenie etc.?
Babcia robiła zawsze w takim ruskim sokowniku na parę - pod spodem woda z grzałką, potem zasobnik i pokrywa. Maliny przesypywanie warstwą cukru i to co skapało pasteryzacja.
Najważniejsze owoce - jak sam zbierasz to czujesz które są dobre i naprawdę dojrzałe.
Tylko gdzie teraz znaleźć takie urządzenie?
Pamietam, że moja matka miała coś takiego, może jeszcze gdzieś leży w piwnicy.
слава Україні 🇺🇦

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 377 razy
Polubione posty: 354 razy

Przepisy i przypisy

Post 16 lip 2021, o 22:05

stach22 pisze:
16 lip 2021, o 22:00
Tylko gdzie teraz znaleźć takie urządzenie?
Na popularnym serwisie aukcyjnym? https://allegro.pl/listing?string=sokownik&order=qd
Jak masz piętrowy garnek parowy to też pewnie po małych przeróbkach da się zrobić.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 lip 2021, o 07:10

@stach22 weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej go i potem na małym ogniu postaw. Nasyp malin (jak je pougniatasz to szybciej puszczą sok)
Dodaj cukru w proporcji 250g/1000g malin (ja dżem robiłem w proporcji 1kg/1kgi jest słodki jak pieron).
Pogotuj na małym ogniu najlepiej do momentu aż zostaną gołe pestki. Jak chcesz słodszy to dosypujesz cukru i gotujesz aż się rozpuści.
Żadne Rocket science.
Jak chcesz dżem to po prostu gotujesz dłużej aż zacznie piana się robić.

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu

Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 198 razy
Polubione posty: 443 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 lip 2021, o 07:39

dzixd pisze:@stach22 weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej go i potem na małym ogniu postaw. Nasyp malin (jak je pougniatasz to szybciej puszczą sok)
Dodaj cukru w proporcji 250g/1000g malin (ja dżem robiłem w proporcji 1kg/1kgi jest słodki jak pieron).
Pogotuj na małym ogniu najlepiej do momentu aż zostaną gołe pestki. Jak chcesz słodszy to dosypujesz cukru i gotujesz aż się rozpuści.
Żadne Rocket science.
Jak chcesz dżem to po prostu gotujesz dłużej aż zacznie piana się robić.

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
I potem to cedzić ?
слава Україні 🇺🇦

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 lip 2021, o 09:26

stach22 pisze:
dzixd pisze:@stach22 weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej go i potem na małym ogniu postaw. Nasyp malin (jak je pougniatasz to szybciej puszczą sok)
Dodaj cukru w proporcji 250g/1000g malin (ja dżem robiłem w proporcji 1kg/1kgi jest słodki jak pieron).
Pogotuj na małym ogniu najlepiej do momentu aż zostaną gołe pestki. Jak chcesz słodszy to dosypujesz cukru i gotujesz aż się rozpuści.
Żadne Rocket science.
Jak chcesz dżem to po prostu gotujesz dłużej aż zacznie piana się robić.

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
I potem to cedzić ?
Dokładnie.
Przez drobne sitko żeby nasionka zostały a sok bo butelek i pasteryzować

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu

Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 198 razy
Polubione posty: 443 razy

Przepisy i przypisy

Post 17 lip 2021, o 10:00

dzixd pisze:
stach22 pisze:
dzixd pisze:@stach22 weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej go i potem na małym ogniu postaw. Nasyp malin (jak je pougniatasz to szybciej puszczą sok)
Dodaj cukru w proporcji 250g/1000g malin (ja dżem robiłem w proporcji 1kg/1kgi jest słodki jak pieron).
Pogotuj na małym ogniu najlepiej do momentu aż zostaną gołe pestki. Jak chcesz słodszy to dosypujesz cukru i gotujesz aż się rozpuści.
Żadne Rocket science.
Jak chcesz dżem to po prostu gotujesz dłużej aż zacznie piana się robić.

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
I potem to cedzić ?
Dokładnie.
Przez drobne sitko żeby nasionka zostały a sok bo butelek i pasteryzować

Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
No właśnie, kupa żmudnej roboty a ja bym to chciał jakoś bardziej „zautomatyzować” ;-)
Ale dzięki za przepis. W ostateczności tak zrobię, albo kupie garnki o których mówił Inquiz.
слава Україні 🇺🇦

ODPOWIEDZ