SUBARU wycofało się z RSMŚ...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: SUBARU wycofało się z RSMŚ...

Post 20 gru 2008, o 11:35

ale jakby kolorek podrasowac, felgi dac zlote i dwa spojlerki... cudo. Nowy, kultowy pojazd. Ciekawe c 4turbo z tego by wyciagnelo.
Załączniki
Picture 1.png

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gość
5 gwiazdek

Post 20 gru 2008, o 12:20

fitush pisze: :wall: jednym slowem wielka kupa! ...najbardziej mi sie podoba ze wreszcie zaczeli robic FWD :x
Wygląda na to, że nie wiesz, że przednionapędowa Impreza jest obecnie sprzedawana w Europie.
Wprawdzie nie widzę jej w cenniku SIP, ale w niemieckim cenniku Subaru Deutschland jest jak najbardziej:
Impreza 1.5 RA fwd kosztuje 16.490 EUR, o 2.000 EUR mniej niż Impreza 1.5 RA awd.
Silnik ma moc 107KM.

Z ekonomicznego punktu widzenia to ma sens, bo raz, że auto tańsze, a dwa, że mniej pali, czyli tańsze w utrzymaniu.
Poza tym, to w ogóle problematyczna jest sensowność awd w aucie kompaktowym o mocy 107KM...
poza górami w zimie, itp... :roll:

Chociaz, w takiej sutuacji to jednak wybrałbym Kia Ceed 1.6 CVVT o mocy 126KM, który kosztuje 16.080 EUR, a jest nie tylko ładniejszy z zewnątrz, ale przede wszystkim ma dużo bardziej przyjemne i lepiej wykonane wnętrze.
7 lat gwarancji na Kia Ceed świadczy, że z jakością nie jest najgorzej.
Zresztą mam znajomych, którzy mają Ceed i nie słyszałem narzekań.

:->

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 20 gru 2008, o 16:59

fitush pisze: najbardziej mi sie podoba ze wreszcie zaczeli robic FWD :x

O co ten lament ? Przecież Imprezy FWD są odkąd Impreza jest produkowana.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2008, o 17:01

WRC FAN, sie nie wypowiadaj, bo jak sam pisales masz przypadkowy NIK!

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 20 gru 2008, o 17:17

Czyli co? SIP odcięło nas od Imprezy FWD ?? a to dranie :x

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 gru 2008, o 18:01

Piękny tytuł artykułu Obrockiego w najnowszym AMiS, dot. Imprezy diesel:

NIETAKTOWNA PROPOZYCJA...

I kilka zdań z artykułu:

Subaru to Subaru. a nie samochód. wersje WRX iSTi zbudowaly jego legendę. Wpierw zbeszczeszczoną zwyczjnym hatchbackiem. Teraz wstawiono silnik wyskoprężny...
...Zamiast Imprezy z duszą ma być Impreza z dieslem.
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 20 gru 2008, o 20:33

FUX pisze:I kilka zdań z artykułu:

Subaru to Subaru. a nie samochód. wersje WRX iSTi zbudowaly jego legendę. (...)
Czasem gdzieś wydrukują kogoś, kto coś z sensem mówi.
Ale co z tego, skoro księgowi uznali, że budowanie aut dla pasjonatów się nie opłaca (i co gorsza, pewnie mają rację...).... :-|

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 gru 2008, o 21:32

gootek pisze: 7 lat gwarancji na Kia Ceed świadczy, że

7 lat trzeba będzie zasuwać do ASO i bulić :whistle:
gootek pisze: z jakością nie jest najgorzej.

Też tak myślę.
FUX pisze: Subaru to Subaru. a nie samochód.
No taaaak, ale trudno teraz produkować coś z sensem w branży moto - koncerny mają limity średniej emisji CO2 (i stąd Daihatsu Sirion w ofercie FHI, zresztą myślę że zamówienie tego samochodu wywołałoby niezły popłoch w SIP :giggle: chociaż u Kopra raz widziałem) więc na takie jedno STI trzeba mieć w ofercie ze 4 Siriony a Impreza 1.5 to jakaś pomyłka - raz u dealera proponowali mi takie auto jak powiedzieli "dla żony" więc się spytałem czy pomogą jej pchać spod świateł ale nie zrozumieli :roll: - no ale rozumiem że to takie "rozszerzenie grupy docelowej" pytanie tylko czy ta grupa docelowa nie siedzi już w Golfach w każdym razie na pewno więcej się sprzeda diesli i Imprez 1.5 niż STI. Dorwałem sąsiadów z garażu firmowego którzy jeżdżą Forkiem Boxer Diesel :x co pierwsze powiedzieli "no fajnie się jeździ" i jednym tchem "no i to diesel!" :o ręce opadają, po co ludziom te diesle, nagle wszyscy polubili życie na wsi, przecież do miasta to się nie nadaje.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 20 gru 2008, o 21:46

Konto usunięte pisze: (i stąd Daihatsu Sirion w ofercie FHI, zresztą myślę że zamówienie tego samochodu wywołałoby niezły popłoch w SIP :giggle: chociaż u Kopra raz widziałem) więc na takie jedno STI trzeba mieć w ofercie ze 4 Siriony
Własnie pojawiło się coś takiego zielonego u mnie w garażu. Na niemieckich numerach. Znaczek Daihatsu rozpoznałem, ale modelu już nie. I mówisz, że SIP to sprzedaje? No, no... :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 gru 2008, o 21:53

Dla niepoznaki nazywa to Justy ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 21 gru 2008, o 19:20

Konto usunięte pisze: "no i to diesel!"

W Polsce i Rzeszy panuje bezmózgi kult mazutu. Mazut nowy jest ok, jeśli ktoś strzela rocznie 30kkm plus, poniżej się to ekonomii nie trzyma.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2008, o 19:46

Jakby kogos to interesowalo to w Grecji diesla moze miec tylko taksowka i vany, ciezarowki...
osobowe jedynie benzynowe.
Co do oplacalnosci diesla vs benzyna.

Wyobrazmy sobie taka sytuacje, masz czlowieku budzet na kupno firmowego samochodu.
Mozesz se kupic benzynowy lub diesla, przymusu nie ma. I za paliwo placa. Placa, ale bez wchdzenia w doliczanie do dochodu u mnie np mozna wydac 500pln, to znaczy nie wypisujac kwitow.
No to jakbym mial diesla to bym nie musial wypisywac kwitkow... A tak biore 5 razy benzyne, wiec i kwitkow sporo.
No tak, i chce se do zakpanego na dzien lub dwa na narty smignac w 4 osoby. No to dieslem jedziemy tam za 200 zlotych a moim za 1000. Wiec nie jedziemy. No jakas inna benzyna by to kosztwalo 500 - 700
Jesli brac pod uwage sluzbowe, to dieselek taniej pracownika samego wypada. Do Austrii na narty od granicy na jednym baku i pol drogi z powrotem.
Tego typu ekonomia sklania do kupna diesla.
Ale i tak sie zastanawiam czy nie brac benzyny. Jak caly narod bedzie juz kupowal rope, to ja sie pytam, czy ta ropa zawsze bedzie na stacji.
A z drugiej strony - to ile razy sie jedzie rocznie na narty, lub wakacje jakies...
No tak, ale jesli tak jak ja sie zroblo 6000km podczas urlopu, to spalanie 10-11 ( przy turlaniu sie ) vs powiedzmy 5-6.. to polowa wydatkow. Czyli tak na oko nie 2400 a 1200. z grubsza. Plus wyjazd na narty o dwa baki mniej x dwa wyjazdy, czyli 4-5 bakow oszczednosci. Jakies pojedyncze wyjazdy kilka bakow rocznie. Powiedzmy jeszcze 4.
a wiec mamy:
1200 ( dlugi wyjazd) plus 1800 z tych dodatkowych bakow, razem 3000 oszczednosci na prywatnych wyjazdach sluzobowym autem jesli to diesel. To jest 300 zlotych miesiecznie.
Jednemu to wisi, innemu nie bardzo.
Mowimy o aucie sluzbowym.
Prywatne auto - auta o ktorych ja mysle sa o jakies 12.000 - 14.000 drozsze w wersji dieselowskiej. Jesli srednio diesel by palil 7 ( watpie, raczej blizej 8/9) a benzyna 12 to roznica w cenie sie po trzech latach wyrownuje. Ale jesli diesel pali troche wiecej to ta roznica sie wyrownuje po 4 latach na oko, a potem sie juz na dieselu zyskuje. Podobno przeglady drozsze. Moja zona placi 800 za przeglad a ja jakies 1500 lub wiecej. Wec nie wiem jak to z tymi dieslami jest.

No a poza tym to korci zeby sie nie poddawac paranoi ogolnej.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2008, o 19:52

michal,
Jeżeli rożnica zakupu porownywalnej benzyny z dieslem sięga 10 000-12 000 to nawet przy tych przebiegach trzeba sie po lbie podrapać...
Chyba, że ktoś chce trzymać furę 5+lat.
Spalanie ON/PB rożnica ok. 3 l/100km daje 10 pln
Ostatnio ceny na oba paliwa takie same; u mnie w każdym razie...
Min. trzeba zrobić ponad 100 000 km, żeby się wyzerowało.
Pomijam ceny przeglądow, ich częstotliwość.
Cena odsprzedaży jest porównywalna....
I tak dużo za dużo w plecy na sprzedaży; na accordzie ponad 50% w dół po 4 latach i 170 000 km
Chyba przyjdzie jakiś roczniakow szukać, ktore największy spadek maja za sobą.

No a Subaru to juz w spadkach przoduje. :roll:
Fura 2 lata i ceny odspredaży na poziomie 50% wyjściówki...
1 i ostatni raz... :wall:
Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2008, o 19:57

Arno pisze: No a poza tym to korci zeby sie nie poddawac paranoi ogolnej.
Największą paranoja jest ostatnimi czasy spadek wartości gratów :x
Mam nadzieję, że księgowi producentów skutecznie im wybiją z glowy faceliftingi co 3 lata i nowe budy, pseudo, co siedem....
Jeżeli lepiej sie przypatrzyć, to w przeważającej większości jest to jednak ciągla ewolucja modeli, a nie rewolucja...
No chyba, że jakiś duży akumulator wsadzą i silnik elektryczny... :cofee:
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2008, o 20:13

Wszystkiemu winne komptery i latwosc przygotowywania nowych modeli no i konkurencja.
A SAAB trzymal model pewnie z 120 lat i zdycha.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 gru 2008, o 20:49

Moim zdaniem świetnym sposobem na rozkręcenie przemysłu motoryzacyjnego byłaby masowa produkcja aut z napędem alternatywnym.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2008, o 20:50

na gaz. wzrosnie sprzedaz kapusty modrej

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2008, o 20:59

Konto usunięte pisze:Moim zdaniem świetnym sposobem na rozkręcenie przemysłu motoryzacyjnego byłaby masowa produkcja aut z napędem alternatywnym.
Wczoraj z Arno u Gala byłeś, że tak piszesz?
Chłopie!

Jeżeli zrobią auta na wodę, to Ci studnię akcyzą oblożą...
Wspomnisz moje slowa!
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ