Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Post 19 paź 2008, o 09:58

Grzesiek_67 pisze: Olej te dachy, tę więżbę
Uuuuuuuuuu.....
To jeszcze daleka droga przed Tobą... :-(

;-)

Dolce far niente ;-)

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 19 paź 2008, o 20:17

Nie wiecie ile ten prodrive ma cali? 2.5"? 3"?
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 20 paź 2008, o 07:43

To ja się dołączę. Web twierdzi, że wymiana tylnej puchy daje szybsze wkręcanie turbinki - jeszcze bez remapu - potwierdza to ktoś?

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2.5XT

Post 20 paź 2008, o 09:39

Z tego, co czytalem na obu forach, to tylko takiego wydechu, jak H&S, albo Devil. Inne zmian raczej nie spowoduja. Od siebie dodam, ze prawdopodobnie dotyczy to tylko Imprez i Forka 2.5XT, bo S-turbo i zdaje sie, ze 2.0XT tez, maja zwezke w center pipe. W jednym zrodle czytalem, ze center pipe od WRXa (ale nie wiem ktorego) pasuje idealnie, a w srodku jest tylko katalizator bez zwezki i troche uwalnia. W tym samym zrodle pisza, ze S-turbo przed 2000 rokiem ma na tyle tolerancyjne ECU, ze po takiej zmianie jeszcze daje rade sterowac dawka paliwa i nie ma problemu z CEL, czy zubozona mieszanka. Moze Jako jest w stanie potwierdzic te wersje?

p.s. rura ma srednice 2.5"
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 paź 2008, o 15:25

kolejna wredna zwężka, wtedy trzeba brać cały cat-back.

Machoń
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 XC Celebration MY '07

Post 11 sty 2009, o 21:43

Witam,
Temat wielokrotnie wałkowany ale prosze o porade. Mam forka 2.0 (wolnossący) MY07' 158KM, na gwarancji. Dumam i dumam co by tu porobić z wydechem.... w grę wchodzi tylko końcowy tłumik. Jak wszyscy chce zeby buczało i gulgało i pioruny w tyłu leciały.... trudno, rodzina zrozumie (chyba :? ). Ma dudnić i koniec. Tak tu Was czytam i widze, ze albo Prodrive albo H&S (tylko H&S srednio wygląda , jak rurka od kranu :x no ale jak ma gulgać to wyglad mniej wazny)
Please... doradźcie :evilgrin:
Na YouTubie jest filmik jedyny taki "Forester N/A Prodrive exhoust" .. taki dźwiek juz by mi pasował, wszystko na tym filmiku fajnie wygłąda i gra, tylko mam wrażnie ze coś za dobrze to nawet bulgota jak na samą końcówkę... albo to nie N/A albo wiecej modyfikacji... albo ja sie myle ? hmmm :-d Inny filmik z Prodrivem tylko w forku XT nie brzmi juz tak dobrze.... :-/
Suma sumarum co lepiej założyc... bo to seryjne pierdzenie nijak nie widzi mi się w subaru i juz mi się znudziło... a tam taki potencjał bulgotu.... tylko jak go wydobyć ? Pozdrawiam wszystkich

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 527 razy

Post 11 sty 2009, o 22:05

Machoń, pogadaj z Artim. Jego wolnossak ładnie bulgocze - to zasługa kolektorów a nie tłumika końcowego.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 sty 2009, o 22:14

Machoń pisze: Na YouTubie jest filmik jedyny taki "Forester N/A Prodrive exhoust" .. taki dźwiek juz by mi pasował, wszystko na tym filmiku fajnie wygłąda i gra, tylko mam wrażnie ze coś za dobrze to nawet bulgota jak na samą końcówkę... albo to nie N/A albo wiecej modyfikacji...
Na filmiku jest Forester 2.5 N/A z moim tłumikiem (to ja wrzuciłem ten filmik na youtube). Tak gada wersja N/A z tłumikiem końcowym Prodrive bez żadnych dodatkowych przeróbek. Jeżeli masz ochotę posłuchać na żywo, jak gada tłumik końcowy Prodrive w Forku 2.0 N/A (158 KM), to zapraszam do Krakowa.

Machoń
0 gwiazdek

Post 11 sty 2009, o 22:50

So What! Fajny filmik :mrgreen: I fajny sound :mrgreen: Nieźle... jak tez tak chce...buuu a masz możliwość taką żeby posłuchać ??? No co raz bardziej mnie sie to podoba.... :mrgreen: Wiesz...taki pokaz na lajfa duzo by pomógł... nawet bardzo... ale szukałem takiego nowego prodrive'a na necie ale nie znalazłem.... swego czasu cos takiego było za gablotą w Emil Freyu ale juz nie ma :-( Ja czasami w soboty pojawiam sie w Krakowie.... jakby co to szczegóły obgadamy :giggle:
Ale ten filmik... brzmi extra... az ciezko sobie wyobrazić ze to tak gada bez tych kolektorów róznoodległościowych... dla mnie git :thumb: jak tak ma grać moje 2.0 N/A to ja cie fikam... :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 sty 2009, o 23:10

Machoń, niedaleko masz z Krosna do Krakowa. Zrób wycieczkę, posłuchaj. IMHO wydech So What! to najfajniejszy wydech do wolnego ssaka w forku. W każdym razie najfajniejszy jaki słyszałem. Dyskretny, ładnie bulgoczący i głęboki. Gdyby nie to, że mam milion innych wydatków, to pewnie już dawno bym założył.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 11 sty 2009, o 23:57

Konto usunięte, no ale w Twoim stadzie Forków jest jeden bulgotający ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2009, o 00:45

Machoń, zapraszam. Daj znać jak się będziesz wybierał do Krakowa.
Konto usunięte pisze: IMHO wydech So What! to najfajniejszy wydech do wolnego ssaka w forku. W każdym razie najfajniejszy jaki słyszałem. Dyskretny, ładnie bulgoczący i głęboki. Gdyby nie to, że mam milion innych wydatków, to pewnie już dawno bym założył.
Nawet nie wiesz, jaką frajdę sprawia mi czytanie Twojej oponii :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 sty 2009, o 09:06

So What!, przymierzam się do tego, żeby pożyczyć od Ciebie kasę :-) To tzw. zmiękczanie obiektu :mrgreen:

A serio, to naprawdę jestem pod wrażeniem tego wydechu i jeśli cokolwiek będę zakładał do wolnossącego forka, to tylko taki.
Chloru pisze: Konto usunięte, no ale w Twoim stadzie Forków jest jeden bulgotający ;-)
Ostatnio bulgotanie się nasiliło nawet. Pewnie następuje perforacja wydechu :mrgreen: :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 12 sty 2009, o 09:12

Konto usunięte pisze: Ostatnio bulgotanie się nasiliło nawet. Pewnie następuje perforacja wydechu

jak coś, to mam do sprzedania kompletny seryjny wydech do forka :-> wszystkie rurki

a poza tym to wygląd Supersprinta owalnego jest nie do przebicia w forku

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 sty 2009, o 10:41

a może ktoś ma elteca i może coś o nim powiedzieć?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2009, o 10:46

Konto usunięte pisze: So What!, przymierzam się do tego, żeby pożyczyć od Ciebie kasę :-)
A już myślałem, że chcesz dostać prezent :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 sty 2009, o 15:20

deLux pisze:a może ktoś ma elteca i może coś o nim powiedzieć?
Eteryczny ma, ale w WRX-ie. Podobno w forku jest dużo głośniejszy niż cała reszta.
esilon pisze:
Konto usunięte pisze: Ostatnio bulgotanie się nasiliło nawet. Pewnie następuje perforacja wydechu

jak coś, to mam do sprzedania kompletny seryjny wydech do forka :-> wszystkie rurki
No ale wtedy będę miał ciszej a nie głośniej :-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 sty 2009, o 19:26

Konto usunięte pisze: Ostatnio bulgotanie się nasiliło nawet. Pewnie następuje perforacja wydechu :mrgreen: :mrgreen:

I za darmo :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 13 sty 2009, o 16:05

jakość dźwieku nienajlepsza, ale supersprint rzondzi :mrgreen:

Link: http://pl.youtube.com/watch?v=RbjlqTrwx1c

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2009, o 16:11

esilon, gada pięknie 8-) Ty jednak masz Forka turbo i, z tego co pamiętam, wymieniałeś cały wydech, a nie tylko tłumik końcowy.

esilon
6 gwiazdek

Post 13 sty 2009, o 16:21

So What! pisze: Ty jednak masz Forka turbo

coz taka karma :-d
So What! pisze: z tego co pamiętam, wymieniałeś cały wydech

a nawet więcej :-d
So What! pisze: esilon, gada pięknie

bardzo mi miło, dziekuję 8-) :razz: :->

Machoń
0 gwiazdek

Post 15 sty 2009, o 16:20

No witam, skontaktowałem sie z działem części w Emil Frey'u i Pan powiedział mi , ze tłumik Prodrive'a można zamówić (cena ponad 2 tyś.) ale to jest tłumik tylko do wersji turbo... ;-( i co tu teraz zrobić ? To znaczy, ze nic do wolnegossaka nie można założyć ? :o Doradźcie...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 15 sty 2009, o 16:40

Machoń, tłumik do wersji turbo można spokojnie założyć do NA.
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 sty 2009, o 16:52

Machoń pisze: No witam, skontaktowałem sie z działem części w Emil Frey'u i Pan powiedział mi , ze tłumik Prodrive'a można zamówić (cena ponad 2 tyś.) ale to jest tłumik tylko do wersji turbo... i co tu teraz zrobić ? To znaczy, ze nic do wolnegossaka nie można założyć ? Doradźcie...
IMO to jest ten sam tłumik.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 15 sty 2009, o 16:57

Machoń PW
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

ODPOWIEDZ