Czy mniej pożądamy Subaru?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Czy mniej pożądamy Subaru?

Post 23 paź 2008, o 22:48

Piter 35 pisze: Tam + opłaty
:-/ Czyli - trzeba szacować mniej-więcej 150% dobrego Forka Turbo w podobnym stanie i roczniku...? :cofee:
Piter 35 pisze: zawsze chciałem subaru
Wiadomo ;-)
Ale wątek taki, że dobrze się przyjrzeć ewentualnym alternatywom... :whistle:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 23 paź 2008, o 22:49

jmiciuk pisze:Piter Ty tak serio - innym sprowadzasz a sam nie jezdzisz subaru ? To tak można ??
Jasne, że jeździ!
(tylko ciągle innym) ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 paź 2008, o 23:02

WiS pisze: Czyli - trzeba szacować mniej-więcej 150% dobrego Forka Turbo w podobnym stanie i roczniku...?
To zależy jaki rocznik Cię interesuje :?:
WiS pisze: Wiadomo
Ale wątek taki, że dobrze się przyjrzeć ewentualnym alternatywom...
Wis ty nie wiesz jakie mną targają uczucia :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 23:07

Piter 35 pisze: zależy jaki rocznik Cię interesuje
Patrząc po moich aktualnych studentkach, to np. 1986 jest zupełnie OK... A w kwestii aut, to za jakieś dwa lata się okaże, jak stoję z kasą. Jedno jest pewne - i tak nie będzie wtedy wchodził w grę 2010 ;-)
Roboczo myślę np. o 3-5 letnim Foresterze XT - albo o czymś, co byłoby niewiele starsze, ale za to fajniejsze...
Piter 35 pisze: ty nie wiesz jakie mną targają uczucia
Może to i dobrze ;-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 23:19

WiS pisze: Patrząc po moich aktualnych studentkach, to np. 1986 jest zupełnie OK...
ładnie Ładnie :mrgreen:

Co do auta ,czyli rocznik '05-'07 kwestia jeszcze 2.0 czy 2.5 XT , właściwie już wtedy już nie było 2.0 :idea:

jmiciuk
2 gwiazdki
Auto: Narazie jezdzę rowerem :)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 23 paź 2008, o 23:22

Piter, bo na PW nie odpowiadasz to juz kit z tym :D ZApytam tu :D
A starsze forki tez jeszcze sciagacie czy nie ?? Tak mowię o takich do ok 30kpln

Piter 35
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 23:25

jmiciuk odpowiadam , tylko myślę jaką tu Ci cenę zaproponować za mojego forka :mrgreen:
Dam znać myślę ,że się jakoś dogadamy :thumb:

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 23 paź 2008, o 23:29

taką malutką :)
A masz jeszcze jakiegos czy mowisz o tamtym ?

Piter 35
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 23:30

Mówię o tam tym .

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 23 paź 2008, o 23:30

Piter a jak to jest, mozesz w razie czego wystawic fakturę na całą kwotę czy będzie jakiś problemik ?

Piter 35
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 23:32

Nie ma problemu , na całą kwotę :idea:

jmiciuk
2 gwiazdki

Post 23 paź 2008, o 23:36

No to cool . Ale tego się obawiam trochę, pozatym niewiem jeszcze kiedy sprzedam tego mojego a nie chcę byc zbyt dlugo bez auta więc dlatego pytam jak to jest ze sprowadzeniem czegos innego, czy jest taka mozlwiosc. A o tym to szerzej mozemy rozmawiac w przyszlym tygodniu jak dowiem się ile ktos mi da za berniego.Narazie to urwanie glowy bo mam 2 bledy w dowodzie i muszę to zalatwic przed sprzedażą ;-(

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 00:28

:cofee:
S1 ma bezpośrednio rywalizować z takimi autami, jak Mini Cooper S czy zapowiadaną Alfą Romeo MiTo GTA. (...) Pod maską znajdzie się zmodyfikowany silnik 1.4 TSI (...) Do tej pory ta podwójnie doładowana jednostka (turbina i kompresor) wytwarzała moc 180KM. Tym razem inżynierom z Audi udało się osiągnąć okrągłą wartość 200KM oraz 300Nm momentu obrotowego.
(...) Aby efektywnie wykorzystać ten potencjał, auto otrzyma napęd quattro. Moment obrotowy zostanie rozdzielony pomiędzy obie osie w stosunku 40:60 (z preferencją osi tylnej). Wszystko to, w połączeniu z siedmiostopniową dwusprzęgłową skrzynią biegów S-tronic, obiecuje naprawdę niezłe osiągi. Pierwsza "setka" na liczniku już po około 6 sekundach oraz prędkość maksymalna (elektronicznie ograniczona) równa 250km/h. Brzmi zachęcająco?
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,6129709,A ... kieta.html

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 00:40

Fantastyczne auto. Wygląda jak taki mały, rozgniewany pies. Super, naprawdę :-)
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 8 sty 2009, o 01:18

Najs :-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 8 sty 2009, o 01:36

Oj ładniutkie autko :-d
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Piter 35
6 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 11:57

Wygląda trochę jak mała karykatura auta :idea:
1,4 pojemności i 200ps :o , no cóż myślę ,że 100 tyś przebiegu i do śmieci :evilgrin:

Gość
5 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 12:17

Piter 35 pisze:Wygląda trochę jak mała karykatura auta :idea:
A mnie się bardzo podoba.
Tyle, że nie jest to samochód praktyczny, w moim rozumieniu praktyczności.
Dlatego dla mnie teraz odpada.
Może kiedyś, kiedy dorobię się garażu, kupie sobie jakieś niepraktyczne coś na specjalne okazje, kto wie...

Piter 35 pisze:1,4 pojemności i 200ps :o , no cóż myślę ,że 100 tyś przebiegu i do śmieci :evilgrin:
Przy przebiegach 10 tys. km rocznie to daje 10 lat eksploatacji.
To wystarczy.

Przecież to nie jest samochód dla przedstawiciela handlowego.
;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 8 sty 2009, o 16:03

to mnie sie raczej bardziej jedynka cabrio podoba od tego s1.
tez mala i zgrabna, do tego cabrio i rwd ..
choc cenowo drogawa.. bardziej konturent dla a3

oczywiscie caly czas mowimy o drugim aucie w rodzinie ;)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 23:10

Piter 35 pisze: myślę ,że 100 tyś przebiegu i do śmieci
gootek pisze: Przy przebiegach 10 tys. km rocznie to daje 10 lat eksploatacji.
To wystarczy.

Przecież to nie jest samochód dla przedstawiciela handlowego.
:thumb:

To po pierwsze.

Po drugie, wcale nie jestem pewien, czy rzczywiście to musi być nietrwałe. Już w jakiejś dyskusji tutaj chyba mówiłem: postęp, psze państwa, postęp.
W technologiach, materiałach...
Kiedyś (wcale nie tak dawno) z wolnossących dwóch litrów pojemności wyciskano sto koni z małym hakiem, nieco dawniej - 60-70 (FSO Warszawa! :idea: ), a dziś w Subaru (żeby daleko nie szukać) bez problemu około 160. I nikt się nie martwi o trwałosć tych silników... prawda? A gdyby tak wehikuł czasu przeniósł w rok 2009 samochodziarza zmarłego w, powiedzmy, 1989... to by biedak jęknął i niezwłocznie zmarł powtórnie, widząc, co się dzieje wokół.
200 koni z doładowanego 1.4 szokuje dziś - bo szokuje sama idea uturbiania takiego małego silnika. Za chwilę przywykniemy, idę o zakład.

Ja w każdym razie chętnie bym takie szybkie maleństwo z AWD przygarnął... 8-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 9 sty 2009, o 00:09

WiS pisze:A gdyby tak wehikuł czasu przeniósł w rok 2009 samochodziarza zmarłego w, powiedzmy, 1989... to by biedak jęknął i niezwłocznie zmarł powtórnie, widząc, co się dzieje wokół.
Ja mu się wcale nie dziwię. Jak umierał, to jeszcze produkowano Samochody, a nie iCary.
200 koni z doładowanego 1.4 szokuje dziś - bo szokuje sama idea uturbiania takiego małego silnika. Za chwilę przywykniemy, idę o zakład.
Zależy kogo. Małych żółtych niekoniecznie, u nich 1.0turbo (np. Charade GTti) to już spory potwór w porównaniu z doładowanymi kei-carami (przypominam, zgodnie z przepisami, całe 660ccm ;)) Europejczyków też nie powinno: Uno Turbo/Punto Turbo to przecie 1.3/1.4, tylko moc trochę mniejsza, Polo G40. W 1.4TFSI fajne jest coś innego: powrót Delty S4 -- Roots [1] z dołu, a jak Roots dostaje zadyszki, to z pomocą przychodzi turbo.

Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby zbudować silnik przewymiarowany jak mocna dwulitrówka, ale o pojemności 1400ccm. Albo zbudować go na pełnej kuciźnie, jak w starym Swifcie GTI (200KM bez protestu na fabrycznych flakach). I to nie są jakieś nowe rzeczy, skoro na początku lat 80-ych ludzie byli w stanie zbudować doładowany silnik ~1500ccm o mocy około 1400KM, to dlaczego nie dziś? Ciekawostka: ten silnik miał blok pochodzący z seryjnego samochodu (ale zawsze do budowy silnika wybierano egzemplarz, który miał przejechane minimum 100kkm, aby mieć pewność że wszystkie naprężenia odlewnicze i poobróbkowe poszły już niepamięć).

r.

[1] czy inny Lysholm, jakie to ma znaczenie.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 9 sty 2009, o 13:33

ky pisze: Uno Turbo/Punto Turbo to przecie 1.3/1.4, tylko moc trochę mniejsza, Polo G40
Wszystko fajnie wszystko super ale awaryjnośc tych silników była poza wszelkimi kategoriami a zwykły zjadacz chleba nie ma czasu i pieniędzy na częste wizyty u dilera .
Nie wiem ale ja jakoś nie jestem przekonany do takich wynalazków tym bardziej biorąc pod uwagę naczym teraz dilerka samochodowa zarabia ( gdzie są stare merole 124, auta które robią po 500 tyś km :!: ).
Teraz większość to szajs i chłam przeznaczony na 3-4 lata i na złom :-(

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 9 sty 2009, o 13:47

Piter 35 pisze: Wszystko fajnie wszystko super ale awaryjnośc tych silników była poza wszelkimi kategoriami a zwykły zjadacz chleba nie ma czasu i pieniędzy na częste wizyty u dilera.
Ale od tej pory minęło już prawie 20 lat: materiały się trochę poprawiły, środki smarne się poprawiły. Chociaż ja osobiście trochę bym się bał kupować turbosilnik po zwykłym melepecie, który używał kolejnego sprzętu AGD.
Nie wiem ale ja jakoś nie jestem przekonany do takich wynalazków tym bardziej biorąc pod uwagę naczym teraz dilerka samochodowa zarabia ( gdzie są stare merole 124, auta które robią po 500 tyś km :!: ).
Teraz większość to szajs i chłam przeznaczony na 3-4 lata i na złom :-(
Ale właśnie o to chodzi. Inaczej przemysł samochodowy by nie zarobił, prawda? To już nie są czasy aut robiących po 500-1000kkm, nie opłaca się. 300kkm powinno wystarczyć.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 15 sty 2009, o 12:00

Na taki artykuł się natknąłem: http://www.time.com/time/business/artic ... d=tsmodule
Z jednej strony wygląda na to, że polityka firmy sprawdza się. Z drugiej strony, szefowie Subaru cały czas liczą na lojalność klientów starszych modeli. Z tym, że nowe produkty Subaru mają się prawie nijak do tych starych modeli. Ciekaw jestem jak to będzie dalej wyglądało. Oczywiście w artykule mowa o rynku US, który jest dość specyficzny.

Swoją droga jak się widzi te ceny zza wielkiej wody to :wall:
czarne jest piękne...

Gość
5 gwiazdek

Post 1 mar 2009, o 22:47

http://moto.onet.pl/115965,1,1,0,0,0,galeria_media.html
Włodzimierz Zientarski, Krzysztof Hołowczyc, Andrzej Borowczyk i Andrzej Koper znaleźli się w jury, które wspólnie z dziennikarzami motoryzacyjnymi miesięcznika „Playboy” wybierało „Samochód Roku Playboya 2009”.

Nagrody przyznano w wielu kategoriach.
Ale żadnej z nich nie zdobyło auto spod znaku Plejad.

Czy mniej pożądamy Subaru?
:roll:

ODPOWIEDZ