subiektywnie obiektywnie normalne zjawisko???

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: subiektywnie obiektywnie normalne zjawisko???

Post 23 kwie 2009, o 19:20

WRC fan pisze:
So What! pisze: A jakby szpilki profilaktycznie wymienić.
A gwarancja ?
Bo przy dłubaniu w silniku się ją zachowuje... ;-)
jarmaj pisze: No i pomyśl o hamulcach. Albo zestaw z estijaja (ale wtedy też zmiana felg jak masz seryjne), albo coś w rodzaju d2/K-sport.

To zdecydowanie! Cena niewiele niższa niż remap z wydechem, a szybciej się zwraca. :mrgreen: Osobiście nie jestem już sobie wyobrazić WRXa bez D2, a jak zostawi się tył seryjny to zabawa jakby większa. :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 kwie 2009, o 19:23

jarmaj pisze: Same tarcze to pewnie nie. Ale może warto by założyć cały hamulec z WRX. Jest ich trochę na rynku, bo sporo osób w WRX-ach zmienia na coś większego i ceny są dość niskie.
Ok. Dzięki.

Kto ma nieśmigane od kobiety niepalącej hamulce do WRX, jak Kolego wyżej napisał, żeby pasowały?
jarmaj pisze: Przejechałeś 90 tyś na jednych tarczach????
No wiesz... Trzeba oszczędzać; kryzys... :giggle:
Dolce far niente ;-)

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 23 kwie 2009, o 19:26

Ja mam tak śmigam sobie rowerem te 50 dyszek dziennie i potem jak gdzieś dalej się Legasiem wybieram to czuję się jakbym Bugatti Veyron jechał tak mi miło i wygodnie a silnik taki mocny wtedy jest jak cholera :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 19:32

FUX pisze: od kobiety niepalącej hamulce do WRX, jak Kolego wyżej napisał, żeby pasowały?

:whistle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 kwie 2009, o 20:10

cArLoS, kupiles WRXa? :o Ogolnie wiadomo, ze to kupa padliny. Czem predzej zmien na evo 9, zrob remap na 400 konióf i koniecznie dokup brembo za 20 kola, bo musi stawac w miejscu. Niezbedne takze moze okazac sie wyprucie tego do golej blachy.

Do listy niezbednych zakupow dorzuc takze auto, ktorym bedzie dalo sie jezdzic na codzien. Polecam rowniez, zapoznac sie z ofertami dyfrow i innych takich. WRXa oddaj, moze ktos to wezmie. Moze...

A tak na powaznie :-)

Rozsadny remap i wydech powinny pomoc cieszyc sie dalej tym wspanialym autem jakim jest WRX.

Remek (ktory chcialby STi, ale w pelni zadowala sie prawie seryjnym WRXem).

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 23 kwie 2009, o 20:13

cArLoS pisze:niet - auto pochodzi z kraju żab i facetów w różowych blezerkach
A to już powód żeby nie mieć gwarancji? Ja tam nie wiem jak z tymi od żab jest, ale ja kupiłam auto w Germanii i gwarancję mam :whistle:

A co do tego żeby nic nie ruszać i nie zmieniać, bo silniki 2,5 to złom już mi się niedobrze robi :roll:
Powiedzmy że istnieje nieco wyższe prawdopodobieństwo uszkodzenia tego silnika w razie jego wyżyłowania do bólu, ale na litość boską to są normalne samochody! Gdyby 2,5 turbo wybuchały na każdym rogu co 5 minut, to FHI by już dawno poszło z torbami.
Jeśli się samochód maltretuje i upala to może i są zgony, ale nie wierzę że normalnie użytkowany silnik 2,5 z założenia skazany jest bezwzględnie na szybką biodegradację :roll:

cArLoS, jeśli boisz się o silnik spróbuj z zawieszeniem i wydechem To wyraźnie odczuwalne zmiany na +
Hamulce możesz zmienić, ale od tego nie poczujesz że jest szybciej :mrgreen:
A potem jak będzie Ci mało, kombinuj dalej. I przede wszystkim stosuj taktykę małego:
mały 5150 pisze:Nie pamiętam kiedy to wystąpiło u mnie ale później wystarczy pożyczyć od kogoś samochód, dostać w serwisie zastępczy albo na długo wyjechać. Po powrocie wsiadasz i wrażenie jest jakbyś kupił go wczoraj, Ja po ostatnim powrocie dorwałem się do Zła tak, że bak poszedł w 198 km :mrgreen:
Minęły 2 tygodnie i wydaje mi się, że turbo padło ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 20:20

barbie pisze: Hamulce możesz zmienić, ale od tego nie poczujesz że jest szybciej :mrgreen:

Z tym się nie zgodzę. Dzięki lepszym hamulcom można jechać (za)szybko, tam gdzie wcześniej jechało się wolno, no przecież "zawsze zdąży się wyhamować". ;-)

Nad zmianą zawieszenia ja bym się zastanawiał w zależności od tego po jakich drogach w większości się jeździ. Na dziurawych, seryjne zaczyna mieć same plusy. :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 20:25

EterycznyŻołądź pisze: Nad zmianą zawieszenia ja bym się zastanawiał w zależności od tego po jakich drogach w większości się jeździ. Na dziurawych, seryjne zaczyna mieć same plusy. :-)
200 metrow drogi u mnie pod firma remontuja rok. Jeszcze miesciac i kupie zawias z OBK - nawet zimowek na stalowkach nie sciagnalem jeszcze.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 23 kwie 2009, o 20:42

jarmaj pisze: Ale na pewno warto założyć jakiś fajny zawias (polecam Tein Super Street)
Też to zrobiłem i również polecam 8-) Wydasz 3 koła z dużym hakiem i zabawa na całego :mrgreen: dodasz jeszcze 5-6 stów to sobie będziesz sterował twardością amortyzatorów z kabiny (ale to podobno dla gejów :mrgreen: )
remek pisze: Rozsadny remap i wydech powinny pomoc cieszyc sie dalej tym wspanialym autem jakim jest WRX.
Jeżeli, jak mówisz nie masz już gwarancji to remeq dobrze gada. Dobry wydech i rozsądny remap. Tyle tylko, że ja nie wiem, w którym miejscu się kończy rozsądny remap w WRX'ie 2,5 :roll: Tyle już o tych 2,5 litra krążyło wieści...
Hamulunek to na pewno :cofee: Ja się zbieram do tego jak nie powiem kto. A to kolor zacisków mi się nie podoba, a to się zastanawiam czy tylko przód czy może komplet, kupić jakieś K-sport, D2 Racing czy od kogoś nowe lub używane z STi :whistle: Chyba, że chcesz puścić trochę kaski to AP Racing :mrgreen:

Aaaa, no i siatex z Prodrive'a załóż. Mówię Ci szatan nie kogut później z tego WRX'a :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 20:48

mały 5150 pisze: dodasz jeszcze 5-6 stów to sobie będziesz sterował twardością amortyzatorów z kabiny (ale to podobno dla gejów :mrgreen: )
mały 5150 pisze: A to kolor zacisków mi się nie podoba...
:mrgreen:
mały 5150 pisze: Tyle tylko, że ja nie wiem, w którym miejscu się kończy rozsądny remap w WRX'ie 2,5
O to mozna juz pytac specjalistow, ktorzy takie auta na codzien robia. ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 kwie 2009, o 20:56

FUX pisze:jarmaj,
a do mojego 2.0 MY'07 Forka jest sens zakladać jakieś dziebko lepsze tarcze od fabrycznych?
Fele 16'' i raczej innych nie będę zakładał. Mam najechane prawie 90kkm i przy energiczniejszzym hamowaniu zaczyną buczeć, więc chyba juz powoli nadchodzi ich koniec.
Acha. Z tylu są bębny :oops: .
Warto zestaw hamulcowy pod 16'' :)

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 20:57

remek pisze: Rozsadny remap i wydech powinny pomoc cieszyc sie dalej tym wspanialym autem jakim jest WRX.

carlos ma 2.5.......

Ilu jest użytkowników bezproblemowych WRX 2.5 z wydechem po remapie tutaj na forum? Ile nie ukręciło skrzyni nie robiło uszczelek i tak dalej.

Róbcie jak chcecie... ktoś na was zarobi.

Myślimy nad wprowadzeniem usługi wypożyczania silnika 2.5T na okres naprawy, myślicie że byli by klienci?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 kwie 2009, o 20:59

Azrael,
Dasz jakieś info na PW, jeżeli nie chcesz na ogólnym...
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 21:01

Ależ proszę, info jest ogólnie dostępne w sieci. PW.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 23 kwie 2009, o 21:08

cArLoS, a dlaczego nie masz gwarancji? Przecież powinna być uznawana w całej Europie.
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 23 kwie 2009, o 21:14

Azrael pisze:

carlos ma 2.5.......

Ilu jest użytkowników bezproblemowych WRX 2.5 z wydechem po remapie tutaj na forum? Ile nie ukręciło skrzyni nie robiło uszczelek i tak dalej.
Z tego co wiem nie ma tu żadnych WRX 2.5 z wydechem po remapie, o bezproblemowych nie mówiąc ;-)

Azrael pisze:Róbcie jak chcecie... ktoś na was zarobi.
Nie na nas, tylko na Carlosie :mrgreen:
ALE pytanie zasadnicze jest po co Carlos chce to robić. Bo z tego co ja rozumiem, to chce mieć trochę fajniej, a nie rajdufke. A skoro chce mieć trochę fajniej, to jest szansa że nie zamierza tego auta mordować, tylko nim po prostu jeździć. Tylko fajniej ;-)
I mimo, że jestem blondynką, to śmiem wysunąć hipotezę, że to nie remap zabija silniki, tylko ich złe traktowanie. Ale może mi się wydaje :roll:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 23 kwie 2009, o 21:22

barbie pisze: I mimo, że jestem blondynką, to śmiem wysunąć hipotezę, że to nie remap zabija silniki, tylko ich złe traktowanie.
No wiesz, na pewno nie remap sam w sobie, ale nie da się ukryć, że prowadzi on (wręcz na tym polega) do większego obciążenia silnika.
Więc szanse rosną a margines bezpieczeństwa się kurczy.
A że wysadzić można wszystko to inna para sandałów, o czym się sam przekonałem. :mrgreen:

W tym przypadku ja dalej bym obstawał za zrobiniem rzeczy typu zawias, geometria i hamulce. A potem cieszyć się fajną jazdą.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 23 kwie 2009, o 21:52

A ja powiem tak. Jeśli uważasz, że hamulce są za słabe to zmieniaj. Pewnie, że nie ma czegoś takiego jak za dobre hamulce, ale ja i tak nie umiem hamować. :-d W związku z powyższym twierdzę, że hamulce są dla mięczaków.

A skoro już jesteśmy przy gejach. Mały kiedy w końcu zrobisz remap? I tak gwarancja już nieważna, a silnik najwyżej się wymieni. :giggle:
Chyba, że czekasz na mnie.
czarne jest piękne...

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 22:01

barbie pisze: ALE pytanie zasadnicze jest po co Carlos chce to robić. Bo z tego co ja rozumiem, to chce mieć trochę fajniej, a nie rajdufke. A skoro chce mieć trochę fajniej, to jest szansa że nie zamierza tego auta mordować, tylko nim po prostu jeździć. Tylko fajniej ;-)
I mimo, że jestem blondynką, to śmiem wysunąć hipotezę, że to nie remap zabija silniki, tylko ich złe traktowanie. Ale może mi się wydaje :roll:
No, normalnie mógłbym się pod tym podpisać 8-) :mrgreen:
vibowit pisze: A skoro już jesteśmy przy gejach. Mały kiedy w końcu zrobisz remap? I tak gwarancja już nieważna, a silnik najwyżej się wymieni. :giggle:
Chyba, że czekasz na mnie.
Nie reaguję na tak mało wysublimowane zaczepki :whistle: :-) Jeszcze się taki nie narodził co by mi tę gwarancję mógł zabrać bądź nie. Teraz to już górki, do sierpnia i będzie 2 lata. Potem jeszcze rok :thumb:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 22:02

vibowit pisze: A ja powiem tak. Jeśli uważasz, że hamulce są za słabe to zmieniaj.

Ale dopóki się ich nie zmieni to się nie zdaje sprawy jak wybitnie strasznie słabe one rzeczywiście są. :whistle:

Takie strasznie rzeczy piszecie o 2,5, a ja takie dobre słyszałem o 2,0. Nic tylko jako tuning 2,5 swap na 2,0. :-)
mały 5150 pisze: A to kolor zacisków mi się nie podoba

A jaki masz?
remek pisze: 200 metrow drogi u mnie pod firma remontuja rok. Jeszcze miesciac i kupie zawias z OBK - nawet zimowek na stalowkach nie sciagnalem jeszcze.

Zakładaj zawias z Forka i ja jako pierwszy piszę się, żeby z Tobą jechać na jakieś forumowe spoty offroadowe. Ponoć od czasów pierwszych Plejad żaden użytkownik Imprezy nie odważył się pokazać Foresterowcą gdzie (na bezdrożach) ich miejsce w szeregu. :thumb: :evilgrin:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 22:13

EterycznyŻołądź pisze: A jaki masz?
No jak jaki? Czerwony, seryjny.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 kwie 2009, o 22:13

vibowit, mały 5150 zrobi remap jak tylko kupi jakieś fajne felgi :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 22:23

Chloru pisze: vibowit, mały 5150 zrobi remap jak tylko kupi jakieś fajne felgi :mrgreen:
To już mogę śmiało robić :cofee:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 kwie 2009, o 22:31

mały 5150, nie chwaliłeś się, że masz trzy komplety kół :-p :mrgreen: :thumb:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ