Moje pierwsze Turbo - jak tym jeździć?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
hornet
2 gwiazdki
Auto: bug
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Moje pierwsze Turbo - jak tym jeździć?

Post 23 gru 2009, o 14:07

Grzesiek_67 , temperatura oleju....
remek pisze: według tutejszych szkół, ruszasz po parunastu sekundach jak jest zimno.
Co z tym rozgrzewaniem zaraz po odpaleniu? Nie lepiej poczekać dłuższą chwilę?
Dzięki za odpowiedź

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 23 gru 2009, o 14:27

hornet, kilkanaście sekund wystarcza, aby pompa olejowa doprowadziła olej wszędzie. A jak już mamy wszędzie "film olejowy", to lepiej jest od razu silnik nieco "obciążyć", bo szybciej się rozgrzewa niż podczas "pyrkania" na postoju. tak więc lepiej jest ruszyć po kilkunastu (no może po kilkudziesięciu sekundach) i jechać spokojnie aż do osiągnięcia przez silnik optymalnej temperatury. :idea:

d_xter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GL Kombi.

Post 23 gru 2009, o 16:31

gootek pisze:
remek pisze:pare razy slyszalem ze rozpedzic do zadanej predkosci nalezy sie szybko
Nie sądzę, żeby tak było oszczędniej.
Myślę, że jest przeciwnie.
Ja się zgadzam z remkiem, powiedzmy sobie szczerze, spalanie na 1 RPM mamy stałe (cały czas silnik ma tą samą pojemność, nagar pomijamy), czyli spalanie sprowadza się do ilości obrotów i teraz prosta matematyka:
czy lepiej napędzać się przy 2500-3000 RPM przez 30 sek., czy na 4500-5000RPM przez 5 sek. :
2500-3000 ~ 2800 x 30 = 84000 RPM
4500-5000 ~ 4800 x 5 = 24000 RPM,

Czyli przyspieszając dynamicznie oszczędzamy jakieś 3-4 razy.
Założone czasy są przykładowe, wszystko zależy od prędkości jaką chcemy osiągnąć i jaką mocą dysponujemy.
Obrazek

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 gru 2009, o 18:24

d_xter, albo ja nie rozumiem, albo Ty studiowałeś pszczelarstwo :?
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

d_xter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 24 gru 2009, o 04:29

rrosiak pisze:d_xter, albo ja nie rozumiem, albo Ty studiowałeś pszczelarstwo :?
czego dokładnie nie rozumiesz ? Po tyldzie dałem wartość pośrednią, co bym nie musiał liczyć dwóch wartości - jak pomału wachlujesz biegami to (wg mojego przykładu) ciągniesz na 3000RPM, wrzucasz kolejny bieg i masz wtedy ok. 2500 (może troche mniej,) czyli IMHO mozna uznać, że cały czas jedziesz na 2800RPM, to samo w drugim przypadku. Mnożnikiem jest czas do osiągnięcia wymaganej prędkości.

Mam nadzieję, że teraz mój post jest bardziej zrozumiały. :cofee:
A co do studiów to wlaczę z informatyką.... :wall:
Obrazek

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 gru 2009, o 11:29

Ja tam się na silnikach nie znam, ale coś kojarzę, ze jednostkowe zużycie paliwa przez obciązony silnik spalinowy w funkcji obrotów nie jest stałe (wykres wygląda chyba jak parabola), a więc Twoje pierwsze i podstawowe założenie jest IMHO złe. Średnia z 2500 i 3000 to 2750 :razz: Iość zużytego paliwa w każdym zakresie obrotów zależy też sporo od tego jak operujesz przepustnicą, a to że w wyniku mnożenia rpm przez sekundy otrzymujesz rpm, potraktujmy jako drobny błąd ;-)

Najlepiej gdyby do tego odniósł się ktoś, kto ma pojęcie w temacie silników (Az, ky)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 24 gru 2009, o 11:46

Pewnie że zużycie paliwa nie jest prostą w funkcji obrotów. :lol:

Obroty są tylko jednym ze czynników mających wpływ na chwilowe zużycie, oprócz nich jest jeszcze masa innych.
Takie wyliczenie jak powyżej nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. :giggle:

Żeby nie dodawać tu przypadku z turbo, gdzie zużycie wręcz dramatycznie się zmienia jak wyjdzie się z podciśnienia i sprężarka zaczyna ładować.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 gru 2009, o 11:50

jarmaj pisze: Takie wyliczenie jak powyżej nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Dzięki jarmaj :-)
Jako człowiek z innej branży nie czułem się uprawniony do napisania tego wprost, więc zasugerowałem pszczelarstwo ;-)

d_xter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 gru 2009, o 16:49

Nigdzie nie mówiłem, że się znam na silnikach, tylko, że wg mnie szybsze (dynamiczne) dotarcie do zakładanej prędkości jest oszczędniejsze, a poza tym, dla kogoś innego kto się nie zna, a jadę jego autem, to tłumaczenie wystarcza :-p , więc mogę podeptać spod świateł :-p
Obrazek

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 gru 2009, o 17:11

d_xter, ale mnie najbardziej urzekła Twoja prosta matematyka :-) Wesołych świąt :idea:

d_xter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 25 gru 2009, o 17:37

Mam zdolności do bycia urzekającym :-)
Obrazek

ODPOWIEDZ