Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Auto dla dziada

Post 2 mar 2017, o 20:53

barton pisze:Coś o Subaru i ich przyszłych konstrukcjach:
Przypominam jedynie, że samochdy Subaru które mamy, zawsze miały OWE PASYWNE BEZPIECZEŃSTWO, a tu materiał mówi wyraźnie, że nasze modele się w porównaniu z nową platformą w zasadzie fatalnie prowadzą, ergo niebezpiecznie.
To ja się pytam, czy kłamią teraz czy wtedy, a może w obu przypadkach?

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 2 mar 2017, o 23:49

Arno pisze: czy kłamią teraz czy wtedy
ja ciągle - pomimo tylu lat - pamiętam wrażenie z jazdy próbnej głupim Foresterem.

według mnie Subaru musi - niestety - używać marketo-języka dostosowanego do czasów (i konkurencji). stąd teksty w stylu "bielsza biel".

co nie zmienia faktu, że W SWOJEJ CENIE były to przez lata jedne z najlepiej prowadzących się aut. potem stwierdzili, że "zwykły" produkt sprzeda się lepiej -> sprzeda się go więcej. obecna kampania sugeruje, że jednak wtopienie się w tłum nie jest taką fajną rzeczą. dlatego znowu chcą jakoś wyróżnić produkt.

ja bym tę pokazówkę odebrał tak: kiedyś nasze auta kupowali świadomi kierowcy. do rocznika 2008 (z grubsza). potem zmieniliśmy taktykę. nie wyszło źle, ale też nie wyszło tak, jak miało wyjść. więc wracamy do korzeni.
no i teraz trzeba jakoś udowodnić, że (w rzeczywistości) dobre korzenie były jednak choć trochę gorsze.

za chwilę znowu usłyszymy mój ulubiony (naprawdę) slogan motoryzacyjny: Think Feel Drive

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 3 mar 2017, o 07:41

damaz pisze:
ja ciągle - pomimo tylu lat - pamiętam wrażenie z jazdy próbnej głupim Foresterem.
Oj tak, forek my03-05 robił wrażenie , szczególne wesja xt.
Praca zawiasu moim zdaniem do dzisiaj zawstydza nowiutkie suviki. A na dodatek dokladali w standardzie to tajemnicze COŚ co odczuwal kierowca.
Kandydat na klasyka.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 mar 2017, o 09:02

Forek leciał po dziurawej polnej drodze nawet 100km/h
Disco, pomimo pneumatyki, takiego wyczynu nie za bardzo chciało powtórzyć. Może droga była już rozjechana, może wyjściowo + 1000 kg swoje robiło.
Za to gdzie indziej forek odstawał znacząco.

Panter
2 gwiazdki
Auto: OBK III H6 2007. ex. Outback 2,0 +ICOM, '02 manual
Polubił: 2 razy

Post 3 mar 2017, o 09:13

Pięknie to ujęliście. Ten spokój podróżowania bez wytworów cyfryzacji układów jezdnych pojazdów, jest niepowtarzalny. Ograniczeniem jest tylko fizyka, która tu dociera inaczej.
Szukałem dobrego silnika EJ251 lub tani do remontu, bo jeździłem na 2,0. Teraz podwoiłem moc - H6.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 3 mar 2017, o 21:57

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 4 mar 2017, o 11:27

Zrobiłem kilka tysięcy mil nowym mini-vanem Chryslera, czyli Pacifica MY 2017.
Silnik 3.6 286KM + 9-biegowy automat.
Samochod zaskakująco dobry.
W końcu udało się Chryslerowi prześcignąć bezpośrednią konkurencję czyli Toyotę Sienne i Hondę Odyseey. I to pod kazdym wzgledem.
Jakość wykończenia, komfort, ergonomia, prowadzenie
A najbardziej zaskoczyło mnie zużycie paliwa. średnio wyszło trochę poniżej 10l/100km, a raz nawet udało się zejść poniżej 5 litrow. Przy 5-osobowym obciążeniu.
:whistle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 mar 2017, o 17:19

Start i kurwa stop: too many start attempts. czy coś... Ja nie używam.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 mar 2017, o 17:20

esilon pisze:
damaz pisze:
Oj tak, forek my03-05 robił wrażenie , szczególne wesja xt.
Praca zawiasu moim zdaniem do dzisiaj zawstydza nowiutkie suviki. A na dodatek dokladali w standardzie to tajemnicze COŚ co odczuwal kierowca.
Kandydat na klasyka.
Ja wam powiem, że jakby toi miało być lepsze i w STI byłby automat w JP chyba jest, to mógłbym się może zacząć zastanawiać. Co prawda potrzebne mi kombi, ale żona ma XV więc móże jakoś to dźwigniem.
Ale automat musi być.
Jest jeszcze jeden elemnt kluczowy.
Fiotele w moim samochodzie, choć podstawowe są o niebo lepsze od tych w Subaru... No może jakię kubły nowe będą dobre... ale w mercu jedzie się 1400 km i nic. a w XV... nic nie mówię.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 mar 2017, o 19:34

Arno pisze: ale w mercu jedzie się 1400 km
Jakbys jeździł zgodnie z przepisami to by dupa bolała.
:giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2017, o 09:22

FUX pisze:
Arno pisze: ale w mercu jedzie się 1400 km
Jakbys jeździł zgodnie z przepisami to by dupa bolała.
:giggle:
Przy jeździe zgodnie z przepisami top serce często boli.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 6 mar 2017, o 11:21

busik pisze:ciekawe co powie jarmaj na pracę dla francuzów... o ile to prawda
trzeba będzie wiele teorii o autach na F zmienić :cofee:
We wtorek koncern PSA poinformował, że „rozważa z General Motors liczne inicjatywy strategiczne, włącznie z przejęciem Opla”. W ten sposób francuski koncern skomentował doniesienia agencji Reuters, która napisała, że w najbliższych dniach GM i PSA mogą ogłosić decyzję o fuzji Opla z producentem aut marki Peugeot i Citroen
http://wyborcza.pl/7,155287,21373761,pe ... otors.html
no to właśnie stało się :-)
Transakcja za 2 miliardy 200 milionów euro stała się faktem. W poniedziałek pojawiła się informacja, że Opel został sprzedany koncernowi PSA Peugeot-Citroen.

Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... gn=firefox
ciekawe czy bedom francuzy/chińczyki z Gliwic, czy może GM zostawił sobie tą fabrykę
szczegóły umowy pewnie będą jeszcze trochę niejawne
Chińczyków we władzach to może bym się tak nie obawiał jak francuzów, którzy jedyne co mają zawsze w planach - to restrukturyzację i cięcie kosztów, dla uzyskania dywidendy dla akcjonariuszy :wall:

Edyta:
a nie mówiłem:
Jak donosi agencja Reuters, PSA zapowiada, że dzięki temu przejęciu w ciągu dekady oszczędzi 1,7 mld euro. Grupa ma też podnieść efektywność marki Opel i Vauxhall w Wielkiej Brytanii o 6 proc. w tym samym okresie.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 6 mar 2017, o 16:48

przynajmniej Zośka nie będzie maiła problemu z najbliższym prezentem:

rozmówki polsko-francuskie

:lol:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 14:04

coś dla wielbicieli gwiazdy i dla Pitera, co za Panamerami się ogląda :mrgreen:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=GxGg_mbrzsY
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 14:11

taki ciekawy cytacik :whistle: :whistle: :whistle:
zauważmy, że przejęcie Opla i 50 proc. udziałów w europejskich oddziałach spółki GM Financial (drugą połowę bierze bank BNP Paribas) będzie kosztowało PSA 1,8 miliarda euro, z czego 1,15 mld w gotówce (resztę mają stanowić tzw. bony subskrypcyjne, wyemitowane na rzecz GM). Na odkupienie niespełna 33 proc. akcji banku Pekao od włoskiego UniCredit, PZU i Polski Fundusz Rozwoju wydały około 2,5 mld euro. Popuśćmy teraz wodze fantazji i wyobraźmy sobie, że zamiast na kawałek banku, rodzime instytucje przeznaczają część tych pieniędzy na zakup renomowanej, niemieckiej (!) marki samochodowej, z całym dobrodziejstwem jej inwentarza.

Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... gn=firefox

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 8 mar 2017, o 15:51

czyli co? kloru kombinowal, kombinowal i i tak finalnie kupil auto na F? :giggle:

esilon
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 15:56

busik pisze: coś dla wielbicieli gwiazdy i dla Pitera, co za Panamerami się ogląda

nowa morda Mietka rewelacyjna !

tylko te felgi mocno raperskie :giggle:
Załączniki
mercedes-amg-gt-concept-3.jpg

gregski
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 16:07

Obrazek

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 16:09

tak mię się skojarzyło, że ta morda to jakaś popularna ostatnimi czasy :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 16:17

identyczne pierwsze skojarzenie ale jednak zdecydowanie inny profil

nowy gril mietkow bedzie naprawde fajny
Załączniki
16c1132_27.jpg

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 8 mar 2017, o 16:42

gregski pisze: czyli co? kloru kombinowal, kombinowal i i tak finalnie kupil auto na F? :giggle:

Nie przypominam sobie jakiegoś strasznego kombinowania. Wybór był relatywnie prosty. Co więcej do pracy przemieszczam się w wygodnym fotelu a nie pod kocykiem w pozycji defekacyjno-kucnej :-p
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 16:47

a tak właśnie wracając do hipotetycznej sytuacji - to polskie państwo miało okazję, do małej zemsty na niemcach, za np. byłego kanclerza Gerharda, co obiecywał nam gazociąg przez Polskę - a jak odszedł z urzędu i poszedł do ruskich ...to rura ominęła nas
gdybyśmy wykupili Opla - można było go przykładnie położyć na łopatki i mieć małą satysfakcję, że co niemce zarobili to z nawiązką stracili

ale to taka bajeczka :-) no bo przecież kto w tym kraju miałby zarządzać tą firmą? wizjoner MM? :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 16:49

gregski pisze:czyli co? kloru kombinowal, kombinowal i i tak finalnie kupil auto na F? :giggle:
:lol:

esilon pisze:
busik pisze: coś dla wielbicieli gwiazdy i dla Pitera, co za Panamerami się ogląda

nowa morda Mietka rewelacyjna !

Bez gwiazdy nie ma jazdy.

Celownik być musi.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 8 mar 2017, o 16:53 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 16:51

busik pisze: polskie państwo miało okazję

a kto by sprzedał "nam" Opla :-(

gregski
6 gwiazdek

Post 8 mar 2017, o 16:56

Chloru pisze:
gregski pisze: czyli co? kloru kombinowal, kombinowal i i tak finalnie kupil auto na F? :giggle:

Nie przypominam sobie jakiegoś strasznego kombinowania. Wybór był relatywnie prosty. Co więcej do pracy przemieszczam się w wygodnym fotelu a nie pod kocykiem w pozycji defekacyjno-kucnej :-p
Nie porownywales, nie wiesz czy tak jest lepiej ;)
Poza tym kto nie lubi na kibelku posiedziec ;)

Na serio, ja Ciebie kojarze z przedniopednymi francuzami i znow sie wszystko zgadza ;) ironia losu ;)

ODPOWIEDZ