UWAGA - przedświąteczne (?) kradzieże paliwa!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: UWAGA - przedświąteczne (?) kradzieże paliwa!

Post 20 kwie 2011, o 09:02

Grzegorz pisze: Prawdziwy katolik nie może tak czuć, gdyż nie byłby prawdziwym katolikiem, pycha jest największym grzechem ;-)

Hmm, mam wrażenie, że mówisz/piszesz o jakimś Nadczłowieku a nie zwykłym, normalnym, z chuciami i wkurwami obywatelu planety Ziemia. Ale luz, wiara czyni cuda :-) Podobno.

Pozdrawiam
Grzegorz

Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 20 kwie 2011, o 09:13

Grzesiek_67, dość mocno wyrwałeś z kontekstu. Zdaje się, że chodziło o to, że katolik nie czuje się lepszy niż ktokolwiek inny tylko dlatego, że ma dekalog.

A Ty od razu o swoich chuciach piszesz :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 09:19

Konto usunięte pisze: Grzesiek_67, dość mocno wyrwałeś z kontekstu. Zdaje się, że chodziło o to, że katolik nie czuje się lepszy niż ktokolwiek inny tylko dlatego, że ma dekalog.

Tak. A ja okrutnie wyrwałem z kontekstu przyczynę tej niemożności czucia się lepiej. I tylko ta przyczyna wydawała mi się nieco Nietzscheańska. I tylko o to mi chodziło. Zresztą, to tylko wesoła propozycja pociągnięcia tego najżywszego wątku nieco dłużej i nieco dalej ;-)

Co do chuci - ja je mam, Pan je ma, no społeczeństwo je ma :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 10:19

Grzegorz pisze:
Arno pisze: Fido_, nie jest to ekshibicjonizm, tylko to samo co reszta towarzystwa mowiaco o tym, ze jest wierzaca, prawda? I o tym, że oni są dobrzy, bo dekalog ich wychował.
Arno gdzieś ty wyczytał, że ktoś deklarujący się katolikiem czuje się lepszy ze względu na dekalog hmm ? Prawdziwy katolik nie może tak czuć, gdyż nie byłby prawdziwym katolikiem, pycha jest największym grzechem ;-)
O, całkiem nieźle - Grzegorzu - ja napisałem, że są DOBRZY. A ty twierdzisz, że wyczytałem, że są lepsi.
Czyli typowe dla naszego forum ( i dla mnie) szybkie czytanie bez zrozumienia i robienie projekcji.
Dla mnie koncept grzechu jest obcy klasowo. Nic takiego dla mnie nie istnieje, bo przecież nie wierzę w życie poza grobowe i ewentualną karę/nagrodę. Za to wierzę w to, że trzeba być najzwyklej na świecie porządnym człowiekiem. A te wartości są dość niezależne od religii, kraju w którym się mieszka, rasy czy wyznania.

Tutaj coś po naszej POLSKIEJ pysze :)
http://www.colbertnation.com/the-colber ... e-of-jesus
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 10:48

Grzesiek_67 pisze: Co do chuci - ja je mam, Pan je ma, no społeczeństwo je ma :mrgreen:

Jasna sprawa, ale to nie oznacza, że od razu mamy wszyscy wkoło mówić o wszystkich organizowanych imprezach typu Bunga Bunga.

Umiar jest IMHO największą cnotą. We wszystkim.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 10:51

Konto usunięte pisze: że od razu mamy wszyscy wkoło mówić o wszystkich organizowanych imprezach typu Bunga Bunga.

Dalibóg, nawet nie próbowałem :mrgreen: Ale to, że o nich nie będziemy mówić, nie oznacza wcale, że ich nie posiadamy, i że to właśnie one w wielkim stopniu kierują nami.

Co do umiaru - również IMHO - NIE ! :-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 10:56

Grzesiek_67 pisze: Co do umiaru - również IMHO - NIE ! :-)

Tym się pięknie różnimy :-) Chętnie bym poczytał o przykładach w których umiar nie jest wskazany. Zwłaszcza takich związanych z szeroko pojętą moralnością, bo o tym tu chyba aktualnie dyskutujemy ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 20 kwie 2011, o 11:02

Arno pisze:Za to wierzę w to, że trzeba być najzwyklej na świecie porządnym człowiekiem.
Ale po co?
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 11:09

Vibovit, no właśnie słuszne jest twoje pytanie. Bo jeśli jesteś porządny, uczciwy, trzymasz się przepisów, ustępujesz, jesteś grzeczny - to cię przeciętny Polak wydymie, jak tylko będzie miał szansę.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 11:09

Konto usunięte pisze: w których umiar nie jest wskazany.

I tym się jeszcze pięknie różnimy - nie jest wskazany, jest wskazany, szeroko pojęta moralność, wąsko pojęta moralności, tego Ci Synu nie wolno a to Ci z kolei wolno, etc.
Chciałbym posunąć czymś takim wzniosłym, typu : " Wszystko jest dozwolone co nie szkodzi/uwłacza/przeszkadza twojemu otoczeniu". Ale... i to byłoby nieszczere. Ładne, chwytliwe, godne ale nieszczere. Nieszczere, gdyż nie czuję tego tak naprawdę. A co byłoby szczere ? A szczere byłoby to, że mam ochotę wyżyć mojej życie po same brzegi i poza nie, ile wlezie, ile pary w nozdrzach, ile szybkich uderzeń serca, ile się da, po same pachy, bokobrody, łysiny. Tak to jest szczere, może niemoralne, może niegodne ale szczere. I tak to czuję.

Ostatni raz robię taki "duchowy negliż", więc Panie Konto usunięte, miarkuj Pan na przyszłość ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 11:21

Grzesiek_67 pisze: A co byłoby szczere ? A szczere byłoby to, że mam ochotę wyżyć mojej życie po same brzegi i poza nie, ile wlezie, ile pary w nozdrzach, ile szybkich uderzeń serca, ile się da, po same pachy, bokobrody, łysiny. Tak to jest szczere, może niemoralne, może niegodne ale szczere. I tak to czuję.

Czyli hedonizm w czystej postaci?

Bardzo ładnie i poetycko napisane. Z wdziękiem. Szacun za szczerość. Ja wolę gonić króliczka ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 11:24

Konto usunięte pisze: Ja wolę gonić króliczka ;-)

No i fajno ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 11:38

Arno pisze:Vibovit, no właśnie słuszne jest twoje pytanie. Bo jeśli jesteś porządny, uczciwy, trzymasz się przepisów, ustępujesz, jesteś grzeczny - to cię przeciętny Polak wydymie, jak tylko będzie miał szansę.
Mię się rozchodziło o to skąd wiesz, że zabicie świniaka, by go wpałaszować jest ok, ale już zadźganie nieznajomego człowieka, by go zjeść jest be?
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 20 kwie 2011, o 11:41

Konto usunięte pisze: Ja wolę gonić króliczka

czyli jednak bungabunga :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 20 kwie 2011, o 11:44

Arno pisze: A te wartości są dość niezależne od religii, kraju w którym się mieszka, rasy czy wyznania.
no to skąd ta alergia?
Arno pisze: Vibovit, no właśnie słuszne jest twoje pytanie. Bo jeśli jesteś porządny, uczciwy, trzymasz się przepisów, ustępujesz, jesteś grzeczny - to cię przeciętny Polak wydymie, jak tylko będzie miał szansę.
myślę, że typowo dla naszego forum przeczytałeś bez zrozumienia ;-) W skrócie nazywa się to unik :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 11:47

vibovit, to jest dość głupie pytanie.

ale proszę, czy uważasz, że weganizm jest jedynym moralnym rozwiązaniem? Jeśli tak, to musisz odpowiedziec na pytanie, czy osłabiane rasy człowieczej poprzez pozbawianie jej białka odzwierzęcego nie jest grzechem. Zwłaszcza zastanawiam się jak na to patrzeć, jeśli się jest gornikiem dołowym, kamieniarzem, mistrzem szpadla...

Jesteśmy gatunkiem wszystko żernym.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 11:52

Arno, rotfl.

Ależ ja też jestem mięsopożeraczem. Obiad bez mięsa jest bez sensu. 8-)

Tyle, że ja nie o to pytałem, a Ty mi odpowiadasz pytaniem na pytanie.
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 11:55

vibowit pisze: Ależ ja też jestem mięsopożeraczem. Obiad bez mięsa jest bez sensu. 8-)
może nie być obiadu, ale kawał mięsa musi być! Po to dostaliśmy krowy i świnie, tak? ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 20 kwie 2011, o 12:01

vibowit pisze:zadźganie nieznajomego człowieka, by go zjeść jest be?
Vibowit,
idąc dalej tym tropem, dlaczego zjedzenie znajomego człowieka postrzegasz inaczej niż wpałaszowanie nieznajomego?

Czy to jest ten sam mechanizm, który powoduje, że mogę mieć apetyt na filet z soli czy marynowanego śledzika, ale wzdrygam się na myśl o ewentualnym zjedzeniu pielęgnic z mojego akwarium?
:roll:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 12:02

Лукашэнка, dlatego, że z czysto praktycznego punktu widzenia znajomi ludzie (żona, dzieci, współpracownicy, kumple do wódki) się przydają. Z takim obcym jest łatwiej, bo jest bezużyteczny. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 12:08

vibowit pisze: Z takim obcym jest łatwiej, bo jest bezużyteczny. :mrgreen:
no właśnie, skoro to bezduszny kawał mięsa sterowany procesami chemicznymi to można patrzeć jak na krowę. Ja czasami tak patrzę jak taka krowa rusza na światłach. :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 12:12

remek pisze: Ja czasami tak patrzę jak taka krowa rusza na światłach

ale raczej nie odcinasz jej półdupka celem konspumcji :mrgreen:

ja na przykład nie dam rady zjeść królika , kurczaka tak ale królika nie moge i juz, psychika nie pozwala

no chyba że w pasztecie :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 12:14

esilon pisze: ale raczej nie odcinasz jej półdupka celem konspumcji :mrgreen:
mi religia zabrania ;-) ale po dojściu do takiego wniosku będę się uważniej przyglądał samochodom bez rybek :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 20 kwie 2011, o 13:31

vibowit pisze:
Arno pisze:Za to wierzę w to, że trzeba być najzwyklej na świecie porządnym człowiekiem.
Ale po co?
Bardzo dobre pytanie. Serio. Jeśli ktoś się odważy i poszuka odpowiedzi, będę wiedział, że założenie tego wątku miało sens 8-)
Лукашэнка pisze: dlaczego zjedzenie znajomego człowieka postrzegasz inaczej niż wpałaszowanie nieznajomego?
Moim zdaniem, to lepiej znajomego - przynajmniej trochę wiadomo, czym bydlę karmione i na co chore było...

esilon
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2011, o 13:37

juz chyba więcej sie nie spotkamy na wspólnej kolacji :mrgreen:
WiS pisze: Bardzo dobre pytanie

najpierw to trzeba ustalić jednoznaczną definicję co to znaczy "porządny człowiek" dopiero potem odpowiedź po co ;-)

ODPOWIEDZ