Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 wrz 2008, o 16:10

Przypadkiem znalazłem - parę rzeczy zdaje mi się tu apetycznymi...:

http://www.winchester.com.pl/forum5.htm ... 6e5f442897



inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 wrz 2008, o 20:56

Ywone pisze: a ja mam przepis na pyszną rybkę czyli STEKI Z TUŃCZYKA Z KOLENDROWYM SOSEM
sosik przetestowany na łososiu warty polecenia. dodatkowo dość skutecznie niweluje zapach łososia.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 29 wrz 2008, o 23:31

Zrobiłam dziś rydze w maśle klarowanym 8-) . Przepis dostałam od koleżanki, a pochodzi on z XIX wiecznej książki kucharskiej dla młodych i niedoświadczonych pań domu :-d . Pychaaaa!!!

Przepis oryginalny :

Rydze w maśle jak świeże

Świeże rydze wybrane, najlepiej średniej wielkości,to jest więcej mniejsze niżeli większe, zdrowe zupełnie, gdyż to
jest bardzo ważne, obciera się ściereczką na sucho z piasku i ziemi. Włożyć w rondel masła niesolonego młodego dobrego, żeby nie było
gorzkie, rachując na przykład na garniec rydzów bez czuba czyli strychowany garniec, kwartę tego masła, i na to masło wsypać rydze,
dopiero postawić na wolnym ogniu i bez przykrycia dusić dopóty, dopóki masło nie zostanie zupełnie czyste, to jest klarowne, często ostrożnie
łyżką lub ron­dlem potrząsając. Gdy już masło klarowne widać, zestawić z ognia rondel, mieć w pogo­towiu słoiki, nie potrzeba
kompotjerów, ale jeżeli są kompotjery szerokie w szyjce, to mo­żna w kompotjery łyżką nakładać rydze razem z masłem, w którym się smażyły, tak, aby na wierzchu zawsze masło było. Gdy zastygnie masło, obwiązać słoiki pęcherzem ( :o ), wstawić ron­del głęboki, obstawić sianem, zimną wodą na­lać i gotować, od zagotowania wody 15 do 20 minut, potem do wystudzenia niech w wodzie zostaną. Gdy zaś się będzie brało do użytku w zimie, wstawić słoik w rondel z gorącą wo­dą, żeby się masło dobrze rozpuściło. Odwiązać pęcherz, spróbować masło, jeżeli nie zgorzkło, to z tem samem można podać, wylać rydze w rondelek, posolić, zasypać troszkę bułeczką suchą tartą, pieprzu i tak odgrzać, uważając pilnie, żeby się już nie smażyły, tylko zagrzały, gdyż inaczej stwardnieją. Jeżeli zaś masło nie dobre, na durszlak ze słoika
wylać rydze i włożyć w świeże masło, a będą jeszcze lep­sze Kto tylko nie żałuje masła, to tak niech zrobi, gdyż świeże masło zawsze lepsze
będzie, tamte zaś można użyć do pieczeni.

:-)

A w praktyce :

u mnie : 2 kostki dobrego masła i 40 dkg rydzów

klarujemy masło ( na leciutkim ogniu gotujemy ok. godziny-półtorej i zbieramy pianę oraz wszystkie paprochy), do masła wrzucamy lekko osolone rydze i dusimy kolejną godzinkę, aż wypuszczą sok, a masło przybierze kolor pomarańczowy. Przekładamy rydze z masłem do słoika, na wierzchu powinno być 1 cm masła (jeśli jest za mało, to trzeba trochę "dotopić" ;-)), zalać, zakręcić słoiczki i gotowe :thumb: .
Podobno można zostawić bez pasteryzowania, nie psuje się. Pyszne do smażenia befsztyków, można upiec wianuszki z polędwiczek wieprzowych, a w środek wyłożyć rydze i polać masłem, można zrobić jajecznicę z rydzami i cebulką... no i czego tam jeszcze dusza zapragnie :-).
Naprawdę świetne!
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 03:39

Doxa, a gdzie w dzisiejszych czasach się rydze dostaje? Już nie pamiętam kiedy rydza na oczy widziałem

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 11:57

Konto usunięte, w sklepie. :whistle:

W MarcPolu bywają.
czarne jest piękne...

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: WAW
Auto: Forek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 13:45

Konto usunięte pisze:Doxa, a gdzie w dzisiejszych czasach się rydze dostaje?
No w lesie przecież... mieszkasz w lesie chyba - szukajcie a znajdziecie :-)
Tak serio - jedyne miejsca w których widziałem ostatnio to Beskid Niski i Pogórze Przemyskie
Załączniki
IMG_3431.JPG
IMG_3407.JPG
fitter happier more productive

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 14:25

srnk pisze: Tak serio - jedyne miejsca w których widziałem ostatnio to Beskid Niski i Pogórze Przemyskie
W okolicach Wysowej też są ;-)

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: WAW
Auto: Forek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 15:46

So What! pisze:
srnk pisze: Tak serio - jedyne miejsca w których widziałem ostatnio to Beskid Niski i Pogórze Przemyskie
W okolicach Wysowej też są ;-)
Czepiam się ale Hańczowskie Góry Rusztowe wokół Wysowej to Beskid Niski właśnie :) A te wklejone rydze rosły po drugiej stronie Koziego Żebra (od strony Regetowa).
fitter happier more productive

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 16:58

srnk, no racja trochę mi się na wschód przesunęła granica Beskidu Sądeskiego :oops:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 17:36

Konto usunięte pisze: gdzie w dzisiejszych czasach się rydze dostaje?
Na Szkieletczyźnie - na przykład - też można dostać. Tzn. albo gratis w podkieleckim lesie, albo za odpłatnością na bazarku koło mojego domu.
Jak przyjmiecie przy okazji zaproszenie na kawę, to możemy zaprowadzić... 8-)

Edit: byłem na spacerze, sprawdziłem, są! :-) I chyba jak będą też jutro, to będą smażone na kolację... tak mnie coś naszło... ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 23:13

Konto usunięte pisze:Doxa, a gdzie w dzisiejszych czasach się rydze dostaje? Już nie pamiętam kiedy rydza na oczy widziałem
Nie były to własnoręcznie zbierane rydze. Kupiłam na bazarku. 30 zł. za kg :whistle:
Ale, ale... przepis przywędrował do mnie z Warszawy, znajoma kupuje też na jakimś bazarze. Niestety po 50 zł. za kg :-/
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 23:47

Doxa pisze:Nie były to własnoręcznie zbierane rydze. Kupiłam na bazarku. 30 zł. za kg :whistle:
Ile???

g.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 wrz 2008, o 23:53

Noo... 30 zł. za kg. :-> Dużo? Mało?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 00:03

Doxa pisze:Noo... 30 zł. za kg. :-> Dużo? Mało?
Za darmo. Hmmm... Tak by kupic pare kilo i kurierem na Warszawe... Hmm...

g.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 00:12

Hmm... tak się rodzą wielkie fortuny :-d
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 00:15

Doxa pisze:Hmm... tak się rodzą wielkie fortuny :-d
Myslalem raczej o jakims obiedzie ;)

g.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 00:22

Nie myślałam,że będziesz je sprzedawał ;-) . Pomyślałam raczej o oszczędności ;-)

To co? Przesyłka kurierska? Konduktorska?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 00:28

Doxa pisze:To co? Przesyłka kurierska? Konduktorska?

Powaznie? Jezeli tak, to jutro sie odezwe (musze ustalic ile :))) ).

g.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 00:34

No to czekam na informację :) .
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 07:09

Doxa, niech jakiś znajomy motocyklista przywiezie :razz:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 07:39

Konto usunięte pisze:Doxa, niech jakiś znajomy motocyklista przywiezie :razz:
Z nerkami... :giggle:
Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 paź 2008, o 18:04

Dolce far niente ;-)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 paź 2008, o 05:19

Doxa pisze:No to czekam na informację :) .

Doxa, jestes CUDOWNA!!!

g.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 paź 2008, o 08:49

Eee tam zaraz ... :oops:

Cieszę się, że się cieszysz :-) . Smacznego!
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 paź 2008, o 22:52

Doxa pisze:Eee tam zaraz ... :oops:
Jakie zaraz! Teraz I juz!

g.

ODPOWIEDZ