Czym oddychasz?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Czym oddychasz?

Post 6 paź 2015, o 22:14

Nie narzekajmy, i śmieci się mniej pali, i w lasach czy przy drogach jest ich mniej niż kiedyś.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 6 paź 2015, o 22:18

ptk22 pisze: truje wszystkich dookoła.
bo
ptk22 pisze: bo śmieci odbierają 2x w miesiącu

Nie to napisałeś ? Radzi sobie jak może w tym burdlu.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 6 paź 2015, o 22:26

leon pisze: Radzi sobie jak może w tym burdlu.
Dokładnie tak jest. I ten burdel dobrze byłoby uporządkować. Te palone śmieci szkodzą wszystkim ale niestety nic o tym nie słychać w kampaniach przedwyborczych. Po wyborach to już wiadomo, że nikogo to nie obejdzie bo wtedy tylko najpilniejsze problemy: legalizacja małżeństw homo i wrzucanie tematów zastępczych aby ludzie nie myśleli o długu publicznym, a przed świętami zorganizują nam w Lidlu igrzyska z główna wygraną panga lub karp dla najszybszych.
Jest ryzyko, musi być wybór.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 paź 2015, o 22:32

ptk22 pisze: bo śmieci odbierają 2x w miesiącu
Taką se chyba umowę zawarł :idea: zdaje się :cofee:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 paź 2015, o 22:37

No właśnie teraz po reformie umowa jest tylko taka, że płaci się ilość osób x stawka. Nie można negocjować częstszego wywożenia bo to jest ustalane na poziomie gminy. Teoretycznie może te śmieci wrzucić też do kubłów sąsiadów, ale one też są pełne. Pewnie jest na to jakieś wyjście ale on woli palić niż szukać innych rozwiązań.

A inny sąsiad nie ma firmy, więc zbiera plastiki i inne śmieci całe lato, aby było czym w zimie palić.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 6 paź 2015, o 22:43

Zakladajac, ze gminy poza Krakowem jednak cos zrobia w temacie bedziemy prawdopodobnie swiadkami koleinych paranoii typu zmuszanie ludzi do ciagniecia gazu i kupowania piecow z doplata... I prawdopodobnie nikt nie policzy, ze bardziej sie bedzie oplacalo podciagnac ludziom cieplo do domow z malych nowoczesnych mini elektrowni ktore mogly by rowniez generowac prad dla kilku budynkow i mialy nieporownywalnie mniejsze koszty serwisu i inwestycji, przy okazji stajac sie uzupelnieniem systemu energetycznego naszego? krajuraju... Rozwiazan jest sporo. Zdaje sie nawet sa calkiem proste bazujace na silnikach spalinowych.. A dlaczego sie tak prawdopodobnie stanie? Bo nie umiemy sie przeciwstawic chciwosci lobby ktore wygra z kazdym maluczkim.. Do tego trzeba swiadomosci i czasu na zabawe w naprawianie swiata.. To dlatego trzyma sie nas na limicie przezyciowym...
Ale nadzieje mozna miec zawsze, cieszmy sie, ze cos sie ruszylo w temacie.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 paź 2015, o 22:48

No tak ale gdzie się ruszyło w temacie? Ja nie mieszkam w Krakowie. U nas nic się nie rusza od lat. Z resztą wypowiedzi zgadzam się w 100%

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 6 paź 2015, o 23:11

No mozecie dzialac lokalnie... Nie odbieraj mi nadziei ;)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 paź 2015, o 23:22

Ja akurat staram się jak mogę, piec mam w pełni ekologiczny, nie palę śmieci, sortuję je i opłacam ich odbiór. Ale lokalne działania na większą skalę niż własny dom są bardzo trudne :-(

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 paź 2015, o 07:13

gregski, prosument ma stopę zwrotu kilkanaście lat, więc nie oczekuj cudów.
Czarne lobby ma się dobrze. ;-)

zgrocca
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: forester black, wolny ssak
Polubił: 25 razy
Polubione posty: 8 razy

Post 7 paź 2015, o 08:34

najgorsze są pierwsze wieczory sezonu... tak jak teraz jesienią
chciało by się wracając do domu na tej mojej wsi odetchnąć ........nie ma szans
ceny ciepła:
20-40 zł/GJ z węgla, miału drewna
56 zł/GJ z gazu
od 40 zł/GJ z elektrociepłowni przy dużym odbiorcy do 97zł/GJ gdy ciepłownia jest bandytą z taką stawka się tez spotkałem
...........a na wsiach jak w okolicy jest kawałek lasu..nie przetłumaczy
a z gazu nie ma sadzy
wszystko rozbija się o jakość spalania w kilku miastach zrealizowano program likwidacji niskiej emisji dopłacając do wymiany kotłów również węgiel - na węgiel..
i pomogło
szkoda tylko że w kilku
a w WFOŚ Rzeszowie pooki co zawieszona jest obsługa prosumenta - dopłaty do oze .....i tak ciągle coś ciągle coś :wall:
Pracy szukam praca mnie szuka

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: STI PPP
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 1 raz

Post 7 paź 2015, o 10:21

zgrocca pisze: wszystko rozbija się o jakość spalania w kilku miastach zrealizowano program likwidacji niskiej emisji dopłacając do wymiany kotłów również węgiel - na węgiel..
w Gliwicach jest chyba właśnie realizowany w/w program.
miałem jakiś czas temu ankietę do wypełnienia w związku z tym - nie przypominam sobie aby była tam mowa o dopłatach przy wymianie kotłów węgiel na węgiel.
Zresztą: http://www.niskoemisyjne.gliwice.eu/pro ... iej-emisji
zgrocca pisze: i pomogło
u nas na razie nie :-(

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GD
Polubione posty: 28 razy

Post 7 paź 2015, o 14:49

GUEST pisze: nie przypominam sobie aby była tam mowa o dopłatach przy wymianie kotłów węgiel na węgiel.

Przecież jest napisane na stronie do której dałeś odnośnik:
„Zerowa emisja z przedmieścia – modernizacje budynków jednorodzinnych z zastosowaniem gruntowych pomp ciepła, połączonych z termoizolacjami budynków”
Generalnie programy są różne na zasadzie co sobie programotwórca wymyśli to wpiszemy
Programy takie generalnie zaczynają sie ankietą która ma przedstawić stan istniejący.
W Tarnowskich Górach czyli całkiem niedaleko uczestnik programu mógł wymienić kocioł na węglowy pod warunkiem, że jest on na liście jakiejśtam, a w skrócie mówiąc spełnia Kategorię 5 normy dla małych kociołków (PN-EN 303-5) czyli emisja pyłu z takiego kociołka nie mogła przekraczać 100 lub 20 mg/m3. Spełnienie tego wymogu zapewnia praktycznie jedynie węglowy automat i to z instalacją odpylania dość zaawansowaną jeśli chodzi o dotrzymane wartości 20 mg (np. filtr workowy lub elektrofiltr)
Impreza na codzien a w weekendy 126p900

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: STI PPP
Polubione posty: 1 raz

Post 7 paź 2015, o 19:51

pol052 pisze: Przecież jest napisane na stronie do której dałeś odnośnik:„Zerowa emisja z przedmieścia – modernizacje budynków jednorodzinnych z zastosowaniem gruntowych pomp ciepła, połączonych z termoizolacjami budynków”

Zgadza się, że jest tak napisane ale gruntowa pompa ciepła ni jak nie jest "na węgiel" a zgrocca, pisał o zmianie
zgrocca pisze: kotłów również węgiel - na węgiel..
czyli powiedzmy "stare" kotły/piece na "mniej emisyjne" - takiej opcji się u nas nie doszukałem.
dopłata według mojej wiedzy dotyczy tylko opcji przejścia z węgiel na prąd albo gaz albo olej opałowy połączona z termomodernizacją

ODPOWIEDZ