Nowy Forester diesel
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Nowy Forester diesel
Fakt, nigdy nie jechałem żadnym Foresterem (nawet w żadnym nie siedziałem nigdy). Mówię tu więc tylko o wyglądzie.
Auto ma być takie rodzinne (2 małych dzieci) a za razem żeby nie ujmować sobie przyjemności z jazdy- wiem albo rybki albo akwarium. Od 14 lat jeżdżę tylko japońcami gł. Toyota i wieżę w ich technologię.Jednak subaru na starcie mnie przekonał.W SUV-ach konkurencji nie czułem wielkiej różnicy do np. corolli,
w foresterze jazda to inny wymiar,układ kierowniczy , dynamika ,trzymanie się drogi, jazda po wertepach i dziurach.Może to tylko zauroczenie ,lecz czuję ,że auto ma jeszcze dużo do zaoferowania.Nie wiem jak trudno sprzedać później subaru na rynku wtórnym?Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi!
w foresterze jazda to inny wymiar,układ kierowniczy , dynamika ,trzymanie się drogi, jazda po wertepach i dziurach.Może to tylko zauroczenie ,lecz czuję ,że auto ma jeszcze dużo do zaoferowania.Nie wiem jak trudno sprzedać później subaru na rynku wtórnym?Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi!
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Wiara to potęgaDemi pisze: wieżę

Zapewne tak - ale skoro ma być Ci z tym przyjemnie...Demi pisze: w foresterze jazda to inny wymiar,(...)Może to tylko zauroczenie

W Foresterze dieslu?Demi pisze: dynamika ,
To chyba nawet coś więcej, niż zauroczenie - to ślepa miłość

A mówiąc serio, poczekaj jeszcze - jesli możesz - na Skodę Yeti. Ma być w PL we wrześniu, i choć nie jest w najmniejszym stopniu japońska (jeszcze mniej, niż SUV-y Toyoty czy Mitsu

Zaprzyjaźniony człowiek ze Skody już tym jeździł "w centrali" i twierdzi (prywatnie, nie służbowo), że jest znacznie fajniejsza niż się spodziewał.
Ja się zawczasu zapisałem na parodniowy test wersji 1.8 turbobenzyna

Masz coś do diesli?WiS pisze: Demi napisał(a):
dynamika ,
W Foresterze dieslu?

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Wyłącznie głęboki szacunekAlek pisze: Masz coś do diesli?

Z uwagi na ich wielkie zasługi w napedzaniu statków, lokomotyw...
Ale co do dynamiki aut osobowych, jednak wolę wysokoobrotowe benzynowce.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
brony, siewnik - standardowe rzeczy ktore sie do traktorow podpinaAlek pisze:
Masz coś do diesli?![]()

Drogi WiSie i remku na wasze pseudo złośliwości, chciałem odpowiedzieć "Oni też tak cwaniakowali", gdzie w miejsce "oni", chciałem wpisać obsadę teamu, który zajął 2 miejsce w wyścigu Le Mans, przegrywając z dieslem. Niestety nie mogę tego zrobić ,gdyż na drugim miejscu również uplasowało się auto z silnikiem diesla (na 3,4 i 5 zresztą też).
No dobra - rozpisałem się, więc pozdrowienia i do zobaczenia na stacji paliw - ja wprawdzie zaglądam tam dość rzadko ale wy i tak jesteście prawie cały czas....

No dobra - rozpisałem się, więc pozdrowienia i do zobaczenia na stacji paliw - ja wprawdzie zaglądam tam dość rzadko ale wy i tak jesteście prawie cały czas....

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Alek, akurat to ze diesel wygral LeMans malo swiadczy o tym, ze jest super hiper. Niestety marketing zadzialal.
A tak prywatnie, to ja do diesla nic nie mam. Podobnie jak do LPG (no moze troche mniej). Ale powyzlosliwiac sie trzeba czasami

A tak prywatnie, to ja do diesla nic nie mam. Podobnie jak do LPG (no moze troche mniej). Ale powyzlosliwiac sie trzeba czasami

ale za to szybciej i z taaaaaaaaaakim bananemAlek pisze: ale wy i tak jesteście prawie cały czas....![]()
![]()

Alek, ale czy Twój diesel też jest szybszy od 2.5T czy też 2.0T?
Wyluzuj. To takie docinki, ale z przymrużeniem oka. Z dieslami jest jak z tanim winem. Dlaczego tanie wino jest dobre? Bo jest tanie i dobre.

Wyluzuj. To takie docinki, ale z przymrużeniem oka. Z dieslami jest jak z tanim winem. Dlaczego tanie wino jest dobre? Bo jest tanie i dobre.

czarne jest piękne...
Alek pisze: No dobra - rozpisałem się, więc pozdrowienia i do zobaczenia na stacji paliw - ja wprawdzie zaglądam tam dość rzadko ale wy i tak jesteście prawie cały czas....![]()
![]()
No to podjeżdżamy do jednego dystrybutora, tyle tylko, że ja tam bywam dużo rzadziej od Ciebie

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
Demi, po przeczytaniu ostatnich "podpowiedzi mających ułatwić wybór" należy Ci się małe forumowe "who is who".
od lewej: jarmaj, WiS, remek, vibowit... jeszcze jest/był LouCyphre i ... i jeszcze paru. w całości: frakcja spidturbowa. oni nie jeżdżą normalnie, nie mają normalnych aut, uwielbiają jeździć w kółko (po jakichś ringach, czy cóś) i są niereformowalni.
a trochę bardziej serio: koledzy mają nieco inną perspektywę. Forester diesel (z tej ich perspektywy) nie jest i nigdy nie będzie dynamiczny. Forester benzyna wolny ssak też, zresztą, nie. i co ważne: to wcale nie jest dziwne. może kiedyś będziesz miał okazję przejechać się z takim kierowcą turbodoładowanym autem o mocy 200+ koni. zapewne potem też stwierdzisz, że masz mułowate auto.
najważniejsze, że tak naprawdę, to oni nie gryzą. a jak któryś za bardzo warczy, to kilka kanapek
i już je z ręki...

Demi, lepiej napisz dokładniej z czym leśnika porównywałeś (chodzi o wrażenia z jazdy). jestem ciekawy, czy coś się zmieniło przez dwa lata (wtedy my kupowaliśmy leśnika. mniej-więcej z tych samych powodów co Ty).
od lewej: jarmaj, WiS, remek, vibowit... jeszcze jest/był LouCyphre i ... i jeszcze paru. w całości: frakcja spidturbowa. oni nie jeżdżą normalnie, nie mają normalnych aut, uwielbiają jeździć w kółko (po jakichś ringach, czy cóś) i są niereformowalni.

a trochę bardziej serio: koledzy mają nieco inną perspektywę. Forester diesel (z tej ich perspektywy) nie jest i nigdy nie będzie dynamiczny. Forester benzyna wolny ssak też, zresztą, nie. i co ważne: to wcale nie jest dziwne. może kiedyś będziesz miał okazję przejechać się z takim kierowcą turbodoładowanym autem o mocy 200+ koni. zapewne potem też stwierdzisz, że masz mułowate auto.

najważniejsze, że tak naprawdę, to oni nie gryzą. a jak któryś za bardzo warczy, to kilka kanapek

Demi, lepiej napisz dokładniej z czym leśnika porównywałeś (chodzi o wrażenia z jazdy). jestem ciekawy, czy coś się zmieniło przez dwa lata (wtedy my kupowaliśmy leśnika. mniej-więcej z tych samych powodów co Ty).
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
damaz pisze: od lewej: jarmaj, WiS, remek, vibowit... jeszcze jest/był LouCyphre i ... i jeszcze paru. w całości: frakcja spidturbowa. oni nie jeżdżą normalnie, nie mają normalnych aut, uwielbiają jeździć w kółko (po jakichś ringach, czy cóś) i są niereformowalni.
Nawijasz jak potłuczony. Remek nie cierpi jeździć w kółko, a WiS ma Yarisa. Wolnossącego. Lucek klekota, vibowit... w sumie też, a jarmaj lpg

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
damaz pisze: a jak któryś za bardzo warczy, to kilka kanapeki już je z ręki...
Widziałeś Ty kiedyś kanapki w płynie ?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Nie jest. Ale wracamy do starej dyskusji o tym, że porównywanie osiągów uturbionych diesli do uturbionych benzyn jest jak porówanie łyżki do lodów z łyżką do butów. Przyjmijmy więc, następującą klasyfikację silników:vibowit pisze: Alek, ale czy Twój diesel też jest szybszy od 2.5T czy też 2.0T?
a) diesle - traktory i inne maszyny rolnicze
b) turbo diesle lub benzyny wolne ssaki (na tej samej półce ze względu na porównywalny koszt nabycia i eksploatacji - za auto zaplacimy drozej ale mniej spali i tanszego paliwa wiec wyjdzie na to samo) - oczywiscie porownujemy tu silniki o podobnej pojemnosci. Montujemy je w autach "normalnych"
c) uturbione benzyny - auta sportowe i o zacieciu sportowym.
jak wykazał autor powyższego wywodu porównywanie b) i c) = porównywanie a) i b) =

Oczywiście że nieświadczy - no ale ja też chciałbym się czasem powyzłośliwiać a nie tylko czytać o remapach z 500 KM na 550 KMremek pisze: Alek, akurat to ze diesel wygral LeMans malo swiadczy o tym, ze jest super hiper.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
tez mnie to dobija. Dla mnie wzorem jest Jarmaj, ktory 218... 225? (kur... ile ma koni seryjny WRX bo dokladnie nie wiem, a zaraz ktos sie przywali). Wiec, wracajac do Jarmaja, to on idzie bomba i nie wnika w konie, a wielu liczy se na stoperach niutonometryAlek pisze: a nie tylko czytać o remapach z 500 KM na 550 KM![]()

remek, seryjny WRX miał najpierw 218 koni, potem 225, a potem 230. Z tego co pamiętam. 

czarne jest piękne...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
'Ci grecy to sa pojebani' ze zacytuje (nie wiem co, ale z Luckiem cala noc sie z tego smialismy)vibowit pisze: remek, seryjny WRX miał najpierw 218 koni, potem 225, a potem 230. Z tego co pamiętam.![]()

- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy
remek, ale to wcale nie jest takie trudne. To bodajże tyczy się zmian w fazach rozrządu, czy innym takim czymś co ja w ogóle nie wiem co to jest. Twoja nie miała w ogóle, późniejsza tylko jedną, a jeszcze późniejsza obie.
Niech to teraz ktoś kochający inaczej przetłumaczy na bardziej fachowy język. 

tjaaaa...Witek pisze:a jarmaj lpg
jakby to....
w sumie, to równy gościu z Ciebie BYŁ

to tylko kwestia etykiety(tki)Chloru pisze:Widziałeś Ty kiedyś kanapki w płynie ?![]()

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Ghost Dog.remek pisze:
'Ci grecy to sa pojebani' ze zacytuje (nie wiem co, ale z Luckiem cala noc sie z tego smialismy)![]()

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Witek, ale wiesz, ze czasami jak czlowiek nie musi sie napinac na cyferki to moze sobie napisac ze nie pamieta.
I to nazywa sie 'udawac greka'
I to nazywa sie 'udawac greka'

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Alek pisze: Nie jest. Ale wracamy do starej dyskusji o tym, że porównywanie osiągów uturbionych diesli do uturbionych benzyn jest jak porówanie łyżki do lodów z łyżką do butów. Przyjmijmy więc, następującą klasyfikację silników:
No ale czy ktokolwiek się zgodził z taką klasyfikacją? Turbo diesle są sporo droższe od benzyn wolnossących. Diesle wolnossące pewnie byłyby porównywalne cenowo bardziej.
Konto usunięte pisze: Turbo diesle są sporo droższe od benzyn wolnossących
Według cennika SIP:
Forester 2.0 XA 115 000
Forester 2.0D XA 127 000
Różnica w cenie nie jest aż tak duża - przy założeniu eksploatacji rzędu 100 000 km na użytkownika - zwróci się lub zbliży do tego samego poziomi, wiec calkowity koszt nabycia bedzie ten sam.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Alek, Cena zakupu jest inna i różni się o ok. 15 tys. Koszt eksploatacji w pewnym momencie będzie taki sam (w zależności od rocznego przebiegu), ale potem się rozjedzie w drugą stronę. I co to oznacza? Że są porównywalne tylko dlatego, że w drugim czy trzecim roku koszt eksploatacji będzie taki sam?
To są po prostu inne bajki. Paliwo inaczej śmierdzi, technologia jest inna (jeden jest wolnossący, drugi turbo), więc co tu porównywać? To tak jakby porównać spalanie toyoty prius z toyotą corollą 1.6.
To są po prostu inne bajki. Paliwo inaczej śmierdzi, technologia jest inna (jeden jest wolnossący, drugi turbo), więc co tu porównywać? To tak jakby porównać spalanie toyoty prius z toyotą corollą 1.6.