No mogli Ci chociaż zatankować...rrosiak pisze:gregski pisze:rrosiak, mozliwe, ze byl dobrze dotarty. miales go u siebie od 0 km? ja nie wiem czy moj nie byl przypadkiem autem prezentacyjnym na poczatku.. a jak sie traktuje auta prezentacyjne wie kazdy, kto choc raz sie wybral na test drive do salonu..
Przyjąłem go z takim stanem na liczniku, chociaż był zarejestrowany miesiąc wcześniej jako demo. Może nie cofali licznika
Tribeca - bierze duuużo oleju
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Tribeca - bierze duuużo oleju
Dolce far niente 

Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że:
- wg instrukcji olej rekomendowany klasy "SM" 5W30 (a przy większych obciążeniach ..40 lub ..50)
plus info - Tribeca (H6 3.6) spełnia Euro4
- poczytałem forum i nie tylko i najbardziej pasuje mi ten:
motul 8100 X-CLEAN 5w-40 ACEA C3/A3/B4, API SM/CF
Jeżeli wybrałem bez sensu - napiszcie proszę.
/ jazda cywilna, nie sportowa , ale czasem pełne obciążenie i autostrady, poza tym bardzo krótkie dystanse w mieście /
Pozdrawiam
Piotr
- wg instrukcji olej rekomendowany klasy "SM" 5W30 (a przy większych obciążeniach ..40 lub ..50)
plus info - Tribeca (H6 3.6) spełnia Euro4
- poczytałem forum i nie tylko i najbardziej pasuje mi ten:
motul 8100 X-CLEAN 5w-40 ACEA C3/A3/B4, API SM/CF
Jeżeli wybrałem bez sensu - napiszcie proszę.
/ jazda cywilna, nie sportowa , ale czasem pełne obciążenie i autostrady, poza tym bardzo krótkie dystanse w mieście /
Pozdrawiam
Piotr
810 będzie OK. Możesz też 300V Power zalać (5W40).
Natomiast takie duże zużycie to jednak może byćobjaw czegoś niefajnego. W H6 tych nowszych jest starsznie delikatny tłok o małej wysokości.
Natomiast takie duże zużycie to jednak może byćobjaw czegoś niefajnego. W H6 tych nowszych jest starsznie delikatny tłok o małej wysokości.
ja zalalem mojego 2,5 castrolem edge 10W60 i mniej bierze.. zjechalem ze zuzyciem o ok 50% ..
pomiary nie powtorzone wiec niemiarodajne, ale WIDZE roznice na bagnecie..
na jesieni regulacja zaworow wiec zobacze jak przy 100kkm wyglada silnik pod pokrywa zaworow..
pomiary nie powtorzone wiec niemiarodajne, ale WIDZE roznice na bagnecie..
na jesieni regulacja zaworow wiec zobacze jak przy 100kkm wyglada silnik pod pokrywa zaworow..
Powiem tak: Silniki w Tribecach brały, biorą i będą brały olej i jedyne co możesz zrobić to pozbyć się jej zwlaszcza że to ameryka jak mowisz. I niepróbuj czegoś z tym robić bo szkoda Twojej kaski nerw i czasu a i tak nikt nic z tym niezrobi uwierz mi.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Czemu zwłaszcza? Co za róznica?Radek pisze: zwlaszcza że to ameryka jak mowisz.
Cześć,
przejechałem 2.5 tys km po wymianie z TWS 10W60 na Motul 5W40 (patrz posty wyżej) i mam wrażenie, że nieco zszedł ze spalaniem, ale bierze tyle samo (były obawy, że rzadszy olej będzie znikał szybciej), tj. wziął 0.75l, czyli 3l / 10tys. km (poprzednio wziął ok 4l przez 13-14 tys km).
Przy przeglądzie nikt się nie dał namówić na sprawdzanie ciśnienia w cylindrach itd.
Jak nie kapie - mam jeździć, dolewać i się nie przejmować...
Pozdrawiam
P.
przejechałem 2.5 tys km po wymianie z TWS 10W60 na Motul 5W40 (patrz posty wyżej) i mam wrażenie, że nieco zszedł ze spalaniem, ale bierze tyle samo (były obawy, że rzadszy olej będzie znikał szybciej), tj. wziął 0.75l, czyli 3l / 10tys. km (poprzednio wziął ok 4l przez 13-14 tys km).
Przy przeglądzie nikt się nie dał namówić na sprawdzanie ciśnienia w cylindrach itd.
Jak nie kapie - mam jeździć, dolewać i się nie przejmować...
Pozdrawiam
P.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
dobrze, że dali się namówić na robienie przegląduadams48 pisze: Przy przeglądzie nikt się nie dał namówić na sprawdzanie ciśnienia w cylindrach itd.

Bierze dużo, może pomyśl o innym serwisie.