Auto dla dziada
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: To dziwne, ale mam Subaru, nawet dwa
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 159 razy
Re: Auto dla dziada
W BMW (jak i w Mini) da się kompletnie dezaktywować ESP. Krótkie nacisnięcie przycisku wyłacza kontrolę trakcji i opóźnia reakcję ESP. Przytrzymanie 5 sekund powoduje całkowity off.
Chyba nie ma aut w których 4x4 dział tylko do 40km/h. Pewnie chodzi o takie wynalazki jak np w Nissanie czy Dacii - czyli reczne/przyciskiem włączenie napędu na sztywno i to faktycznie działa zazwyczaj do około 40km/h, a póxniej przechodzi na automat. Po właczeniu masz w pełni na sztywno zablokowane sprzegło między osiowe (cos jak blokada dyfra w terenówce), a po przekroczeniu zadanej prędkości to sprzegło sie rozpina i wraca do działania na zasadzie Haldexa itp.
Ps. Esi już wybrałeś i zamówiłeś ? Nófka?
Chyba nie ma aut w których 4x4 dział tylko do 40km/h. Pewnie chodzi o takie wynalazki jak np w Nissanie czy Dacii - czyli reczne/przyciskiem włączenie napędu na sztywno i to faktycznie działa zazwyczaj do około 40km/h, a póxniej przechodzi na automat. Po właczeniu masz w pełni na sztywno zablokowane sprzegło między osiowe (cos jak blokada dyfra w terenówce), a po przekroczeniu zadanej prędkości to sprzegło sie rozpina i wraca do działania na zasadzie Haldexa itp.
Ps. Esi już wybrałeś i zamówiłeś ? Nófka?
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
XDrive w BMW to jest stały napęd.
W standardowych warunkach napęd jest przekazywany 60%tył/40% przód.
Rolę centralnego dyfra spełnia sprzęgło wielopłytkowe, dystybuujące napęd między tyl i przód.
Dyfry osiowe są otwarte, czyli wektorowanie napędu na poszczególne koła odbywa się poprzez elektronikę sterującą hamulcami. Dzięki temu ten napęd z reguły wygrywa różne udziwnione testy na rolkach, itp.
Używając takiego auta do upalania na szutrach wcześniej zużyjemy klocki hamulcowe.
Ale z drugiej strony brak mechanicznych szper jest zaletą podczas eksploatacji tych samochodów w ich naturalnych warunkach, czyli na niemieckich autostradach bez limitu prędkości.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=lkT5vCiudw0
W standardowych warunkach napęd jest przekazywany 60%tył/40% przód.
Rolę centralnego dyfra spełnia sprzęgło wielopłytkowe, dystybuujące napęd między tyl i przód.
Dyfry osiowe są otwarte, czyli wektorowanie napędu na poszczególne koła odbywa się poprzez elektronikę sterującą hamulcami. Dzięki temu ten napęd z reguły wygrywa różne udziwnione testy na rolkach, itp.
Używając takiego auta do upalania na szutrach wcześniej zużyjemy klocki hamulcowe.
Ale z drugiej strony brak mechanicznych szper jest zaletą podczas eksploatacji tych samochodów w ich naturalnych warunkach, czyli na niemieckich autostradach bez limitu prędkości.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=lkT5vCiudw0
Ostatnio zmieniony 23 sie 2014, o 09:32 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.
Spoko,esilon pisze:Niepotrzebnie się eksytujecie, to można włączyć
To bzdura przy frajdzie jaka kierowcy daje to auto
Ostatecznie wybrałem, ma wszystko i dodatkowo wyłączony dźwięk
Francuzi poszli dalej.
W Renault można wybrać brzmienie jakiego samochodu/silnika ma symulować Clio:
Link: https://www.youtube.com/watch?v=Fzb6z6f0cbY
Esi,esilon pisze:60 tył 40 przód
Systemy wyłączalne
ale Ty chyba jednak miałeś wybrać rwd?
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
A faktycznie, wyjściowo 60:40, pozajączkowało się mnię - sądziłem że 100:0, zwracam honor. Ale w każdym razie sprzęgło wielopłytkowe zarządzane przez kompa...
Poczekaj do 3 września, gdy odbędzie się prezentacja nowej Mazdy MX-5. Z tego co już wyciekło wynika, ze to może prowadzić się jeszcze przyjemniej niż poprzednie generacje. Ma być więcej miejsca w środku, a zarazem całość ma teraz ważyć poniżej tony.esilon pisze:Tył albo 4, także mazda odpadła
Silnik umieszczony wzdłużnie, napęd na tył, rozkład masy 50:50, czyli jak w BMW M3.
OK, MX-5 to nadal będzie samochód dwuosobowy.
No ale przecież jedno duże auto już w domu macie.
kolor wozu oraz wzór felg możesz wybrać już teraz:esilon pisze:Wolałbym nowego Mustanga
http://www.ford.pl/FutureVehicles/Mustang
Ale na jazdę próbną musisz jeszcze zaczekać
-
lukass
- 5 gwiazdek
Na cenę chyba tez trzeba poczekać. Obstawiam ze V8 jednak bedzie sie zaczynać od 3-ki.
Nie żartuj.lukass pisze:Na cenę chyba tez trzeba poczekać. Obstawiam ze V8 jednak bedzie sie zaczynać od 3-ki.
Ford produkuje samochody dla normalnych ludzi, nie dla snobów.
Jeśli pojawi się 2 na początku to mnie zaskoczą, bo spodziewam się 1... no na przykład 199.900 zł
PS
Oczywiście za wersję podstawową V8.
Bo pewne jakieś bajery będą do dokupienia.
Spodziewam się, że pełen wypas, ze wszystkimi wodotryskami, to może być coś koło 250.000 zł.
lukass, tak przy okazji, ktoś chce kupić od mojej żony jej Forestera 2.5XT 2007.
Nie bardzo widzimy sens brać jakiegoś z kolejnej generacji, bo to trochę za duże auto do jeżdżenia po naszym miasteczku.
Bywasz pewnie w serwisie, pewnie znasz kogoś w salonie, więc byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź gdyby pojawił się jakiś używany Wieśniak, warty kupienia.
-
lukass
- 5 gwiazdek
Na szczęście nie bywam. Oprócz akcji po odbiorze to przez kolejne 7 tyś na razie pełen spokój.Лукашэнка pisze: Bywasz pewnie w serwisie,
Ale w ogłoszeniach widnieje 100% bliźniak mojego auta - nówka z 2012roku. Akurat ogłasza go broker, ale wydaje mi się że to auto cały czas jest dostepne w sieci dealerskiej i każdy dealer moze je ściagnąć do siebie. W tym ogłoszeniu chcą więcej, ale ja realnie wynegocjowałem 102 brutto + częściową zmianę koloru/oklejenie.
Patrząc na ceny uzywek ja bym szedł jednak w tym kierunku - nówka z gwarancja i pakietem serwisiwym to spory plus.
http://otomoto.pl/mini-countryman-coope ... 90675.html
W razie co moge dac namiar do dziewczyny z Bawarii która mi sprzedawała i pewnie chętnie by sprzedała jeszcze jednego w dobrej cenie.
Essi:

Cykl mieszany, troche trasy, troche miasta.
Generalnie b zadowolony, auto ma 4,5 kkm wiec nie za wiele .. ;)

Cykl mieszany, troche trasy, troche miasta.
Generalnie b zadowolony, auto ma 4,5 kkm wiec nie za wiele .. ;)
gregski, dziękuję,
piątka ciut cięższa, ca. ze 200kg,
9,7 widziałem w demo na dystansie 700-800km w 4 xdrive, czyli dramatu ni ma,
oszukują tylko o 30%-40%
piątka ciut cięższa, ca. ze 200kg,
9,7 widziałem w demo na dystansie 700-800km w 4 xdrive, czyli dramatu ni ma,
oszukują tylko o 30%-40%
-
lukass
- 5 gwiazdek
ZTCW to już pozamiatane - nawet koła-zimówki już magregski pisze:esilon, w a5 3.0 tdi spalilo by sporo mniej
i fajniej buczy..
nie zartuj? :) taki szybki jest?
gdzies sie chwali?
tu mu mialem napisac o masakrze jaka sa silniki benzynowe na wtrysku bezposrednim ;)
http://www.handelsblatt.com/auto/nachri ... 670-2.html
i ze 91% bmw wrocilo do serwisu na poprawki/aprawy pofabryczne.. ;)
inni nie sa duzo lepsi..
gdzies sie chwali?
tu mu mialem napisac o masakrze jaka sa silniki benzynowe na wtrysku bezposrednim ;)
http://www.handelsblatt.com/auto/nachri ... 670-2.html
i ze 91% bmw wrocilo do serwisu na poprawki/aprawy pofabryczne.. ;)
inni nie sa duzo lepsi..
-
lukass
- 5 gwiazdek
Ja używałem w sumie czterech takich silników z czego dwa uzywam nadal i póki co nie narzekam.gregski pisze:
tu mu mialem napisac o masakrze jaka sa silniki benzynowe na wtrysku bezposrednim
Szwagra też tak pociesza?
Gwarancję dają na 5 lat i 100 000 km
W bmw, w seacie 4 lata na Tsi
Z kołami zimowymi to plotki
Gwarancję dają na 5 lat i 100 000 km
W bmw, w seacie 4 lata na Tsi
Z kołami zimowymi to plotki