http://tvn24bis.pl/informacje,187/dwa-s ... 76860.html
Auto dla dziada
Re: Auto dla dziada
FUX, dopóki prąd ne będzie z atomu, dopóki nie będzie wszędzie systemu wymiany akumulatorów... to wszystko nie ma sensu.I ekologicznie i praktycznie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Tak, jest, tylko w jakiej ilości i gdzie?
Na wynglu i ropie jadzie świat kochany. No poza Francuzamy
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
skoro jest z węgla to musi być z atomu, zasadniczo.gregski pisze: Arno, myslalem, ze prund juz jest z automu od jakiegos polwiecza?
Po złotówce lub lepiej za kWh...Arno pisze: dopóki prąd ne będzie z atomu
Gdzieś ostatnio ktoś mnie mówił. Za 1MWh.
Cena z węgla z ukrytmi dotacjami 180-200; realna bez dotacji powinna wynieść 370-400.
Wiatraki 180-200 + certyfikaty około 180-200 Ta pierwsza to średnia cena czarnej energii z ukrytymi dotacjami.
Atom 670. O wielkości dotacji nie mówiono...
FUX, ale że co
toż w wątku ekologicznym już nie raz cytowano różne wyceny - i jakby nie liczyć, atom wychodził najtaniej
możesz zdradzić źródło tych rewelacji, bo może my wszyscy tu żyjemy w błogiej niewiedzy i twoje informacje powinny ujrzeć światło dzienne na szerszą skalę
toż w wątku ekologicznym już nie raz cytowano różne wyceny - i jakby nie liczyć, atom wychodził najtaniej
możesz zdradzić źródło tych rewelacji, bo może my wszyscy tu żyjemy w błogiej niewiedzy i twoje informacje powinny ujrzeć światło dzienne na szerszą skalę
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik, opowiadał mnie facet w kontekście jakiegoś raportu sprzed niedawna, opracowanego przez jakąś kancelarię zachodnią. Raport szybko wyciszono także w kontekście tego syfu związanego ze stratami w górnictwie głębokim.
Gadaliśmy o czymś innym a to wyskoczyło tak przy okazji.
Jak będę się z nim widział, to zapytam.
Gadaliśmy o czymś innym a to wyskoczyło tak przy okazji.
Jak będę się z nim widział, to zapytam.
I niemcamy.. 19 sztuk majo... I wlasnie sie przepraszaja z atomem zdaje sieArno pisze:Tak, jest, tylko w jakiej ilości i gdzie?
FUX, czy ty mówisz o cenie megawata z wiatraków złomowanych w Niemczech i stawianych w Polsce?
Czy mówisz o nowych wiatrakach stawianych w Polsce i czy patrzyłeś ILE LAT WYTRZYMUJE WIATRAK a ile atomówka?
Ile trzeba coiągnąć kabli z jednej atomówki a ile z rozrzuconych po całym województwie wiatraków....
Nie jesteś obiektywny, to dla mnie oczywiste, bo nie możesz być obiektywny, bo w to inwestujesz.
Atom ma wielką zaletę - zajmuje powiedzmy dwa kilometry kwadratowe i więcej krajobrazu nie niszczy. A wiatraki przemysłowe, to jest koszmar. Jedyną zaletą wiatraków jest ich poprawność polityczna.
No i fajnie by było, jakbyś dotarł do danych o śmiertelności na terawat. Bardzo ciekawe dane.
Czy mówisz o nowych wiatrakach stawianych w Polsce i czy patrzyłeś ILE LAT WYTRZYMUJE WIATRAK a ile atomówka?
Ile trzeba coiągnąć kabli z jednej atomówki a ile z rozrzuconych po całym województwie wiatraków....
Nie jesteś obiektywny, to dla mnie oczywiste, bo nie możesz być obiektywny, bo w to inwestujesz.
Atom ma wielką zaletę - zajmuje powiedzmy dwa kilometry kwadratowe i więcej krajobrazu nie niszczy. A wiatraki przemysłowe, to jest koszmar. Jedyną zaletą wiatraków jest ich poprawność polityczna.
No i fajnie by było, jakbyś dotarł do danych o śmiertelności na terawat. Bardzo ciekawe dane.
Drogi Kolego.
Wg mojej ograniczonej wiedzy, import nie złomowanych, a używanych kilkunastoletnich wiatraków, to kilka % w całym wolumenie stawianych w PL.
One nie mają, jak pralka, tiwi, lodówka, modułów postarzeniowych.
To jest prosta konstrukcja.
Ta atomówka na Wybrzeży Pl to jest fantastyka naukowo techniczna bez bliżej określonej daty, bo nie ma na nią kasy.
Tak samo jak jej nie ma, na obsługe i utylizację.
Słyszysz to, co chcesz usłyszeć, tak jak to robią kopidoły.
Dla mnie atomówka może stanąć koło mojego domu.
Mnie to wisi w odróżnieniu od iluś % populacji Pomorza z Mielnem na czele.
Tylko w PV, biogazownie, EW inwestują Inwestorzy, a nie Ty, mimo, że tego nie chcesz.
Szkoda, że Twój Ojciec nie doczekał tej dyskusji.
Wg mojej ograniczonej wiedzy, import nie złomowanych, a używanych kilkunastoletnich wiatraków, to kilka % w całym wolumenie stawianych w PL.
One nie mają, jak pralka, tiwi, lodówka, modułów postarzeniowych.
To jest prosta konstrukcja.
Ta atomówka na Wybrzeży Pl to jest fantastyka naukowo techniczna bez bliżej określonej daty, bo nie ma na nią kasy.
Tak samo jak jej nie ma, na obsługe i utylizację.
Słyszysz to, co chcesz usłyszeć, tak jak to robią kopidoły.
Dla mnie atomówka może stanąć koło mojego domu.
Mnie to wisi w odróżnieniu od iluś % populacji Pomorza z Mielnem na czele.
Tylko w PV, biogazownie, EW inwestują Inwestorzy, a nie Ty, mimo, że tego nie chcesz.
Szkoda, że Twój Ojciec nie doczekał tej dyskusji.
-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: To dziwne, ale mam Subaru, nawet dwa
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 159 razy
Z powyższej dyskusji wniosek jest jeden - prawdziwy dziad powinien jeździć Atomem, Arielem Atomem
Z żaglem na wszelki wypadek 
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
:))))))
O tak Atom Ariel idealny na obolale plecy dziada ;)
Moduly postarzeniowe :)))
O tak Atom Ariel idealny na obolale plecy dziada ;)
Moduly postarzeniowe :)))
Fux, bardzo bym chciał postawić pytanie:
A ile trzeba postawić wiatraków, biogazowni, PV ( u nas w PL PV to kpina swoją drogą), żeby móc zlikwidować węgiel - zakładając, że węgiel jest jednak złem. I ile miejsca to zajmie.
Co do kwestii tego, że inwestują inni a nie ja, to jest to obojętne, bo w inne źródła też ktoś inwestuje i to głownie po to, żeby wyciągnć ode mnie piniędze a nie ze względów charytatywnych inwestuje. Nieprawdaż li ( partykuła "li")?
A ile trzeba postawić wiatraków, biogazowni, PV ( u nas w PL PV to kpina swoją drogą), żeby móc zlikwidować węgiel - zakładając, że węgiel jest jednak złem. I ile miejsca to zajmie.
Co do kwestii tego, że inwestują inni a nie ja, to jest to obojętne, bo w inne źródła też ktoś inwestuje i to głownie po to, żeby wyciągnć ode mnie piniędze a nie ze względów charytatywnych inwestuje. Nieprawdaż li ( partykuła "li")?
gregski,gregski pisze:dobra, jaki olej do forka turbo? motul 0W30? jakis kunkretny?
0W30? Wybierasz się zimą na Syberię?
Moim zdaniem coś w typie 5W40, albo skoro masz zamiar też poupalać (AL itp), to 5W50 czy 10W50.
Jaki konkretny? Już sugerujesz, że Motul.
Dość bezpiecznie.
Gdybyś zasugerował, że np. Castrol, to byś otworzył tu puszkę pandory...
tak rzucilem, z nadzieja, ze ktos odpowie bez zmuszania mnie do czytania milionow postow na forum ..
troche wertuje te stare watki i widze, ze w niemiaszkach troche bezpieczniej nazywaja oleje synetycznymi..
zaraz sprawdze co bylo lane, z tego co pamietam to chyba 10W40 zdaje sie ARAL (w aso subaru)
edit: Liqui Moly 10W40
troche wertuje te stare watki i widze, ze w niemiaszkach troche bezpieczniej nazywaja oleje synetycznymi..
zaraz sprawdze co bylo lane, z tego co pamietam to chyba 10W40 zdaje sie ARAL (w aso subaru)
edit: Liqui Moly 10W40
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, o 21:02 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rommel
- 4 gwiazdki
- Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
O to nie castrol? Ja leje Motula do motocykli i Motorexa, ale tutaj jak kupiłem był na Castrolu, zalałem jeszcze raz Castrola... Za dobry olej to nie jest, wiec pytanie, co zalać za 3 miesiace? 
"Non homo sed vero mentula magna minax."
Rommel, ty masz zero gwiazdek, pewnie bedzie Ci sie chcialo czytac
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
gregski, zobacz:
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol- ... 50-4L.html
Widziałem sklepy oferujące w Polsce "oryginalne" proszki do prania i płyny do mycia z Niemiec.
Nie wiedziałem, że podobnie może być z olejami silnikowymi.
Może faktycznie w Niemczech oferują lepszą jakość?
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol- ... 50-4L.html
Widziałem sklepy oferujące w Polsce "oryginalne" proszki do prania i płyny do mycia z Niemiec.
Nie wiedziałem, że podobnie może być z olejami silnikowymi.
Może faktycznie w Niemczech oferują lepszą jakość?
Tak, X-lite.gregski pisze:dobra, jaki olej do forka turbo? motul 0W30? jakis kunkretny?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Za 3 miesiące to już nie będziesz miał się nad czym zastanawiać.Rommel pisze: tutaj jak kupiłem był na Castrolu, zalałem jeszcze raz Castrola... Za dobry olej to nie jest, wiec pytanie, co zalać za 3 miesiace?
W tym czasie, na Castrolu, silnik się na pewno rozleci.
A mówiąc inaczej, są tacy duzi producenci samochodów, którzy dają długie gwarancję na silniki i dają również długie okresy między wymianami oleju i używają produktów Castrola.
Pewnie po to, żeby sobie samym zrobić na złość.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 111 razy
- Polubione posty: 176 razy
gregski, do Gt-eka leję od początku 5W40 Motula a ostatnio Millersa (Motul ma lepszy zapach
). Od czasu do czasu zdarzyła się jakaś mała dolewka, ale poza tym spokój w silniku, który ma prawie 200k na liczniku. Sporadyczne upalanie w lecie i zimie też przetrwał.
o to mu wlali, tylko ze za litr placil 14,80
no ale to aso.
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol- ... 40-5L.html
no ale to aso.
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol- ... 40-5L.html
dzieki chopy. widze tylko, ze motula zmienia sie czesciej niz 15kkm, zgadza sie?
imho do mojej emeryckiej jazdy wyczynowe oleum mija sie z celem zupelnie...
w zasadzie oleum wlane ma 2kkm wiec musze cos kupic na DOLEWKE, a co ja mu wleje po calosci to ja Was pomecze za rok...
bo zakladam, ze lykal olej bedzie jak wszystkie inne boxery gonione po autobahnie...
tak, odszczekuje poprzedni belkot i pytam kunkretniej:
co dolewac do liklimoli polsyntetycznego 10W40?
Лукашэнка, ty tu nie mac przy okazji mojego zapytania, kazdy widzi do czego zmierzasz

imho do mojej emeryckiej jazdy wyczynowe oleum mija sie z celem zupelnie...
w zasadzie oleum wlane ma 2kkm wiec musze cos kupic na DOLEWKE, a co ja mu wleje po calosci to ja Was pomecze za rok...
bo zakladam, ze lykal olej bedzie jak wszystkie inne boxery gonione po autobahnie...
tak, odszczekuje poprzedni belkot i pytam kunkretniej:
co dolewac do liklimoli polsyntetycznego 10W40?
Лукашэнка, ty tu nie mac przy okazji mojego zapytania, kazdy widzi do czego zmierzasz
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, o 22:17 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.