Zwiększanie mocy Forek 2,5 XT 2007 r.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Zwiększanie mocy Forek 2,5 XT 2007 r.

Post 13 mar 2012, o 16:25

Strojenia.PL,

ale dlaczego ? Kolega poddał się zabiegowi strojenia, to warto sprawdzić czy gdzieś mu na przykład nie stuka, czy przepływ powietrza OK, co z temperaturą w dolocie, jakie AFR odnotowuje w całym zakresie obciążeń ?

Przecież nikt nie ma zamiaru zaglądać mu w ECU i sprawdzać map. Zresztą, chyba się mapper jakoś zabezpiecza przed ingerencją z zewnątrz.

Pytania i propozycje do freediver były skierowane jedynie w celach ochronnych, że się tak wyrażę. Na różne garbate konie koledzy byli już wsadzani przez domorosłych mapperów :wall: Nie mówię, że jest tak w tym wypadku ale nie mówię również, że jest inaczej 8-)

Strojenia.PL, to otwarte forum, możesz na nim śmiało reklamować swoje usługi, rozmawiać o tym, doradzać, odradzać, etc. Jedno jest wszak najważniejsze - odpowiedzialność ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. No i na pomarańczowo poprosimy :-)

Brak podpisu.

tecno
0 gwiazdek
Auto: cbr

Post 13 mar 2012, o 16:40

Zapewniam ze Maciek, czyli osoba ktora stroila to auto nie jest "domoroslym mapperem" ;) co by nie byc goloslownym co do wyniku zamieszczam wykres
Załączniki
wrxhamownia.jpg
Układy Wydechowe, układy dolotowe, Turbo/Supercharger, SWAP, budowa silników na zamówienie, remonty skrzyni biegów, mechanika ogólna.

http://www.tecnogarage.com
tel. 502127426
e-mail: [email protected]

Strojenia.PL
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Strojenia.PL

Post 13 mar 2012, o 16:53

Grzesiek_67
Bardzo miło że się tak zupełnie bezinteresownie o wszystkich martwisz i troszczysz - to w obecnych czasach bardzo ważna i rzadko spotykana cecha.
Skoro mam przyjemność rozmawiać z takim profesjonalista w tej branży, to może zaproszę Cię we czwartek na strojenie które będę robił na hamowni w VTG - byłbym zaszczycony gdybyś zweryfikował czy robię to dobrze?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2012, o 17:04 przez Strojenia.PL, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
[color=darkblue]Strojenie: Apexi/Subaru/EVO/CROME/Hondata... www.strojenia.pl

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 16:57

tecno,
żeby być dobrze zrozumianym, jeszcze raz :
Grzesiek_67 pisze: już wsadzani przez domorosłych mapperów :wall: Nie mówię, że jest tak w tym wypadku ale nie mówię również, że jest inaczej

No i przyznasz, że sam wykres to trochę mało. Jak się umie obsługiwać hamownię (to jest ustawić odpowiednio parametry wejściowe) to można różne piękne "rysunki" otrzymać, które mają tyle z rzeczywistością, co styczeń z latem. Znowu, nie mówię, że tak jest w tym wypadku ale sam wykres z hamowni to ciut mało aby móc sobie wyrobić opinię nt. remapu, tzn. czy był efektywny i bezpieczny ;-)

Gdzieniegdzie spotykamy się wciąż z remapem a'la wsadzone piggybacky i inne świństwa. Gdzie indziej znowu pościągane z netu tzw. gotowce, wgrane zupełnie nie uwzględniające specyfiki indywidualnej auta :evil:
No kwiatków jest dużo stąd lepiej chuchać na zimne, bo banan na gębie może trwać krótko a smutek i pusta kieszeń pozostać na dłużej...

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 17:00

Strojenia.PL pisze: Skoro mam przyjemność rozmawiać z takim profesjonalista w tej branży, to może zaproszę Cię we czwartek na strojenie które będę robił na hamowni w VTG i zweryfikujesz czy robię to dobrze?

Nie dacie rady, chyba że jesteście oficjalnym i certyfikowanym tunerem Ecuteka. Niestety, do mojego ECU żadnym opensourcem się nie dostaniesz. Dodatkowo, auto było mapowane w poznańskim Mapteku a jak pewnie wiesz oni, jak każdy szanujący się tuner zakładają zabezpieczenia przed ingerencją w sterownik. Za propozycję wszak dziękuję.

Co do martwienia się o innych - nie wiem czy wiesz ale mam ksywę Kaznodzieja :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Strojenia.PL
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 17:09

Grzesiek_67 pisze:
Strojenia.PL pisze: Skoro mam przyjemność rozmawiać z takim profesjonalista w tej branży, to może zaproszę Cię we czwartek na strojenie które będę robił na hamowni w VTG i zweryfikujesz czy robię to dobrze?

Nie dacie rady, chyba że jesteście oficjalnym i certyfikowanym tunerem Ecuteka. Niestety, do mojego ECU żadnym opensourcem się nie dostaniesz. Dodatkowo, auto było mapowane w poznańskim Mapteku a jak pewnie wiesz oni, jak każdy szanujący się tuner zakładają zabezpieczenia przed ingerencją w sterownik. Za propozycję wszak dziękuję.

Co do martwienia się o innych - nie wiem czy wiesz ale mam ksywę Kaznodzieja :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Chyba nie do końca przeczytałeś ze zrozumieniem to co napisałem albo się złe zrozumieliśmy ;-)
Ja będę we czwartek stroił samochód na hamowni ale nie Twój 8-)
Więc nie było tu mowy o żadnym podpinaniu się do Twojego komputera po Ecutecu ;-)

Niemniej jednak milo ze pomyślałeś o strojeniu u mnie i że powstrzymuje Cię tylko ich „zabezpieczenie” ;-)
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 17:19

Strojenia.PL,
ok, nie zrozumieliśmy się ;-)

Co nie zmienia sprawy, że na ręce w czwartek ani w piątek ani w inny dzień tygodnia nie będę Ci patrzył - jeszcze się spocisz i zdenerwujesz. Po co ? Wiesz, jak to mówią - nie moje małpy, nie moja kieszeń. Działania wszystkich tunerów weryfikuje czas i zadowolenie bądź jego brak ludzików, którzy skorzystali z usługi tego czy innego tunera.

Prawda zaś jest taka, jak można wyczytać z Waszej strony internetowej, że Subaraków za dużo do tej pory nie robiliście bądź z jakichkolwiek powodów się tym nie chwalicie. Również, w tak zwanym światku cisza o Was. VTG bardziej znany ale referencje ma bardzo słabiutkie jeżeli chodzi o Subaraki. Te referencje nie biorą się znikąd a są wypadkową opinii różnych użytkowników Subaru, którzy się zdecydowali (zazwyczaj pod wpływem tzw. taniości oferty) tam właśnie robić remap.
Stąd wnioskuję, że doświadczenie w tej akurat marce nie jest Waszą mocną stroną. Wiem, że Subaru to nie prom kosmiczny ale pewne swoje specyfiki ma :-)

Tak czy siak, róbcie swoje, zdobywajcie klientów. Jak będziecie dobrzy...to będziecie dobrzy :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Strojenia.PL
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 17:38

Grzesiek_67 pisze: Jak będziecie dobrzy...to będziecie dobrzy
I tym optymistycznym akcentem zakończe mówiąc - Dziękuję :mrgreen:
Obrazek

jako
2 gwiazdki

Post 13 mar 2012, o 22:22

Strojenia.PL pisze:Grzesiek_67
Bardzo miło że się tak zupełnie bezinteresownie o wszystkich martwisz i troszczysz - to w obecnych czasach bardzo ważna i rzadko spotykana cecha.
Skoro mam przyjemność rozmawiać z takim profesjonalista w tej branży, to może zaproszę Cię we czwartek na strojenie które będę robił na hamowni w VTG - byłbym zaszczycony gdybyś zweryfikował czy robię to dobrze?
Grzesio jak widzę, stara się zwrócić uwagę na problem reklamy usług "specyficznych", związanych z marką. Z doświadczeniem w marce.
Pyta o parametry pracy, ale gdyby je otrzymał, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Czwartek 15-ty, nie mam daleko, chętnie pooglądam, jeśli można. Pracę na hamowni.

Pozdrawiam,
jako
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 13 mar 2012, o 22:35

Olaboga Robert przemówił :!: :o

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2012, o 22:36

Hejka Roberto,
jako pisze: Pyta o parametry pracy, ale gdyby je otrzymał, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Sądzisz ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jako pisze: Czwartek 15-ty, nie mam daleko, chętnie pooglądam, jeśli można. Pracę na hamowni.

Niniejszym zgłaszam "swojego" człowieka na testy, ja z zawodu jestem "derektorem". Przyjmujecie wyzwanie ?
:-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Strojenia.PL
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 14 mar 2012, o 10:52

Ooo... jak miło że przedstawiciel "konkurencji" się wypowiedział :-)
Cieszę się że jesteś zainteresowany tematem strojenia, sposobu jego wykonania i że takim entuzjazmem do tego podchodzisz.
jako pisze:Czwartek 15-ty, nie mam daleko, chętnie pooglądam, jeśli można. Pracę na hamowni.
Koszt takiej uslugi mozemy uzgodnic na PW.
Podaj PLS od razu dane do faktury.

Pozdrawiam.
Obrazek

jako
2 gwiazdki

Post 15 mar 2012, o 23:13

Strojenia.PL pisze:Ooo... jak miło że przedstawiciel "konkurencji" się wypowiedział :-)
Cieszę się że jesteś zainteresowany tematem strojenia, sposobu jego wykonania i że takim entuzjazmem do tego podchodzisz.
jako pisze:Czwartek 15-ty, nie mam daleko, chętnie pooglądam, jeśli można. Pracę na hamowni.
Koszt takiej uslugi mozemy uzgodnic na PW.
Podaj PLS od razu dane do faktury.

Pozdrawiam.
POMARAŃCZOWYM Go :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .

Pozdrawiam,
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

pachol83
0 gwiazdek
Auto: subaru legacy kombi 2.0 aut 07

Post 15 mar 2012, o 23:58

Jako wysłałem Ci wiadomość na PW.Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 9 maja 2012, o 17:01

Witam po przerwie.

Po rozmowach ze znajomymi i konsultacjach z Promotorem uprzejmie informuje, że mam właśnie nowy wydech i dalej będzie pewnie remap. Przy poszukiwaniu cichego wydechu do Forka zostałem skierowany do firmy El-Tec z Piastowa. Zostałem zapewniony że wydech nie urwie mi głowy i udało się. Do 3000 rpm różnica w głośności jest niewielka, potem jest już trochę głośniej, ale alarmy w zaparkowanych autach się nie włączają. To jest auto do codziennej jazdy. Mam zrobiony kompletny wydech z szerszym uppipem, sportowym metalicznym katalizatorem, wyjściem 3" z dalszym przejściem na 2,5" i powiększonym tylnym tłumikiem. Całość bardzo ładnie wykonane z nierdzewki. Cena też przyzwoita, bo komplet 4500 zł. Obsługa klienta - wzorcowa.

Co do wrażeń to mogą być subiektywne, ale zgodnie z teorią turbina powinna szybciej reagować i mam wrażenie że w górnym zakresie obrotów silnik szybciej się wkręca. Promotor zapewnia mnie, że w niskich obrotach dojdzie jakieś 160 Nm momentu więcej więc pewnie wejdę w tą modyfikację. Nareszczie słychać że to jest Subaru.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2012, o 09:08

Boombastic,
nic nie kumam :mrgreen:

Kompletny wydech w ELTECu kosztował Cię 4.500 PLN ?
Auto jest już po remapie ? Gdzie ten remap był robiony ?

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 10 maja 2012, o 10:09

Grzesiek_67 pisze:Boombastic,
nic nie kumam :mrgreen:

Kompletny wydech w ELTECu kosztował Cię 4.500 PLN ?
Auto jest już po remapie ? Gdzie ten remap był robiony ?
Tak, na razie jest zrobiony sam wydech i komplet kosztuje 4500 zł. Remap będzie krokiem następnym za dodatkowa kasę po drugiej stronie Warszawy.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)

Post 10 maja 2012, o 10:42

Boombastic pisze: Tak, na razie jest zrobiony sam wydech i komplet kosztuje 4500 zł. Remap będzie krokiem następnym za dodatkowa kasę po drugiej stronie Warszawy.
:o grubo ..

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2012, o 13:45

Boombastic pisze: Tak, na razie jest zrobiony sam wydech i komplet kosztuje 4500 zł.

No to faktycznie GRUBO. Żeby nie powiedzieć baaardzo grubo. Widzę, że się Lutki zaczęły mocno cenić. Nowiutkie aftermarkety (APEXI, SS, HKS, Blitze, etc.) z najwyższej półki potrafią kosztować mniej. No ale kto zabroni bogatemu ;-)
Boombastic pisze: Remap będzie krokiem następnym za dodatkowa kasę po drugiej stronie Warszawy.

Druga strona Warszawy (jeżeli rzeka Wisła jest nadal linią demarkacyjną :mrgreen: ) to Pragia. I dlatego zapytam wprost - dlaczego nie 4turbo bądź MAPTEK ?

I pytanie pomocnicze - na tej Prajdze, to kto dokładnie ?

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

cArLoS
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX Spec Carlos 440/585

Post 10 maja 2012, o 16:39

tecno pisze:Zapewniam ze Maciek, czyli osoba ktora stroila to auto nie jest "domoroslym mapperem" ;) co by nie byc goloslownym co do wyniku zamieszczam wykres
...no ale wynik nie powala :cofee:
projekt "Huragan" Carlos - 440/585
Obrazek

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 10 maja 2012, o 19:30

cArLoS, wrzuc swoje wykresy bo zapewne sa interesujące :-)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 10 maja 2012, o 20:02

Grzesiek_67 pisze:
Boombastic pisze: Tak, na razie jest zrobiony sam wydech i komplet kosztuje 4500 zł.

No to faktycznie GRUBO. Żeby nie powiedzieć baaardzo grubo. Widzę, że się Lutki zaczęły mocno cenić. Nowiutkie aftermarkety (APEXI, SS, HKS, Blitze, etc.) z najwyższej półki potrafią kosztować mniej. No ale kto zabroni bogatemu ;-)
Czy ja wiem czy tak drogo? Sam wydech to koszt 3000 zł, do tego katalizator metaliczny i uppipe łącznie za 1500 zł. Aftermarkety są z katem?
A druga strona Warszawy to Wołomin i Promotor - nazwa padła już wcześniej. Dlaczego nie Maptek czy 4Turbo? Nie mam czasu jechać do Poznania czy też Katowic jak coś nie będzie grało i na samo strojenie. Promotor został mi polecony przez zadowolonego klienta więc czemu nie?

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 maja 2012, o 20:37

cArLoS pisze: ...no ale wynik nie powala :cofee:
Czy ja wiem, z 218KM (teoretycznie) na 263KM i 331Nm na samym wydechu to chyba całkiem niezły wynik? Ja jestem bardzo zadowolony bo spodziewałem się nieco mniej :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 10 maja 2012, o 20:45

freediver pisze: z 218KM (teoretycznie) na 263KM i 331Nm
Teoretycznie i fabrycznie ten model miał 230 KM i 320 Nm, o ile pamiętam.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 maja 2012, o 20:57

Fabrycznie w WRX z 2001r jest 218KM i 292Nm a ile zostaje po 11latach eksploatacji to ciężko powiedzieć.

ODPOWIEDZ