Zapach kawy o poranku
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Re: Zapach kawy o poranku
FUX pisze: http://januszkaniewski.com/projekty/kon ... y-kyrkafe/
szkoda, że sam Kaniewski już nic nie zaprojektuje, zmarł w maju 2015r.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
barton, jak to???(sorry, juz wygooglalem) dopiero co ksiazke wydal... mlody chlopak..
szkoda chopa. rip.
szkoda chopa. rip.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
busik ma rację.

busik pisze:Dziewczyny, przynieść Wam lustereczka i szminkiKonto usunięte pisze:(no może nie tak ładnie jak u Ciebie)
Jak umyję to może zrobię focię.![]()
![]()
![]()
![]()
Wy nie dziadziejecie, tylko niewieściejecie
-
Imprezowicz
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Bez kawy, zwłaszcza o poranku, trudno się obyć. Właśnie zastanawiam się nad zakupem SPAM. Podłącza się toto do gniazdka od zapalniczki. Ale chyba najpierw poczekam, aż stanieje ;)
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Po wielu latach marudzenia, w końcu kupiłem sobie coś co burczy, charczy i robi prawdziwą kawę.
I właśnie, kawosze - gdzie zaopatrujecie się w kawę? Markety, czy raczej specjalistyczne sklepy/internet? Macie jakiś ulubiony gatunek?
I właśnie, kawosze - gdzie zaopatrujecie się w kawę? Markety, czy raczej specjalistyczne sklepy/internet? Macie jakiś ulubiony gatunek?
http://www.wszystkookawie.pl
Kupujesz świeże bułki czy te sprzed tygodnia?
To +- taka różnica między marketem a palarnią.
Polecam euro cafe w Lodzi lub mastro antonio w Kołobrzegu.
Kupujesz świeże bułki czy te sprzed tygodnia?
To +- taka różnica między marketem a palarnią.
Polecam euro cafe w Lodzi lub mastro antonio w Kołobrzegu.
Trochę zależy co się lubi. Pewne gatunki kupujemy (żona) w sklepach firmowych Tchibo. Tam w określone dni jest taniej. Czasem można trafić na kiepską kawę, ale przyjmują zwroty/wymiany jak naprawdę jest kiszka. Jak ktoś lubi czasem dosypać coś nietypowego czy aromatycznego do zwykłej kawy, to w sieci sklepów Czas Na Herbatę są takie aromatyzowane. Nie da się tego pić samego, ale ja dosypuję do innych gatunków. Z tym że nie da się ukryć, że to jest sztucznie aromatyzowane, nie jakieś szlachetne mecyje. Nie wiem czy Czas N.H. ma sklepy w Wawie. W Tesco są IMO dobre kawy w serii Finest, do mielenia. Cenowo wychodzi OK a są dobre gatunkowo moim zdaniem.
Wszystko to, co napisałem powyżej, to nie jest to poziom cenowy wysoki, ale wyżej niż typowe marketowe marki popularne.
Wszystko to, co napisałem powyżej, to nie jest to poziom cenowy wysoki, ale wyżej niż typowe marketowe marki popularne.
Gratuluję... cierpliwościGodlik pisze:Po wielu latach marudzenia, w końcu kupiłem sobie coś co burczy, charczy i robi prawdziwą kawę.

Tchibo.Godlik pisze:I właśnie, kawosze - gdzie zaopatrujecie się w kawę? Markety, czy raczej specjalistyczne sklepy/internet? Macie jakiś ulubiony gatunek?
Najczęściej Espresse Sicilia Style:
http://www.tchibo.pl/tchibo-espresso-si ... 05991.html
Ostatnio pojawiła się bardzo ciekawa w smaku odmiana z Afryki, a dokładnie z Malawi. Muszę dokupić ze dwie paczki, bo to oferta czasowa.
Nie kupuję przez Internet tylko w ich sklepikach w centrach handlowych.
Co miesiąc robią promocję, że płacisz z 2 paczki a dostajesz 3:
http://sklepy.tchibo.pl/promocje/
Standardowa cena w Tchibo to 35 zł za 500 g.
U tych snobistycznych dostawców, których zachwala FUX też zapłacisz 35 zł, ale za 250 g.
Czy warto płacić 2 razy drożej?
Moim zdaniem, nie ma najmniejszego sensu.
Bo palarnię mają w Kołobrzegu?
Tchibo ma w Markach koło Warszawy.
Bedziesz mógł powiedzieć, ze pijesz z lokalnej palarni.

Z kawą to tak naprawdę kwesta wielu testów i prób aż do znalezienia właściwego smaku. Równie duże znaczenie co marka i rodzaj kawy, ma tez sposób jej parzenia. To na dłuższą opowieść.
Ja na przykład lubię taką:
http://www.coffeesite.pl/kawa/55-cesare ... a-1kg.html
Niewiele droższa od polecanej przez Лукашэнкę Tchibo a moimi zdanie znacznie pełniejsza w smaku.
Ale tak jak mówię, co człowiek, to kubki smakowe...
Ja na przykład lubię taką:
http://www.coffeesite.pl/kawa/55-cesare ... a-1kg.html
Niewiele droższa od polecanej przez Лукашэнкę Tchibo a moimi zdanie znacznie pełniejsza w smaku.
Ale tak jak mówię, co człowiek, to kubki smakowe...

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Bilex,
a to prawda, że warto popróbować wielu kaw, aby wybrać taką, która nam właśnie najlepiej smakuje.
W opisie tej, którą polecasz niepokoi mnie: "zawartość kofeiny: mała". Choć prawdę powiedziawszy, w kawach 100% arabiki zwykle kofeiny jest niedużo.
A jeśli chodzi o smak kawy parzonej w ekspresie automatycznym, to moim zdaniem warto przede wszystkim zadbać o częściowe odmineralizowanie wody.
Czyli jeśli zainwestowaliśmy w ekspres to warto jeszcze zainwestować w filtr dzbankowy Brita.
a to prawda, że warto popróbować wielu kaw, aby wybrać taką, która nam właśnie najlepiej smakuje.
W opisie tej, którą polecasz niepokoi mnie: "zawartość kofeiny: mała". Choć prawdę powiedziawszy, w kawach 100% arabiki zwykle kofeiny jest niedużo.
A jeśli chodzi o smak kawy parzonej w ekspresie automatycznym, to moim zdaniem warto przede wszystkim zadbać o częściowe odmineralizowanie wody.
Czyli jeśli zainwestowaliśmy w ekspres to warto jeszcze zainwestować w filtr dzbankowy Brita.

Ostatnio zmieniony 27 lut 2016, o 23:45 przez Gootek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Dzięki za linki/opinie, będę szukał swojego smaku.
Лукашэнка, ten który kupiłem ma w pojemniku na wodę jakiś filtr ClarisЛукашэнка pisze: A jeśli chodzi o parzenie w ekspresie automatycznym, to moim zdaniem warto przede wszystkim zadbać o częściowe odmineralizowanie wody.
To dobrze. Zmiękczona woda to dłuższe życie ekspresu, ale również lepszy smak kawy no i lepsza pianka, tfu, oczywiście nie pianka tylko crema...Godlik pisze:Лукашэнка, ten który kupiłem ma w pojemniku na wodę jakiś filtr Claris

Лукашэнка pisze: To dobrze. Zmiękczona woda to dłuższe życie ekspresu, ale również lepszy smak kawy no i lepsza pianka, tfu, oczywiście nie pianka tylko crema...
Dłuższe życie od jednego odkamieniania do następnego.
A crema to zależy od zmielenia i przede wszystkim świeżości kawy.
Na marketowych nie do uzyskania.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=NCcTPC_x1bU
Espresso z filmiku zrobione na budżetowym sprzęcie. Dystrybutor w Łodzi.