Bezpieczeństwo über alles

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Re: Bezpieczeństwo über alles

Post 27 kwie 2009, o 13:40

Tak, tak, a narkomanów powinni leczyć tylko narkomani.

"Tymczasem to właśnie tworzenie wokół sfery seksu wszelakich tabu i nerwowej atmosfery jest przyczyną powaznych dewiacji, sam seks zaś jest zdrowy, radosny i naturalny. Oraz dobrze służy rozwojowi ludzkości. Pod warunkiem, że traktuje się go jako rzecz zdrową, radosną i naturalną. Amen."
Wis nie mam sił komentować w całości twoich zdań ale w niektóre to chyba sam nie wierzysz co ? Nerwowa atmosfera plus tabu wytwarza dewiantów seksualnych ? Cóż za błyskawiczna i prosta diagnoza.

Seks zaś jest zdrowy, radosny i naturalny. Oraz dobrze służy rozwojowi ludzkości. Pod warunkiem, że traktuje się go jako rzecz zdrową, radosną i naturalną.
To nieprawda, trzeba wiedzieć jeszcze z kim i kiedy.
EOT w temacie bo itak nie mam czasu i sił żeby komentować na forum wątków o tematyce inincjacji seksulanych wśród młodzieży.

pozdrawiam
Grzegorz

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 27 kwie 2009, o 14:33

Grzegorz pisze:Tak, tak, a narkomanów powinni leczyć tylko narkomani.
aleosssochodzi?
Grzegorz pisze:EOT w temacie bo itak nie mam czasu i sił żeby komentować na forum wątków o tematyce inincjacji seksulanych wśród młodzieży.
według danych statystycznych dobrze ponad połowa ślubów w Polsce to śluby po wpadce. ponad połowa. a wiek tzw. inicjacji obniża się.
ale to pewnie ma niewiele wspólnego z
WIS pisze:Pod warunkiem, że traktuje się go jako rzecz zdrową, radosną i naturalną.
:cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 lis 2015, o 12:27

Odgrzebuję, bo jestem wstrząśnięty ingerencją systemów bezpieczeństwa w moje życie. MB posiada coś co się nazywa COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. No dobra, póki co mi to czasami popiskiwało, jak za szybko zbliżałem się do poprzedzającego samochodu. Lampka, że jestem za blisko świeci się właściwie cały czas (nie wiem jaki to ma sens). Ale dziś MB przeszedł samego siebie.

Jadę sobie lewym pasem jakieś 90km/h, przede mną ktoś się szykuje do zajęcia pasa do lewoskrętu, który się niedługo zaczyna. Różnica prędkości duża, tamten się wlecze jakieś 40km/h, ale z odległości wynika, że jak on w końcu znajdzie ten lewoskręt, to ja go akurat wtedy minę. Standardowo, choć dość ciasno. On już się powoli wtacza, ja jestem już baardzo blisko, a MB nagle piszczy jak potłuczony i JEB po hamulach, raz, dwa pulsacyjne ostre depnięcia. Ja zgłupiałem, łeb mi poleciał do przodu. WTF?? Czego chcesz ode mnie MB???

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 lis 2015, o 12:55

Wczoraj raz mnie coś mignęło na czerwono w podobnej sytuacji ale nie zdążyłem ogarnąć, co to było za zjawisko na zegarze. Skończyło sie na mrygnięciu, gdy pas zmieniałem.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 29 lis 2015, o 13:44

Konto usunięte pisze:Czego chcesz ode mnie MB???
On chce Cię po prostu wychować. :giggle:

I ciekawe jest również, że o ile za wiele tak prostych dodatków jak samo-przyciemniające się lusterko wsteczne, trzeba w MB osobno dopłacić, to ten kaganiec dają w podstawowej cenie auta.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 29 lis 2015, o 13:47

Konto usunięte pisze:Odgrzebuję, bo jestem wstrząśnięty ingerencją systemów bezpieczeństwa w moje życie. MB posiada coś co się nazywa COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. No dobra, póki co mi to czasami popiskiwało, jak za szybko zbliżałem się do poprzedzającego samochodu. Lampka, że jestem za blisko świeci się właściwie cały czas (nie wiem jaki to ma sens). Ale dziś MB przeszedł samego siebie.

Jadę sobie lewym pasem jakieś 90km/h, przede mną ktoś się szykuje do zajęcia pasa do lewoskrętu, który się niedługo zaczyna. Różnica prędkości duża, tamten się wlecze jakieś 40km/h, ale z odległości wynika, że jak on w końcu znajdzie ten lewoskręt, to ja go akurat wtedy minę. Standardowo, choć dość ciasno. On już się powoli wtacza, ja jestem już baardzo blisko, a MB nagle piszczy jak potłuczony i JEB po hamulach, raz, dwa pulsacyjne ostre depnięcia. Ja zgłupiałem, łeb mi poleciał do przodu. WTF?? Czego chcesz ode mnie MB???
Na pretensje Konto usunięte, że udzielam się tylko w wątku politycznym:
Systemy bezpieczeństwa nie są tak głupie, jak je ich użytkownicy malują. Opisana sytuacja to klasyczny przykład z podręcznika "Jak zrobić duże bum".
"przede mną ktoś się szykuje do zajęcia pasa do lewoskrętu, który się niedługo zaczyna. Różnica prędkości duża, tamten się wlecze jakieś 40km/h, ale z odległości wynika, że jak on w końcu znajdzie ten lewoskręt, to ja go akurat wtedy minę."
Otóż; albo go minę, albo właduję się na minę. Bo kolega z przodu raz na dziesięć (może pięćdziesiąt) razy, się rozmyśli, albo uzna, że to jednak nie ten lewoskręt tylko następny, albo że kolejka na tym lewoskręcie jest za duża. A różnica prędkości i odległość się od tego nie zmieni. Jak nie ma gdzie uciekać w prawo, to bum...

Wszyscy to robimy, ale trudno mieć pretensje do systemu bezpieczeństwa, że zasady rosyjskiej ruletki nie są podstawą algorytmu jego działania na drogach publicznych.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 29 lis 2015, o 14:24

Konto usunięte, a da się w Mietku to chociaż wyłączyć?

Ostatnio dużo jeździłem nową Astrą 5 i tam też jest coś takiego, ale jest też guziczek do wyłączania tego cholerstwa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lis 2015, o 14:28

Лукашэнка pisze: ten kaganiec dają w podstawowej cenie auta.
pewnie za to kolejna gwiazdka, niekoniecznie michelina.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 lis 2015, o 14:57

Gal pisze: Otóż; albo go minę, albo właduję się na minę. Bo kolega z przodu raz na dziesięć (może pięćdziesiąt) razy, się rozmyśli, albo uzna, że to jednak nie ten lewoskręt tylko następny, albo że kolejka na tym lewoskręcie jest za duża. A różnica prędkości i odległość się od tego nie zmieni. Jak nie ma gdzie uciekać w prawo, to bum...

Całkowita prawda. Myślę, że wszyscy póki co jeszcze żyjemy, bo zakładamy taką możliwość. W tym przypadku prawy pas był całkiem pusty, więc nie było większego zagrożenia.
Gal pisze: Wszyscy to robimy, ale trudno mieć pretensje do systemu bezpieczeństwa, że zasady rosyjskiej ruletki nie są podstawą algorytmu jego działania na drogach publicznych.

To nie tyle pretensja co pewne zaskoczenie. Dziwnie się człowiek czuje jak przy całkiem sporej prędkości ktoś naciska na hamulec za Ciebie. Choć zakładając, że bum miałoby nastąpić, może się okazać, że ta utrata 10-15km/h prędkości może uratować tyłek.
jarmaj pisze: Konto usunięte, a da się w Mietku to chociaż wyłączyć?

Ostatnio dużo jeździłem nową Astrą 5 i tam też jest coś takiego, ale jest też guziczek do wyłączania tego cholerstwa.

Chyba się da. Pamiętam, że w menu widziałem coś takiego, nawet się zastanawiałem czy tego nie wyłączyć, ale ma to pewną pożyteczną funkcję. Mianowicie ostrzega przed gwałtownymi uskokami, śpiącymi policjantami, do których zdarzy nam się za szybko podchodzić.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lis 2015, o 15:03

A w standardzie jest wyświetlanie w navi ograniczeń prędkości? W Maździe to było a merol nie miał włożonej karty pamięci z mapami.
I jeszcze jedno, jak sprawdza się navi Garmina oraz jak następuje aktualizacja map? Via serwis czy inaczej?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 29 lis 2015, o 15:32

Konto usunięte pisze:Odgrzebuję, bo jestem wstrząśnięty ingerencją systemów bezpieczeństwa w moje życie. MB posiada coś co się nazywa COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. No dobra, póki co mi to czasami popiskiwało, jak za szybko zbliżałem się do poprzedzającego samochodu. Lampka, że jestem za blisko świeci się właściwie cały czas (nie wiem jaki to ma sens). Ale dziś MB przeszedł samego siebie.

A chez moi tego nie ma.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 29 lis 2015, o 15:35

Konto usunięte pisze: MB nagle piszczy jak potłuczony i JEB po hamulach
I dlatego podczas konfiguracji Dacii (mając na uwadze budżet), w pierwszej kolejności poleciały wszystkie systemy wyręczające mnie w myśleniu.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 lis 2015, o 15:41

Arno, nie zapala Ci się trójkącik na desce, jak podjeżdżasz za blisko? A jak bardzo blisko to robi jeszcze beep?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lis 2015, o 15:46

Arno ma zhakowany interfejs i tego nie ogarnia, wykręcili Mu żarówkę albo kapelusz Mu zasłonił pole widzenia. :-d

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 30 lis 2015, o 12:24

Arno wychodzi z założenia, jak blondynka w kawale o czymś mokrym pod silnikiem...
olej to :whistle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 1 gru 2015, o 12:44

widziałem na autostradzie bardzo podobnie wygladajaca, mega niebezpieczna akcje i domyslilem się, ze to ten wspanialy system...
będzie ciekawie jak nic z tym nie zrobia.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2015, o 12:48 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 gru 2015, o 12:47

gregski, opowiedz coś więcej

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 1 gru 2015, o 12:51

mietek jakiś z wielkim motorem, wjechal na autostradę, but, lewy pas szybko, ponad 160 kmh, srodkowy 140 kmh, wiec on wbija z prawego na lewy za jakims autem na srodkowym pasie, by przeskoczyć na lewy i butnac, gdy już prawie wbija na lewy przed zblizajacymi się autami i ma dodac gazu system orientuje się, ze przed nim auto i pelen hamulec z miganiem stopem... zatrzymal trzy pasy... zakładam, ze noge miał na gazie non stop..
weź teraz auto z wypożyczalni i wyjedz na droge, nie wiedzac, ze to w srodku siedzi..
albo wlacza się samo co uruchomienie silnika, a ty ze stacji wyjeztdzasz..

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 1 gru 2015, o 13:11

A jak wygląda latanie bokiem we współczesnych MB? I tam dalej hamulec ręczny jest nożny? :-p
Jest ryzyko, musi być wybór.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH
Polubione posty: 0

Post 1 gru 2015, o 13:16

:o Z hamowaniem przegięli...
Czyli generalnie taki wóz w górach odłączyłby zapłon po przekroczeniu linii lasu... :giggle:
Sam poszedłeś w taki komputer czy służbówka?
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 gru 2015, o 13:36

Arti pisze: Sam poszedłeś w taki komputer czy służbówka?

Służbówka, ale chyba można to wyłączyć, w każdym razie spróbuję.
gregski pisze: mietek jakiś z wielkim motorem, wjechal na autostradę, but, lewy pas szybko, ponad 160 kmh, srodkowy 140 kmh, wiec on wbija z prawego na lewy za jakims autem na srodkowym pasie, by przeskoczyć na lewy i butnac, gdy już prawie wbija na lewy przed zblizajacymi się autami i ma dodac gazu system orientuje się, ze przed nim auto i pelen hamulec z miganiem stopem... zatrzymal trzy pasy... zakładam, ze noge miał na gazie non stop..
weź teraz auto z wypożyczalni i wyjedz na droge, nie wiedzac, ze to w srodku siedzi..
albo wlacza się samo co uruchomienie silnika, a ty ze stacji wyjeztdzasz..

Brzmi to nieciekawie. Dotychczas nie miałem z tym problemu. Dziwne, że w Twojej historii zrobił pełne zatrzymanie. W instrukcji stoi, że nie powinien zostać na tych heblach.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=u80eraX8IJQ

Gootek
6 gwiazdek

Post 1 gru 2015, o 13:39

ptk22 pisze:A jak wygląda latanie bokiem we współczesnych MB? I tam dalej hamulec ręczny jest nożny? :-p
aby latać bokiem, trzeba przełączyć na "najsportowszy" tryb jazdy.
Hamulec "ręczny" jest automatyczny.

W podstawowej konfiguracji MB C-klasy jest CPA, który ostrzega przed zbliżaniem się do przeszkody, ale nie włącza hamulca bez udziału kierowcy:
http://techcenter.mercedes-benz.com/pl_ ... etail.html

Konto usunięte (czy raczej, dobrodziej-pracodawca) prawdopodobnie dokupił za 11 tys. zł "pakiet wspomagający bezpieczeństwo jazdy", który zawiera hamulec Pre-Safe:
http://m.mercedes-benz.pl/pl_PL/pre_saf ... etail.html

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 gru 2015, o 13:41

Лукашэнка pisze: aby latać bokiem, trzeba przełączyć na "najsportowszy" tryb jazdy.
Czyli da się? Czy w trakcie i tak zaczynają migać lampki i auto zamiast bokiem to ustawia się w kierunku, w którym skręciliśmy kierownicą?

Gootek
6 gwiazdek

Post 1 gru 2015, o 13:45

ptk22 pisze:
Лукашэнка pisze: aby latać bokiem, trzeba przełączyć na "najsportowszy" tryb jazdy.
Czyli da się? Czy w trakcie i tak zaczynają migać lampki i auto zamiast bokiem to ustawia się w kierunku, w którym skręciliśmy kierownicą?
ptk22, teoretycznie się da. A praktycznie to ten samochód niestety nie widział jeszcze śniegu. Jak tylko go zobaczy, to odpowiem na Twoje pytanie.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 gru 2015, o 13:49

Лукашэнка, miejmy nadzieję, że to nastąpi jeszcze w tym roku, choć patrząc na prognozę pogody to może być ciężko.

ODPOWIEDZ