Zawody we Wrocławiu i okolicach - WLTA, Niskie Łąki, KJSy i inne

Pojeżdżawki, spoty, spotkania, libacje.
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Zawody we Wrocławiu i okolicach - WLTA, Niskie Łąki, KJSy i

Post 30 mar 2015, o 23:40

Krysztal pisze: tylko przy takim zapisie nie przyjedzie kompletnie nikt bo kto będzie szykował sobie specjalnie zduszone auto żeby wystartować nim w 4 imprezach... a co chwilę przerabiać specyfikację auta pod każdą imprezę ? trochę robi się to chore.
no, ale na szczęście jest wybór. ;-)

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 30 mar 2015, o 23:49

niby jest ale takich imprez gdzie za 250 zł przejeżdża się ponad 20 km oesowych i większość czasu spędza się w aucie a klimat i organizacja jest godna RSMP jakoś za wiele nie spotkałem w okolicy...

no nic trzeba się przesiąść w mielące w miejscu 10 km/h na godzinę toczydła ;-)
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 30 mar 2015, o 23:58

cyqan pisze:
A boxer sie zawsze obroni bulgotem a propos sikania w majtki Panie burat.
Panie Cyqan do podniecania się dźwiękiem silnika są spoty na parkingach :-p zresztą Audicowe R5 nie brzmi jakoś dużo gorzej dla mnie ;-)
Alan, Alan, Alan! pisze: przegrać niehonorowo, czy wygrać niehonorowo. Oto jest pytanie. :mrgreen:
dlatego jestem jak najdalej od wprowadzania przepisów które w konsekwencji nie ma jak egzekwować (to znaczy niby jest ale i tak wszyscy będą wiedzieć ,że to leczenie syfa pudrem) bo daje to tylko pole do popisu oszustom wszelakim i jeszcze niepotrzebnie podnosi sztucznie koszty udziału :cofee: Patrz głupi zapis o oponach i nie dopuszczaniu wyścigowego slicka który jest najtańszą alternatywą teraz na profi gumę :whistle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Krysztal
4 gwiazdki
Auto: rajdowe i cywilne

Post 31 mar 2015, o 00:01

burat pisze: dlatego jestem jak najdalej od wprowadzania przepisów które w konsekwencji nie ma jak egzekwować (to znaczy niby jest ale i tak wszyscy będą wiedzieć ,że to leczenie syfa pudrem) bo daje to tylko pole do popisu oszustom wszelakim i jeszcze niepotrzebnie podnosi sztucznie koszty udziału :cofee: Patrz głupi zapis o oponach i nie dopuszczaniu wyścigowego slicka który jest najtańszą alternatywą teraz na profi gumę :whistle:
Święte słowa
Obrazek

ECU Master DET3 - montaż, strojenie'

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 00:01

Alan, Alan, Alan! pisze:
no, ale na szczęście jest wybór. ;-)
ale wiesz ,że przez takie argumenty PZMotowskie imprezy zaryły mordą o glebę i teraz próbują się lekko wygrzebać ponad powierzchnię mułu ,a tu znów strzał w kolano. Przy takim natłoku imprez jaka jest w tym roku to zawsze zawodnik sobie coś znajdzie , organizator nikomu łaski nie robi niestety ,że dopuści , co więcej to teraz zawodnicy robią łaskę ,że chcą u organizatora wystartować :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 00:16

burat pisze: ale wiesz ,że przez takie argumenty
to nie jest argument PZM tylko mój ;-)
PZM ma swój własny świat i oni od kiedy pamiętam naprawiają rajdy na przeróżne sposoby, coraz bardziej je pogrążając. Tak jak na omawianym przykładzie.
burat pisze: dlatego jestem jak najdalej od wprowadzania przepisów które w konsekwencji nie ma jak egzekwować (to znaczy niby jest ale i tak wszyscy będą wiedzieć ,że to leczenie syfa pudrem)
ten przepis akurat łatwo egzekwować. Łatwo sprawdzalne, komisarz techniczny może w trakcie pętli zajrzeć.
dławicha akurat - jeśli założymy, że jest słuszna - to dość uczciwe rozwiązanie. Trudna w diagnozowaniu jest cała reszta gratów, map.
burat pisze: jeszcze niepotrzebnie podnosi sztucznie koszty udziału
a ma obniżać i dawać szanse słabszym klasom. Taka logika :mrgreen:
burat pisze: Patrz głupi zapis o oponach i nie dopuszczaniu wyścigowego slicka który jest najtańszą alternatywą teraz na profi gumę
akurat to nie ma znaczenia. Jak wszyscy jadą na gumie z homologacą E to jest ok. Przecież nikt nie bije absolutnego rekordu toru, a rajd wygrywa ten, który go najszybciej przejedzie.
Ziarno lata na jakimś wynalazku, który wygląda jak profi guma, a ma E. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszyscy na takich jeździli.

Guma E, oczywiście nie stoi koło wyczynowej, ale da się na niej jechać i szybko i bezpiecznie.

Inna sprawa jest ze zwężką, która pewno zabiera paredziesiąt kucy i robi z takiego GTka jak nasz 150 konną zdezelowaną Astrę. To w zasadzie lepiej kupić Clio Szrot, prawie 200 kucy i nie pałować się z panewkami, turbinami, mapami i napędami.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 00:32

Alan, Alan, Alan! pisze: Ziarno lata na jakimś wynalazku, który wygląda jak profi guma, a ma E
Dmack chyba to nie jest jakiś tam wynalazek :-> Do mnie na przykład istnieją Yokohamy za 2 tysie komplet albo slicki z toru które kosztują 800zł za komplet. Albo Dębica po co łaska u wulkanizatora :whistle: na których mogę jechać legalnie ale czy bezpiecznie , chyba nie wydaje mi się aby silcki w tym przypadku były gorsze. Przepis jak mówię z dupy i bzdurny bo niczym nie można go obronić ,ani zmniejszeniem kosztów startów ,ani poprawy bezpieczeństwa na zawodach , nie bo nie i koniec.
Alan, Alan, Alan! pisze: ten przepis akurat łatwo egzekwować. Łatwo sprawdzalne, komisarz techniczny może w trakcie pętli zajrzeć.
tak samą zwężkę fizycznie pewnie można ale machloje inne które będzie można zrobić aby to obejść (nie wiem nie znam się ale na bank ktoś coś wymyśli) już na takim BK podczas KJS nie są do wykrycia i faworyzują oszustów. Dlatego martwy przepis ,a co więcej szkodliwy bo promujący cwaniactwo.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 00:40

booSTi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Black Devil STi

Post 31 mar 2015, o 00:41

NAAAJS :thumb:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 00:56

burat pisze: Dmack chyba to nie jest jakiś tam wynalazek Do mnie na przykład istnieją Yokohamy za 2 tysie komplet albo slicki z toru które kosztują 800zł za komplet. Albo Dębica po co łaska u wulkanizatora na których mogę jechać legalnie ale czy bezpiecznie , chyba nie wydaje mi się aby silcki w tym przypadku były gorsze. Przepis jak mówię z dupy i bzdurny bo niczym nie można go obronić ,ani zmniejszeniem kosztów startów ,ani poprawy bezpieczeństwa na zawodach , nie bo nie i koniec.
nic z tego nie kumam :)
do Twojego auta są tylko profi opony, albo wytyrane 20 letnie gumki? nie ma takich normalnych? ;-)
można go obronić bezpieczeństwem pewno, zmniejszeniem Vśr etc etc.

czepiasz się. Zwyczajniej jeździmy wolniej niż na profi gumie i nic nikomu się nie dzieje ;-)
burat pisze: tak samą zwężkę fizycznie pewnie można ale machloje inne które będzie można zrobić aby to obejść (nie wiem nie znam się ale na bank ktoś coś wymyśli) już na takim BK podczas KJS nie są do wykrycia i faworyzują oszustów. Dlatego martwy przepis ,a co więcej szkodliwy bo promujący cwaniactwo.
Burat, zwężka jest prosta jak konstrukcja cepa. Metalowa tuleja z przewężeniem średnicy w tej i tej odległości. Albo jest dziura 31mm albo nie ma.
I ja jej nie bronię na SKJS.
Ale wg tego co mówisz, w zasadzie niepotrzebne są żadne przepisy, bo można obejść. ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 01:09

Alan, Alan, Alan!, nie ma sensu mnożyć przepisów których nie można racjonalnie i REALNIE egzekwować w warunkach BK na KJS. Mówisz ,że zwężkę można mierzyć ,a i owszem ale dla mnie to jest wmawianie sobie ,że jest dobrze jak nie jest. Bo to można obejść ,tak jak pokazała to Toyota 20cia kilka lat temu ,a jak wyglądają teraz amatorki to sam wiesz i machloje przy tym będą i kto będzie uczciwy to albo głupi albo za biedny.

Co do opon to jeśli chcemy ograniczyć prędkość to zabrońmy wszelakich opon sportowych i pseudo sportowych typu semi slick , wtedy ten przepis się JAKOŚ broni , choć i tak bardzo marnie.
Skoro wymaga się co chwilę poprawy bezpieczeństwa w postaci gaci niepalnych za zylion luidorów ,hansów sransów i Bóg jeden wie co jeszcze ,a jednocześnie zabrania się używać opon które w obecnym czasie , mocnych aut dają możliwość zapanowania nad autami w zakrętach nie tylko samą prędkość na prostej to dla mnie to głupota. Dochodzi do tego ,że pozwala się na przykład 300 KM potworowi na potrzymaniu i z innymi bajerami , jechać na oponie seryjnej gdzie wiadomo co się stanie z nią i z zawodnikami gdy poniesie ich fantazja , bo nawet na takiej kupie rozpędzą to auto do prędkości światła , ale już nie zhamują ani nie skręcą :cofee: Oczywiście mówię czysto teoretycznie jednak jest to obraz głupoty tego , konkretnego przepisu :cofee:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 01:18

burat, tragizujesz ;-)
burat pisze: Bo to można obejść ,tak jak pokazała to Toyota 20cia kilka lat temu ,
ten patent to pewno wcale tani nie był ;-)
a zwężki dalej są, w zasadzie wszędzie w profesjonalnym ściganiu.
burat pisze: a jak wyglądają teraz amatorki to sam wiesz i machloje przy tym będą i kto będzie uczciwy to albo głupi albo za biedny.
ale tego brakiem przepisów nie zmienisz.
Bo przecież brakiem przepisów nie spowodujesz, że przestaną być "albo głupi albo za biedni" ;-)

Machloje też zawsze będą to oczywiste. Ale już nie przesadzajmy, zarówno KJS jak i SKJS nie mają jakichś Bóg wie jakich wymagań (oprócz tej nieszczęsnej zwężki).
Powiedziałbym, że jest wolna amerykanka i można do auta wrzucać w zasadzie co się komu podoba.
burat pisze: Skoro wymaga się co chwilę poprawy bezpieczeństwa w postaci gaci niepalnych za zylion luidorów ,hansów sransów i Bóg jeden wie co jeszcze ,a jednocześnie zabrania się używać opon które w obecnym czasie , mocnych aut dają możliwość zapanowania nad autami w zakrętach nie tylko samą prędkość na prostej to dla mnie to głupota.
mógłbyś przytoczyć zapis wymagający niepalnych gaci, hansów etc? ;-)
burat pisze: ednocześnie zabrania się używać opon które w obecnym czasie , mocnych aut dają możliwość zapanowania nad autami w zakrętach nie tylko samą prędkość na prostej to dla mnie to głupota
Jakieś RE070 pozwoli jakoś zapanować. Może nie każdemu, ale mam wrażenie że takim i najlepsz slick by mógł nie pomóc.
Zakładając, że kierownik ma mózg to rozumie, że bez slicka wolniej ;-)

Mógłbyś równie dobrze, za argument podać, że zapomniał skręcić i na slicku to może by wyszedł.

A może i nie, bo by był syf ;-)
Szkoda się naprawdę o to strzępić.

Przynajmniej w naszej klasie nigdy nie słyszałem z tego powodu jakiegoś wielkiego narzekania. Owszem, nazwałbym to rozczarowaniem, no bo jak można szybciej to po co wolniej. Ale jakoś podczas samych zawodów kleiło się tym co się ma.

Młodyś to głupi :mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 01:32

Alan, Alan, Alan! pisze:
Bo przecież brakiem przepisów nie spowodujesz, że przestaną być "albo głupi albo za biedni" ;-)

tak ale nie dasz pretekstu do kombinacji jakie powstaną przy wprowadzeniu tej nieszczęsnej zwężki bo się nie będzie opłacało po prostu i każdy będzie miał wyrównane szanse , nie tylko krętacze z głęboką kieszenią
Alan, Alan, Alan! pisze: w profesjonalnym ściganiu.
gdzie można rozebrać silnik po imprezie i udowodnić oszustowi oszustwo , na KJS też myślisz ,że będzie można ? ;-)
Alan, Alan, Alan! pisze: RE070 pozwoli jakoś zapanować.
pozwoli też rozwinąć większą średnią prędkość co podałeś jako argument przy odstrzale slicka dlatego skoro jedynym argumentem jest zmniejszenie prędkości to semi slicki też do odstrzału. A co powiesz na argument o mocnym aucie w seryjnych oponkach ? Gdzie tu jest logika poprawy bezpieczeństwa ?
Alan, Alan, Alan! pisze: mógłbyś przytoczyć zapis wymagający niepalnych gaci, hansów etc? ;-)
Nie jestem z przepisami PZMotu (na szczęście :-) ) na bieżąco ale przy RO jeśli mnie pamięć nie myli zaleca się gacie ,a slicków nie można ,a już w SKJS , kombinezony chyba są wymagane, które chyba w mniejszym stopniu poprawiają bezpieczeństwo niż profi opony. :whistle:
Alan, Alan, Alan! pisze: Mógłbyś równie dobrze, za argument podać, że zapomniał skręcić i na slicku to może by wyszedł.

A może i nie, bo by był syf ;-)
Szkoda się naprawdę o to strzępić.

ale miał by szanse , jak by nie opanował , trudno to je rally ,a tak to na początku jest nie bo nie. Jest o co strzępić język bo przez takie debilne zakazy wygląda to jak wygląda. Dla mnie nie ma argumentów na obronę tego zapisu ale próbuj ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 01:55

burat pisze: tak ale nie dasz pretekstu do kombinacji jakie powstaną przy wprowadzeniu tej nieszczęsnej zwężki bo się nie będzie opłacało po prostu i każdy będzie miał wyrównane szanse , nie tylko krętacze z głęboką kieszenią
dzizas. Burat, jestem tak jak Ty przeciwny zwężce. Pisałem 50 razy, weź se to na posticie na monitor przyklej :)

Ale to jest sprawiedliwa metoda, jeżeli jest ona wprowadzona.
burat pisze: gdzie można rozebrać silnik po imprezie i udowodnić oszustowi oszustwo , na KJS też myślisz ,że będzie można ?
do zwężki nie rozbiera się silnika.

Jakie znowu rozbieranie silnika. :wall:
burat pisze: A co powiesz na argument o mocnym aucie w seryjnych oponkach ? Gdzie tu jest logika poprawy bezpieczeństwa ?
jeżdżą dość mocne i jakoś nie są zgruzowane.
A jak potrzeba przykładu z KJS, to w zeszłym roku były 3 sztuki RM i w trzech startowało kilka mocnych aut powyżej 300km. Dojechali? walczyli o życie?
burat pisze: pozwoli też rozwinąć większą średnią prędkość co podałeś jako argument przy odstrzale slicka dlatego skoro jedynym argumentem jest zmniejszenie prędkości to semi slicki też do odstrzału.
myślę, że czynnikiem w miarę obiektywnym i dość dobrze załatwiającym sprawę jest tu znaczek E. Każdy wie na czym stoi. Jest E jadę, nie ma E brudzę oponę błotem. :mrgreen:
burat pisze: Nie jestem z przepisami PZMotu (na szczęście ) na bieżąco ale przy RO jeśli mnie pamięć nie myli zaleca się gacie ,a slicków nie można ,a już w SKJS , kombinezony chyba są wymagane, które chyba w mniejszym stopniu poprawiają bezpieczeństwo niż profi opony.
zaleca się oznacza, że się zaleca.

Kombinezon z utr homologacją lub mechanika. Może i niepotrzebny, ale nie przesadzajmy. W baku paliwa się ogarnie.
burat pisze: ale miał by szanse , jak by nie opanował
tak, wszyscy widzieliśmy zdjęcia z zeszłorocznej tamy jak na slicku sobie ratowali życie.
z tegorocznej też jakieś mięso się walało po poboczach. Czy akurat Ci na slicku nie? (nie wiem, nie byłem) ;-)

a tu, to co się stało? :mrgreen:
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphot ... 3880_o.jpg
burat pisze: Jest o co strzępić język bo przez takie debilne zakazy wygląda to jak wygląda. Dla mnie nie ma argumentów na obronę tego zapisu ale próbuj
ale ja nic nie bronię. Moja licencja 10 lat nieważna, a i wtedy bym nie bronił.
ale jak już się czepiać to do czegoś konkretnego (zwężka), a nie pierdół (zalecane gacie) ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 31 mar 2015, o 02:09

Alan, Alan, Alan! pisze: Ziarno lata na jakimś wynalazku, który wygląda jak profi guma, a ma E. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszyscy na takich jeździli.

Guma E, oczywiście nie stoi koło wyczynowej, ale da się na niej jechać i szybko i bezpiecznie.
Tu się akurat mylisz, bo gumy Ziarna to nie jakiś tam wynalazek, tylko profi guma. wyczynowa. ze znaczkiem E - dokładnie tak samo, jak obecne opony asfaltowe WRC, które MUSZĄ mieć homo E (nomen-omen taki też bieżnik mają Ziarnowe Dmacki DMT-RC)). I tu trochę robi się też ślisko, bo taka opona kasuje wszelkie "cywilne gumy", nawet semi slicki, czy to RE070, R888 czy FZ-201.
Alan, Alan, Alan! pisze: Machloje też zawsze będą to oczywiste. Ale już nie przesadzajmy, zarówno KJS jak i SKJS nie mają jakichś Bóg wie jakich wymagań (oprócz tej nieszczęsnej zwężki).
ale zaczynają już cudować z ubiorem... Rękawiczki w tym roku muszą mieć homo.. Ale kaski już nie, więc bez sensu. Sugerują
już też homo bieliznę i kominiarki.

A co do zwężki.. Nie wiem, na ile ona faktycznie wyrównuje szanse.. Jak ktoś ma lancera 600KM, to mu zwężka zrobi pewnie 400... A jak ktoś ma 300, to mu pewnie zrobi 200.. i tak dalej.. No chyba, że to jednak tak nie działa i niezależnie od gratów zwężka powoduje wyplucie podobnej, maksymalnej mocy i/lub przy realtywnie niskich mocach (jak seryjny GT) nie powoduje ona żadnego spadku mocy, lub jest on znikomy...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:15

Alan, Alan, Alan! pisze:
do zwężki nie rozbiera się silnika.
ja mówię o innych kombinacjach które pozwolą to obejść , mimo ,że jestem ignorantem mechanicznym wiem jak wygląda zwężka ;-)
Alan, Alan, Alan! pisze: 3 sztuki RM i w trzech startowało kilka mocnych aut powyżej 300km. Dojechali? walczyli o życie?
na kamionkach od 30tu kilku imprez też wszyscy dojeżdżają do mety czy to świadczy ,że wszystko jest oki :?: :whistle:
Alan, Alan, Alan! pisze: W baku paliwa się ogarnie.
pożądne opony też za to samo można mieć ,ale nie bo.......
Alan, Alan, Alan! pisze: a nie pierdół (zalecane gacie) ;-)
No ale te zalecane ,nieszczęsne gacie są przykładem na to ,że udaje się tylko walkę o poprawę bezpieczeństwa ,a w rzeczywistości to jest bzdura i tylko , niepotrzebne, podnoszenie kosztów. Potem jest zdziwko ,że na imprezę PZMotu jest 20 samochodów ,a prywatną 100.
Dla mnie kwestia opon jest o lata świetlne ważniejsza niż zwężka bo to realnie poprawia bezpieczeństwo. Mówię to jako ten który zaczynał na Dębicy ,a teraz mogę latać na slicku i wiem co to znaczy.
Zwężka to zwężka , okazja dla wykazania się "kreatywnym". Przepis z góry , nie przemyślany. W założeniach genialny, jak milion pomysłów panów z betonem w głowie , którzy przekonani o swojej zajebistości i nieomylności robią przepisy z dupy i do dupy.
To ,że coś kiedyś było robione przez inżynierów w fabryce ,nie do dostania dla zwykłego śmiertelnika, nie oznacza ,że obecnie , w dobie dostępu do wszystkiego ktoś w garażu na przykład, nie ogarnie skrzyni biegów do takiego Seja, zbudowanej od podstaw wydumanej przez jakiegoś czarodzieja mechaniki co kiedyś można było tylko w fabryce ;-) Więc tym bardziej obejście zwężki nieuczciwie jest całkiem realne , a do wykrycia na przykład podczas rozebrania motoru tylko i wyłącznie. Dlatego uważam ten przepis w świetle możliwości BK na zwykłym KJSie za martwy i promujący nieuczciwość która niestety , jest była i będzie w tym sporcie ,a im więcej głupich przepisów, tym bardziej pozwalamy na to aby patologia się działa
Alan, Alan, Alan! pisze: a tu, to co się stało? :mrgreen:
https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphot ... 3880_o.jpg
uważasz ,że bez slicka z góry bym się nie napędził i na zwykłych oponach lepiej ten zakręt przejechał :?: :evilgrin: :evilgrin:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:19

eMTi pisze: Tu się akurat mylisz, bo gumy Ziarna to nie jakiś tam wynalazek, tylko profi guma. wyczynowa. ze znaczkiem E - dokładnie tak samo, jak obecne opony asfaltowe WRC, które MUSZĄ mieć homo E (nomen-omen taki też bieżnik mają Ziarnowe Dmacki DMT-RC)). I tu trochę robi się też ślisko, bo taka opona kasuje wszelkie "cywilne gumy", nawet semi slicki, czy to RE070, R888 czy FZ-201.
wynalazek - znaczy, że nie jest to popularny tutaj model - chyba tylko Ziarno jeździ?. Opona wyczynowa ze znaczkiem E. Dużo jest takich? To miałem na myśli.
I nie robi się ślisko. Skoro ma znaczek E, to znaczy, że Ty też możesz sobie ją założyć zgodnie z regulaminem i nie patrzeć więcej na RE070 ;-)

W dodatku jeżeli mówimy o sporcie amatorskim, to jednak mocno ograniczone budżety mogą powodować, że opona wyczynowa zacznie przeszkadzać. Myślę, że mało kto - zwłaszcza w niższych klasach - ma budżet na kilka kompletów opon w zależności od warunków.

Piszesz asfaltowe WRC mają E. Nie wiedziałem. Regulamin mówi 5. Dopuszcza się używanie tylko opon handlowych, posiadające znak homologacji E. to może by zgłębić temat, zakładać i się nie przejmować ;-)

Zostawmy te opony. Są dopuszczone jakie są i tyle.
eMTi pisze: Jak ktoś ma lancera 600KM, to mu zwężka zrobi pewnie 400... A jak ktoś ma 300, to mu pewnie zrobi 200.. i tak dalej.. No chyba, że to jednak tak nie działa i niezależnie od gratów zwężka powoduje wyplucie podobnej, maksymalnej mocy i/lub przy realtywnie niskich mocach (jak seryjny GT) nie powoduje ona żadnego spadku mocy, lub jest on znikomy...
myślę, że sama średnica zwężki powoduje, że za wysoko z mocą nie pójdziesz. Więc one się jakoś tam wyrównują.
Dwa zauważ, że zwężka jest w połączeniu z całym zał J, co wszystko do kupy powoduje, że nie ma aut 600 i 200 koni w jednej klasie, np wrc.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:20

eMTi pisze: No chyba, że to jednak tak nie działa i niezależnie od gratów zwężka powoduje wyplucie podobnej, maksymalnej mocy i/lub przy realtywnie niskich mocach (jak seryjny GT) nie powoduje ona żadnego spadku mocy, lub jest on znikomy...
no tu cię Remek pewnie zaraz wyprowadzi z błędu i nadziei na walkę z Evo bo doświadczenie ma jak nikt ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 31 mar 2015, o 02:23

no właśnie nie wyprowadził.. Ciekaw jestem, jak to wygląda w praktyce.. czy mówiąć przykładowo jak zwężka ograniczy nam moc do powiedzmy 300KM, to fury z mocą poniżej tego nie odczują różnicy, czy też jednak też oberwą po uszach w podobnych proporcjach..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:25

Alan, Alan, Alan! pisze: I nie robi się ślisko. Skoro ma znaczek E, to znaczy, że Ty też możesz sobie ją założyć zgodnie z regulaminem i nie patrzeć więcej na RE070 ;-)
ależ robi się bo nie ma tu żadnego argumentu aby nie dopuścić opony bez E oprócz nabicia kasy komuś. Całe gadanie o wyrównaniu szans ,a tym bardziej ograniczaniu osiągów jest psu na budę
Alan, Alan, Alan! pisze: Zostawmy te opony. Są dopuszczone jakie są i tyle.
eee Panie to ,że ktoś coś napisał , głupio to nie znaczy ,że nie możemy powiedzieć ,że jest debilem w naszej ocenie :-)
Alan, Alan, Alan! pisze: Dwa zauważ, że zwężka jest w połączeniu z całym zał J, co wszystko do kupy powoduje, że nie ma aut 600 i 200 koni w jednej klasie, np wrc.
i na KJSie podczas BK jesteśmy w stanie sprawdzić czy cały silnik jest zbudowany według załącznika i homologacji :razz: :razz: :-p

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:26

eMTi, Remek latał w RSMP GTkiem ze zwężką i chyba odczuwali ją dość boleśnie :->

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:30

eMTi pisze: no właśnie nie wyprowadził.. Ciekaw jestem, jak to wygląda w praktyce.. czy mówiąć przykładowo jak zwężka ograniczy nam moc do powiedzmy 300KM, to fury z mocą poniżej tego nie odczują różnicy, czy też jednak też oberwą po uszach w podobnych proporcjach..
pewno w jakichś proporcjach.
Nie znam się na mechanice, al ena chłopski rozum ilość powetrza i paliwa ma dość kluczowe znaczenie dla mocy.

Tam gdzie się robi zwężki raczej nie stanowi to problemu, bo i tak więszkość ma znacznie powyżej. Bo po co w N4 albo WRC robić słabsze auto. Robi się max co pozwalają, a jest to myślę nieprzypadkowy zbiór reguł.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:37

Alan, Alan, Alan!, eMTi chciał usłyszeć ,że jak jest żarłacz rdzawy z 260 koniami i taka Evo Cyqanowez 400 końmi to po zastosowaniu zwężki w żarłaczu odejdzie 20 KM ,a w Efo 100 bo na starcie miał napompowane więcej , jednak co pokazuje historia i ilość N grupowych Subaru imprez dawno temu raczej to chyba tak nie działa i Efki się jakoś wybronią ,a wszystkim dupe skopie Johny Bravo bo jego zwężki nie tykają :giggle: :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:45

burat pisze: a wszystkim dupe skopie Johny Bravo bo jego zwężki nie tykają
M3 chyba nie może startować ;-)

Burat, tylko proszę. Kij z tym M3 :mrgreen:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2015, o 02:52

Alan, Alan, Alan! pisze: M3 chyba nie może startować ;-)
no ładnie załatwić tak Johnnego przy zielonym stoliku , wstydzicie się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ