Wydech Forester SH 2.5T

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Kisciu
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.5T MY09
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wydech Forester SH 2.5T

Post 24 maja 2013, o 11:28

Witam.

Interesuje mnie poprawa brzmienia mojego Forysia 2.5T 2009r czyli SH.

Zacznę od tego, że dźwięk w serii powalił mnie na ziemię... jak by go nie kręcić to za samochodem słychać było tylko świst powietrza :o

Przy okazji przeglądu po zakupowego, poprosiłem znajomego aby ogarnął jakiś końcowy bo aż się dziwnie jeździ.

Z pomocą przyszła firma Ulter (wiem, że to kojarzy się z lanosami na przelocie) i powiem szczerze, że efekt nie jest zły.

Chłopaki powiedzieli, że zrobią go na zamówienie pod ten model (ale prawdopodobnie dali ten co mają w ofercie do diesla tylko końcówki zrobili takie jakie chciałem).

Dźwięk od razu się poprawił, albo lepiej będzie powiedzieć pojawił.

Jednak to jeszcze nie jest to... forek ładnie mruczy tylko wyraźnie do 2 - 3 tyś obrotów ale zdecydowanie za cicho i nie tak z przepony :razz:

Wydawało mi się, że ogarniam tematy motoryzacyjne, ale kiedy kupiłem subaru i zacząłem czytać fora to wydaje mi się, że wszystko jest tu inaczej :?

Plan mam jeszcze taki. Wyrzucenie tłumika środkowego i... no właśnie? Czy to już w pewien sposób pomoże jeśli zamiast tej rurki z wielką puchą będzie przelotówka 2,5 lub 3 cale? Chciałem wywalić kata jednak tu zdania są podzielone. Jeden mówi, że bez usunięcia kata nic nie osiągnę, a inny, że kata usuwać się nie powinno i bez tego można osiągnąć efekt jaki tylko się chce, czyli może być bardzo głośno i rasowo. Dopiero posiadając subaru poznałem terminy, center pipe, down pipe, up pipe.

Center to ten co go chcę wywalić (foto1), down pipe to ten przed nim z tą małą puszeczką? ( drugi kat?) (foto2) (można to wywalić? ) , a up pipe to za pewne ten jeszcze wyżej...

Od razu powiem, że zakup forestera trochę zrujnował mój budżet a więc nie planuję zakupu "firmowych" elementów układu wydechowego, ani zlecenie tego firmie el-tec tylko Pan z firmy Moto Wydech z konstancina powiedział, że damy radę i niewielkim kosztem to ogarniemy..

Wiem, że za dużo pytań zadaję.. jednak chciał bym się jak najwięcej dowiedzieć. Zależy mi, żeby to zrobić i usłyszeć w końcu, że jeżdżę subaru.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie, Przemek - Kiściu.

Obrazek

Obrazek

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Re: Wydech Forester SH 2.5T

Post 24 maja 2013, o 12:42

Z tego całego chaosu nie wiem co chcesz osiągnąć. Ma pierdzieć i hałasować? Czy ma stanowić bazę do dalszej modyfikacji (remapu)? Jeśli nie to po kiego grzyba przelotówka w kawałku wydechu?
Zdajesz sobie sprawę że w aucie typu Forester modyfikacja wydechu spowoduje znacznie większy wzrost poziomu hałasu niż w Imprezie? tam z tyłu masz jedno wielkie pudło rezonansowe.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX 01' pogromca owadów :)

Post 24 maja 2013, o 12:48

Nie jest to takie proste jak ci się wydaje. Jak powywalasz katy to sondy będą ci wywalały błędy. Jak wywalisz tłumik środkowy to układ może zacząć rezonować i brzęczeć. Oczywiście można to wszystko obejść ale musi to robić ktoś kto ma pojęcie.
Ja bym radził nie eksperymentować tylko zrobić porządny wydech od turbo do końca a potem to wystroić bo bez strojenia to możesz mieć więcej szkody niż pożytku.
Fajny, kompletny wydech na tłumikach El-teca, z kwasówki będzie kosztował ok 1500zł. Do tego strojenie ok 1000 i masz efekt w postaci rasowego brzmienia, fajnego wyglądu i poprawy mocy. Wybierzesz sobie czy chcesz cichy, głośny czy hardcore, wybierzesz sobie końcówkę. Jak chcesz to wyśle ci namiary na gości którzy ci to ogarną.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 24 maja 2013, o 12:59

freediver pisze: Fajny, kompletny wydech na tłumikach El-teca, z kwasówki będzie kosztował ok 1500zł.

Wątpię by tyle kosztował bo tam są dwa końcowe tłumiki. Do tego jeden kat przelotowy metaliczny to koszt z 1000 zł. Ja w El-Tecu za kompletny wydech z katem zapłaciłem 4500 zł a mam tylko jedną końcowa puszkę.
A strojenie za 1000 zł to chyba u stroiciela gitar.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 24 maja 2013, o 13:36

Boombastic pisze:
freediver pisze: Fajny, kompletny wydech na tłumikach El-teca, z kwasówki będzie kosztował ok 1500zł.

Wątpię by tyle kosztował bo tam są dwa końcowe tłumiki. Do tego jeden kat przelotowy metaliczny to koszt z 1000 zł. Ja w El-Tecu za kompletny wydech z katem zapłaciłem 4500 zł a mam tylko jedną końcowa puszkę.
A strojenie za 1000 zł to chyba u stroiciela gitar.
Ja nie napisałem że wydech będzie spawany w El-Tecu, tylko że będzie na tłumikach E-teca. Nie napisałem również nic o katalizatorze. Masz rację przeoczyłem jeden tłumik ale w zależności od tego czy będą ciche czy głośne (wielkość puchy, ilość materiału) to cena może być różna. Dlatego podtrzymuję wycenę na ok 1500zł za kompletny wydech. To że ty zapłaciłeś 4500 to już twoja sprawa i gratulować ci z tego tytułu nie zamierzam bo zwyczajnie przepłaciłeś, nawet z katem za 1000zł.
Odnośnie strojenia to tyle mnie kosztowało w moim WRXie, jeżdżę ponad rok, silnik cały, nic się nie popsuło i wszystko jest w należytym porządku. Jestem zdania że jeśli nie muszę to nie przepłacam i mogę to samo polecić innym. To że 3 firmy na rynku mają kosmiczne ceny za tę usługę nie znaczy, że nie ma żadnych innych firm które robią to samo tanio i równie dobrze.

Boombastic
4 gwiazdki

Post 24 maja 2013, o 13:57

freediver pisze: To że ty zapłaciłeś 4500 to już twoja sprawa i gratulować ci z tego tytułu nie zamierzam bo zwyczajnie przepłaciłeś, nawet z katem za 1000zł.

Skoro moja sprawa to dlaczego się wtrącasz w moje finanse? Może dla Ciebie nie ma znaczenia ekologia i czystość spalin, ale ja uważam inaczej. Masz również prawo uważać że za 30% ceny otrzymasz produkt takiej samej jakości, choć moje doświadczenia mówią co innego.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 24 maja 2013, o 14:06

Kto bogatemu zabroni :cofee:

Kisciu
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 24 maja 2013, o 14:35

Boombastic, chcę podkreślić głos boksera, aby było głośniej i bardziej rasowo. O hałas się nie martwię, bo cały samochód będę wygłuszał Dynamatem.
Nie planuję na razie żadnych modyfikacji i dlatego remap nie wchodzi w grę.

freediver, to może tak: zmieniam pierwotne założenia. Chciałbym póki co wywalić środkowy i zastąpić go po prostu pustą rurą. Katów nie ruszam. Na innym forum, użytkownik forka xt powiedział, że taki zabieg dał mu świetne rezultaty i tak jeździ do dziś. Co Wy na to? pomoże? teoretycznie bez tłumika powinno :?

Boombastic
4 gwiazdki

Post 24 maja 2013, o 15:08

Kisciu pisze: Boombastic, chcę podkreślić głos boksera, aby było głośniej i bardziej rasowo. O hałas się nie martwię, bo cały samochód będę wygłuszał Dynamatem.

Skoro jesteś do tego przekonany to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć powodzenia. Moim zdaniem efekt oczywiście będzie, ale w aucie będzie głośno. Jakby to była Impreza na okazjonalne pojeżdżawki to nie ma problemu, ale w aucie rodzinnym jakim jest Forek będzie to później uciążliwe. A czy wygłuszenie coś da? Brak wydzielonego bagażnika w Forku robi właśnie tą różnicę. W sedanie możesz wygłuszyć błotniki, tylną półkę i klapę bagażnika i różnica jest (w Civicu wygłuszałem pod audio i różnica była znaczna). Ale w Forku rolety nie wygłuszysz :-) U siebie mam wydech przelotowy, ale został tak zrobiony by był jak najcichszy, na zewnątrz oczywiście słychać fajną pracę silnika, ale wewnątrz jest wyraźnie głośniej przy wyższych obrotach. Przy szybkiej jeździe autostradowej hałas zaczyna być męczący. Z tego co mi powiedziano to dedykowane wydechy do Imprezy zastosowane w Forku urywają głowę. Wszystko zależy do czego używasz auta.

Kisciu
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 24 maja 2013, o 15:17

Człowiek w końcu uczy się na błędach. Jeżeli będzie za głośno na trasę to po prostu wrzucę tłumik z powrotem i popłynę parę stówek jako nauczkę.

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 24 maja 2013, o 15:17

Kisciu, tak jak pisałem wywalenie środkowego tłumika może (nie musi) spowodować brzęczenie wydechu. Ale zawsze możesz go wspawać z powrotem jak by było coś nie tak ;-)

Boombastic
4 gwiazdki

Post 24 maja 2013, o 15:22

Wywalanie środkowego tłumika, moim zdaniem, niewiele poprawi brzmienie wydechu, a jak pisał Freediver może wpłynąć na jego pracę. Nie bez przyczyny stosuje się tak skomplikowane układy wydechowe.
Ale jak sam zauważyłeś - masz ochotę przekonać się o tym sam. Dziwne tylko że sie pytasz o to na forum.

Kisciu
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 24 maja 2013, o 20:21

Operacja zakończona sukcesem :-) , środek wyleciał, a na jego miejsce wskoczyła piękna, pusta rureczka. Efekt? piorunujący w końcu gada jak na gada przystało :thumb: w środku całkiem cicho i przyzwoicie, za to na zewnątrz to już inna bajka ;-) Dzięki chłopaki za pomocne rady, kiedyś na pewno zrobię to tak jak należy od początku do końca ale teraz chciałem mieć szybki FUN i go mam :thumb: koszt operacji - 80 PLN :razz:

Pozdrawiam.

P.S. Jak przestanie padać to wrzucę jakiś filmik nieco obrazujący efekt.

Kisciu
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 27 maja 2013, o 00:47

Gdybym jednak jeszcze zdecydował się na usunięcie drugiego kata(sonda przed nim) (pierwszy zostaje) to już muszę robić remap czy dopiero przy pełnym przelocie, ew. usunięciu obydwu katalizatorów?

Ten dokładnie:

http://img96.imageshack.us/img96/4758/img0876du.jpg

Remap i tak kiedyś będzie i pełny przelot tylko muszę się przełamać do utracenia gwarancji na lpg... bo jak wiadomo strojenie subaru na podtlenku to tylko u Jako.

Niestety zakładając nie miałem o nim pojęcia...

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 27 maja 2013, o 08:29

Dobrze że wyszło OK, jeśli dobrałeś odpowiednią średnicę rury to nie powinno zmienić się ciśnienie w układzie wydechowym i nie zamulisz auta. Jeśli nic nie pierdzi po wywaleniu tłumika to super :thumb: Odnośnie kata to skoro sonda jest przed, to teoretycznie komp nie odczuje żadnej zmiany, wywal to ;-)

Kisciu
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 27 maja 2013, o 10:49

freediver pisze: wywal to ;-)

I to się nazywa pozytywne myślenie :-) Tak też zrobię, jednak dopiero po weekendzie :-(

Btw. Jeśli to możliwe to fajnie by było kiedyś się spotkać gdzieś na mieście. Chętnie bym posłuchał jak gada Twój Foryś :-)

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 27 maja 2013, o 13:03

Gada bardzo ładnie ale Imprezka ;)

Kisciu
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 27 maja 2013, o 13:06

A to sorry, coś mi się pomieszało :?

freediver
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 27 maja 2013, o 13:33

Forka opisywał Boombastic :) Ale jak chcesz posłuchać kiedyś jak to chodzi u mnie i zobaczyć wydech to nie ma problemu.

Kisciu
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 27 maja 2013, o 13:43

Bardzo chętnie :) Najlepiej jak już ja też wymontuję kolejny balast, czyli wkrótce :-)

ODPOWIEDZ