Chce kupic subaru impreze ale mam kilka pytań
Chce kupic subaru impreze ale mam kilka pytań
Witam
Chce sobie kupić Subaru Imprezę Z 97 r. ale mam kilka pytań
1. Czy drogie są części?
2. Czy te samochody są bardzo awaryjne?
3. i jakie ma osiągi takie subaru 4x4 i 120 KM czy one dużo ważą?
Pozdrawiam!
Chce sobie kupić Subaru Imprezę Z 97 r. ale mam kilka pytań
1. Czy drogie są części?
2. Czy te samochody są bardzo awaryjne?
3. i jakie ma osiągi takie subaru 4x4 i 120 KM czy one dużo ważą?
Pozdrawiam!
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Chce kupic subaru impreze ale mam kilka pytań
Ja nie mam Imprezy, więc odpowiadam, świecąc światłem odbitym
Mam nadzieję, że Koleżeństwo Imprezowiczów uszczegółowi.
Źle utrzymane - jak każde inne.
A ile wynoszą dokładnie, znajdziesz tu: http://www.subaru.de/kundenservice/pros ... preza.html

Poodbno "nic do Subaru kosztuje stówę, a coś jeszcze więcej", ale w praktyce nie jest tak źle, jakiejś wielkiej różnicy w relacji z innymi markami nie ma. Poza tym, patrz p. 2.Darknes pisze: 1. Czy drogie są części?
Dobrze utrzymane - bywają baaardzo bezawaryjne.Darknes pisze: 2. Czy te samochody są bardzo awaryjne?
Źle utrzymane - jak każde inne.
Osiągi nie ważą dużo.Darknes pisze: 3. i jakie ma osiągi takie subaru 4x4 i 120 KM czy one dużo ważą?

Ja też nie mam imprezy, ale forka wolnossącego 125km więc też śmiało mogę odpowiadać :D
Koszty utrzymania - jak dla mnie porównywalne z Nissanem Sunny którego miałem wcześniej. Owszem - duży przegląd był rzeczywiście bolesny ale znałem cenę i był czas żeby się przygotować. Niektóre części tańsze niż do Nissana, inne podobnie. Z tą różnicą że Nysa z racji wieku wymagała interwencji blacharza, a Forest przez ostatni rok nie sprawił żadnej przykrej niespodzianki. Więc też myślę że to kwestia stanu utrzymania.
Co do ciężaru to nie wiem, ale ciężko się z tych aut wysiada
Koszty utrzymania - jak dla mnie porównywalne z Nissanem Sunny którego miałem wcześniej. Owszem - duży przegląd był rzeczywiście bolesny ale znałem cenę i był czas żeby się przygotować. Niektóre części tańsze niż do Nissana, inne podobnie. Z tą różnicą że Nysa z racji wieku wymagała interwencji blacharza, a Forest przez ostatni rok nie sprawił żadnej przykrej niespodzianki. Więc też myślę że to kwestia stanu utrzymania.
Co do ciężaru to nie wiem, ale ciężko się z tych aut wysiada

fitter happier more productive
Dodam, że barek nie jest standardowym wyposażeniem tych autsrnk pisze: Co do ciężaru to nie wiem, ale ciężko się z tych aut wysiada

Tak na serio - ja mam OBK 2.5 automat. Średnie zużycie paliwa - dokładnie tak, jak obiecuje producent - 14 litrów na 100km. Po dwóch i pół roku naprawdę bezlitosnej eksploatacji, pierwsza awaria. Moim zdaniem - rewelacja.
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
Darknes pisze: 2. Czy te samochody są bardzo awaryjne?
Zapytaj vibowita

- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/
odpowie, że nie bardzoliwit pisze: Zapytaj vibowita

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
esilon pisze: odpowie, że nie bardzo
No i słusznie, chyba tylko raz mu się zepsuł, nie?
- mateoos
- 1 gwiazdka
- Auto: Subaru Impreza Kombi 2.0GL '97
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Jeżdżę Imprezą 2.0 z 1997 roku. Moc silnika to 115 KM - żeby mieć 120, musiałbyś założyć magnetyzer z alledrogo i nakleić napis "tuning master" ;) A tak poważniej: mój egzemplarz ma już na liczniku 221 tys. km i dalej jeździ... Do wymiany są amortyzatory /nie zmieniane chyba od nowości/, lewarek zmiany biegów ma luz i czasem samochód odpala dopiero za drugim razem. Osobiście zrobiłem tym samochodem 11 tys. km i zdążyłem wymienić przekaźnik tylnej wycieraczki /ok. 50 zł/ oraz przegub przedniej półośki /350 zł, ale mogłem zapłacić 150/. Porównując do moich poprzednich Polonezów są to ceny astronomiczne ;) Czasem są problemy z dostępnością części - np. na przekaźnik musiałem czekać w ASO około dwóch tygodni. Elementy eksploatacyjne są tanie i dostępne od ręki: filtr powietrza 35 zł, tarcze hamulcowe ATE - 150 zł/szt., klocki Ferodo - 170 zł, filtr oleju - 18 zł.
Jeśli chodzi o awaryjność - to jak będziesz dbał, tak będziesz miał.
Osiągi: prędkość maksymalna to 185 km/h, przyspieszenia nie mierzyłem. Gumy pod remizą nie spalisz :) Tak czy inaczej, 115KM wystarczy, aby w miarę sprawnie poruszać się po mieście a w trasie wyprzedzić bez zbędnego pocenia się.
Zużycie paliwa: jeżdżę na LPG. W trasie 10 litrów, w mieście 13 do 14 (raz zdarzyło się 15).
Jeśli chodzi o awaryjność - to jak będziesz dbał, tak będziesz miał.
Osiągi: prędkość maksymalna to 185 km/h, przyspieszenia nie mierzyłem. Gumy pod remizą nie spalisz :) Tak czy inaczej, 115KM wystarczy, aby w miarę sprawnie poruszać się po mieście a w trasie wyprzedzić bez zbędnego pocenia się.
Zużycie paliwa: jeżdżę na LPG. W trasie 10 litrów, w mieście 13 do 14 (raz zdarzyło się 15).
IMPREZA 2.0GL jest do wzięcia. Nadchodzi Legacy ;)
Ale ja mam auto z dmuchawą, to dlatego wydmuchało. Darknes chce wolnego i jeszcze ssaka.liwit pisze:Darknes pisze: 2. Czy te samochody są bardzo awaryjne?
Zapytaj vibowita

czarne jest piękne...
Dzięki za odpowiedzi Panowie
Napiszcie jeszcze jak z zawieszeniem wygląda sprawa ?? ( koszt wahaczy i ich trwałość )
mateoos dowiadywałeś sie już o koszt tych amorków ??
jaką masz instalacje lpg ?? są z tym jakieś kłopoty ?? i czy przy obecnej cenie paliwa to sie jeszcze opłaca ??
Pozdrawiam

Napiszcie jeszcze jak z zawieszeniem wygląda sprawa ?? ( koszt wahaczy i ich trwałość )
mateoos dowiadywałeś sie już o koszt tych amorków ??
jaką masz instalacje lpg ?? są z tym jakieś kłopoty ?? i czy przy obecnej cenie paliwa to sie jeszcze opłaca ??
Pozdrawiam
Darknes - ja miałam kiedyś Legacy 2,0 ponad 160KM i wydawało mi się "niezbyt szybkie". Impreza jest trochę lżejsza, więc może Ci podpasuje. Spalanie było 10,8 - 13,6 l/100km.
Jako użytkowniczka Forka 2,5 XT mogę tylko napisać, że Subaru nie nadają się dla osób, które zastanawiają się, czy przypadkiem za dużo benzyny nie spalą. Zarówno moje byłe Legacy jak o Forek teraz to nie są jakieś bardzo oszczędne samochody.
Za Imprezę Bilexa się nie wypowiadam, bo na szczęście jego rachunki za benzynę widzi tylko on i jego księgowa. Wiem tylko, że jak wsiada do Forka to potem trzeba tankować.
Jako użytkowniczka Forka 2,5 XT mogę tylko napisać, że Subaru nie nadają się dla osób, które zastanawiają się, czy przypadkiem za dużo benzyny nie spalą. Zarówno moje byłe Legacy jak o Forek teraz to nie są jakieś bardzo oszczędne samochody.
Za Imprezę Bilexa się nie wypowiadam, bo na szczęście jego rachunki za benzynę widzi tylko on i jego księgowa. Wiem tylko, że jak wsiada do Forka to potem trzeba tankować.
Bo ja używam guziczka (jakby powiedział Clarkson): POWEEEERRRRR!!!!osa551 pisze: Wiem tylko, że jak wsiada do Forka to potem trzeba tankować.

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Power spalania tak nie podnosi, już raczej ustawienie skrzyni na "3" 

osa551, bo Bilex próbuje usłyszeć BOVa w forku. 

czarne jest piękne...
jak kupować subaru to tylko z turbiną
taka moja rada
taka moja rada

Chyba w wersji bez turbo...Konto usunięte pisze: Power spalania tak nie podnosi, już raczej ustawienie skrzyni na "3"

Death ain't nothin' but a heartbeat away...
No bez przesady. Na pierwsze subaru dobre i to bez przetchlinki w masce. Ale w moim przypadku wpływ na tę opinię ma fakt przesiadki z wolnossącego dieselka 75KM. I że mało wybredny jestemesilon pisze:jak kupować subaru to tylko z turbiną
taka moja rada

fitter happier more productive
srnk pisze: Na pierwsze subaru dobre i to bez przetchlinki w masce.
nie mówię, że złe bez, ale doradzam z

esilon pisze: jak kupować subaru to tylko z turbiną

Trzeba się zastanowić, gdzie auto będzie w głównie użytkowane. Ja już nie wyobrażam sobie samochodu bez reduktora u mnie na wsi

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
srnk pisze: No bez przesady.
Doxa pisze: Trzeba się zastanowić
Też tak kiedyś myślałem

Konto usunięte pisze: Też tak kiedyś myślałem![]()
Ja to juz żałuje ,że nie mam

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Turbo? Pfff...Kruszyn pisze: Ja to juz żałuje ,że nie mam![]()

W mieście pewnie rzeczywiście trochę brak tzw. kopyta, tak?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
No tak, do forków nie montują H6Konto usunięte pisze:srnk pisze: No bez przesady.Doxa pisze: Trzeba się zastanowić
Też tak kiedyś myślałem

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Nic nie wiem podpowiedzDoxa pisze: Turbo? Pfff... Obrazek. Wiesz jaka fajna jest na forum frakcja slowmammal?![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Noo.. Ty, Damazie, ja ... i tak dalej... można by wymieniać do ranaKruszyn pisze:Nic nie wiem podpowiedzDoxa pisze: Turbo? Pfff... Obrazek. Wiesz jaka fajna jest na forum frakcja slowmammal?![]()

Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, o 01:04 przez Doxa, łącznie zmieniany 1 raz.