UWAGA na oszusta - wyłudzenie opłaty za niezamówioną usługę

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
MForbi
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

UWAGA na oszusta - wyłudzenie opłaty za niezamówioną usługę

Post 28 cze 2014, o 22:42

Drodzy forumowicze ,

ostrzegam Was przed oszustem którego padłem ofiarą.

UWAGA - Krzysztof Habiak, sprawca wielu wyłudzeń jako firma KBIZ.PL (Nieświadomi Klienci KBIZ.pl) i kilka innych podobnych kontynuuje swoją działalność.
Mechanizm oszustwa jest identyczny jak w poprzednich przypadkach.
Tym razem z kancelarii "De Lege Artis Krzysztof Habiak" przychodzi mail "pilne" i linkiem zawierającym nazwę "zaatakowanej" firmy. W innych przypadkach które znalazłem w Sieci były tez opisy że treść była nieco inna - "Proszę o pilne wyjaśnienie" i link. Link przenosi do strony kancelarii "De Lege Artis", ale wymagana jest akceptacja cookies. Okazuje się że akceptacja cookies oznacza jednocześnie akceptację regulaminu będącego ukrytym zamówieniem usługi. Tyle że słowa o tym nigdzie nie ma, dowiadujemy sie o tym "po fakcie", kiedy dostajemy dostęp do regulaminu. . Po chwili w kolejnym mailu przychodzi faktura VAT - w moim przypadku 999 PLN netto za umowę abonamentową dostępu do portalu informacji prawnych (sic !) . Faktura jest wystawiona za pierwszy miesiąc wykonywania usługi.

Ja w poniedziałek idę zglosić sprawę Policji i Prokuraturze.
Dane adresowe oszusta : De Lege Artis Krzysztof Habiak,
ul. Wejnerta 21/23/8,
02-619 Warszawa
NIP : 887 164 66 37

Proszę udostępniajcie tę informację jak największej liczbie znajomych - ostrzegajmy się przed nim wzajemnie ...

Wyszukajcie też pozostałe informacje o K. Habiaku w Internecie, zadziwiające jest że nasze Państwo nie umie sobie z nim poradzić przez lata i kilka podobnych "firm".

W internecie znalazłem opisy identycznych sytuacji z tym że kwoty jakie się na fakturach pojawiały były inne - 300 zl, 500 zl, ale też 6999 PLN i 9000 PLN. ale pojawiło się też 13 000 PLN.
Nie mam pojęcia od czego to zależy.
Opisywany jest przypadek gdzie facet pracował w korporacji jako zwykły pracownik. Na jego skrzynkę przyszedł właśnie taki mail. Kliknął i za chwilke na adres szefa firmy przyszła faktura na 5000 PLN ...
Ostrzeżcie znajomych, uczulcie pracowników itp. Niech świadomość o tym będzie jak najszersza , może uchroni to innych przed skur...nem ...

Modów poproszę o przyklejenie posta niech wisi na górze.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: UWAGA na oszusta - wyłudzenie opłaty za niezamówioną usługę

Post 29 cze 2014, o 14:38

MForbi, no ale co z tego wynika? Skoro nie zamówiłeś usługi w sposób świadomy, to w jaki sposób ktokolwiek mógłby od Ciebie próbować coś wyegzekwować?? Ja bym to zwyczajnie olał.

BTW. Za http://www.nowemedia.org.pl/joomla/inde ... e-oszustwo - Poszukujemy osoby chętnej do wystąpienia w reportażu w TVN24 oraz TTV dotyczącej sprawy Pana Habiaka - kontakt ASAP na [email protected]

BTW2. Bardzo interesująca lektura http://forumprawne.org/sady-cywilne/541 ... abiak.html
Po pierwsze pokazująca wielką, przeogromną naiwność ludzi, którzy są skłonni płacić niewielkie kwoty w imię świętego spokoju i braku kłopotów. Po drugie - bardzo pouczająca, że należy czytać zawsze wszystko co się akceptuje. I nie klikać w spamerskie linki w mailach, jak również na forach :evil:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 29 cze 2014, o 17:53

Konto usunięte pisze: I nie klikać w spamerskie linki w mailach, jak również na forach :evil:

To te wyżej ? :cofee: :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Post 29 cze 2014, o 19:56

Na internecie nie powinno być miejsca dla takich gnid
Tak jak znany przypadek kolesia od hałupnictwa tzw. składania długopisów tylko, że tam kwoty są mniejsze a tutaj 13000 zł normalnie szok. Ale taki mamy kraj gdzie pełno oszustów i dobrze że uczciwi ludzie potrafią ostrzec przed takimi oszustami. Ostatnio też dostałem sms z zagranicznego numeru z prośbą o pilny kontakt, że nie znałem numeru to sms zaraz skasowałem pomyślałem pomyłka. Znajoma też dostała taki sms i oddzwoniła ktoś odezwał się w zagranicznym jezyku i po 3 sekundach przerwało okazało się ze połączenie było gdzieś do krajów arabskich i kosztowało 20zł za sekunde połączenia dobrze że miała na kartę bo ci co oddzwonili i mieli na abonament to nieźle się nacieli
"OLD SUBARU NEVER DIE"

MForbi
0 gwiazdek

Post 30 cze 2014, o 15:27

Sprawa zgłoszona Policji. Będą się kontaktować z Prokuraturą Rejonową W-wa Mokotów i łączyć sprawy jakie ponoć ta prokuratura już prowadzi w/s tego kolesia.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

MForbi
0 gwiazdek

Post 3 lip 2014, o 09:48

Sprawa ma swój ciąg dalszy . W poniedziałek zgłosiłem sprawę Policji i mam nadzieję że temat potoczy się w kierunku odnalezienia i ukarania tego oszusta.

Niemniej jednak dzisiaj dostałem od niego maila w którym wzywa do zapłaty już nie 999,24 PLN ale już 1229,07 PLN i straszy ...

Jeśli płatność nie wpłynie w ciągu 3 dni to moja sprawa zostanie przekazana PROFESJONALNEJ firmie windykacyjnej która podejmie następujące działania :

- mój dług zostaniu upubliczniony w celu sprzedaży na giełdach (np. http://www.oszusci.org);

- mój dług zostanie upubliczniony poprzez przesłąnie informacji o nim do firm z mojej miejscowości,

- będe motywowany do zapłaty poprzez dostępne nardzędzia (telefony, SMS-y, wizyty negocjatorów - windykatorów),

- zostanie spowodowana utrata wiarygodności finansowej przez moją firmę poprzez zastosowanie katalogu dostępnych metod i narzędzi.

Specjalnie podkreśliłem słowo "PROFESJONALNEJ" - zastanawiam się bowiem ktora profesjonalna firma windykacyjna podejmie się windykacji bez sądowego nakazu zapłaty ??

Nie wiem czy bardziej się z tego śmiać czy bać - bo skoro profesjonalna się niepodejmie, to podejmie sie nieprofesjonalna, a nie mam ochoty na odbieranie telefonów i rozmowy z "karkami" - mniej lub bardziej osobiste.

Moje wypowiedzenie umowy które wysłałem natychmiast po otzrymaniu tej oszukańcczej umowy oczywiście jest nieskuteczne. Aby było skuteczne koniecznym jest zalogowanie się na strone tego oszusta, pobranie JEDYNEGO SKUTECZNEGO WZORU wypowiedzenia, podpisanie, ostemplowanie i odesłanie skanu lub zdjęcia na podany adres. Temat jak widać twórczo się rozwija. Zobaczymy co będzie dalej. Niemniej jednak - uważajcie na łobuza proszę

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 lip 2014, o 12:36

Pobieraczek do sześcianu.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 3 lip 2014, o 15:46

MForbi pisze: zastanawiam się bowiem ktora profesjonalna firma windykacyjna podejmie się windykacji bez sądowego nakazu zapłaty ??

Każda, która uzna, że ściągnięcie wierzytelności może być skuteczne. Sądowy nakaz zapłaty nie jest potrzebny na etapie windykacji polubownej. Wątpię jednak, aby w tym przypadku jakakolwiek poważna firma windykacyjna wierzyła w sukces swoich działań i podjęła się tego.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ