Złote brembo, otarcia na tarczy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
olaf_medras
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza STI Bug Eye
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Złote brembo, otarcia na tarczy

Post 4 cze 2015, o 11:40

Witam, problem przedstawia się następująco:
Po założeniu nowych tarcz o grubości 30mm, jak w katalogu podczas skręcania kół słychać metaliczny pisk ocierania a na tarczach pojawiają się rysy w rzucie takich blaszek prowadnic do klocków
Na pożyczonym zdjęciu zaznaczyłem te blaszki czerwonymi strzałkami, bo nie mam pojęcia jak się nazywają
Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić czemu tak się dzieje? i co zrobić, aby tego uniknąć?
Pozdrawiam
Olaf Mędraś
Załączniki
zacisk.jpg

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Re: Złote brembo, otarcia na tarczy

Post 4 cze 2015, o 14:54

A blaszki nie mają jakiegos mocowania- zaczepu który by pozycjonowal ich położenie? Na tym zdjeciu i kklocki sa słabe. Ewentualnie ja mal taki myk ze sa montowane specjalnie takie blaszki ktore maja piszczec gdy klocki sie kończą informując kierowce koniecznosci zbadania 8-) zagadnienia
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

olaf_medras
0 gwiazdek

Post 4 cze 2015, o 15:32

Zdjęcie pożyczone-znaczy nie moje:)
Klocki i tarcze nowe
Te blaszki są przykręcone do zacisku pojedynczą śrubką, w mojej ocenie(ale nie jestem mechanikiem) ich funkcja jest taka, żeby klocek nie stukał w zacisku na wybojach, więc zastanawiam się nad ich wywaleniem zupełnie

daroot
0 gwiazdek
Auto: Forester turbo

Post 5 cze 2015, o 21:11

Z dwóch stron się to dzieje? Łożyska w piastach nie mają luzów?

olaf_medras
0 gwiazdek

Post 6 cze 2015, o 08:47

Wczoraj częściowo się wyjaśniło, lewe łożysko ma luz, dodatkowo okazuje się, że zaciski zostały przykręcone przez poprzedniego właściciela nieoryginalnymi śrubami, dolna śruba lewego zacisku praktycznie zupełnie nie trzyma. Ogarnę to wszystko i zobaczę efekt.
Dziwne jest to, że po prawej stronie łożysko jest ok a pomimo to są rysy na tarczy od tych blaszek...

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 17 cze 2015, o 23:38

blaszki nie takie..(tzn moze nie takie bo nie mam pojecia jakie masz). a ich funkcja jesli mowimy oczywiscie o cywilu to unikanie dzwieku klepania klockow o tarcze. U mnie zapowmnialem sobie ich zalozyc i jedyny dyskomfort to dzwiek klepniecia przy hamowaniu oraz na kostce itd dzwonily klocki.
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ODPOWIEDZ