P0171
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
P0171
Witajcie! Podczas jazdy na LPG wywala mi ten błąd , czyli uboga mieszanka. Byłem u gazownika posprawdzał analizę spalin oraz mapę LPG i dalej wywala Check. Auto pali około 13-14 litrów gazu.Osobiście podejrzewam nieszczelność w dolocie skoro nie mogą skorygować mapą. Wie ktoś może gdzie najczęściej pojawia się nieszczelność i co sprawdzić ? Pacjent to Forester XT 03r. Dziękuję za jakąś poradę.
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Re: P0171
a sonda lambda była sprawdzana?
Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Zakupiłem nową ,nie wiem czy oryginał ale DENSO z oryginalna wtyczką wyglada identycznie jak poprzednia i kosztowała coś ponad 430pln. Na PB kontrolka nie zapala się , jeździłem na próbę kilkaset km.dzixd pisze:a sonda lambda była sprawdzana?
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Na pb spalanie w normie?kAROL10 pisze:Zakupiłem nową ,nie wiem czy oryginał ale DENSO z oryginalna wtyczką wyglada identycznie jak poprzednia i kosztowała coś ponad 430pln. Na PB kontrolka nie zapala się , jeździłem na próbę kilkaset km.dzixd pisze:a sonda lambda była sprawdzana?

PB w normie. Posiedziałem trochę we Forku teraz wieczorem z podłączonym FSSM i dopatrzyłem się ,że błąd wyskakuje tylko w zakresie 2300-2700obr/min , w innych przedziałach nie wyskoczy. Jednak chyba mapa LPG do korekty w tym zakresie
Może ktoś z Was miał podobny problem?

w zakresie obrotów takim - ok, a patrzyłeś czy to przypadkiem nie zależy od ciśnienia w dolocie?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
nie o to chodzi, bo ciśnienia masz w zakresie od -0,7b do chyba 0,9b, tylko chodzi o to czy błąd wyrzuca przy określonych obrotach czy przy określonym ciśnieniu.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- Paulus1008
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza WRX Type RA STi
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Należy koniecznie skorygować mapę w sterowniku LPG. Nie ma co poszukiwać/wymieniać czegokolwiek tylko, najlepiej zweryfikować nastawy sterownika LPG. Znajdź kumatego gazownika i niech to sprawdzi. Podpięcie kompa , AFR i OBD i heja na jazdę próbną. Potem będzie wszystko wiadomo
.

Wytłumaczysz laikowi ,czy oprócz kompa podpiętego do sterownika LPG należy podpiąć drugi pod gniazdo OBD ,dobrze rozumiem?Paulus1008 pisze:Należy koniecznie skorygować mapę w sterowniku LPG. Nie ma co poszukiwać/wymieniać czegokolwiek tylko, najlepiej zweryfikować nastawy sterownika LPG. Znajdź kumatego gazownika i niech to sprawdzi. Podpięcie kompa , AFR i OBD i heja na jazdę próbną. Potem będzie wszystko wiadomo.
- Paulus1008
- 0 gwiazdek
Tak, dokładnie. W ten sposób gazownik powinien odnaleźć zakres pracy silnika w którym następuje zubożenie mieszanki ( przy zasilaniu LPG).
- dzixd
- Moderator działu
Może napisz skąd jesteś to ktoś zaproponuje jakiegoś ogarniętego gazownika ?

ja myślę, że ten gazownik nie wie co to afr i z tym będzie największy problem, a mi to wygląda na ubogo w zakresie wstawania turbo...
Problem rozwiązany po części dzięki firmie Czakram w Tarnowie ,która stwierdziła nieszczelność przy wkrętce od wężyka LPG na kolektorze ssącym (lewe powietrze i P0171) .Powrót do warsztatu ,który montował mi LPG i po usunięciu usterki ustawiliśmy mapę w sposób jaki zalecił paulus1008, któremu pragnę podziękować za cenne wskazówki. Liczę po cichu ,że to już koniec problemów z LPG. Czas pokaże.Jeszcze raz dzięki.
- Paulus1008
- 0 gwiazdek
- kruque
- 2 gwiazdki
- Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
- Polubione posty: 1 raz
na y-t znajdziesz sporo filmików, szukaj po 'how to check MAF'.
miałem przepływkę, która działała niby ok ale raz na kilkadziesiąt/set przejechanych km potrafiła spowodować P0171. po wymianie na nową problem całkowicie zniknął.
miałem przepływkę, która działała niby ok ale raz na kilkadziesiąt/set przejechanych km potrafiła spowodować P0171. po wymianie na nową problem całkowicie zniknął.