zakup tribeci czy forek z 2013 z fazem

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
jarekf
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

zakup tribeci czy forek z 2013 z fazem

Post 31 mar 2016, o 07:45

Chce kupic forestera 2013 rok z fabryczna instalacja gazowa silnik 2,0 skarzynia manual tylko nie wiem jak gaz się sprawdzi jak z regulacja zaworow i czy nie straci na mocy . Drugim autem jest tribeca 3.6 2008 rok . nie wiem co było by lepsze . Auta potrzebuje na trasy na zakupy nie będę nim jezdzil chyba ze sporadycznie. Co wybrać oto jest pytanie

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Re: zakup tribeci czy forek z 2013 z fazem

Post 31 mar 2016, o 09:00

ja bym obstawial forka-znacznie wiecej mechanikow wie co to jest, bardziej populary wiec i czesci znacznie bardziej przystepne i dostepne. co do urody to nawet nie wspomne ale to priv zdanie. pozdro
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY

Post 31 mar 2016, o 09:40

Forester 13MY to już aktualna linia sprzedaży (nowe nadwozie). W porównaniu do przednika ma już nową konstrukcję silnika o kodzie - FB (w przypadku silnika 2,0 - FB20B).
5 lat różnicy pomiędzy samochodami to dość sporo, niemniej jednak na trasach o niebo lepiej będzie spisywał się silnik 3,6.
Jednakże ostateczną decyzje musi podjąć przyszły właściciel biorąc także pod uwagę oryginalny przebieg samochodów/stopień ich wyeksploatowania oraz indywidualne preferencje.
W przypadku obu silników należy przed załażeniem instalacji LPG przeprowadzić ogólną diagnostykę silnika w tym kontrolę luzów zaworowych tak by później nie było niemiłych niespodzianek. ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 31 mar 2016, o 10:47

jeśli auto na trasy - beczka jest ok, ale spalanie musisz wziąc pod uwagę - 15ltr na setkę to norma, przy spokojnej jeździe zejdziesz do 11 (mówimy o trasie)
Nie słyszałem, żeby subaru montowało instalacje gazowe, więc nie używaj sformułowań sprzedawczyków - jakoby instalacja była fabryczna
z jakiejś fabryki wyszła, ale na pewno nie subaru
Forek z 2.0 będzie dobrym wyborem również - dlatego najlepiej, jak sam obejrzysz oba auta i wybierzesz w którym Ci wygodniej i które spełnia Twoje potrzeby.
Tak jak pisałem Ci wczoraj - dobrze sprawdź historię beczki, auta zza oceanu nie zawsze są tak piękne jak wyglądają na pierwszy rzut oka.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 1 kwie 2016, o 08:15

jarekf, a dlaczego nie OBK? Na trasę to bardzo dobry samochód.
Jest ryzyko, musi być wybór.

rafik555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru STI my05, Subaru SVX, bugeye 2.0gx, forester 2011, OBK 2008, Impreza 08

Post 2 kwie 2016, o 00:32

Ja po przesiadce z forestera na outbacka jestem wniebowzięty :) widać, że auto klasa wyżej. Do tego tribeca nie lubi się z gazem
Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców

ODPOWIEDZ