Sprzęgło wolnossak Impreza RX

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
rasputin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Sprzęgło wolnossak Impreza RX

Post 26 mar 2009, o 13:17

Cześć,

sprzęgło ślizga mi się co raz bardziej, więc wymiany nadszedł czas.
Co wybrać ?

jakieś Japońskie - 350pln
Valeo - 370pln
LUK - 670pln
EXEDY- ok. 750pln

warto dopłacić za exedy? Nie będę go jakoś ekstremalnie wykorzystywał, przy tej (nie)mocy auta nie powinno być problemów jak czasem dostanie po uszach, chciałbym chociaż kilka razy móc katapultować się z pod świateł :) Osobiście skłaniam się do VALEO - dość tanie, a firma chyba nie najgorsza?
Jaki jest +/- koszt montażu ?
Co zrobić po jego zmianie (jakieś docieranie, oszczędzanie etc.) ?
Co warto zmienić razem z kompletem sprzęgła

.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Re: Sprzęgło wolnossak Impreza RX

Post 26 mar 2009, o 17:38

a cena OEM ? czasem fajnie się pośmiać :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 26 mar 2009, o 21:44

rasputin, nie wiem co było montowane w N/A. Sprawdzić czy jakieś japońskie to nie jest nieobrandowany przez Subaru OEM. O ile jakieś japońskie nie oznacza JC Auto ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 mar 2009, o 22:15

Chloru pisze: O ile jakieś japońskie nie oznacza JC Auto ;)
zdaje sie JC Auto moze takze oznaczac jakies japonskie nieobrandowane OEM. Trzeba tylko sprzedawce wypytac. Ale to tylko zaslyszane.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 27 mar 2009, o 23:23

rasputin, l_ewy kupował niedawno jakieś japońskie sprzęgło, nazwy nie pomnę, możesz zapytać. Podobno firma nie jest najgorsza.

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 1 raz

Post 30 mar 2009, o 21:47

No właśnie kupiłem kompletne sprzęgło AISIN: docisk VALEO z oznaczeniami produkcji Japan, tarcza AISIN także Japan, łożysko było bez oznaczeń. W moim starym sprzęgle ocalał w dobrym stanie docisk Valeo. rasputin gdzie masz takie małe ceny za sprzęgło?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 30 mar 2009, o 22:27

Edwin sprzedał mi rok temu kompletne sprzęgło Sachs rebrandowane na Exedy za 550 zł bodajże
(tą ceną wygrał przetarg z 4dżanek.pl ;).
Z moimi skłonnościami do grillowania sprzęgła, to cały czas działa wyśmienicie.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 30 mar 2009, o 22:53

l_ewy pisze: No właśnie kupiłem kompletne sprzęgło AISIN
Ja też jestem świeżo po założeniu tego sprzęgła do forka. Kilka dni po zmianie jeszcze się ślizgało, teraz jest ok. Razem z założeniem zapłaciłam coś ok. 1200 zł.
Odnoszę wrażenie, że częściej jestem zmuszona wciskać pedał sprzęgła przy jeździe w trudnych warunkach (śnieg, górki), niż to było na starym (podobno jeszcze oryginalnym), ale może to tylko taka moja fobia :->
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat

Post 2 kwie 2009, o 00:43

Doxa u mnie po zmianie nowe sprzęgło chodzi zdecydowanie lżej od starego. Co do kosztów to moje było wymieniane przy okazji wymiany skrzyni więc dopłaciłem ok 100 pln do całości i po temacie. Moje problemy dopiero teraz się zaczęły ponieważ jak się okazało założyłem skrzynię ze złymi przełożeniami i..... może o tym kiedyś na innym wątku.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 2 kwie 2009, o 00:46

Doxa, ale u Ciebie coś było grubo skopane z montażem i chyba nikt nie wie czy to działa poprawnie? działa CI w końcu reduktor?

rasputin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: WRX

Post 2 kwie 2009, o 09:16

Ceny z allegro, napisałem maila do kilku sprzedawców i takie mam odp - chyba zdecyduje się na komplet VALEO, we'll see !
.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 2 kwie 2009, o 22:11

l_ewy pisze: Doxa u mnie po zmianie nowe sprzęgło chodzi zdecydowanie lżej od starego.
Moje też chodzi zdecydowanie lżej. Na początku czułam się jak w cudzym aucie ;-)
Azrael pisze: Doxa, ale u Ciebie coś było grubo skopane z montażem i chyba nikt nie wie czy to działa poprawnie? działa CI w końcu reduktor?
Kuba, reduktor działa, tylko jakoś tak dziwnie ciężko się zaciąga. I "gwiżdże" podczas jazdy. Ograniczam używanie do minimum, ale czasami muszę skorzystać z tego dobrodziejstwa ;-) .
Niedługo przypada termin przeglądu, umówię się do Katowic. Może uda się to jeszcze poprawić.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

ODPOWIEDZ