miszozon,
hejka, miałem Ci odpisać wczoraj ale sił kompletnie nie starczyło.
Ogólnie.
Forek S-Turbo w serii z automatyczną skrzynią biegów (ASB) jest moim zdaniem troszkę frustrującym autem. Mówi się o jego uniwersalności, niby daje radę w terenie, familię można w miarę wygodnie przewieźć, "ścignąć" się ze słabym turbodyszlem....Właśnie, "niby". Tak naprawdę auto w serii nie sprawdza się w żadnej z powyższych kategorii. Za dużo uniwersalności.
Szczególnie.
Auto jest po prostu mułowate. ASB (każde) potrzebuje zdrowego momentu aby dało frajdę z jazdy. Fabryczne 170 km i 240 Nm, w dużej części po 10-11 latach eksploatacji, zredukowały się pewnie o jakieś 25%. Skrzynia w seryjnym setupie jest niemiłosiernie ospała, reaguje z kilkudniowym lagiem. Dodatkowo w aucie o którym myslisz ASB jest już nieco wyeksplotowane - warto by się przy zakupie jej dokładnie przyjrzeć. Ceny naprawy ASB są relatywnie wysokie, zaś fachmenów w Polsce od ASB, jak na lekarstwo.
Auto nie ma hamulców. Spowalniacze, które ledwo starczają do seryjnych osiągów silnika, przestają w ogóle hamować po jakichkolwiek zabawach-modyfikacjach mocy silnika.
Zawieszenie seryjne jest miękkie i niebezpieczne. Auto przy większych prędkościach i nagłym ruchu kierownicy łapie spore przechyły, które często kończą się niekontrolowanym slajdem.
Modyfikacje.
Forek bardzo wdzięcznie poddaje się wszelkiej maści modyfikacją. Kosztuje to małą furmankę pieniędzy ale zarówno silnik, jak i zawiecha, jak również hamulunek można bez problemu zmienić i cieszyć się naprawdę dynamicznym i co tu dużo gadać jedynym w swoim rodzaju "brzydactwem"
U mnie po zmianach :
- zmapowana stage 3 w poznańskim Mapteku jednostka (zmienione turbo na WRX -TD04L, pełny przelotowy 2,5 wydech, intercooler od STi ) - w sumie dysponuje ok 250KM i 360Nm,
- zawieszenie TEIN SSM plus ustrojstwo whiteline do regulacji kątów wyprzedzenia zwrotnicy, plus stabilizator 20nm na tył, plus łączniki aluminiowe whiteline, plus rozpórki górne przód i tył whiteline ,
- hamulec (przód - dzięki
Barbie, tył) od WRX. I tu koniecznie dobry zestaw tarcza plus klocek bo inaczej wciąż nie ma hamulca.
Auto przyśpiesza do 100km/h w 5,9s, prędkość końcowa - strzałka poza skalą.
Auto zbliża się do przebiegu 200.000km i związku z tym, że kasy na zmianę jednostki (na eJ207) i skrzyni (6MT) wciąż nie widać, zacząłem je najzwyczajniej w świecie oszczędzać i jeździć, jak kapeluch.
Tyle ode mnie. Gdybyś odczuwał jakiś niedosyt pytaj konkretnie.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.