Legacy-padła pompa wspomagania

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
robuś
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Legacy SpecB
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Legacy-padła pompa wspomagania

Post 18 gru 2009, o 19:46

Jestem 3 letnim użytkownikiem Legacy spec.B zakupionego 29.09.2006 roku w salonie "Dukiewicz" w Warszawie. Byłem badajże jednym z pierwszych klinetów, którzy odebrali nowe spec.B po liftingu MY'07. Do dziś byłem bardzo zadowolony, auto użytkuje się bez większych problemów (poza tarczami hamulcowymi które mają tendencję do "krzywienia się".. ). Niestety 23.09.2009 roku (a więc kilka dni przed upływem gwarancji i przy 60 tys kkm) dokonałem cyklicznego przeglądu auta. W trakcie przeglądu zdiagnozowano w serwisie (na moją prośbę ) głośną pracę pompy wspomagania układu kierowniczego. Zdecydowano (po konsultacji z SIP) na wymianę na koszt gwaranta.Dziś tj. 18.12.2009 objawił sie terkot spod maski, którego powodem jest obluzowana (a dokładnie skrzywiona) rolka od pompy wspomagania, która powoduje cykliczne "bicie" podczas pracy paska.
Serwis "Dukiewicz" zdiagnozował wadę materialową rolki, kóra jest integralną częścią pompy wspomagania. Koszt wymiany pompy jest dość znaczny (ponad 3 tys.), a powiedziano mi że mam pokryć go sam :wall:
Stąd pytanie: Czy na urządzenie-pompę wspomagania wymienioną kilka dnia przed upływem gwarancji fabrycznej na auto - 3 letniej, a posiadające wadę materiałową (fabryczną) nie przysługuję naprawa gwrancyjna na koszt gwaranta ?Wadę materiałową pompy potwierdził serwis.
Proszę o wasze opinie w temacie.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Re: Legacy-padła pompa wspomagania

Post 18 gru 2009, o 19:57

robuś, ja bym się nie pieprzył. Jakies prawnicze pismo i sądem ich od razu. To jest imho jawne walenie klienta w rogi.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

robuś
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Legacy SpecB
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 18 gru 2009, o 20:16

Chloru pisze:robuś, ja bym się nie pieprzył. Jakies prawnicze pismo i sądem ich od razu. To jest imho jawne walenie klienta w rogi.
Cloru to na pewno, ale mam pecha do tego serwisu, raz nie dokręcili mi korka spustowego od miski olejowej, teraz pewnie żle zamontowali pompę z rolką (ustawienie rolki wg paska) i tłumaczą sie że wada materiałowa... :evil: . Dziwne że po telefonie że mam taki problem w ciągu 30 min. przyjechał do mnie do domu serwis i zabrali auto do dealera... :!:celem naprawy. Teraz chcą abym otworzył zlecenie na naprawę. Po moim sprzeciwie, obiecali wysłać pismo do SIP-u z reklamacją pompy, ale utwierdzali mnie że mam małe szanse na ponowną wymianę gratis. Tłumaczą się że wymienie się częsci/elementy w okresie gwarancji gratis ale z terminem gwarancji na końca okresu 3 lat od zakupu... :evil: Bzdura, kodeks cywilny daje gwarancję na każdą naprawiany element :-p

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 18 gru 2009, o 20:23

robuś pisze: Bzdura, kodeks cywilny daje gwarancję na każdą naprawiany element

Też mi się tak właśnie wydaje :-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ