poprzednie subaraki miałem w automacie. Wielokrotnie wyjezdzalem nimi z głębokich (jak na subaraki) zasp stosujac konsekwentnie prostą technikę: uruchomić silnik, wrzucić D, ewentualnie wcisnąć "hold", dodać spokojnie gazu, wyjechać. Działało jak ta lala.
W klekocie oczywiscie manual no i.... albo ja fajtłapa w pierwszej zimie, albo osławione sprzęgło albo cholera wie co jeszcze. Problem w tym, że - jezeli za małe obroty to nie wyjedzie, jezeli za duże obroty to pali sprzęgło, jezeli duze obroty i strzał ze sprzęgła to gwałtownie skoczy (nie zawsze pożądane w szczególności na parkingu), jezeli srednie obroty to może mocy zabraknąć i zgaśnie natrafiając na opór zaspy...
czy ja fajtłapa czy jest na to jakiś sprytny sposób...?
sprzęgło od zimy strony
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
Re: sprzęgło od zimy strony
Alek,nie wiem czyś fajtłapa ale znam sprytny sposób i prosty.Alek pisze: czy ja fajtłapa czy jest na to jakiś sprytny sposób...?
Sprzedać klekota i kupić Legasia benzynkę

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
to ew do ruszania na śliskim, nie z zaspy. Dopiero by sprzęgło zaśmierdziało.michal pisze:spróbować ruszać z drugiego biegu?
minimus, mimo wszystko z raz bym spróbował - diesel chyba ma momenta przy innych obrotach niż benzina.
akurat w tej konkretnej sytuacji, ktora skłoniła mnie do napisania tego posta mogłem wyjeżdżać tylko na wstecznym. Nie wiem jak w benzinach ale w klekocie wsteczny jest tylko jeden... a tak poważnie - diesel ma dość długą jedynkę i słaby dół - ruszanie z dwójki zasadniczo jest uciążliwemichal pisze: spróbować ruszać z drugiego biegu?
Alek, wydaje mi się, że najlepiej dla sprzęgła będzie, jak go będziesz używać jak przy normalnym ruszaniu - tzn. jak tylko "załapie", to je po prostu puścić i wyjeżdżać tylko z gazem.
Fakt, że na parkingu trzeba troszkę szybciej łapkami wtedy kręcić
Fakt, że na parkingu trzeba troszkę szybciej łapkami wtedy kręcić

Czarownica prawdę Ci powie :D