przymierzam sie do wymiany sprzegla, czy ktos moze mi podpowiedziec na co szczegolnie zwracac uwage? wypiecie walu to podobno najwiekszy problem??
moje auto to
impreza L 00' z manualem USA spec
moze ktos polecic jakis olej do skrzyni?? sie waham czy lac np. orlena za 15pln/litr czy cos z wyzszej polki. rajdowiec ze mnie nie jest wiec objade na byle czym ;)
wymiana sprzegla/wypinanie walu
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: wymiana sprzegla/wypinanie walu
Ja w swoim legasiu jak wymieniałem sprzęgło to wyciągałem silnik
jest zdecydowanie prościej i szybciej
Cała operacja zajęła mi 5 godz

Cała operacja zajęła mi 5 godz

tez myslalem o tej drodze, ale plyn chlodniczy niedwano wymienilem i szkoda mi go. plynu w skrzyni jeszcze nie zmienialem wiec bede dlubal od tylu
subalega pisze: Ja w swoim legasiu jak wymieniałem sprzęgło to wyciągałem silnikjest zdecydowanie prościej i szybciej
![]()
NIby co jest prostrze?
Nie trzeba ruszać skrzyni, wału ,półosi i lepiej do góry silnik niż opuszczać skrzynię do kanałuAzrael pisze:subalega pisze: Ja w swoim legasiu jak wymieniałem sprzęgło to wyciągałem silnikjest zdecydowanie prościej i szybciej
![]()
NIby co jest prostrze?

Widziałem wiele wymian sprzęgieł na kanale i bym się nie zgodził. Ale co kto woli. Na pewno łatwiej coś zepsuć wyciągając silnik.
Zrób jak bedzie ci łatwiej o ile wiesz jak sie do tego zabrać .Liczy sie efekt końcowy.Powodzenia
w subaru cala operacja wydaje sie skomplikowana, ale mam nadzieje, ze pojdzie bez klopotow. studiuje angielskie manuale, podrukuje fotki i bedzie gitara ;)
szkoda, ze w naszym kraju nikt nie publikuje artykulow typu how to...
szkoda, ze w naszym kraju nikt nie publikuje artykulow typu how to...