Wypadek Subaraka we Wrocku :(

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubił: 0
Polubione posty: 4 razy

Wypadek Subaraka we Wrocku :(

Post 15 lut 2012, o 12:52

Widzieliście temat na kropce...
radix99 pisze:http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... a-material

Jedna osoba nie żyje, a druga w ciężkim stanie trafiła do szpitala - to skutki wypadku na ul. Wyścigowej. Doszło do niego we wtorek przed godz. 23.

Do zdarzenia doszło na prostym odcinku drogi tuż za łukiem w stronę centrum. Jak twierdzą świadkowie, auto jechało bardzo szybko. Kobieta kierująca niebieskim subaru nie mogła zapanować nad samochodem i uderzyła w drzewo.

By wydostać kierowcę i pasażera ratownicy musieli odciąć dach. Ulica Wyścigowa była zamknięta w stronę centrum przez ponad cztery godzinę.

Po reanimacji zmarła na miejscu 23-letnia kobieta, która kierowała autem. Jej pasażer w poważnym stanie trafił do szpitala przy ul. Weigla. Siła uderzenia była tak duża, że pojedyncze kawałki karoserii rozsypane były w promieniu 50 metrów.

Obrazek
więcej zdjęć pod linkiem powyżej
Kurka wodna, wyjeżdżałem z Wroc po 21h - nie było jeszcze tak ślisko.
Oby tylko nikt z naszych, co nie zmienia faktu, że ktokolwiek to był przykro czytać takie wiadomości...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Wypadek Subaraka we Wrocku :(

Post 15 lut 2012, o 12:52

Właśnie widziałem na kropce...
Świnkę ma...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 15 lut 2012, o 13:14

23 lat + prędkość :wall:

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 15 lut 2012, o 13:24

Ehh, tak to już jest. Równie dobrze można powiedzieć, że ta kierownica w połączeniu z tą maglownicą powinny być zakazane.
O mały włos i z kolibrem mielibyśmy podobną fotkę :-/

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93
Polubione posty: 0

Post 15 lut 2012, o 13:43

Szkoda dziewczyny ;-( ...pewnie fantazja ułańska się włączyła tylko nie umiejętności i zdrowy rozsądek :wall:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 15 lut 2012, o 13:50

Czy ja wiem czy szkoda... Zamiast drzewa, mogła skasować kogoś kogo kochacie, co wtedy byście o niej mówili?

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 15 lut 2012, o 14:01

Bergen to dywagacje...wiadomo, że punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...dodatkowej pikanteri dodaje fakt, że to podobno była pilicjantka... :o
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, o 14:03 przez dareq, łącznie zmieniany 1 raz.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 15 lut 2012, o 14:01

Bergen, to nie ma znaczenia. Każdego człowieka, który ginie w wypadku szkoda.
Miała niefart i może za dużo wiary we własne możliwości. Ale to mimo wszystko za surowa kara, czego by nie wyprawiała na drodze.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 15 lut 2012, o 14:07

powiem wam szczerze ,że czasami też mam mieszane uczucia jak na takie rzeczy patrzę. Właściwie szkoda człowieka ale z drugiej strony w wypowiedzi Bergena jest sporo racji. Ja zawsze byłem zdania ,że jak podejmujesz ryzyko musisz liczyć się z konsekwencjami ,a jak narażasz innych to już zaczyna zakrawać o głupotę i czasami właśnie mi nie bardzo szkoda. Dziczenie po mieście jest głupotą i z tym nie ma dyskusji. W obecnych czasach jest możliwość poszalenia poza dlatego nie uważam tego za normalne. Przede wszystkim trzeba rozgraniczyć szybką jazdę od fisiowania po mieście. Jak tu było tak jak piszą no to panienka przegięła mocno :-/
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Jarecki
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: mat

Post 15 lut 2012, o 14:11

Przykra Sprawa :-( ;-(

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 lut 2012, o 14:18

burat pisze: Jak tu było tak jak piszą no to panienka przegięła mocno :-/
Tak samo też by napisali o każdym z nas, gdyby coś się stało np podczas jazdy po górach. I gdzie indziej byłoby "nieodpowiedzialny idiota w za szybkim dla niego aucie, dobrze że sam skasował się na drzewie, a nie na innym samochodzie z jadącą rodziną".

Nie bronie jej, ale też nie mam wiedzy na temat okoliczności zdarzenia żeby oceniać.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, o 14:49 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 14:22

jarmaj, wiedziałem ,że ten argument padnie ale właśnie to jest w szczerych polach gdzie szybciej sarnę trafię niż człowieka o pierwszej w nocy i nie chodzi mi tu o to ,że jechała szybko tylko gdzie ,a takie rzeczy trzeba rozgraniczyć gdzie jest jakie ryzyko i tu niestety podchodzi to pod głupotę
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 lut 2012, o 14:34

jarmaj pisze: Nie bronie jej, ale też nie mam wiedzy na temat okoliczności zdarzenia żeby oceniać.

+ 1

Natomiast faktem jest, ze czteropęd kusi do złego w takich warunkach jak dziś. Siedzę dziś od paru godzin przy kompie i kątem oka obserwuję mocno zaśnieżoną ulicę, z lekkim spadkiem.
RWD jeżdżą nią bardzo powoli, FWD powoli, czteropędy (zwłaszcza duże SUVy i pikapy) pełną bombą, bo kierownikom (i kierowniczkom) się wydaje, że:
- jak już ruszyli, dzięki walorom napędu, to znaczy, że piekła nie ma;
- masa, rozmiar i AWD dają niesmiertelnośc.
A w rzeczywistości... :whistle:

Warto o tym pamiętać i uświadamiać bliźnich, póki czas.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 14:39

a ja rwd, bez problemu.
bo co robią w nowych rwd - BMW, MERC... mają włączone ESP i jak ruszają to nie ma mowy, żeby pojechać szybciej, bo auto nie pozwala. a Naciś pan guzik i nagle się okazuje, że lepiej niż FWD. Tył co prawda może i się chiboce ale co z tego, fajnie jest. Co więcej owa ludność nie obciąża tytłu, co ja robię ( tak jak w maluchu było) i idzie jechać, jak to mówią, co nie zmienia faktyu, że SUbaru można ruszać szybciej i dodawać se gazu bezkarnie do momentu hamowania
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 15 lut 2012, o 14:41

cyqan pisze:Ehh, tak to już jest. Równie dobrze można powiedzieć, że ta kierownica w połączeniu z tą maglownicą powinny być zakazane.
O mały włos i z kolibrem mielibyśmy podobną fotkę :-/
Znaczy która kierownica z którą przekładnią?
Marcin

-_-

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 15 lut 2012, o 14:50

burat pisze:jarmaj, wiedziałem ,że ten argument padnie ale właśnie to jest w szczerych polach gdzie szybciej sarnę trafię niż człowieka o pierwszej
Nigdy latem nie jeździliśmy tam o pierwszej w nocy. Coś bardziej w środku dnia raczej. ;-)

Ale to bez znaczenia, chodzi o zasadę.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 15:29

jarmaj, dokładnie chodzi o zasadę ,że w mieście się nie dziczy bo można kogoś ustrzelić.Dlatego też piszę ,że nie wiadomo do końca jak na taki przypadek patrzeć. Co do gór na żywioł tam też nie lataliście pewnie ;-) i o tę drobną różnicę mi chodzi ,ryzykujesz swoim życiem twoje prawo ale w jakiś sposób starasz się minimalizować zagrożenie. Zapierdzielasz po mieście bez rozumu i pomyślunku no to sory :cofee: Po prostu w mieście się nie zapierdala dla popisu i tyle ze zdjęć na załączonym obrazku wynika ,że tam nie było 70 a nawet śmiem wątpić czy 100.

Co do szalenia AWD to jest coś takiego ,że ldzie myślą ,że jak się zbiera o wiele lepiej od jakichś osiek czy tylnopędów to i tak samo lepiej hamuje i tu czasami przychodzi zdziwienie :evil:

Wyrobiłem sobie zdanie kiedyś widząc pewien śmiertelny wypadek (zginęli kierowca i pilot) przed chyba pierwszym Rajdem Świdnickim. Nie jest mi szkoda takich ludzi niestety bo mogę powiedzieć ,że jestem kibicem rajdów i bardzo lubie oglądać zapierdzielające auta nie koniecznie na typowo zamkniętym oesie ale to co oni wtedy wyprawiali to cud nad Wisłą ,że nie zabrali wtedy ze sobą jeszcze kilka osób bogu ducha winnych i dla mnie to debilizm i tyle. :cofee:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 15 lut 2012, o 15:48

barbie pisze: Bergen, to nie ma znaczenia. Każdego człowieka, który ginie w wypadku szkoda.
Miała niefart i może za dużo wiary we własne możliwości. Ale to mimo wszystko za surowa kara, czego by nie wyprawiała na drodze.
Touche.
WiS pisze: kierownikom (i kierowniczkom) się wydaje, że AWD dają niesmiertelnośc.

Haldex w szczególności...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lut 2012, o 17:09

burat pisze: że ldzie myślą ,że jak się zbiera o wiele lepiej od jakichś osiek czy tylnopędów to i tak samo lepiej hamuje

A żebyś wiedział Buracie, że tu leży pies pogrzebany. Istotnie, wielu kierowników tak kombinuje.

Smutna sprawa, tak nawiasem...
Brak podpisu.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 lut 2012, o 17:40

Bergen pisze: Haldex w szczególności...
Od blondynek płci obojga (i o dowolnym stanie/kolorze owłosienia) nie nalezy oczekiwać, że odróżniają haldex od quattro i innych takich: dla nich AWD to AWD, w telewizji pokazywali, że to co kupują to jeździ po śliskim jak po suchym i miły pan w salonie też tak mówił.
Zresztą, co tu mówić o rodzajach napędu...
W serwisie Suzuki, pod który ongiś podjechałem SXem, spotkalem miłego pana, który podjechał identycznym. Ja na wymianę płynów, on z jakimś zepsutym drobiazgiem... miła rozmowa, kawa, te rzeczy... w pewnym momencie pan mówi "bo w naszych czteropędach..."
Ponieważ przypadkiem odrózniam SX AWD od FWD po trzeciorzędnych cechach płciowych, sprostowałem, że pan ma ośkę.
Pan się obruszył i powiedział, że przecież on kupił (w komisie, jak się okazało) SUVa, że ma podniesione zawieszenie, znaczy się, musi czteropęd.
Dopiero serwisanci pomogli go przekonać, przy uzyciu wizji lokalnej na kanale...
Acz nie dam głowy, czy pan nie odjeżdżał, po cichu podejrzewając, że go wszyscy robimy w konia, a ten wał napędowy na tył to on gdzieś ma, tylko schowany w podłodze na przykład...
Latem to było, a auto pan mial chyba niedawno... ale zimą mógł sobie nabić guza :mrgreen: O ile oczywiście by przypadkiem ruszył.

Przy okazji: z autopsji stwierdzam, że haldex I i IV generacji to inne światy, więc na zwykłym śmiertelniku ten nowszy robi dokładnie takie samo wrażenie, jak stały naped Subaru. A może i lepsze, bo z reguły mniej przy tym pali ;-)
burat pisze: Po prostu w mieście się nie zapierdala dla popisu i tyle
Mów to do Jarmaja, on nie zap... dla popisu, tylko dla frajdy :evilgrin:

A tak serio, to co do zasady zgadzam się z Buratem - ale teoria to jedno, a ludzka słabość drugie, sam (stary a głupi) nieraz depnę tam, gdzie rozsądny człowiek nie powinien, bo przecież dzieci mogą przechodzić, albo nawet "i wasza matka"... Zresztą, kto bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem. pedal w metal tylko na torze czy OSie, a tak to 50 w miescie i 90 poza?
hmmmm...

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 15 lut 2012, o 17:56

cyqan pisze: Widzieliście temat na kropce...
Krzysiu wrzucił wcześniej do tematu o spotkaniach we wrocku.
jarmaj pisze: Tak samo też by napisali o każdym z nas, gdyby coś się stało np podczas jazdy po górach. I gdzie indziej byłoby "nieodpowiedzialny idiota w za szybkim dla niego aucie, dobrze że sam skasował się na drzewie, a nie na innym samochodzie z jadącą rodziną".

Nie bronie jej, ale też nie mam wiedzy na temat okoliczności zdarzenia żeby oceniać.
Dokładnie.
Czy wszyscy my aby na pewno zawsze jedziemy do końca bezpiecznie i niczym nie ryzykujemy? To mogło się wydarzyć każdemu z nas. Skąd wiemy czy nie było tak, że jechała trasą poza miastem, nic nie wskazywało na to, że jest ślisko a nagle na łuku okazało się, że lokalnie wilgoć na jezdni zamarzła i nie da się nic zrobić. To mógł być minimalny błąd. Ilu z nas miało już ciepło przy dużej prędkości i na szczęście nie zrobiło nic głupiego wtedy? Niekoniecznie prowadząc Subaru. Doświadczeni kierowcy też giną.
Obrazek

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 15 lut 2012, o 18:11

burat pisze:Zapierdzielasz po mieście bez rozumu i pomyślunku no to sory
Nie używałabym takich określeń nie wiedząc jak było i co dokładnie w głowie miała kierowniczka.
Osobiście poznałam kilka 23-letnich osób (Wy również), które ogarniają w takim stopniu i z taką wyobraźnią, że kapcie i inne przedmioty opadają. I jak już ktoś napisał, kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci.
Naprawdę nikt z Was nie leciał nigdy bombą w środku nocy po opuszczonych ulicach? Dziewczyna po prostu miała pecha, tak to jest z wypadkami.

KonSTi
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Rarrrr!

Post 15 lut 2012, o 18:19

Niedobrze :-(
In the end,it's not the years in your life that count.It's the life in your years.
Obrazek Obrazek

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 15 lut 2012, o 18:55

barbie, +1

Co tu dużo mówić - chyba każdy z nas ma trochę za uszami...

Tactical
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: I WRX

Post 15 lut 2012, o 19:29

Pechowe miejsce przed remontem jak i po, co widac po sladach na drzewach. Szkoda kierowniczki i autka, shit happens.

ODPOWIEDZ