Kamera, rejestrator - czym się kierować przy wyborze?
Kamera, rejestrator - czym się kierować przy wyborze?
Poradzicie?
Brat poszukuje urządzenia do rejestrowania przejazdu (taki 'onboard', ale niekoniecznie z 'board', raczej z szyby przedniej, więc pewnie fachowo inaczej się to nazywa).
Jak stwierdził (i trudno się nie zgodzić) - "zbyt wielu debili na drodze...". Przed nieszczęściem nie ustrzeże, ale może mniej tłumaczenia i pyskówek będzie...
Kryterium bezwględne to cena, nie więcej niż powiedzmy 500. Pozostałe to oczywiste - maksymalizacja użyteczności i jakości za tę cenę (albo mniejszą!)
Allegro zasypane jakimś elektronicznym śmieciem, ale z czego wybrać?
Macie jakieś dobre doświadczenia? Sugestie?
Co jest użyteczne a co nie?
Brat poszukuje urządzenia do rejestrowania przejazdu (taki 'onboard', ale niekoniecznie z 'board', raczej z szyby przedniej, więc pewnie fachowo inaczej się to nazywa).
Jak stwierdził (i trudno się nie zgodzić) - "zbyt wielu debili na drodze...". Przed nieszczęściem nie ustrzeże, ale może mniej tłumaczenia i pyskówek będzie...
Kryterium bezwględne to cena, nie więcej niż powiedzmy 500. Pozostałe to oczywiste - maksymalizacja użyteczności i jakości za tę cenę (albo mniejszą!)
Allegro zasypane jakimś elektronicznym śmieciem, ale z czego wybrać?
Macie jakieś dobre doświadczenia? Sugestie?
Co jest użyteczne a co nie?
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, o 22:48 przez marcyś, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kamera, rejestrator - czym się kierować przy wyborze?
Myślę, ze kilka cennych uwag znajdziesz w tym temacie: http://www.racingforum.pl/Kamery-rejest ... 97857.html
W tej dyskusji pojawiają się jeszcze linki do tych tematów
http://www.racingforum.pl/index.php?sho ... ator+trasy
W tej dyskusji pojawiają się jeszcze linki do tych tematów
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Witam,
ja korzystam z Prestigio RoadRunner, zakupiłem po dzwonie który skonczył się przed sądem grodzkim.
Ogólnie jakość nagrań dobra, z przodu ma diody na podczerwień, ale w zupełnej ciemności to widac tylko jak ktoś przechodzi tuż przed maską.
ja korzystam z Prestigio RoadRunner, zakupiłem po dzwonie który skonczył się przed sądem grodzkim.
Ogólnie jakość nagrań dobra, z przodu ma diody na podczerwień, ale w zupełnej ciemności to widac tylko jak ktoś przechodzi tuż przed maską.
Barthol, FUX, dzięki!! zasiadam do lektury.
william7, jaki model? bo kilka różnych znalazłem...
william7, jaki model? bo kilka różnych znalazłem...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Oglądając kiedyś poniższy filmik zastanawiałem się, jak to jest, że oni wszyscy w tej dzikiej Rosji mają kamery na pokładzie. Ale w kontekście jakiegoś tam materiału dowodowego w czasie kolizji, to może mieć sens. Czy polskie prawo pozwala na takie nagranie jako materiał dowodowy w razie czego?
Link: http://www.youtube.com/watch?v=UTb4CGhp ... re=related
Link: http://www.youtube.com/watch?v=UTb4CGhp ... re=related
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Konto usunięte, gdzieś słyszałem, że za to są zniżki w ubezpieczalni czy coś...
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
lektura linek wskazywałaby, że niemodyfikowane nagranie może być dowodem pomocniczym* **Konto usunięte pisze: Czy polskie prawo pozwala na takie nagranie jako materiał dowodowy
* nie wiem co to znaczy ;)
** no i nie biorę odpowiedzialności, rzecz jasna
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Pewnie dlatego, że ubezpieczyciel sobie potem wrzuci na YT i ma zylion wejśćChloru pisze:Konto usunięte, gdzieś słyszałem, że za to są zniżki w ubezpieczalni czy coś...

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Konto usunięte, jest sporo prób wymuszeń. Stoisz w korku, ten przed Tobą wrzuca wsteczny i z impetem wpasowuje się w Twoje auto a potem twierdzi, że nie wyhamowałeś. W ten sposób co niektórzy próbują wymusić ubezpieczenie.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jeśli chodzi o pasztetowe rozwiązanie to może coś na androida podpasuje. Niektóre aplikacje są całkiem rozbudowane, ale nie miałem okazji dłużej jechać.
Miewają ciekawe opcje jak wykrywanie zbyt dużych przeciążeń i automatycznie wykręcanie numeru, albo zabezpieczanie nagrania. Standardowo większość aplikacji zapisuje ileś minut po czym o ile nie było przeciążenia albo nie kliknęliśmy guzika nadpisuje, żeby nie zapełnić karty. Nie wiem jednak na ile dobrze to działa.
Raz dłużej używałem aLapHD ale to już bardziej do zabaw na torze etc.
Miewają ciekawe opcje jak wykrywanie zbyt dużych przeciążeń i automatycznie wykręcanie numeru, albo zabezpieczanie nagrania. Standardowo większość aplikacji zapisuje ileś minut po czym o ile nie było przeciążenia albo nie kliknęliśmy guzika nadpisuje, żeby nie zapełnić karty. Nie wiem jednak na ile dobrze to działa.
Raz dłużej używałem aLapHD ale to już bardziej do zabaw na torze etc.
-
barteck
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza STI Prodrive 2002
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Koledzy i koleżanki, nauczcie się na moim błędzie i kupcie sobie taką kamerę przed faktem.
Jechałem spokojnie prawym pasem al. Szucha w Warszawie (od pl. Unii Lubelskiej do zjazdu na Trasę Łazienkowską), nagle na lewym pasie (2 pasy w tym samym kierunku) ktoś zatrzymał się do skrętu w lewo, BMW za nim poczekało cierpliwie aż podjadę i kiedy byłem chwilę za nim odbił gwałtownie na mój pas i ruszył. Unikając zderzenia wpakowałem się prawym kołem na krawężnik, przy wciśniętym hamulcu. Zatrzymałem się może 5cm od mini ogrodzenia i może 5mm od BMW, które szybko obczaiło co się stało i jeszcze szybciej zwiało.
Oczywiście spisałem numery... ale na komisariacie okazało się, że coś musiałem pomylić, bo nie zgadzała się marka samochodu
Mam do wymiany oponę (guz). Felga na szczęście ok, zbieżność raczej też ale muszę podjechać sprawdzić.
Przy okazji, jakby ktoś spotkał na mieście srebrne BMW 3 (E46) w sedanie, rok coś ok 1998-2004, o numerach podobnych do WY5692E, bardzo proszę o spisanie poprawnego nr i odezwanie do mnie celem odebrania dobrej flachy. Mogłem pomylić jakiś jeden znak....
Reasumując, kupujmy kamerki bo idioty na drodze nie trzeba szukać, on znajdzie nas.
Pozdrawiam
Bartek
Jechałem spokojnie prawym pasem al. Szucha w Warszawie (od pl. Unii Lubelskiej do zjazdu na Trasę Łazienkowską), nagle na lewym pasie (2 pasy w tym samym kierunku) ktoś zatrzymał się do skrętu w lewo, BMW za nim poczekało cierpliwie aż podjadę i kiedy byłem chwilę za nim odbił gwałtownie na mój pas i ruszył. Unikając zderzenia wpakowałem się prawym kołem na krawężnik, przy wciśniętym hamulcu. Zatrzymałem się może 5cm od mini ogrodzenia i może 5mm od BMW, które szybko obczaiło co się stało i jeszcze szybciej zwiało.
Oczywiście spisałem numery... ale na komisariacie okazało się, że coś musiałem pomylić, bo nie zgadzała się marka samochodu

Mam do wymiany oponę (guz). Felga na szczęście ok, zbieżność raczej też ale muszę podjechać sprawdzić.
Przy okazji, jakby ktoś spotkał na mieście srebrne BMW 3 (E46) w sedanie, rok coś ok 1998-2004, o numerach podobnych do WY5692E, bardzo proszę o spisanie poprawnego nr i odezwanie do mnie celem odebrania dobrej flachy. Mogłem pomylić jakiś jeden znak....
Reasumując, kupujmy kamerki bo idioty na drodze nie trzeba szukać, on znajdzie nas.
Pozdrawiam
Bartek