[Forek '06-'08] bluetooth i kamera cofania w fabrycznej navi

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

[Forek '06-'08] bluetooth i kamera cofania w fabrycznej navi

Post 23 sty 2010, o 17:38

Eni ow jó noł czy da się jakoś w miarę łatwo uczynić?

Bluetooth parrota pasuje bez rżnięcia wiązki (są przejściówki) ale może jakiś moduł kenłudziany będzie pasował?

Kamera cofania?

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: [Forek '06-'08] bluetooth i kamera cofania w fabrycznej navi

Post 24 sty 2010, o 01:31

Starrry... Nawet ziomale nie skumali. Jakies złe zioło kupiłeś :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 25 sty 2010, o 00:12

skumali ale zapewne nołbady nołs
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 sty 2010, o 13:51

Co za kawior :idea: Kamery Mu się zachciewa :o :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 25 sty 2010, o 13:59

Piter 35, wiesz, ten rozbudowany kark nie pozwala na spoglądanie w lusterka. :mrgreen:
czarne jest piękne...

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 sty 2010, o 14:08

taaa... i grzywa zasłania lusterko :mrgreen:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 02:16

Tak na powaznie.

Gdyby sie dowiedziec jaki hardware podpiety jest do dotykowego monitora Kenwooda tak jak tutaj;

To wtedy mozna by sie dowiedziec jakie to cos ma wyjscia/wejscia. Gdyby sie znalazlo jakies USB lub RCA na przyklad z sygnalem VIDEO-IN to wtedy pozostalaby tylko kwestia integracji z WinCE i pociagniecie instalacji z kamera. Kwestia tylko jakie sa wejscia i jak pozniej zrobic tak, zeby kamera zalaczala sie automatycznie po wrzuceniu wstecznego biegu. Z tego co wiem to w wiazce jest odpowiedni kabel bo nawet w instrukcji do np. KNA-G520 pisze zeby to podlaczyc.

http://images.kenwood.eu/files/images/p ... al_ENG.pdf

No ale to tylko takie moje gdybanie.

Mnie sie marzy inna rzecz. Wbudowana w tylna klape super jasna dioda emitujaca swiatlo w zakresie fal podczerwonych (sa takie). Wlaczona na stale. Wtedy dla kazdego wideorejestratora w policyjnym radiowozie bylbym wielka biala plama na ekranie :mrgreen: Tylko, ze tak nie mozna niestety. Kazde ustrojstwo zaklocajace prace policyjnych urzadzen pomiarowych jest zabronione.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 26 sty 2010, o 10:19

oj to i ja sie dolacze..
jezdzilem w zeszlym tygodniu militarna gklasse z kamerka podczerwieni z przodu do jazdy po ciemku..
bardzo wypas...
w zasadzie w 3k $ mozna sie zmiescic i miec takie cacko w aucie.. zasieg widzenia z pol kilosa w nocy... mniam..

Michal, jak juz polegniesz na zmianach w fabrycznym radyju (btw: masz forka? nie wiedzialem ;) ) to opcja jest lusterko wsteczne z wbudowanym monitorem lcd czy tft..
sam w ramach przeprowadzki do cywilizacji sie mocno rozgladam za kamerka cofania do obka i monitorem..
nagle sie obk okazal dlugim autem do miasta :)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 11:51

gregski, zadałem pytania jednemu ogarniętemu typowi - zobaczymy co powie na okoliczność.

gregski
6 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 12:11

michal, u siebie w zasadzie audio traktuje jako tuner radiowy.
glosniki wymienilem na dzien dobry, wrzucilem dodatkowy wzmak z wejsciami wysokopradowymi i do nisko prdowych podlaczylem bluetooth audio bridge oraz zwykly kabel do ipoda, choc glownie streamuje muze z blackberry.. dosc wygodnie obslugiwac, jak z pilota..
natomiast do kamerki chyba nie warto pchac sie w BT. kolega kupil kamerke BT i miala kiepska jakosc.
przeciagne kabel z tylu, wrzuce maly wyswietlacz 3,5 cala w lusterku, powinno wystarczyc. i tak oryginalne lusterko wisi za nisko i zaslania mi pole widzenia..
sa tez lustra z 7" ekranami :)
http://cgi.ebay.de/7-ZOLL-LCD-TFT-RUCKS ... 4a9d485ad3

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 13:17

gregski, ja u siebie wywaliłem fabryczne "głośniki" najsamwpierw i włożyłem dlsy oraz wygłuszyłem drzwi. Wzmaka nie chcę bo gra jak dla mnie sensownie. co do bt stanie chyba na parrocie bez wyświetlacza, zwłaszcza że do parrota są subaryjne przejściówki kablowe. Co do kamery cofania to chyba będzie ciężko i stanie na czujnikach. Oglądanie filmów odpuszczam, nie chcę wyzbywać się fabrycznej nawi. Jeszcze żebym wiedział jak zrobić w seryjnym sprzęcie auxina...

gregski
6 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 13:36

no wlasnie auxina sobie odpuscilem w seryjnym sprzecie stad wzmak.
co do czujek, to niestety z kamera zaparkujesz na tzw zapalke, z czujkami 20 cm i piszczy.. wiec dla mnie odpada..

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 13:41

któregoś dnia przejadę się do Pawła do MArek, może coś wykmini.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 18:33

Ja sie przygotowuje na wiosne na wygluszanie drzwi oraz calego bagaznika z nadkolami i tej francowatej blachy pod tylna kanapa. W zasadzie trzy czwarte Forka (od tylnej kanapy do konca bagaznika to ordynarna gola blacha). Nic wiec dziwnego, ze Forek uchodzi za kiepsko wyciszony. Wyciszenie profesjonalna mata GMS05 juz nie jest takie drogie (kilka stowek), a efekty sa podobno powalajace.

http://allegro.pl/item887790911_maty_z_ ... ienie.html

Co do wymiany glosnikow to wiem, ze musze sie zaopatrzyc w tzw. "dystanse" specjalnie do Forka. Nic natomiast nie wiem na temat tego jakie dokladnie glosniki pasuja. Moze ktos podac dokladny model lub chociaz wymiary?
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, o 18:43 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 1 raz.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 18:38

gregski pisze: jezdzilem w zeszlym tygodniu militarna gklasse z kamerka podczerwieni z przodu do jazdy po ciemku..
bardzo wypas...
w zasadzie w 3k $ mozna sie zmiescic i miec takie cacko w aucie.. zasieg widzenia z pol kilosa w nocy... mniam..
Wszystko rozumiem tylko co daje taki emiter podczerwieni? Czlowiek tego nie widzi przeciez. Jedynie kamera tak jak pisales. To zamiast na szybe trzeba sie gapic w monitor wewnatrz pojazdu? Co to za wygoda wtedy? Szyb z projekcja obrazu pochodzacego z optyki noktowizyjnej nie ma jeszcze w zastosowaniach cywilnych ze wzgledu na cene.

No chyba, ze dodaja do zestawu hełm lub gogle noktowizyjne ;-)

No i pytanie zasadnicze. Co na to nasze wladze? Z takim emiterem na przodzie zaden fotoradar nie zrobi Ci zdjecia. Znaczy sie zrobi ale wyjdzie wielka biala plama. Chyba, ze w tym meśku jest emiter z soczewka i nie rozprasza promieni. Wtedy wyjdzie. Ciekawe kurcze jak oni to zrobili.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, o 19:14 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 1 raz.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 18:41

głośniki przód 16,5 cm, tył chyba tylko 10cm.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 18:46

michal pisze:głośniki przód 16,5 cm, tył chyba tylko 10cm.
michal, a jak z glebokoscia? Pytam bo sa takie wielodrozne, ktore maja duzo wiekszy magnes i cewke. Nie wszedzie wejda.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 26 sty 2010, o 18:48

Tasior_Miedziak pisze: No chyba, ze dodaja do zestawu chełm

Masz na myśli chyba hełm, bo Chełm to na pewno tani nie jest ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 19:14

rrosiak pisze:
Tasior_Miedziak pisze: No chyba, ze dodaja do zestawu chełm

Masz na myśli chyba hełm, bo Chełm to na pewno tani nie jest ;-)
No tak... Czujny jestes az nad wyraz :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 26 sty 2010, o 19:16

Tasior_Miedziak pisze: Czujny jestes az nad wyraz
Bardziej czepialski :evilgrin: Rozładowuję swoje zimowe frustracje ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 19:49

Tasior_Miedziak pisze:
michal pisze:głośniki przód 16,5 cm, tył chyba tylko 10cm.
michal, a jak z glebokoscia? Pytam bo sa takie wielodrozne, ktore maja duzo wiekszy magnes i cewke. Nie wszedzie wejda.
I tak musisz dołożyć dystanse. Proponowałbym Ci jednodrożne a tweetery w fabryczne miejsce. Lepsza scena się robi.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 20:05

michal pisze: I tak musisz dołożyć dystanse. Proponowałbym Ci jednodrożne a tweetery w fabryczne miejsce. Lepsza scena się robi.
Skoro trzeba montowac dystanse znaczy, ze jest tam bardzo malo miejsca? Czyba ze nie chodzi o glebokosc montazowa tylko o ksztalt otworu na glosnik. Pewnie nic z wiekszym magnesem nie wejdzie. Co do jedno czy wielodroznych to ciekawe czy separacja jest zrobiona na koncowce mocy i ida oddzielne kable czy jest zwrotnica np. w drzwiach i idzie jeden kabel? Gdyby separacja byla zrobiona za pomoca zewnetrznej zwrotnicy to ja tez nalezaloby wymienic.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 21:02

montaż dystansów potrzebny jest do dopasowania średnicy otworu montażowego do standardowych dostępnych wymiarów głośników. fabryczne głośniki są montowane też w swego rodzaju plasticzanych dystansach, przeróbka ich ne radi.

fabrycznie masz doprowadzony jeden kabel głośnikowy do drzwi. separacja fabrycznie jest zrobiona za pomocą jakiegoś lołędowego wihajstra. kupując zestaw dwudrożny imitację zwrotnicy lub zwrotnicę masz zwykle w komplecie. ważne, żeby ją owinąć izolacją lub gąbką, żeby nie tłukła w drzwi.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 26 sty 2010, o 21:23

No to wiele wyjasnia. Wielkie dzieki za wiele cennych informacji michal :!: W takim razie trzeba kupic na przod glosniki dwudrozne (165mm) odseparowane (tweeter osobno) ze zwrotnica w komplecie oraz dystanse.

http://allegro.pl/item885590161_hertz_d ... obacz.html

Ciekawe jak z tylnymi drzwiami.

Tam tez potrzebne sa dystanse?

Skoro na tyl nie sa odzielone tweetery znaczy sie caly sygnal idzie na jeden glosnik. Przychodzi jeden kabel i trzeba kupic dwudrozne nieodseparowane?

http://allegro.pl/item868013084_boschma ... _b526.html
http://allegro.pl/item899834236_hertz_d ... _w_wa.html

No i w koncu trzeba zrobic porzadek z tym pseudo subwooferem z tylu. Zwyczajnie go trzeba bedzie wypruc, pomierzyc i zastosowac aktywny zamiennik.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 sty 2010, o 21:41

Ja mam w kolejnym samochodzie DLSy. Proponuję na przód np. http://allegro.pl/item868019699_dls_b6a ... ratis.html

Na tyłe zostawiłbym fabrykę - z głośników 10cm nie wydobędziesz jakiegokolwiek sensownego dźwięku choćbyś się skichał. W celu poprawy samopoczucia można jedynie wygłuszyć drzwi. W tylnych drzwiach nie masz fabrycznego miejsca na tweetery.

Przy dobrych głośnikach z przodu ta obfajdana imitacja łófera w bagażniku powinna zostać odłączona i utopiona, następnie ekshumowana potem spalona a prochy jej rozsypane nad najbliższym biurem inżynierskim FHI. To coś jest namiastką eliptycznego głośnika i jest pędzone z końcówki mocy w radiu. Żeby to zaczęło choć trochę spełniać rolę głosnika basowego należałoby jakiś wzmacniacz zaaplikować. Dla mnie to bez sensu. Możemy się któregoś razu zgadać to posłuchasz jak u mnie gra. Wadą mojego seryjnego radia jest brak funkcji lałdnes.

ODPOWIEDZ