Piękny dzień dziś mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 26 lis 2010, o 02:56

remek pisze: dobry dzień, trochę tremy, ale dobry dzień się zapowiada

a co planujesz robić ?

o tej porze i tremę masz :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 lis 2010, o 03:05

esilon pisze: a co planujesz robić ?
no jak to co. wywalić sejm w powietrze (tfu, żebym tego nie napisał w złej godzinie) ;-)

mój brat przylatuje*, własny mój

* i właściwie od teraz do kiedyś nie biorę odpowiedzialności za posty :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 lis 2010, o 03:14

remek pisze: mój brat przylatuje*, własny mój

a no to jasne że piekny dzień :thumb:

remek pisze: i właściwie od teraz do kiedyś nie biorę odpowiedzialności za posty
czekam z niecierpliwościa :giggle:

a własciwie to jade spać :whistle:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 26 lis 2010, o 09:35

remek, :thumb: :thumb: rozumiem ,że na wycieczkę w Szwarcwald z Wiśnią go zabierzesz czy raczej nie będzie miał kto prowadzić :giggle:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 26 lis 2010, o 09:39

remek pisze:
mój brat przylatuje*, własny mój

* i właściwie od teraz do kiedyś nie biorę odpowiedzialności za posty :mrgreen:
Będzie się działo :thumb:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lis 2010, o 10:39

remek,

gazu, gazu, gazu. Idź na całość :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lis 2010, o 16:22

:thumb:

jak to powiedział kiedyś Slash "byłem na balandze, która trwała ... 2 lata" :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 lis 2010, o 17:26

remek, ta.. a Ty ciągle piszesz z sensem. buuuuu...
:mrgreen:
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lis 2010, o 17:48

vibowit, a co że niby jak się napiję to bez?

seplenię, ale gadam jak zwykle przecież mądrze i na temat i wogle przecież mądry jestem :mrgreen: ;-)

3.5 roku to długo... ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 lis 2010, o 17:51

remek pisze:vibowit, a co że niby jak się napiję to bez?
Wtedy piszesz z jeszcze większym, ale gaszą światło i ciężko przeczytać. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 gru 2010, o 01:28

jak dobrze wsiasc do taxi i powiedziec 'do domu' :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 15 gru 2010, o 13:19

przysłali mi wreszcie kartę, po zablokowaniu poprzedniej na skutek zeskanowania w Kijowie.. (kijowo :lol: ).. :thumb: Nareszcie wśród cywilizacji :thumb: Masakra, jak kiedyś ludzie mogli żyć, biorąc do domu pensję, dobierając sobie co jakiś czas do portfela... :? Zrozumiałem, że jestem uzależniony od karty płatniczej, nienawidzę gotówki :-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2010, o 02:38

no i kto by pomyślał... Arti wrzucił na net filmik z zewnątrz z naszych przejazdów i chyba zapomniał o tym wspomniec, bo leży tak od 2 tygodni samotnie w sieci :giggle:

tutaj nasze nieudolne próby przemierzania pachołkolandii:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=n7jEG4Msdgc
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 20 gru 2010, o 08:43

O żesz :o To nie napisałem Ci PW, że filmik już wrzucony? Zapomniałem chyba, faktycznie. ;-)
Obrazek

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2010, o 18:30

hah.. no trudo się mówi, ważne, że już jest wrzucony i że udało Ci się w końcu wygrać z dźwiękiem :thumb:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2010, o 00:44

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 sty 2011, o 19:47

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 21:37

gregski, albo link nie działa, albo mi nie działa.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 sty 2011, o 21:43

l_ewy, u mnie też nie działa

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 13 sty 2011, o 22:30

l_ewy, So What!, Wy to jacyś dziwni jesteście :idea: U Golonki Berlińskiej działa :mrgreen:

U mnie też .................

nie działa :giggle:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 14 sty 2011, o 13:56

no co wy.. chodzi o portal ... zajebista sprawa..

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 14 sty 2011, o 16:33

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 sty 2011, o 17:00

Kruszyn pisze: Brzmi ciekawie.
Oby tylko udało się wykazać oszustwo. Z tym już nie jest tak łatwo ze względu na znamiona czynu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 sty 2011, o 17:05

So What!, możesz rowinąć...
Dolce far niente ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 sty 2011, o 17:15

FUX pisze: So What!, możesz rowinąć...
Przepis:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Wyjaśnienie:
Aby przyjąć popełnienie przestępstwa z art. 286 § 1 k.k., sąd winien, dokonując analizy strony podmiotowej, wykazać na podstawie dowodów, że sprawca obejmował swym bezpośrednim i kierunkowym zamiarem nie tylko wprowadzenie w błąd (wyzyskanie błędu itp.) i działanie w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, lecz także, że w momencie działania mającego na celu uzyskanie świadczenia obejmował swym bezpośrednim i kierunkowym zamiarem okoliczność, iż osoba rozporządzająca mieniem czyni to z niekorzyścią dla siebie.
Rozwinięcie dla dociekliwych:
1. Przestępstwo oszustwa określone w art. 286 § 1 jest przestępstwem umyślnym, zaliczanym do tzw. celowościowej odmiany przestępstw kierunkowych. Jego znamiona podmiotowe znacznie wybiegają poza samo zachowanie się zewnętrzne sprawcy, "nadając mu sens szczególny, bez którego zachowanie sprawcy jest z punktu widzenia prawa karnego irrelewantne". Ustawa wymaga, aby zachowanie sprawcy było ukierunkowane na określony cel, którym w przypadku oszustwa jest osiągnięcie korzyści majątkowej. Sprawca, podejmując zachowanie, musi mieć wyobrażenie pożądanej dla niego sytuacji, która stanowić ma rezultat jego zachowania. Takie ujęcie znamion strony podmiotowej wyklucza możliwość popełnienia oszustwa z zamiarem wynikowym.
2. Charakterystyczny dla strony podmiotowej tego przestępstwa zamiar bezpośredni powinien obejmować zarówno cel działania sprawcy, jak i sam sposób działania zmierzającego do zrealizowania tego celu. Sprawca musi chcieć użyć takiego właśnie sposobu działania, na przykład zaciągnięcia pozorowanej pożyczki, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej i cel ten musi stanowić punkt odniesienia przy realizowaniu każdego ze znamion przedmiotowych przestępstwa. Zamiar sprawcy w płaszczyźnie intelektualnej musi więc obejmować dwa elementy. Z jednej strony, sposób zachowania sprawcy, tzw. środek intelektualny, jakim jest w przypadku oszustwa wprowadzenie w błąd, wyzyskanie błędu lub niezdolności osoby rozporządzającej mieniem do należytego pojmowania przedsiębranego działania. Z drugiej strony, sprawca musi mieć świadomość, że co najmniej może uzyskać korzyść majątkową z planowanego zachowania w wyniku zastosowanego sposobu działania oraz świadomość więzi przyczynowej łączącej podejmowane przez niego działania z niekorzystnym rozporządzeniem mieniem. W płaszczyźnie woluntatywnej zamiar oszustwa przyjmować musi postać chęci skierowanej na zachowanie prowadzące do wywołania błędu, wyzyskania błędu lub wyzyskania niezdolności osoby rozporządzającej mieniem do należytego pojmowania przedsiębranego działania, chęci doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem przez osobę, w stosunku do której sprawca podejmuje działania wprowadzające w błąd, zaniechania poinformowania o pozostawaniu przez tę osobę w błędnym przekonaniu lub zachowania polegającego na wyzyskaniu jej niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania oraz chęci osiągnięcia przy pomocy obu opisanych wyżej zachowań korzyści majątkowej.
3. Elementy przedmiotowe oszustwa muszą mieścić się w świadomości sprawcy i muszą być objęte jego wolą. Sprawca nie tylko musi chcieć uzyskać korzyść majątkową, lecz musi także chcieć w tym celu użyć określonego sposobu działania lub zaniechania. Nie można uznać za wypełnienie znamion strony podmiotowej oszustwa sytuacji, w której chociażby jeden z wymienionych wyżej elementów nie jest objęty świadomością sprawcy. Brak jest również realizacji znamion strony podmiotowej w przypadku, gdy sprawca chociażby jednego z wymienionych elementów nie obejmuje chęcią, lecz tylko nań się godzi. Oszustwo z punktu widzenia znamion strony podmiotowej może być bowiem popełnione wyłącznie z zamiarem bezpośrednim, szczególnie zabarwionym (kierunkowym - dolus coloratus), obejmującym zarówno cel, jak i sposób działania sprawcy.

ODPOWIEDZ