Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Coś niedobrego

Post 30 sie 2011, o 14:39

Konto usunięte, niedawno zagadnęłam znajomego, którego wyprawiał córkę do pierwszej klasy podstawówki. Też zapłacił coś koło tego za wyprawkę dla dziecka. Jak się go spytałam, czy nie cierpi z powodu tych kosztów za bardzo to zrobił takie :o oczy i się szczerze uśmiał. Bo wydanie 500-600 zł dla dziecka jednorazowo na wyprawkę szkolną to nic w porównaniu z 700 zł miesięcznie za państwowe :!: przedszkole.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;-)
Chociaż fakt, że książki szkolne są zdecydowanie zbyt drogie. Kiedyś można było jeszcze odkupić od starszych kolegów, odziedziczyć po rodzeństwie, w szkole były organizowane giełdy, można było też dorwać bardzo dobre egzemplarze w antykwariatach. No ale to jak myśmy się uczyli. A teraz każdy nauczyciel/szkoła może sobie sam wybrać książki do realizacji programu nauczania, a MEN co chwila zmienia programy dodatkowo, więc się tak nie da. :wall:

Czarownica prawdę Ci powie :D

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 30 sie 2011, o 14:51

zofija pisze: 700 zł miesięcznie za państwowe przedszkole
Chyba trochę przesadził. Państwowe tyle nie kosztuje*. No chyba, że z całą masą zajęć dodatkowych.

* a na pewno nie kosztowało. Bo od 1/09 zmienia się system opłat i będzie się płacić za godziny, w których dziecko faktycznie przebywa w przedszkolu.

Sprawdziłem dokładnie i np. w czerwcu płaciliśmy (Warszawa) 132 zł opłaty stałej, 80 za wyżywienie i 114 za zajęcia dodatkowe.
Ale w sumie to ten znajomy i tak ma rację - to wszystko pikuś przy łącznych kosztach utrzymania dzieci...
A jak wiadomo Państwo, Pracodawcy i w ogóle sam fakt pomieszkiwania w Warszawie - to wszystko dodatkowo niesamowicie zachęca do i ułatwia posiadanie dzieci :evil:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 sie 2011, o 15:04

Godlik pisze: Sprawdziłem dokładnie i np. w czerwcu płaciliśmy (Warszawa) 132 zł opłaty stałej, 80 za wyżywienie i 114 za zajęcia dodatkowe.
koleżanka w Bielawie płaci 400m/c, publiczne.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Re: Re: Coś niedobrego

Post 30 sie 2011, o 15:09

Konto usunięte pisze:Chyba jestem za tym, żeby zacząć wydawać podręczniki w wersji elektronicznej
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że paperbacki są tańsze od e-booków? ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 30 sie 2011, o 15:33

Konto usunięte pisze:Komplet podręczników do 1 klasy gimnazjum - 500zł. :wall: :wall:

Chyba jestem za tym, żeby zacząć wydawać podręczniki w wersji elektronicznej. Ale na coś bardziej zbliżone do kindle niż do ipada.
180 zeta za komplet płaciłem w czerwcu. W gimnazjum obowiązuje bank książek; część starych, kilka nowych.
Zobaczymy za kilka dni, ile dobiją ćwiczenia...
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 30 sie 2011, o 16:34

FUX, z tym bankiem to jest bardzo dobra praktyka. Mój starszy chodził to pierwszej klasy tego samego gimnazjum 4 lata temu i z jego książek kompletnie nic się nie nadaje.
zofija pisze: Konto usunięte, niedawno zagadnęłam znajomego, którego wyprawiał córkę do pierwszej klasy podstawówki. Też zapłacił coś koło tego za wyprawkę dla dziecka. Jak się go spytałam, czy nie cierpi z powodu tych kosztów za bardzo to zrobił takie :o oczy i się szczerze uśmiał. Bo wydanie 500-600 zł dla dziecka jednorazowo na wyprawkę szkolną to nic w porównaniu z 700 zł miesięcznie za państwowe :!: przedszkole.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;-)

Co racja to racja z tym punktem widzenia. Ja niestety nie miałem publicznego przedszkola i musiałem płacić cały rok za prywatne 8-) W tym kontekście jednorazowa wyprawka, to faktycznie wielka ulga ;-)
W ramach licytacji ze znajomym mogę tylko wyciągnąć argument, że jest szansa, że ja mam tych dzieci trochę więcej (na własne życzenie poniekąd :giggle:)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 30 sie 2011, o 17:11

Konto usunięte pisze: W ramach licytacji ze znajomym mogę tylko wyciągnąć argument, że jest szansa, że ja mam tych dzieci trochę więcej (na własne życzenie poniekąd :giggle:)
Och tam, raptem o 1 więcej ;-)

:mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 30 sie 2011, o 19:46

Obrazek

Czy da się przykleić te duperele takie co od spodu zderzaka wystają? Te takie listwy pod zderzakiem jakby? Przykleić, albo zrobić coś innego, żeby nie kupować nowego? Takie jedno postanowiło się odłamać od śrub i dyndać. :whistle:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło

Post 31 sie 2011, o 10:56

Dżizas, kurwa ja pierdolę zepsuł mi się przypinany breloczek ze świnką z wysuwanym sznurkiem :evil: Nie mam na czym karty korpoludkowej zawiesić :-/
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sie 2011, o 11:00

mały 5150, wpadnij po pracy, chyba mam swój nieużywany. ;-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 31 sie 2011, o 11:00

Ojej, to straszne... :-(

:lol:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 31 sie 2011, o 11:11

zofija pisze: Bo wydanie 500-600 zł dla dziecka jednorazowo na wyprawkę szkolną to nic w porównaniu z 700 zł miesięcznie za państwowe przedszkole.
ale macie TAM stawki. Ja za prywatne dla 3'latka w Polanicy place 300 zl ( z obiadem ). Rytmika - 20 zl / m-ac. Od wrzesnia moze angielski 20-40 zl/ m=ac.
mały 5150 pisze: Dżizas, kurwa ja pierdolę zepsuł mi się przypinany breloczek ze świnką z wysuwanym sznurkiem Nie mam na czym karty korpoludkowej zawiesić
Szczere wyrazy. Moj padl po miesiacu :evilgrin: znam ten bol
Life is a Joke !

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło

Post 31 sie 2011, o 12:08

Alan, Alan, Alan!, złociutki pewnie, że wezmę 8-) , nikomu nie dawaj :evilgrin:
Bilex pisze: Ojej, to straszne... :-(
Taka karta to jest do wszystkiego - do wejścia, do wyjścia, do ksero, tutaj na Domaniewskiej nawet do jeżdżenia windą. Dobrze, ze wysrać sie mogę bez niej. Miałem ją sobie na tym wysuwanym dynksie i wygodnie było. Jak się popsuła to żal wielki czy nawet wkurwienie mię ogarneło dlatego przelałem swą gorycz tutaj :razz:
@lbert pisze: Szczere wyrazy. Moj padl po miesiacu :evilgrin: znam ten bol
@lbert, mój działał 1,5 roku everyday-everyday 8-) dopiero dzisiaj ducha wyzionął i brakuje mi go jak cholera :razz:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 31 sie 2011, o 12:11

@lbert pisze: Ja za prywatne dla 3'latka w Polanicy place 300 zl ( z obiadem )

Miesięcznie?? :o :o

Czyli około 15zł dziennie. Jak im się ten biznes zamyka, to nie wiem. Nawet jeśli mają 100 dzieci.
My płaciliśmy 900zł, ale całe nasze wiejskie przedszkole, to 10 maluchów, więc koszt per dziecko naturalnie wyższy.

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat

Post 31 sie 2011, o 12:11

mały 5150, trzymaj sie :-(

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 31 sie 2011, o 12:12

mały 5150, trzymaj się mocno w tych trudnych dla Ciebie chwilach.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sie 2011, o 12:18

mały 5150 pisze: Alan, Alan, Alan!, złociutki pewnie, że wezmę , nikomu nie dawaj
masz jak w banku.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sie 2011, o 12:26

mały 5150 pisze: Alan, Alan, Alan!, złociutki pewnie, że wezmę 8-) , nikomu nie dawaj :evilgrin:

Jakby Ci się :
mały 5150 pisze: Dżizas, kurwa ja pierdolę zepsuł mi się przypinany breloczek ze świnką z wysuwanym sznurkiem

:-) :-) :-)

to u mnie jeszcze jeden na Ciebie czeka. Nówka sztuka nie śmigana :-)

Dobrego
Grzegorz
Brak podpisu.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 31 sie 2011, o 12:28

mały 5150, ty debilu ,michy nie masz przez tydzień.... :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 31 sie 2011, o 12:39

Konto usunięte pisze:
@lbert pisze: Ja za prywatne dla 3'latka w Polanicy place 300 zl ( z obiadem )

Miesięcznie?? :o :o

Czyli około 15zł dziennie. Jak im się ten biznes zamyka, to nie wiem. Nawet jeśli mają 100 dzieci.
My płaciliśmy 900zł, ale całe nasze wiejskie przedszkole, to 10 maluchów, więc koszt per dziecko naturalnie wyższy.

Najprawdopodobniej dofinansowywane z budżetu gminy. Na terenie Warszawy są takie przedszkola.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

mizoo
Awatar użytkownika
Administrator
Auto: U r a bus (GT)

Post 31 sie 2011, o 12:41

mały 5150, ja bez sznurko-wyciagarki tez nie potrafie istniec w firmie. Lacze sie w bolu. Jakos to przetrwasz.

[`]
Obrazek
Subaru - the source of wanderlust. || http://mizoo.pl - foto galeria

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 31 sie 2011, o 12:42

A o co chodzi z tą wyciągarką? Dlaczego ja czegoś takiego nie mam?
czarne jest piękne...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 31 sie 2011, o 12:49

vibowit, nie integrowałeś sie na chlejadach to nie masz :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 31 sie 2011, o 12:51

vibowit pisze: Dlaczego ja czegoś takiego nie mam?
Bo Ty masz w grubym sygnecie takie bajery do wejścia i do ksero :giggle: A mały 5150, to mniejszy kawior :mrgreen: i ma w formie karty kredytowej :idea:

Z resztą mały 5150, jak tamte nie będą Ci się podobały to wpadnij do mnie po robocie , gdzieś to się wala :mrgreen:

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 31 sie 2011, o 13:03

Konto usunięte pisze: Czyli około 15zł dziennie. Jak im się ten biznes zamyka, to nie wiem. Nawet jeśli mają 100 dzieci.
12 albo 15'cie dzieciakow w grupie na jedna opiekunke ( bylem tylko ze dwa razy - ciezko pracuje ;-) ). Z tego co rozmawiam z dzieciakiem ( i kobieta ), on bardzo dobrze sie tam czuje. Spacery codzien, ciagle przynosi "dziela sztuki" etc. - ja tez jestem zadowolony.
Life is a Joke !

ODPOWIEDZ