Quada trza qupić!!!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Quada trza qupić!!!

Post 19 wrz 2010, o 19:23

Przyjaciółka chce kupić na urodziny swojemu mężu quada - używanego oczywiście. Mam jej doradzić a o quadach mam takie pojęcie jak o haftowaniu.
Ile coś w miarę rozsądnego może kosztować? Ktoś się coś zna, ma, używa? Porady wszelkich mądrali na forum, którzy coś o tym wiedzą mile widziane 8-)

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Re: Quada trza qupić!!!

Post 19 wrz 2010, o 19:27

nie żebym był specjalistą, ale dobrze by było wiedzieć jaki to ma być quad: sportowy (napęd tylko na tył) czy przeprawowy (idealny do taplania się w błocie)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

kupiłemimprezeGT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: IMPREZA GT
Polubione posty: 0

Post 19 wrz 2010, o 19:30

i jeszcze jaki budżet jest na to przewidziany ?

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2010, o 19:58

Barthol, To dorosły facet jest także ten quad to będzie mu potrzebny:
a) rozrywkb) użytkowo - coś w luźnej rozmowie owo - lubi sobie pojeździć w terenie, bo mieszka za Warszawą i ma w okolicy kupę terenu. Na pewno nie jakoś ekstremalnie, bez topienia, dzikowania, etc.,
wspominał, że podobno do niektórych quadów można doczepić pług i w zimie śnieg zgarniać. A ma w zimie co zgarniać, bo razem z żoną ma ośrodek jeździecki i sporo dróżek do odśnieżania.

Dobrze byłoby aby miał napęd na cztery kopyta ale to pewnie dużo drożej :whistle:

kupiłemimprezeGT, Jeżeli chodzi o budżet to dopiero i ja i przyjaciółka chcemy się zorientować.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2010, o 19:59

QWuady to rzecz potworna. Bo gdzie nimi jezdzic? No jedynie po bezdrożach. A co to są te bezdroża? A to nasza okolica, tam gdzie wszyscy mieszkamy, pola, lasy, zagajniki. Jeżdżą pełnym gazem, ryj ziemię... to są ślady na wieczność, chyba że się zaora. i głośne jak cholera.
Podobno dają radość z jazdy, ale czy istotnie jest tym gdzie w Polsce jeździć nie niszcząc otoczenia?
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 wrz 2010, o 20:03

Arno pisze: głośne jak cholera.
Podobno dają radość z jazdy, ale czy istotnie jest tym gdzie w Polsce jeździć nie niszcząc otoczenia?
He he odezwał się ten co ostatnio jeździł 300 konnym stijem co nie należy do najcichszych samochodów a do tego za każdym razem jak dodawał gazu to zieloni dostawali szału a biedne foczki zdychały z nadmiaru gazów :giggle:

barton
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2010, o 20:26

mały 5150 pisze: Barthol, To dorosły facet jest także ten quad to będzie mu potrzebny:
a) rozrywkb) użytkowo - coś w luźnej rozmowie owo - lubi sobie pojeździć w terenie, bo mieszka za Warszawą i ma w okolicy kupę terenu. Na pewno nie jakoś ekstremalnie, bez topienia, dzikowania, etc.,
wspominał, że podobno do niektórych quadów można doczepić pług i w zimie śnieg zgarniać. A ma w zimie co zgarniać, bo razem z żoną ma ośrodek jeździecki i sporo dróżek do odśnieżania.

No to może coś takiego (w ten deseń):
http://www.scigacz.pl/Yamaha,Grizzly,YF ... 12507.html

Ale to już niech wypowiedzą się eksperci, którzy mają do czynienia z tymi pojazdami, bo marek sporo i różnych.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 19 wrz 2010, o 20:27

Piter 35 pisze: He he odezwał się ten co ostatnio jeździł 300 konnym stijem co nie należy do najcichszych samochodów a do tego za każdym razem jak dodawał gazu to zieloni dostawali szału a biedne foczki zdychały z nadmiaru gazów :giggle:
Ktoś tym foczkom kazał się obżerać fasolką ?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 19 wrz 2010, o 21:02

Chloru pisze: Ktoś tym foczkom kazał się obżerać fasolką ?
żeby było proeko musi być czterołap ten quad, wtedy zapinamy foczki i ciągniemy gdzieś gdzie będzie im dobrze. np. biegun polarny, albo siedziba zielonych.

z tą uwagą, że jeżeli to foczki spod remizy, to musi to być szybki quad :mrgreen:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 19 wrz 2010, o 21:03

jak spod remizy, to nie musi być szybki, ważne żeby miał neony i skórę.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 19 wrz 2010, o 21:16

Bergen pisze: neony i skórę.
będziesz się tymi neonami jak dźedaj odganiać od drechów, czy liczyć na to, że im się łapy będą ześlizgiwać ze skóry :mrgreen:

KonSTi
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Rarrrr!

Post 19 wrz 2010, o 21:41

Arno nie martw się o przyrodę, niedaleko mamy świetne miejsce do jeżdżenia bez szkody dla ludzkiego ucha i przyrody, można podzikować, potaplać się w błocie i naprawdę dać czadu, nie mordując dziewic i nie paląc wiosek.Pozatym osoba dla której ów pojazd ma byc to rozsądny człowiek-myślący. ;-)
In the end,it's not the years in your life that count.It's the life in your years.
Obrazek Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 19 wrz 2010, o 21:51

KonSTi pisze: osoba dla której ów pojazd ma byc to rozsądny człowiek-myślący.
Z kim Wy się teraz zadajecie...!?

:wall: :x

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 20 wrz 2010, o 09:33

Zdecydowanie do takich zastosowań jakie Mały wymienił nadaje się Yamaha Grizzly, którą podlinkował Barthol. Z tym, że koszt zakupu niemały :roll:
A i jeszcze 1, mój mechanik od motocykla zawsze się zżyma, że ludzie kupują te 4 napędowe quady i myślą, że to jest sprzęt do upalania, a potem są zdziwieni , że się toto psuje

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 20 wrz 2010, o 09:51

KonSTi pisze: można podzikować, potaplać się w błocie i naprawdę dać czadu, nie mordując dziewic i nie paląc wiosek
pfffffffff.bez sensu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 10:14

Yamaha Rhino
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 20 wrz 2010, o 10:41

mógłbym polecić Hondę Rincon TRX680 :thumb:
znam kilka osób, które użytkują ten model i sobie chwalą
wiadomo że trzeba dbać o sprzęt (wymiany oleju itd.), ale świadomi użytkownicy Subaru coś o tym wiedzą :-)

dla spragnionych wiedzy nt. ATV: http://www.atvpolska.pl/forum/

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2010, o 12:16

Lucek, też patrzyłem na te Grizzly fajne są, opinie mają podobno dobrą. I pojeździć i coś nim porobić, podobno wół do roboty np. taki Grizzly 350 4WD ale drogi
jak diabeł :whistle: nowy prawie 30 koła, zatem nawet używanego nie kupi się tanio.

ODPOWIEDZ