18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz
Re: 18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
No właśnie, niestety z edukacją młodych (świeżych) kierowców jest niestety krucho tak jak napisałaśbarbie pisze:dzixd, ale to, co napisałeś dotyczy po prostu świeżego kierowcy, niezależnie ile ma lat.
Ja np. jestem za 16-latkami, ale to nie znaczy 16 lat + obecny system nauki jazdy, bo ten jest fatalny. Tyle, że w dzisiejszych czasach prawo jazdy dosyć często oznacza po prostu samodzielność. Jak sobie przypomnę ile razy w czasach licealnych znajomi spod Warszawy nie mogli ruszyć się wieczorem z domu, bo nie było jak, to uważam że szkoda dzieciaków i rodziców
Uważam, że prawo jazdy to samodzielność, a nie zagrożenie. Tak z definicji. Ale oczywiście pod warunkiem odpowiedniej edukacji.

Niby jest okres 1 roku od zrobienia prawka, że można mieć max 3 wykroczenia (czy nie można mieć, nie pamiętam już) i max 20

Chyba to jakoś zmusza do bycia ostrożnym. Ja po założeniu karty z punktami (kilka punktów za przekroczenie prędkości o 25km na terenie zabudowanym) mam już lżejszą nogę (w terenie zabudowanym)

Oczywiście jak ktoś chce jeździć to mu wisi czy prawko ma czy nie. Znałem paru ludków w czasach gimnazjum co jeździli bez prawka, normalnie po drogach publicznych. No może troszkę tłumaczy ich to że mieszkali w miejscowościach, w których autobus pojawiał się raz na 2 godziny (czyt. wsiach

Napisałem o świeżych kierowcach (mniej więcej).
Tylko pytanie się nasuwa jedno:
Jaka różnica pomiędzy osobą w wieku lat 16 i 18? (mówię o sposobie zachowania, psychice, środowisko).
W wieku 16 lat jest się jeszcze w gimnazjum (nie za ciekawa sprawa w dzisiejszych czasach, wiem z autopsji, oczywiście nie każde gim. jest złe

18-latek jest w 2 klasie liceum/technikum.
Niby jest starszy o dwa lata, tylko czy doroślejszy?
W sumie to zależy od osobnika. Ja stwierdzam po 4 latach, że zachowywałem się jak dzieciak w wieku 16 lat (moja subiektywna opinia) i myślę że to nie byłby dobry pomysł dawać mi samochód na drogi publiczne (chyba że z opiekunem).
Chociaż może teraz młodsze roczniki szybciej będą dojrzewać (mam nadzieję że również psychicznie)
Jest to oczywiście tylko moja subiektywna ocena

No coDoxa pisze:dzixd pisze: zrzędzę jak jakiś +40 latek

Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

tak apropos wieku - kiedy dawać prawo jazdy - w tym wypadku wiek nie miał roli (kierowca ma 22 lata) ... ale okres posiadania prawa jazdy... 11 dni - i już zabił człowieka (zginął pasażer auta)
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... ,id,t.html
http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... ,id,t.html
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Pewnie piekła babę wielkanocną 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
sie chopoki czaicie jak nie wiem co... 18+ to 18+ - kobiałki pewno tez tu chętnie zajrzą jak będzie smacznie
a jak trza to niech se wątek założą
cytując konSTI

cytując konSTI
kazdy prawdziwy facet powinien miec swoj watek smierdzacy łychą,fajami i testosteronem
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski