18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.

Czy prawo jazdy powinno się dawać 16-latkom

tak
9
16%
nie
34
61%
forum trzeba zamknąć
4
7%
chcę rozmawiać o czymś innym w tym wątku ;-)
9
16%

Liczba głosów: 56

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: 18+ dobrze się zastanów zanim tu wejdziesz

Post 14 mar 2012, o 01:12

Doxa, skąd Ty te emotki bierzesz :-d

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 14 mar 2012, o 01:39

Bergen, a stąd :arrow: http://www.mysmiley.net/

Obrazek

;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 15 mar 2012, o 21:39

barbie pisze:dzixd, ale to, co napisałeś dotyczy po prostu świeżego kierowcy, niezależnie ile ma lat.
Ja np. jestem za 16-latkami, ale to nie znaczy 16 lat + obecny system nauki jazdy, bo ten jest fatalny. Tyle, że w dzisiejszych czasach prawo jazdy dosyć często oznacza po prostu samodzielność. Jak sobie przypomnę ile razy w czasach licealnych znajomi spod Warszawy nie mogli ruszyć się wieczorem z domu, bo nie było jak, to uważam że szkoda dzieciaków i rodziców ;-)
Uważam, że prawo jazdy to samodzielność, a nie zagrożenie. Tak z definicji. Ale oczywiście pod warunkiem odpowiedniej edukacji.
No właśnie, niestety z edukacją młodych (świeżych) kierowców jest niestety krucho tak jak napisałaś :-|

Niby jest okres 1 roku od zrobienia prawka, że można mieć max 3 wykroczenia (czy nie można mieć, nie pamiętam już) i max 20 :?: pkt karnych.
Chyba to jakoś zmusza do bycia ostrożnym. Ja po założeniu karty z punktami (kilka punktów za przekroczenie prędkości o 25km na terenie zabudowanym) mam już lżejszą nogę (w terenie zabudowanym) :evilgrin: .

Oczywiście jak ktoś chce jeździć to mu wisi czy prawko ma czy nie. Znałem paru ludków w czasach gimnazjum co jeździli bez prawka, normalnie po drogach publicznych. No może troszkę tłumaczy ich to że mieszkali w miejscowościach, w których autobus pojawiał się raz na 2 godziny (czyt. wsiach :giggle: )i objeżdżał całą masę wiosek i nie mieli jak dojechać do miasta.

Napisałem o świeżych kierowcach (mniej więcej).

Tylko pytanie się nasuwa jedno:
Jaka różnica pomiędzy osobą w wieku lat 16 i 18? (mówię o sposobie zachowania, psychice, środowisko).

W wieku 16 lat jest się jeszcze w gimnazjum (nie za ciekawa sprawa w dzisiejszych czasach, wiem z autopsji, oczywiście nie każde gim. jest złe :mrgreen: ), chyba to się je kończy :oops: . (nie pamiętam już cholerka)

18-latek jest w 2 klasie liceum/technikum.
Niby jest starszy o dwa lata, tylko czy doroślejszy?

W sumie to zależy od osobnika. Ja stwierdzam po 4 latach, że zachowywałem się jak dzieciak w wieku 16 lat (moja subiektywna opinia) i myślę że to nie byłby dobry pomysł dawać mi samochód na drogi publiczne (chyba że z opiekunem).

Chociaż może teraz młodsze roczniki szybciej będą dojrzewać (mam nadzieję że również psychicznie)

Jest to oczywiście tylko moja subiektywna ocena :mrgreen: . Żadnym psychologiem raczej nie będę i myślę, że raczej już mało wiem jak to jest teraz mieć 16 lat. (bardzo szybko się zmienia wszystko, trendy zachowania, sposób wychowania dzieci itd.)

Doxa pisze:
dzixd pisze: zrzędzę jak jakiś +40 latek
Obrazek
No co :mrgreen: ?
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 30 mar 2012, o 19:03

tak apropos wieku - kiedy dawać prawo jazdy - w tym wypadku wiek nie miał roli (kierowca ma 22 lata) ... ale okres posiadania prawa jazdy... 11 dni - i już zabił człowieka (zginął pasażer auta)

http://www.gloswielkopolski.pl/artykul/ ... ,id,t.html
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 8 kwie 2012, o 00:14

Pewnie piekła babę wielkanocną :giggle:
Załączniki
sassy-b102.jpg
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

bakupno
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 9 kwie 2012, o 22:50

NIE :!:
Pozdrawiam
Piotrek

Black Turbo-Fridge... :evilgrin:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 20 cze 2012, o 21:23

sie chopoki czaicie jak nie wiem co... 18+ to 18+ - kobiałki pewno tez tu chętnie zajrzą jak będzie smacznie ;-) a jak trza to niech se wątek założą

cytując konSTI
kazdy prawdziwy facet powinien miec swoj watek smierdzacy łychą,fajami i testosteronem
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

ODPOWIEDZ