Psy, koty, ślimaki i inne zwierzaki
Re: Psy, koty, ślimaki i inne zwierzaki
Labki, nawet zmieszane, są bardzo dobrymi uczniami i praca z właścicielem sprawia im sporą radość, tak więc oby się szybko oswoiła i cieszyła z życia 

Marcin
-_-
-_-
To i ja sie moja rosyjska krolewna bez jednego stawu biodrowego pochwale - tu w swoim naturalnym srodowisku
:

Smiga z nami busiorem na wszystkie wyjazdy, do tej pory nie zginela ale zaczynam myslec o jakims lokalizatorze gps..

Smiga z nami busiorem na wszystkie wyjazdy, do tej pory nie zginela ale zaczynam myslec o jakims lokalizatorze gps..
gregski, w życiu bym Cię nie podejrzewała o posiadanie kota, właśnie ze względu na globtroterstwo
A księżniczka śliczna
P.S. Czy dalej masz zablokowane pw? Jak się z Tobą skontaktować mailowo?

A księżniczka śliczna

P.S. Czy dalej masz zablokowane pw? Jak się z Tobą skontaktować mailowo?
Jak nie cierpię kotów - piękna.
Ale nadal tylko kot.
Ale nadal tylko kot.

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
thxDido pisze: gregski, w życiu bym Cię nie podejrzewała o posiadanie kota, właśnie ze względu na globtroterstwo
A księżniczka śliczna

Dido pisze: P.S. Czy dalej masz zablokowane pw? Jak się z Tobą skontaktować mailowo?
za rzadko zagladam by uprawiac PW, by wyslac maila wystarczy kliknac koperte pod avatarem ;)
Gal, padlo na ta rase wlasnie ze wzgledu na to, ze nevy sa bardzo psie..
Jak dobrze, że mam kota „dochodzącego".
Ale i tak wydaje na weterynarza więcej, niż na lekarzy „ludzkich"...
Ale i tak wydaje na weterynarza więcej, niż na lekarzy „ludzkich"...

maf1 pisze:
A ja zlitowałem się nad biednym zwierzakiem i zabrałem od niedobrych ludzi. Zwierzak to pies, płeć suka, rasa hmmm...
maf1 gratuluję powiększenia rodziny

Nawet nie wiesz, że masz w domu prekursorkę nowej rasy German Shorthaired Lab

Mając wcześniej do czynienia z owczarkami, zdziwisz się jak łatwo wyszkolić labka (z labko-wyżłem też nie powinno być problemów). Za pochwałę i smakołyk zrobi dla Ciebie wszystko a nawet więcej, sam przyniesie Ci prezent . Podniesiony głos jedynie wystraszy, tylko spokój pozwoli jej się odnaleźć.maf1 pisze: ...szkolenie. To chyba będzie najgorsze, bo sunia jest jeszcze bardzo zastraszona a ciężko pracuje się z psem, który boi się podniesionego głosu.
A z wdzięczności za dobre serce i odmieniony los będzie starała się z całych sił spełniać Twoje życzenia.
Trzymam kciuki, by Onki dopuściły ją do miski

-
gajowy_marucha
- 2 gwiazdki
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Blabladory mają trochę inny system operacyjny od ONków i do wychowania nieco inaczej trzeba podejść, ale wystarczy obserwować reakcje suki i na spokojnie da się ją wychować. A co do filmików z Cezarem.... widziałem jeden, na więcej nie miałem ochoty. Podobnie jak nie miałbym ochoty wracać do warsztatu, w którym mechanicy do odkręcania śrub biorą od razu młotek i mesel.
Ja mam dla Cezara zagwozdkę. Moją Heidi. Jak żyję nie widziałem psa, który by się tak ekscytował. Jedna behawiorystka juz przy niej poległa, teraz czas na Cezara. Też polegnie. Aha! Ja też poległem

-
gajowy_marucha
- 2 gwiazdki
No właśnie z tą ekscytacją. Ekscytuje się wszystkim: wychodzeniem na spacer, podawaniem jedzenia...no w sumie to najważniejsze. Najsilniejsza jest ekscytacja przed wyjściem na spacer i na początkach jego trwania. Ekscytacja jest tym silniejsza im więcej nas wychodzi. Nie da się tego zobrazować słowami. Jedynie film mógłby to urzeczywistnić.
Po wizycie behawiorystki i jej próbie wyjścia na spokojnie trwającej dwie i pół godziny, zacząłem ćwiczyć sam. Doszedłem do czasu wyjścia 15 minut ale...tylko z Heidi. Gdy zacząłem ćwiczyć z dwoma psami koszmar się powtórzył. A gdy dodać jeszcze sytuację, że drugi z ONków ma porażone nerwy kręgosłupa i potrafi bezwiednie oddawać kał? Poległem
Po wizycie behawiorystki i jej próbie wyjścia na spokojnie trwającej dwie i pół godziny, zacząłem ćwiczyć sam. Doszedłem do czasu wyjścia 15 minut ale...tylko z Heidi. Gdy zacząłem ćwiczyć z dwoma psami koszmar się powtórzył. A gdy dodać jeszcze sytuację, że drugi z ONków ma porażone nerwy kręgosłupa i potrafi bezwiednie oddawać kał? Poległem

-
gajowy_marucha
- 2 gwiazdki
Za mało wiem, żeby sensownie poradzić, mogę jedynie ogólnie się pomądrzyć. Wygląda, że Heidi jest ..... ONkiem
Owczarkiem urodzonym do pracy, którego rozpiera energia i potrzebuje się wyżyć, spełnić. Tak jak FUX napisał prawdopodobnie spacery dla niej są za krótkie, za mało angażujące. Na co dzień mam do czynienia z podhalanami, dla nich zjawisko ekscytacji jest raczej obce, zajmując się owczarkiem niemieckim nie mogłem wyjść z podziwu, ile ten pies ma pary i chęci do pracy. W jego przypadku znalezienie zajęcia było proste - uwielbiał (uwielbia) piłeczkę, gonić, szukać, aportować, jak już zaczynała boleć ręka, rzucałem tak, żeby nie widział gdzie upadła - za krzaki, rów zarośnięty trzciną i chłopak potrafił z pół godziny szukać z niesłabnącym zapałem, dopóki nie znalazł. Wydaje mi się, że próby okiełznania temperamentu skazane są na niepowodzenie, po prostu masz psa wymagającego poświęcenia mu czasu, uwagi, dania zajęcia obciążającego fizycznie i umysłowo. Owczarki niemieckie zostały wyhodowane jako psy do pracy i typowy przedstawiciel tej rasy potrzebuje tak przynajmniej 1-2 godziny dziennie zajęć z przewodnikiem/panem. Ten typ tak ma. 

-
gajowy_marucha
- 2 gwiazdki

.......... to jakby mieć Imprezę zrobioną do upalania, dostęp do toru, paliwa, mnóstwo czasu, żadnych ograniczeń i móc jedynie przejechać się nią przez chwilę max 40km/h. Niektórym pewnie to wystarczyłoby, inni dostaliby pierdolca. Człowiek może taką sytuację sobie jeszcze jakoś wytłumaczyć, mogą dotrzeć do niego jakieś argumenty, u psa nie ma takiej opcji, jest jedynie potrzeba aktywności.
... no i husky.. Zrob z niego kanapowca to kot zdechnie zdolowany brakiem ruchu...
Spacer trwa około 1,5 godziny. Fakt, nie zawiera atrakcji bo takie były zalecenia behawiorystki. W/g niej spacer nie powinien kojarzyć się z zabawą. A mnie już od tego głowa pękaFUX pisze:Za krótkie spacery robisz albo za wolne....

-
gajowy_marucha
- 2 gwiazdki

To co ona zalecała?
Na odległość trudno dojść jakie są przyczyny. Jakbyś był z Wwy byłoby łatwiej

Możesz też spróbować zasady - szczęśliwy ONek to zmęczony ONek. Pora roku sprzyja, możesz popróbować jazdy rowerem z nią. Na pewno nie zaszkodzi szkolenie na psa towarzyszącego (robiliście?). Piszesz, że spełniałaby się na lotnisku, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście poćwiczyli aportowanie i pracę węchową, może być agility, freesbe, czy idąc już ciut po bandzie- IPO. Owczarki niemieckie, szczególnie linie użytkowe, są stworzone do pracy, potrzebują tego prawie na równi z jedzeniem.
Do poczytania - http://dog-sport.pl/ wprawdzie napisali, że zakończyli działalność, ale strony się otwierają, polecam artykuły.
Przede wszystkim wyciszenie. Długi spacer ale bez biegania, jeżeli bieg to kłus ale nie galop. Faktycznie, również zalecała pracę węchową. Nie zalecała aportowania bo przy tym straszliwie się nakręca. Z pracą węchową wychodziło dobrze gdy wychodziłem tylko z nią. Problem pojawił się, gdy zacząłem wychodzić z dwoma. Zaczęła się rywalizacja, kłótnie o szukany przedmiot, rozkojarzenie. A muszę wychodzić z dwoma bo staruszek (12 lat) musi chodzić na długie spacery z uwagi na chorobę kręgosłupa. Jeżeli miałbym wychodzić pojedynczo, to spacery z psami zajęły by mi co najmniej trzy godzinygajowy_marucha pisze:![]()
To co ona zalecała?

Z tym zmęczeniem pewnie i dużo racji. Pani behawiorystka zalecała mi też coś takiego: założyć szelki zaprzęgowe i doczepić oponę do ciągnięcia. Tylko co by ludzie powiedzieli? Pewnie policję by wezwali, że niby psa katujęgajowy_marucha pisze: Na odległość trudno dojść jakie są przyczyny. Jakbyś był z Wwy byłoby łatwiej, ale jak chcesz to daj znać na pw, ewentualnie mogę się popytać, czy znajomi nie mają znajomych .....
Możesz też spróbować zasady - szczęśliwy ONek to zmęczony ONek. Pora roku sprzyja, możesz popróbować jazdy rowerem z nią. Na pewno nie zaszkodzi szkolenie na psa towarzyszącego (robiliście?). Piszesz, że spełniałaby się na lotnisku, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście poćwiczyli aportowanie i pracę węchową, może być agility, freesbe, czy idąc już ciut po bandzie- IPO. Owczarki niemieckie, szczególnie linie użytkowe, są stworzone do pracy, potrzebują tego prawie na równi z jedzeniem.
Do poczytania - http://dog-sport.pl/ wprawdzie napisali, że zakończyli działalność, ale strony się otwierają, polecam artykuły.

plaga kleszczy okropna, co spacer to całe stada na psie, wcierki o kant d. mozna rozbic, nic nie daja
dobrze że pies po fryzjerze
i łatwiej znaleźć zanim sie wgryzą

dobrze że pies po fryzjerze

Opona drastycznie wygląda, ale działa. Najlepiej wychodzi na plaży, albo pustym asfalcie. Z rozmiarem nie przesadź. Ja rozwijałbym jednak pracę węchową - umysłową. Absorbuje i zużywa energię dużo bardziej, zmęczysz szybciej.maf1 pisze: Z tym zmęczeniem pewnie i dużo racji. Pani behawiorystka zalecała mi też coś takiego: założyć szelki zaprzęgowe i doczepić oponę do ciągnięcia. Tylko co by ludzie powiedzieli? Pewnie policję by wezwali, że niby psa katuję
Próbowałeś klikera? Jak masz dzieciaki, zleć im nauczenie w domu jakiejś prostej sztuczki. Warunek - praca jeden na jednego.
Czy Pani behawiorystka ma na imię Magda? Pozdrów od nas.
-
gajowy_marucha
- 2 gwiazdki
No do onka z oponą trzeba wyglądać - z gościem ogolonym na łyso, w dresie z łańcuchem na szyi i ręku na pewno nie zwróci niczyjej uwagi.
Młodą w sensie blabladorką?
Co do wyciszania na spacerze - ponoć jest taka metoda i ponoć działa, tylko ponoć pies taki oklapły łazi.
Pokombinuj może spacer labradorki z dziadkiem, a Heidi osobno?
Pobudliwe psy lepiej się szkoli jak już są zmęczone - może z pół godziny wymęczenie Heidi a potem wyjście i wyciszanie na lajtowym wspólnym spacerze. Plus w tym układzie byłby, że łatwiej byłoby osiągnąć uspokojenie jej przed spacerem.
Spróbuj dojść do tego, że wychodzicie dopiero jak się uspokoi - z częścią psów się udaje.
Więcej mądrzył już się nie będę.
Powodzenia
Młodą w sensie blabladorką?
Co do wyciszania na spacerze - ponoć jest taka metoda i ponoć działa, tylko ponoć pies taki oklapły łazi.
Pobudliwe psy lepiej się szkoli jak już są zmęczone - może z pół godziny wymęczenie Heidi a potem wyjście i wyciszanie na lajtowym wspólnym spacerze. Plus w tym układzie byłby, że łatwiej byłoby osiągnąć uspokojenie jej przed spacerem.
Spróbuj dojść do tego, że wychodzicie dopiero jak się uspokoi - z częścią psów się udaje.
Więcej mądrzył już się nie będę.

Powodzenia
Niestety dziadostwo się szerzy przeokrutnie. Gdybym miała czarne psy, to bym już chyba oślepłaesilon pisze:
plaga kleszczy okropna, co spacer to całe stada na psie, wcierki o kant d. mozna rozbic, nic nie daja![]()

Wcierka nie zabezpiecza psa przed wkręceniem się kleszcza. Teoretycznie powoduje zasychanie dziada, jak się już napije, więc nie zwróci zakażonej krwi do psa.
W zeszłym roku sporo osób chwaliło obroże FORESTO Bayera (Bayer ma jeszcze w ofercie obroże KITLIX), trzeba ją założyć dosyć ciasno, by przylegała do szyi a nie luźno wisiała.
Niestety nic nie zastąpi przeszukiwania zwierza centymetr po centymetrze

gajowy_marucha pisze:No do onka z oponą trzeba wyglądać - z gościem ogolonym na łyso, w dresie z łańcuchem na szyi i ręku na pewno nie zwróci niczyjej uwagi.

Nooo, najmłodsza jestgajowy_marucha pisze:Młodą w sensie blabladorką?

Wszystko jest do załatwienie ale po sterylizacji. Jak na razie młoda jest w pierwszej fazie cieczki i nawet niepełnosprawny ruchowo staruszek chce się do nie dobieraćgajowy_marucha pisze:Co do wyciszania na spacerze - ponoć jest taka metoda i ponoć działa, tylko ponoć pies taki oklapły łazi.

Ja to wszystko wiem tylko...ręce mi już opadajągajowy_marucha pisze:Pobudliwe psy lepiej się szkoli jak już są zmęczone - może z pół godziny wymęczenie Heidi a potem wyjście i wyciszanie na lajtowym wspólnym spacerze. Plus w tym układzie byłby, że łatwiej byłoby osiągnąć uspokojenie jej przed spacerem.
Więcej mądrzył już się nie będę.![]()
Powodzenia

A oto moje "laski":

Jak widać, pełna koegzystencja. Ale tylko na zdjęciach
Zdarzają się jeszcze utarczki "słowne i zębne" Heidi na "młodą" jednak ta też ma ząbki
Do niczego groźnego nie dochodzi. Heidi widząc, że Tessi nie daje za wygraną, odpuszcza. Większość czasu spędzają na zabawie 

Jak widać, pełna koegzystencja. Ale tylko na zdjęciach

Zdarzają się jeszcze utarczki "słowne i zębne" Heidi na "młodą" jednak ta też ma ząbki