Psy, koty, ślimaki i inne zwierzaki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Psy, koty, ślimaki i inne zwierzaki

Post 11 sie 2013, o 09:14

esilon pisze: straszą mojego piesia, bezczelne typy

To możliwe jest, żeby przestraszyć Twojego "Ryszarda-Lwie Serce"? :-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 11 sie 2013, o 09:45

:mrgreen:

na jednego siła złego :-) , jedno serce trzem paszczom nie daje rady

no chyba że Pan wyjdzie to wtedy chce zagryźć wszystko w poblizu :giggle:

lepiej doradź jakiś sposób a nie podśmiechujki sobie robisz ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sie 2013, o 11:03

esilon, mam taki pistolet hukowy, bo kupiłem kiedyś na dzięcioła. Mogę Ci pożyczyć. Pytanie tylko czy to nie spowoduje traumy u Twojego "zawadiaki" ;-)

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 sie 2013, o 16:33

esilon pisze:
potrzebny środek odstraszający psy, taka niewidzialna granica , pełno tego w internecie ale który skuteczny ?
Żaden :mrgreen:
esilon pisze:złazić się obce burki zaczęły ,leją gdzie popadnie i straszą mojego piesia, bezczelne typy
Chłopaki przyszli zaprosić Tofika na wspólny wypad na laski a Ty takie rzeczy opowiadasz :mrgreen:
esilon pisze:
lepiej doradź jakiś sposób a nie podśmiechujki sobie robisz ;-)
W pierwszej kolejności możesz rozsypać przed domem mieszankę pieprzu i chili, tylko tak, żeby Twój pupilek nie wdychał. Na początku trzeba to powtarzać, by zapach się utrwalił. Jeśli trafiłeś na awanturników, którzy leją na widok Twojego a nie obwąchują terenu pozostaje Ci elektryczny pastuch na zewnątrz ogrodzenia (mało estetyczne i wygodne) lub odstraszanie hukiem (ale możesz przy tym swojego nastraszyć a tamte psy przyjdą i tak, jak Ciebie nie będzie). Najlepiej jednak naprawić sąsiedzkie stosunki i zapoznać psy na neutralnym terenie.

esilon
6 gwiazdek

Post 11 sie 2013, o 18:55

Dido pisze: Chłopaki przyszli zaprosić Tofika na wspólny wypad na laski a Ty takie rzeczy opowiadasz

chłopaki to przylecieli z wywalonymi ozorami za dziewczyną Tofika no i się zaczęło :wall:

za porady strzeleckie dziękuje, to będzie kolejny etap jeżeli chili nie zadziała na sukę ;-)
Dido pisze: Najlepiej jednak naprawić sąsiedzkie stosunki i zapoznać psy na neutralnym terenie.
taki teren nie istnieje, każdy kawałek drogi którys burek sobie przywłaszczył a na łąkę nikt z psami poza mną nie chodzi :giggle:

idą sfora w której hierarchia dawno ustalona a nasz młody gałgan myśli że to fajni koledzy :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sie 2013, o 19:01

esilon, nic nie mówiłeś o suni, to zmienia postać rzeczy. Jak byś się czuł gdyby rodzice Twojej małżonki swego czasu wysypywali Ci czili pod drzwiami? :giggle:

esilon
6 gwiazdek

Post 11 sie 2013, o 19:06

Konto usunięte, nie przychodziłem z hałasującymi i agresywnymi kolegami , zresztą starszy brat wybranki był wtedy majorem :mrgreen:

sunia wszystkiemu winna :-) ,
teraz nawet jak jej nie ma to łobuzy i tak przyłażą

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 sie 2013, o 20:52

esilon pisze: zresztą starszy brat wybranki był wtedy majorem

O rany, strzelał do Ciebie? :mrgreen: :mrgreen:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Psy, koty, ślimaki i inne zwierzaki

Post 11 sie 2013, o 22:46

maf1 pisze:Ja mam dla Cezara zagwozdkę. Moją Heidi. Jak żyję nie widziałem psa, który by się tak ekscytował. Jedna behawiorystka juz przy niej poległa, teraz czas na Cezara. Też polegnie. Aha! Ja też poległem :wall: :lol:
A cz Heidi jest wysterylizowana? To czasem pomaga.
Moj sasiad mial podobny problem ze swoim huski, i tak jak pisze gajowy marucha praca pomogla. On codziennie rano zakladal psu szelki do ktorych doczepiona byla opona samochodowa, i tak sobie biegal przez kilka km. Wersja light takiej opony moze byc tzw. saddle bag, cos na zasadzie plecaczka z obciazeniem. Wiem, ze niektorzy psi trenerzy to stosuja.
Polecam tez Pet Corrector, tylko nie wiem jak z dostepnoscia w Polsce, no ale od czego w koncu mamy Amazon, nie ;)? Jest to sprezone powietrze w sprayu, przy nacisnieciu wydaje
paskudny odglos, taki glosny swist, ktorego wiekszosc psow sie boi. Po krotkim czasie uzywania, wystarczy pokazac psu butelke, i juz wie o co chodzi, nie trzeba psikac, bardzo ekonomiczne :D. Ot takie, co mi przyszlo do glowy :).

Monia, jestes Wielka! Dzieki takim ludziom jak Ty, ten swiat jest lepszy. :)
No i oczywiscie wielkie wyrazy uznania dla panstwa Loucypher-ostwa za wielkie serce! Jestescie wspaniali. Mam nadzieje, ze psisko odwdzieczy sie Wam z nawiazka.

A dla wszyskich piechow, ktorym strasznie goraco w upaly, polecam kamizelki chlodzace :P. Fajne sa te, ktore sie moczy w wodzie na kilka min, a sa zimne przez 3-4 godziny. Wiele psiakow widze na ulicy w tych kamizelkach :).
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 sie 2013, o 14:17

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 13 sie 2013, o 18:41

Doxa pisze:
maf1 pisze:Ja mam dla Cezara zagwozdkę. Moją Heidi. Jak żyję nie widziałem psa, który by się tak ekscytował. Jedna behawiorystka juz przy niej poległa, teraz czas na Cezara. Też polegnie. Aha! Ja też poległem :wall: :lol:
A cz Heidi jest wysterylizowana? To czasem pomaga.
Tak, wysterylizowana.
Doxa pisze:Moj sasiad mial podobny problem ze swoim huski, i tak jak pisze gajowy marucha praca pomogla. On codziennie rano zakladal psu szelki do ktorych doczepiona byla opona samochodowa, i tak sobie biegal przez kilka km. Wersja light takiej opony moze byc tzw. saddle bag, cos na zasadzie plecaczka z obciazeniem. Wiem, ze niektorzy psi trenerzy to stosuja.
No niestety. Nie dam rady. Mam jeszcze dwa psy, z których jeden, 12 letni jest ciężko chory na kręgosłup i potrzebuje całodobowej opieki. Nie mogę go zostawić bo będzie mieszkanie do generalnego sprzątania (robi pod siebie). Może chodzić jedynie na krótkie spacerki.
Doxa pisze:Polecam tez Pet Corrector, tylko nie wiem jak z dostepnoscia w Polsce, no ale od czego w koncu mamy Amazon, nie ;)? Jest to sprezone powietrze w sprayu, przy nacisnieciu wydaje
paskudny odglos, taki glosny swist, ktorego wiekszosc psow sie boi. Po krotkim czasie uzywania, wystarczy pokazac psu butelke, i juz wie o co chodzi, nie trzeba psikac, bardzo ekonomiczne :D. Ot takie, co mi przyszlo do glowy :).
Ja używam łańcucha. Takiego jak dla krów. Mam około 50 centymetrowy łańcuch, który podrzucam w ręku. Dźwięk jaki wydaje też jest nieprzyjemny dla psa i zazwyczaj się uspokaja. Jak nie pomaga to rzucam nim w okolicę psów i wtedy działa zawsze.

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza

Post 14 sie 2013, o 09:38

Doxa pisze:Monia, jestes Wielka! Dzieki takim ludziom jak Ty, ten swiat jest lepszy. :)
No i oczywiscie wielkie wyrazy uznania dla panstwa Loucypher-ostwa za wielkie serce! Jestescie wspaniali. Mam nadzieje, ze psisko odwdzieczy sie Wam z nawiazka.
Doxa, sto tysięcy lat! Odzywaj się częściej i pisz raz dwa kiedy będzie okazja się spotkać!! :mrgreen: a odnośnie Barta, to największe ukłony należą się Luckom za to że otworzyli przed psiakiem drzwi do domu i do swoich serc.
Doxa pisze: A dla wszyskich piechow, ktorym strasznie goraco w upaly, polecam kamizelki chlodzace :P. Fajne sa te, ktore sie moczy w wodzie na kilka min, a sa zimne przez 3-4 godziny. Wiele psiakow widze na ulicy w tych kamizelkach :).
Ostatnio widziałam Alaskana w takiej kamizelce- wyglądał na bardzo zadowolonego :) i przyznam że mu nawet pozazdrościłam :giggle:

W kwestii straszenia psów to humanitarnym, sprawdzonym i skutecznym sposobem jest wąż ogrodowy i woda. Niestety wymaga to osobistego zaangażowana ale psiaki nie lubią dostawać wodą w nos (najlepszy jest rozproszony strumień, taki silniejszy nieco deszcz). Zapamiętają że to miejsce = prysznic i przestaną przychodzić. Osobiście nie jestem fanką metod hukowych ponieważ inne zwierza w tym własne domowe oraz inne ptaszki itp "obrywają rykoszetem". Hałas nie działa wybiórczo i kiedy powstaje boją sie go wszystkie zwierzaki.

esilon
6 gwiazdek

Post 14 sie 2013, o 15:33

Moniqa pisze: kwestii straszenia psów to humanitarnym, sprawdzonym i skutecznym sposobem jest wąż ogrodowy i woda. Niestety wymaga to osobistego zaangażowana

przetestowane i działa , teraz tylko trzeba armatki wodne uruchamiane fotokomórka zainstalować :giggle:

Gałgan wrócił od fryzjera :-> i teraz widać że pogryziony w paru miejscach :x

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 16 sie 2013, o 11:52

esilon pisze: działa , teraz tylko trzeba armatki wodne uruchamiane fotokomórka zainstalować
Jeśli Kruszyn znów spróbuje wpraszać się na obiad, będzie jak znalazł :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 16 sie 2013, o 13:25

WiS, to chyba raczej kurtyna wodna by musiała być a nie armatki :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 16 sie 2013, o 13:41

Koledzy na lotniskach mają takie sikawki, które gaszą pożar przez poszycie samolotu - "żądło" na to mówią, i czasami pokazują, jak fajnie miota się tym po płycie wrak sporego samochodu :-d
Myślę, że da radę ;-)
Załączniki
auteczko3.jpg

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 18 sie 2013, o 19:30

WiS pisze: Jeśli Kruszyn znów spróbuje wpraszać się na obiad, będzie jak znalazł :mrgreen:
Już za chwileczkę już za momencik .... kruszyn po świętokrzyskim będzie się kręcić :-d
busik pisze:
WiS, to chyba raczej kurtyna wodna by musiała być a nie armatki :mrgreen:
Koziołek nie mędrkuj :-p
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sie 2013, o 20:10

o dzizas , trzeba bedzie uwazac

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 18 sie 2013, o 21:24

esilon pisze: o dzizas , trzeba bedzie uwazac
Telefon wyłącz , drzwi zabij deskami ... :-p
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

esilon
6 gwiazdek

Post 18 sie 2013, o 21:49

pojde na L4 :p

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: To samo stado

Post 19 sie 2013, o 09:19

Moniqa pisze:
W kwestii straszenia psów to humanitarnym, sprawdzonym i skutecznym sposobem jest wąż ogrodowy i woda
W takim razie moje futra są nieustraszone :-d
Same przybiegają do węża pod prysznic :whistle:

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza

Post 19 sie 2013, o 18:59

Czym innym jest zabawa ze "swoim" człowiekiem a czym innym oberwanie z zaskoczenia w nos wodą kiedy zmierza się w zupełnie innym zamiarze. Najważniejsze żeby umieć z własnym psem się bawić i mądrze postępować z obcymi które chcą mu dokuczyć nie robiąc im przy okazji krzywdy.

subaru13
0 gwiazdek
Auto: Impreza GX '04

Post 20 sie 2013, o 15:38

Niesamowicie wielka ilośc zwierząt teraz ginie..na forum tez sporo o tym...ciekawe dlaczego tak się dzieje:( Zwierzęta są nam przecież bardzo drogie, dlatego też musimy o nie dbać:)

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 6 sty 2014, o 10:47

A ja musiałem poddać eutanazji seniora. Bruner, najstarszy w sforze ON po długiej i ciężkiej chorobie przeszedł do krainy wiecznych łowów. Od kilku lat chorował na zwyrodnienie kręgosłupa. Mimo leczenia choroba postępowała (ucisk na nerwy). Najpierw samoczynne wypróżnianie, później zatrzymał się mocz. Miał 12 lat.
Obrazek

ODPOWIEDZ