Ale Kuba się zastanawia nad zakupem, więc zakładam, że papierowym ortodoksem już nie jest.rrosiak pisze:Nie mów hop, bo zapeszysz.
Tablety i czytanie z ekranu
Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
czarne jest piękne...
zobaczcie, czy nie lepiej w Germanii ze względu na wtyczkę. Z AMERYKAŃSKĄ ZAWSZE JAJA.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
A jak wygląda polski księgozbiór i ceny w związku z powyższym?
Dolce far niente 
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
Niestety. Wybór jest marny. Można odnieść wrażenie, że wydawcy nie chcą zarabiać na książkach w wersji elektronicznej.vibowit pisze:
FUX, słabo.
Gdzieś wyczytałem, chyba przy okazji maca, że elektroniczne książki są na poziomie amerykańskim, znaczy o wiele droższe, niż w RP i ich odpowiedniki papierowe.
Dolce far niente 
Azrael, http://www.groupon.pl/oferty/cala-polska/kindle/3932609 Cena jest niższa niż na Amazonie.
So What!, to raczej jest związane ze standardami i jakąś polityką zabezpieczeń.
Amazon nie ma polskiego oddziału, więc im nie zależy na wydawaniu polskich książek. Inne księgarnie nie chcą promować cudzego produktu, jakim jest Kindle, a wydawanie w otwartych formatach, jak np. EPUB generalnie jest rzadko praktykowane przez duże wydawnictwa. Stąd mamy stan jaki mamy.
Nie chcę wywoływać dyskusji na tematy ACTA, więc w tym miejscu skończę.
Amazon nie ma polskiego oddziału, więc im nie zależy na wydawaniu polskich książek. Inne księgarnie nie chcą promować cudzego produktu, jakim jest Kindle, a wydawanie w otwartych formatach, jak np. EPUB generalnie jest rzadko praktykowane przez duże wydawnictwa. Stąd mamy stan jaki mamy.
Nie chcę wywoływać dyskusji na tematy ACTA, więc w tym miejscu skończę.
czarne jest piękne...
Iza mówi dokładnie to samo.rrosiak pisze:vibowit pisze: Będzie Pan zadowolony.![]()
Nie mów hop, bo zapeszysz. Niedawno próbowałem przekonać znajomą (mnie osobiście ten gadżet bardzo przypadł do gustu), która stwierdziła, że i owszem jakość "druku" jest OK, wygoda niebywała, ale to tak jakby jeść wykwintne danie plastikowymi sztućcami na jednorazowym talerzu. I chyba ma trochę racji, bo dla prawdziwego mola książkowego szelest przekładanych kartek i zapach papieru są niezastąpione
Można Kindla spryskać perfumami papierowymi, a w okładce nosić dwie kartki by sobie szeleścić.vicu pisze:Iza mówi dokładnie to samo.
Wiem, wiem, tak już jest.
Komputer musi mieć zielony monitor, kierowca Żuka musi nosić gumaki, kobieta ma się zajmować garami, a książka musi szeleścić. Tak już jest ułożony ten świat i nie ma co z tym walczyć.
czarne jest piękne...
FUX, czy to akurat Ciebie martwi?FUX pisze:Gdzieś wyczytałem, chyba przy okazji maca, że elektroniczne książki są na poziomie amerykańskim, znaczy o wiele droższe, niż w RP i ich odpowiedniki papierowe.
Mnie nie za bardzo.
Natomiast. Jestem w Kijowie, mam ze sobą 3 wielkie i grube książki. Dwie angielskie, jedną polską. (już sama polska - Listy Lema i Mrożka wystraczy jako argument za kumpnem). No tak, ale zawsze jest ppir przyjemniejszy w dotyku.
No ale wyjazd na wakacje, 6 książek.... to waży.
Kindle ma miesiąc bateryjny!
Ja czytam głownie po Ang to mi wisi co jest po polsku. Ciekawe że jest tak niewielka różnica w cenie elektroniczo/papierowej w USA. To zakrawa na wydrę.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Na chomikuj jest cała masaSo What! pisze:Niestety. Wybór jest marny. Można odnieść wrażenie, że wydawcy nie chcą zarabiać na książkach w wersji elektronicznej.vibowit pisze:
FUX, słabo.
A jeśli kupować to tylko w Amazonie. Jak się zepsuje, to nie ma kłopotów z wymianą
- So What!
- 6 gwiazdek
To nie jest rozwiązanie problemuKonto usunięte pisze:
Na chomikuj jest cała masa![]()
Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
Ksiazke papierowa w podrozy mam zawsze, stjuardesa mi moze skoczyc przy starcie i ladowaniu :)
No dobrze Wac Pany.. Czy na kindlu jest najnowszy newsweek czy wprost? Czy pdfa wrzuca sie z latwoscia jak do iBooks ?
Czy poserfuje w necie? Obejze film w podrozy? Czy wyskocza z chmury ostatnie foty z podrozy? O mailach, forach i innych nie wspominam...
Ja pisalem o ipadzie jako nastepcy kolanowego laptoka na codzien...
Wierze, ze kindle jest fajny, ale ja wole papier. Kniga jedynie awaryjnie z ekranu. A pdfy, tygodniki czy czasopisma wole w kolorze wiec nie dla mnie kindle. I nie chodzi o wow faktor tylko o rozwiazania ktore dzialaja.
Klepane z telefonu
No dobrze Wac Pany.. Czy na kindlu jest najnowszy newsweek czy wprost? Czy pdfa wrzuca sie z latwoscia jak do iBooks ?
Czy poserfuje w necie? Obejze film w podrozy? Czy wyskocza z chmury ostatnie foty z podrozy? O mailach, forach i innych nie wspominam...
Wierze, ze kindle jest fajny, ale ja wole papier. Kniga jedynie awaryjnie z ekranu. A pdfy, tygodniki czy czasopisma wole w kolorze wiec nie dla mnie kindle. I nie chodzi o wow faktor tylko o rozwiazania ktore dzialaja.
Klepane z telefonu
- So What!
- 6 gwiazdek
Po necie poserfujesz, ale trzeba być masochistą, żeby to robić na takim urządzeniu. Co do reszty zastosowań - papierowej książki też do nich nie wykorzystasz, a jakoś ją akceptujeszgregski pisze: Czy na kindlu jest najnowszy newsweek czy wprost? Czy pdfa wrzuca sie z latwoscia jak do iBooks ?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
gregski, specjalnie dla Ciebie powstał Kindle fire 
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
A z kindlem to co?gregski pisze:Ksiazke papierowa w podrozy mam zawsze, stjuardesa mi moze skoczyc przy starcie i ladowaniu :)
Jest.gregski pisze:No dobrze Wac Pany.. Czy na kindlu jest najnowszy newsweek czy wprost?
Wrzucić się da bez problemu. Czy będzie wygodny do czytania to już inna para kaloszy.gregski pisze:Czy pdfa wrzuca sie z latwoscia jak do iBooks ?
Czy na iPadzie da się wklepać wygodnie parę linii kodu. Czy da się go podpiąć po kabelku do samochodu. Czy da się ...gregski pisze:Czy poserfuje w necie? Obejze film w podrozy? Czy wyskocza z chmury ostatnie foty z podrozy? O mailach, forach i innych nie wspominam...
Wierzę, że iPad jest fajny, ale ja wolę coś poręcznego. Do miziana palcem po ekranie mam telefon. Więc nie dla mnie iPad. I nie chodzi o brak wow faktor, tylko o rozwiązania praktyczne.gregski pisze:Wierze, ze kindle jest fajny, ale ja wole papier. Kniga jedynie awaryjnie z ekranu. A pdfy, tygodniki czy czasopisma wole w kolorze wiec nie dla mnie kindle. I nie chodzi o wow faktor tylko o rozwiazania ktore dzialaja.
Klepane z prawdziwej klawiatury.
czarne jest piękne...
Elektronikę proszą, aby wyłączać, z tego, co pamiętam...vibowit pisze: A z kindlem to co?
Dolce far niente 
Jak sie kupuje tygodniki na kindlu?
Po co podpinasz kindla do samochodu?
Po co klepac kod na kindlu?
Co za kod? ;)
So what, papierowa ksiazka ma dla mnie urok, nie musze jej ladowac, jest lekka.. Umiem sobie wyobrazic, ze rezygnuje z papieru dla kindla, ale po co mi wtedy trzy zabawki? Ipad wystarczy do knig zupelnie w moim przypadku. Chyba. ;)
Klepane z telefonu
Po co podpinasz kindla do samochodu?
Po co klepac kod na kindlu?
Co za kod? ;)
So what, papierowa ksiazka ma dla mnie urok, nie musze jej ladowac, jest lekka.. Umiem sobie wyobrazic, ze rezygnuje z papieru dla kindla, ale po co mi wtedy trzy zabawki? Ipad wystarczy do knig zupelnie w moim przypadku. Chyba. ;)
Klepane z telefonu
gregski, kupuje się normalnie. W Amazonie.
Ja porówywałem iPada do laptopa, bo to raczej konkurencja dla laptopa niż Kindla.
Wszyscy się zgodziliśmy już wcześniej, że w kategorii "czytadła" iPad już w przedbiegach przegrywa z Kindlem.
Ja porówywałem iPada do laptopa, bo to raczej konkurencja dla laptopa niż Kindla.
Wszyscy się zgodziliśmy już wcześniej, że w kategorii "czytadła" iPad już w przedbiegach przegrywa z Kindlem.
czarne jest piękne...
Czyli laptop plus kindle wygralo vs. Ipad. Genialnie 
Klepane z telefonu
Klepane z telefonu
- Kornik
- 2 gwiazdki
- Auto: Zoom i Rower. Range Rover
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Kurde. Rok mam i nie zauwazylem. Moze ten 'uzytkownik' powinien zainwestowac w bilet na silownie albo co?Konto usunięte pisze:Azrael, po prostu za ciężki. W pociągu za ciężki, i w łóżku za ciężki, i na kibelku za ciężki. Tak mi powiedział jeden user, który chciał kupić kindle'a do czytania, bo ipad go nie zadowalał w tym względzie ani trochę.
Jak się czasami przymierzam do iPada w Saturnie czy innym MM, to mam podobne wrażenie.
Vib, Pdfy czy w formie jakies aplikacji?
Oo siemasz Kornik! Kupe lat! :)
I co? Polecasz ipada na codzien jako kanapowca?
Ojcu kupilem i ten zadowolony, a sam sie zastanawiam.. Na razie stary lap dziala, ale zaraz mu bateria padnie i juz nie bede inwestowal w niego..
Ernest kupowal tak rok auto, to ja sie moge zastanawiac nad ipadem ;)
Oo siemasz Kornik! Kupe lat! :)
I co? Polecasz ipada na codzien jako kanapowca?
Ojcu kupilem i ten zadowolony, a sam sie zastanawiam.. Na razie stary lap dziala, ale zaraz mu bateria padnie i juz nie bede inwestowal w niego..
Ernest kupowal tak rok auto, to ja sie moge zastanawiac nad ipadem ;)
e-tam...
w empiku maja e-czytnik z kolorowym wyswietlaczem za 229zł.
Przy zakupie tego u nich daja 40% znizki na e-booki
plus bezplatny dostep do 6000 e-bookow z literatura klasyczna oraz 600 podrecznikow.
No i to jest rozsadna propozycja.
A tak naprawde kolejny krok, ktory daje jakies rowniejsza szanse dostepu do literatury i wiedzy mlodym ludziom z zabitej dechami prowincji oraz biedniejszych rodzin.
Tak czy siak, za parę lat bedziemy mieli do dyspozycji juz cos zupelnie innego niz dzisiejsze iPady, Kindle, itd...
To wszystko formy przejściowe.

w empiku maja e-czytnik z kolorowym wyswietlaczem za 229zł.
Przy zakupie tego u nich daja 40% znizki na e-booki
plus bezplatny dostep do 6000 e-bookow z literatura klasyczna oraz 600 podrecznikow.
No i to jest rozsadna propozycja.
A tak naprawde kolejny krok, ktory daje jakies rowniejsza szanse dostepu do literatury i wiedzy mlodym ludziom z zabitej dechami prowincji oraz biedniejszych rodzin.
Tak czy siak, za parę lat bedziemy mieli do dyspozycji juz cos zupelnie innego niz dzisiejsze iPady, Kindle, itd...
To wszystko formy przejściowe.
Szczegolnie fajnie misza wygladac aplikacje ajfonowe na takim ekranie :-DeMTi pisze:no zwłaszcza teraz, jak wszedł nowy z Retiną... ten wyświetlacz musi miażdżyć... I nawet patrząc na iP4 ciężko mi sobie wyobrazić, jak takiej jakości obraz wygląda na 10"gregski pisze: mnie ipad chodzi po glowie do prasy.. nie chce mi sie ciagle prosic znajomych o przywozenie z polski tygodnikow..
a na iphone troche za slabo widac :( knigi tez sie nie poczyta na iphone..
Serio: dwojka miala bardzo ok wyswietlacz, nie widze sensu ladowania takiej rozdzialki do tego urzadzenia..
Klepane z telefonu