Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 20:04

No dobrze, teraz przepis z cyklu "otwieram lodówkę i znajduję tylko lód"

Spod lodu wyskrobujemy kilka krewetek, z szafy makaron i pastę paprykową. Do tego 15 minut i gotowe.

Wstawiamy wodę na makaron, a w tym czasie przelewamy zmrożone glizdy wrzątkiem.
Gdy już wrzucimy makaron, do drugiego gara z gorącą oliwą wrzucamy krewetki i je obsmażamy.
Po jakiś 10 minutach, gdy kluchy są gotowe, pierwsze co robimy to wyciągamy krewetki na talerz i wlewamy pół szklanki wody z makaronu na oliwę. Oczywiście zachowując bezpieczny dystans. Kluchy odcedzamy - oczywiście.
Gdy woda w drugim garze się lekko uspokoi, wrzucamy do niej ok. 2 łyżeczek pasty paprykowej.
Mieszamy sosik, redukujemy, wrzucamy glizdy, kluchy i jemy.


Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 20:18

WiS pisze: Obadamy...

Można też włożyć gałązkę natki pietruszki, jak nie ma rozmarynu. Pietruszka zresztą bardzo si (podobnie jak w farszu kiedy nadziewamy ptaka).

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Odp: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 20:45

Leon, robale tylko szare i żadnego rozmrażania wrzątkiem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 21:09

Chloru, ale przecież ich nie moczyłem we wrzątku, tylko tyle żeby lód odpadł.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 mar 2013, o 23:50

leon pisze: nie moczyłem we wrzątku, tylko tyle żeby lód odpadł.
a on odpadł na widok wrzątku.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 mar 2013, o 00:00

leon, no to samo uzyskasz polewając je chłodną wodą. Owoce morza trzeba bardzo krótko obrabiać termicznie i najlepiej tylko raz. Dlatego do dań ciepłych nie powinno się stosować gotowanych wczesniej krewetek (tych różowych). Pewnie to co zrobiłeś nie zepsuło specjalnie efektu końcowego ale trzeba pamiętać o powyższej zasadzie.

Nie żebym się jakoś znał na gotowaniu to co piszę wyżej usłyszałem od jednego z szefów kuchni. ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 mar 2013, o 18:06

Od pewnego czasu chodził za mną śledź. Ponieważ to chodzenie stało się w końcu wkurzające, dziś znienacka się odwróciłem i złapałem dziada. Po czym ustawiłem na kredensie w odpowiednim towarzystwie...
Załączniki
1śledź.jpg

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 mar 2013, o 18:16

...a następnie wrzuciłem składniki do miski i wymieszałem na jednolitą kuciulapę. Banana pół, w możliwie cienkie plasterki, dobrze się ugniata. Rukoli ze dwie duże garście, drobno posiekać. Jogurtu i śmietany po cztery łyżeczki. Cebulki troszkę, dla chrupkości. Oliwy truflowej duuużo, bo lubię. Musztardy (kwaskowa ziarnista) dwie łyżeczki. Papryki konserwowej, drobno posiekanej, parę ćwiartek. Pasty kawiorowej i kurwetkowej zacnie, dla aromatu.
W ramach doprawiania jeszcze chlust ostrej oliwy czosnkowo-paprykowej, troszkę cząbru, sporo pieprzu ziolowego i dużo rozmarynu.
A potem, lekko przegryziona kuciulapa z opłukanym i pokrojonym śledziem, tradycyjnie: warstwa komunistów, warstwa piasku, warstwa komunistów...

Ze dwie godziny powinno potem postać.
Jeśli ktoś musi, można sobie czymś kolorowym przybrać po wierzchu :whistle: Ja za leniwy jestem ;-)

Śledź ów z racji kontekstu został ochrzony "wiosenny po cypryjsku".

Mniammmm 8-)
Załączniki
2śledź.jpg

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 mar 2013, o 19:11

WiS pisze: Śledź ów z racji kontekstu został ochrzony "wiosenny po cypryjsku".
WiS, jakoś przypomniałeś mi stary kawał tym przepisem ... :mrgreen:

Klient do kelnera:
-Dupy to ten śledz nie urywa...
Na to kelner:
-Proszę poczekać dwie godziny..

:giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 mar 2013, o 19:16

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Edit: 25.03., poniedziałek, 19.32. Wciąż nie urwał 8-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2013, o 21:40

WiS pisze:...a następnie wrzuciłem składniki do miski i wymieszałem na jednolitą kuciulapę. Banana pół, w możliwie cienkie plasterki, dobrze się ugniata. Rukoli ze dwie duże garście, drobno posiekać. Jogurtu i śmietany po cztery łyżeczki. Cebulki troszkę, dla chrupkości. Oliwy truflowej duuużo, bo lubię. Musztardy (kwaskowa ziarnista) dwie łyżeczki. Papryki konserwowej, drobno posiekanej, parę ćwiartek. Pasty kawiorowej i kurwetkowej zacnie, dla aromatu.
W ramach doprawiania jeszcze chlust ostrej oliwy czosnkowo-paprykowej, troszkę cząbru, sporo pieprzu ziolowego i dużo rozmarynu.
A potem, lekko przegryziona kuciulapa z opłukanym i pokrojonym śledziem, tradycyjnie: warstwa komunistów, warstwa piasku, warstwa komunistów...

Ze dwie godziny powinno potem postać.
Jeśli ktoś musi, można sobie czymś kolorowym przybrać po wierzchu :whistle: Ja za leniwy jestem ;-)

Śledź ów z racji kontekstu został ochrzony "wiosenny po cypryjsku".

Mniammmm 8-)
Brakuje mango i czekolady.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2013, o 22:03

Nie było pod ręką, niestety :evilgrin:

Gal, no co ja na to mogę, ze jak w architekturze nie lubię baroku, to w kuchni - tylko rokoko :mrgreen: A nawet, należałoby rzecz, rokokoko. I zasmażka :evilgrin:

Żeby jednak nie było, przed chwilą zjadłem wyjątkowo prostą kolację: obsmażone na suchej patelni plastry sera halloumi, podane na sałacie dębowej, lekko skropionej oliwą.
No dobra, to lekko, to byl taki chlust ze ćwierć litra, a oliwa aromatyzowana truflą czarną :whistle: Ale i tak, trzy skladniki - to jak na mnie, stanowczo ponizej normy ;-)

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2013, o 22:20

śledź z bananem to jak parówki z marmoladą, fuj.
pozdrawiam
Grzegorz

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2013, o 22:21

Rodzynki mozna, a banana nie? Przesąd :whistle:

A parówki faktycznie, fuj, niezaleznie od dodatkow ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2013, o 22:41

Grzegorz pisze:śledź z bananem to jak parówki z marmoladą, fuj.

ale z gruszką już tak. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 mar 2013, o 22:49

NIe ma co robić scen o banana (zobaczcie ile WiS napompował oliw smakowych i zieleniny pociapał)


1 kg śledzi
1 banan
2 łyżki czubate rodzynek
1/2 łyżeczki curry
1 duża cebula (można dać dwie)
1/2 pojemnika śmietany (dużego pojemnika) lub w wersji light jogurtu
1/2 słoika majonezu (dużego)
cukier - szczypta, sól, pieprz


Sposób wykonania:

Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki i ułożyć w miseczce .
Cebulkę kroimy w kosteczkę, banana w ćwiarteczki - plastereczki. Rodzynki parzymy. Mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy curry, cukier, sól i pieprz. W taki sosik wkładamy banana, rodzynki i cebulkę. Zalewamy śledziki i tak przygotowane wkładamy do lodówy. Najlepiej smakują na drugi dzień.

A tu nawet dokumentacja innego wynalazku
http://www.piekielnesmaki.com/2012/05/s ... anami.html

:mrgreen:

A tu przepis po chlejadowy :mrgreen:
http://www.piekielnesmaki.com/2013/02/z ... acowa.html
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 mar 2013, o 10:19

Gal pisze: Szukamy więc myśliwych skłonnych odsprzedać sarenkę
Sarenka i nie tylko, na wyciągnięcie ręki, na świąteczny obiad jak znalazł :-)

http://pollamb.home.pl/pl/c/Dziczyzna/23/2

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 mar 2013, o 13:43

Kruszyn pisze: NIe ma co robić scen o banana
Dzieki za wsparcie merytoryczne 8-)

A przy okazji, z dzisiejszym śniadanioobiadem poszedłem w prostotę i estetyke, a co... Serek halloumi, tym razem obsmażony nie na sucho, ale na ostrej oliwie czosnkowo-paprykowej. Pod spodem sałata dębowa, też pryśnięta oliwą (a pod nią banan :evilgrin: ). Na wierzchu, jak widać, odrobina cukinii, papryki i pasty krewetkowej.

Uwaga, Damaź! Proste i nieskomplikowane - dobra patelnia, tłuszcz (albo nie), serek w plastry ok. 0.5 cm grubości, spory ogień, obrócić kilka razy (ostroznie, bo na początku dziad jest miękki, dobrze mieć dwa drewniane narzędzia).
W kwestii dodatkow, kombinacji do wymyslenia - multum (pewnie większosć już jest wymyslona, ale co mi tam... wolę metodę prób i błędów ;-)). Jutro będzie pewnie z żurawiną :whistle:
Ale sam też jest dobry :idea:
Załączniki
lunch.jpg

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 mar 2013, o 18:36

WiS, miałeś jakiegoś dłużnika greka i oddał Ci tira halloumi zamiast kasy ? :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 mar 2013, o 18:39

WiS po kiego ja tu wlazłem
bez obiadu jestem

ps:
sałatka sledz ala banan - gitara ? ile jej dajesz w skali 1_10 ?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 mar 2013, o 22:41

WiS pisze: Ale i tak, trzy skladniki - to jak na mnie, stanowczo ponizej normy
No i tu jest całe clou.
Mój profesor farmacji sadził mniej więcej taki tekst w czasie wykładu:
"Państwa starsi koledzy to geniusze. Jak patrzę na ich recepty, na których jest zapisane jednemu pacjentowi siedem leków to uczę się pokory; bo ja, proszę państwa, potrafię przewidzieć interakcję dwóch leków z dużą dozą prawdopodobieństwa, przy trzech lekach mam wiele wątpliwości, przy czterech wiem, że nic nie wiem. A oni wiedzą.
Geniusze po prostu."
Tyle mój były profesor.
"Raz przez lodówkę" to coś co podziwiam, acz chyba nie umiem - zwykle rezultat jest kiepski (w moim wykonaniu). Ale moje dziecko starsze zaprezentowało mi ten typ kuchni z rezultatem zdumiewająco dobrym, więc może chodzi o to, że ja nigdy w akademiku nie mieszkałem... :mrgreen:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 mar 2013, o 23:14

Gal pisze: Mój profesor farmacji sadził mniej więcej taki tekst w czasie wykładu:
pojawienie się przedstawicieli farmaceutycznych było do przewidzenia ;-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 mar 2013, o 21:33

eksperyment od dwóch godzin w piekarniku i drażni nos :razz:
Załączniki
szynka.jpg
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 mar 2013, o 21:47

Kruszyn pisze:WiS, miałeś jakiegoś dłużnika greka i oddał Ci tira halloumi zamiast kasy ? :giggle:
Nie, ale za to, jak widać, rząd naszej republiki wypłaca mi pensję w bananach :mrgreen:
Konto usunięte pisze: sałatka sledz ala banan - gitara ? ile jej dajesz w skali 1_10 ?
A z 8, co oznacza, że mi smakowało, ale że jednak znam lepsze towarzystwo dla śledzia (a na pewno prostsze ;-): a mianowicie śmietanę, majonez i roztarty czosnek 8-)
Gal pisze: może chodzi o to, że ja nigdy w akademiku nie mieszkałem...
A Ty wiesz, że coś w tym jest? Ja się kilka lat po akademikach poszlajalem, to i przesiąkłem kulturą mieszania wszystkiego, co akurat wypelzło z zakamarków :evilgrin:
inquiz pisze: drażni nos
Oczy też :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 mar 2013, o 15:34

inquiz pisze:eksperyment od dwóch godzin w piekarniku i drażni nos :razz:
To jakaś chińszczyzna? Pałeczki mnie naprowadziły :mrgreen:

ODPOWIEDZ