Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
No dobrze, teraz przepis z cyklu "otwieram lodówkę i znajduję tylko lód"
Spod lodu wyskrobujemy kilka krewetek, z szafy makaron i pastę paprykową. Do tego 15 minut i gotowe.
Wstawiamy wodę na makaron, a w tym czasie przelewamy zmrożone glizdy wrzątkiem.
Gdy już wrzucimy makaron, do drugiego gara z gorącą oliwą wrzucamy krewetki i je obsmażamy.
Po jakiś 10 minutach, gdy kluchy są gotowe, pierwsze co robimy to wyciągamy krewetki na talerz i wlewamy pół szklanki wody z makaronu na oliwę. Oczywiście zachowując bezpieczny dystans. Kluchy odcedzamy - oczywiście.
Gdy woda w drugim garze się lekko uspokoi, wrzucamy do niej ok. 2 łyżeczek pasty paprykowej.
Mieszamy sosik, redukujemy, wrzucamy glizdy, kluchy i jemy.
Spod lodu wyskrobujemy kilka krewetek, z szafy makaron i pastę paprykową. Do tego 15 minut i gotowe.
Wstawiamy wodę na makaron, a w tym czasie przelewamy zmrożone glizdy wrzątkiem.
Gdy już wrzucimy makaron, do drugiego gara z gorącą oliwą wrzucamy krewetki i je obsmażamy.
Po jakiś 10 minutach, gdy kluchy są gotowe, pierwsze co robimy to wyciągamy krewetki na talerz i wlewamy pół szklanki wody z makaronu na oliwę. Oczywiście zachowując bezpieczny dystans. Kluchy odcedzamy - oczywiście.
Gdy woda w drugim garze się lekko uspokoi, wrzucamy do niej ok. 2 łyżeczek pasty paprykowej.
Mieszamy sosik, redukujemy, wrzucamy glizdy, kluchy i jemy.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
WiS pisze: Obadamy...
Można też włożyć gałązkę natki pietruszki, jak nie ma rozmarynu. Pietruszka zresztą bardzo si (podobnie jak w farszu kiedy nadziewamy ptaka).
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Odp: Przepisy i przypisy
Leon, robale tylko szare i żadnego rozmrażania wrzątkiem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru, ale przecież ich nie moczyłem we wrzątku, tylko tyle żeby lód odpadł.
a on odpadł na widok wrzątku.leon pisze: nie moczyłem we wrzątku, tylko tyle żeby lód odpadł.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
leon, no to samo uzyskasz polewając je chłodną wodą. Owoce morza trzeba bardzo krótko obrabiać termicznie i najlepiej tylko raz. Dlatego do dań ciepłych nie powinno się stosować gotowanych wczesniej krewetek (tych różowych). Pewnie to co zrobiłeś nie zepsuło specjalnie efektu końcowego ale trzeba pamiętać o powyższej zasadzie.
Nie żebym się jakoś znał na gotowaniu to co piszę wyżej usłyszałem od jednego z szefów kuchni.
Nie żebym się jakoś znał na gotowaniu to co piszę wyżej usłyszałem od jednego z szefów kuchni.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Od pewnego czasu chodził za mną śledź. Ponieważ to chodzenie stało się w końcu wkurzające, dziś znienacka się odwróciłem i złapałem dziada. Po czym ustawiłem na kredensie w odpowiednim towarzystwie...
- WiS
- 6 gwiazdek
...a następnie wrzuciłem składniki do miski i wymieszałem na jednolitą kuciulapę. Banana pół, w możliwie cienkie plasterki, dobrze się ugniata. Rukoli ze dwie duże garście, drobno posiekać. Jogurtu i śmietany po cztery łyżeczki. Cebulki troszkę, dla chrupkości. Oliwy truflowej duuużo, bo lubię. Musztardy (kwaskowa ziarnista) dwie łyżeczki. Papryki konserwowej, drobno posiekanej, parę ćwiartek. Pasty kawiorowej i kurwetkowej zacnie, dla aromatu.
W ramach doprawiania jeszcze chlust ostrej oliwy czosnkowo-paprykowej, troszkę cząbru, sporo pieprzu ziolowego i dużo rozmarynu.
A potem, lekko przegryziona kuciulapa z opłukanym i pokrojonym śledziem, tradycyjnie: warstwa komunistów, warstwa piasku, warstwa komunistów...
Ze dwie godziny powinno potem postać.
Jeśli ktoś musi, można sobie czymś kolorowym przybrać po wierzchu
Ja za leniwy jestem 
Śledź ów z racji kontekstu został ochrzony "wiosenny po cypryjsku".
Mniammmm
W ramach doprawiania jeszcze chlust ostrej oliwy czosnkowo-paprykowej, troszkę cząbru, sporo pieprzu ziolowego i dużo rozmarynu.
A potem, lekko przegryziona kuciulapa z opłukanym i pokrojonym śledziem, tradycyjnie: warstwa komunistów, warstwa piasku, warstwa komunistów...
Jeśli ktoś musi, można sobie czymś kolorowym przybrać po wierzchu

Mniammmm

WiS, jakoś przypomniałeś mi stary kawał tym przepisem ...WiS pisze: Śledź ów z racji kontekstu został ochrzony "wiosenny po cypryjsku".

Klient do kelnera:
-Dupy to ten śledz nie urywa...
Na to kelner:
-Proszę poczekać dwie godziny..

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Brakuje mango i czekolady.WiS pisze:...a następnie wrzuciłem składniki do miski i wymieszałem na jednolitą kuciulapę. Banana pół, w możliwie cienkie plasterki, dobrze się ugniata. Rukoli ze dwie duże garście, drobno posiekać. Jogurtu i śmietany po cztery łyżeczki. Cebulki troszkę, dla chrupkości. Oliwy truflowej duuużo, bo lubię. Musztardy (kwaskowa ziarnista) dwie łyżeczki. Papryki konserwowej, drobno posiekanej, parę ćwiartek. Pasty kawiorowej i kurwetkowej zacnie, dla aromatu.
Jeśli ktoś musi, można sobie czymś kolorowym przybrać po wierzchuJa za leniwy jestem
Mniammmm
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
- WiS
- 6 gwiazdek
Nie było pod ręką, niestety
Gal, no co ja na to mogę, ze jak w architekturze nie lubię baroku, to w kuchni - tylko rokoko
A nawet, należałoby rzecz, rokokoko. I zasmażka
Żeby jednak nie było, przed chwilą zjadłem wyjątkowo prostą kolację: obsmażone na suchej patelni plastry sera halloumi, podane na sałacie dębowej, lekko skropionej oliwą.
No dobra, to lekko, to byl taki chlust ze ćwierć litra, a oliwa aromatyzowana truflą czarną
Ale i tak, trzy skladniki - to jak na mnie, stanowczo ponizej normy 

Gal, no co ja na to mogę, ze jak w architekturze nie lubię baroku, to w kuchni - tylko rokoko

Żeby jednak nie było, przed chwilą zjadłem wyjątkowo prostą kolację: obsmażone na suchej patelni plastry sera halloumi, podane na sałacie dębowej, lekko skropionej oliwą.
No dobra, to lekko, to byl taki chlust ze ćwierć litra, a oliwa aromatyzowana truflą czarną

- WiS
- 6 gwiazdek
Rodzynki mozna, a banana nie? Przesąd 
A parówki faktycznie, fuj, niezaleznie od dodatkow

A parówki faktycznie, fuj, niezaleznie od dodatkow

Grzegorz pisze:śledź z bananem to jak parówki z marmoladą, fuj.
ale z gruszką już tak.

NIe ma co robić scen o banana (zobaczcie ile WiS napompował oliw smakowych i zieleniny pociapał)
1 kg śledzi
1 banan
2 łyżki czubate rodzynek
1/2 łyżeczki curry
1 duża cebula (można dać dwie)
1/2 pojemnika śmietany (dużego pojemnika) lub w wersji light jogurtu
1/2 słoika majonezu (dużego)
cukier - szczypta, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki i ułożyć w miseczce .
Cebulkę kroimy w kosteczkę, banana w ćwiarteczki - plastereczki. Rodzynki parzymy. Mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy curry, cukier, sól i pieprz. W taki sosik wkładamy banana, rodzynki i cebulkę. Zalewamy śledziki i tak przygotowane wkładamy do lodówy. Najlepiej smakują na drugi dzień.
A tu nawet dokumentacja innego wynalazku
http://www.piekielnesmaki.com/2012/05/s ... anami.html

A tu przepis po chlejadowy
http://www.piekielnesmaki.com/2013/02/z ... acowa.html
1 kg śledzi
1 banan
2 łyżki czubate rodzynek
1/2 łyżeczki curry
1 duża cebula (można dać dwie)
1/2 pojemnika śmietany (dużego pojemnika) lub w wersji light jogurtu
1/2 słoika majonezu (dużego)
cukier - szczypta, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki i ułożyć w miseczce .
Cebulkę kroimy w kosteczkę, banana w ćwiarteczki - plastereczki. Rodzynki parzymy. Mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy curry, cukier, sól i pieprz. W taki sosik wkładamy banana, rodzynki i cebulkę. Zalewamy śledziki i tak przygotowane wkładamy do lodówy. Najlepiej smakują na drugi dzień.
A tu nawet dokumentacja innego wynalazku
http://www.piekielnesmaki.com/2012/05/s ... anami.html

A tu przepis po chlejadowy

http://www.piekielnesmaki.com/2013/02/z ... acowa.html
Sarenka i nie tylko, na wyciągnięcie ręki, na świąteczny obiad jak znalazłGal pisze: Szukamy więc myśliwych skłonnych odsprzedać sarenkę

http://pollamb.home.pl/pl/c/Dziczyzna/23/2
- WiS
- 6 gwiazdek
Dzieki za wsparcie merytoryczneKruszyn pisze: NIe ma co robić scen o banana

A przy okazji, z dzisiejszym śniadanioobiadem poszedłem w prostotę i estetyke, a co... Serek halloumi, tym razem obsmażony nie na sucho, ale na ostrej oliwie czosnkowo-paprykowej. Pod spodem sałata dębowa, też pryśnięta oliwą (a pod nią banan

Uwaga, Damaź! Proste i nieskomplikowane - dobra patelnia, tłuszcz (albo nie), serek w plastry ok. 0.5 cm grubości, spory ogień, obrócić kilka razy (ostroznie, bo na początku dziad jest miękki, dobrze mieć dwa drewniane narzędzia).
W kwestii dodatkow, kombinacji do wymyslenia - multum (pewnie większosć już jest wymyslona, ale co mi tam... wolę metodę prób i błędów

Ale sam też jest dobry

WiS, miałeś jakiegoś dłużnika greka i oddał Ci tira halloumi zamiast kasy ? 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
WiS po kiego ja tu wlazłem
bez obiadu jestem
ps:
sałatka sledz ala banan - gitara ? ile jej dajesz w skali 1_10 ?
bez obiadu jestem
ps:
sałatka sledz ala banan - gitara ? ile jej dajesz w skali 1_10 ?
No i tu jest całe clou.WiS pisze: Ale i tak, trzy skladniki - to jak na mnie, stanowczo ponizej normy
Mój profesor farmacji sadził mniej więcej taki tekst w czasie wykładu:
"Państwa starsi koledzy to geniusze. Jak patrzę na ich recepty, na których jest zapisane jednemu pacjentowi siedem leków to uczę się pokory; bo ja, proszę państwa, potrafię przewidzieć interakcję dwóch leków z dużą dozą prawdopodobieństwa, przy trzech lekach mam wiele wątpliwości, przy czterech wiem, że nic nie wiem. A oni wiedzą.
Geniusze po prostu."
Tyle mój były profesor.
"Raz przez lodówkę" to coś co podziwiam, acz chyba nie umiem - zwykle rezultat jest kiepski (w moim wykonaniu). Ale moje dziecko starsze zaprezentowało mi ten typ kuchni z rezultatem zdumiewająco dobrym, więc może chodzi o to, że ja nigdy w akademiku nie mieszkałem...

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
pojawienie się przedstawicieli farmaceutycznych było do przewidzeniaGal pisze: Mój profesor farmacji sadził mniej więcej taki tekst w czasie wykładu:

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
eksperyment od dwóch godzin w piekarniku i drażni nos 

Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- WiS
- 6 gwiazdek
Nie, ale za to, jak widać, rząd naszej republiki wypłaca mi pensję w bananachKruszyn pisze:WiS, miałeś jakiegoś dłużnika greka i oddał Ci tira halloumi zamiast kasy ?

A z 8, co oznacza, że mi smakowało, ale że jednak znam lepsze towarzystwo dla śledzia (a na pewno prostszeKonto usunięte pisze: sałatka sledz ala banan - gitara ? ile jej dajesz w skali 1_10 ?

A Ty wiesz, że coś w tym jest? Ja się kilka lat po akademikach poszlajalem, to i przesiąkłem kulturą mieszania wszystkiego, co akurat wypelzło z zakamarkówGal pisze: może chodzi o to, że ja nigdy w akademiku nie mieszkałem...

Oczy teżinquiz pisze: drażni nos

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
To jakaś chińszczyzna? Pałeczki mnie naprowadziłyinquiz pisze:eksperyment od dwóch godzin w piekarniku i drażni nos