Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 maja 2013, o 21:48

Z okazji Święta Pracy, popracowałem znów nad śledziami 8-) .
Od lewej:
- w ziołach,
- korzenny,
- pomidorowo-rodzynkowo-cebulowy.
Teraz się poszły przegryzać do lodówki :whistle:
Załączniki
sledzie 1.05..jpg



Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 maja 2013, o 22:52

WiS pisze: Teraz się poszły przegryzać do lodówki
Oby tylko do gardziołek się sobie nie rzuciły :idea: :mrgreen:

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: KOTLINA Kłodzka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 3 maja 2013, o 16:42

Zdecydowanie potwierdzam opinie AAA o Zupie rybnej :thumb: ;-)

Mi posmakowaly tez Duze Myszy z grilla, koniecznie krwiste :evilgrin:
Obrazek
Life is a Joke !

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2013, o 13:16

Hmmm... tych myszy, to bym chętnie spróbował :evilgrin:

Ale z braku takowych pod ręką, muszę wchlaniać proteiny z wodnych robali - Remek, nie patrz ;-)
Choooociaaaaż... :whistle:
...taka duża, drapiezna ośmiornica, to w sumie powinna spełniać twoje kryteria "mięsa" :evilgrin: . A smakuje trochę jak cielęcina...

Na zdjęciu poniżej, poza oktopusem zamarynowanym na czosnkowo, występują także: ogonki rakowe, oliwki nadziewane papryką, zielona mieszanina sałaty dębowej, rukoli, pietruszki i kopru włoskiego z oliwą truflową, no i last but not least, biały Martins Andino 2011. Za śmieszne pieniądze, kawałek dobrego wytrawnego wina. Czuć Andy w pobliżu 8-)
Następnym razem taki obiadek bez rakowych odwłoków i oliwek, tylko mi psuły przyjemnośc kontaktu z ośmiornicą :idea: Naprawdę fajne mięsko :thumb:
Załączniki
robale.jpg

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 maja 2013, o 18:27

Torbacz może być smaczny... ale dziś wybraliśmy proste danie.

Łoś filet - sól, pieprz, oliwa (można też skropić sokiem z cytryny). Odstawiamy na trochę. Rybę smażymy na bardzo gorącej patelni, po 2 minuty z każdej strony. Z boków też lekko przysmażamy. Następnie do pieca (180 stopni) na jakies 8 minut.

Ziemniaki - gotujemy w mundurkach. Następnie do pieca z 10 minut przed łosiem. Na talerzu trochę masła i soli.

Jako dodatki - pomidory, pieprz, posiekana cebulka. Obowiązkowo piwo ;-)

Zdjęć nie ma bo wyglądało tak ładnie, że od razu zabraliśmy się do konsumpcji. Całośc bardzo smaczna pracy może na 30 minut.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 22:31

Zapiekane ryby z wytrawnym sosem pomarańczowym po wisowsku.

Tzn. przepis z netu, twórczo udoskonalony w boju ;-)
Idea podobna jak u Chlora, ale trochę więcej roboty.

Składniki:
- około 70 dkg filetów (w tym przypadku: czarniak i sandacz, chyba pół na pół)
- 3 jaja
- 200 ml śmietany
- 1 por
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 3 łyżki mąki (u mnie żytnia razowa i poznańska)
- 2 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (nieobowiązkowo)
- 5 łyżek tartego sera żółtego (mozarella z czosnkiem plus parmigiano cośtam)
- 2 duże pomarańcze
- 1 banan (nieobowiązkowo)
- 1 łyzka konfitury z zurawin (nieobowiązkowo)
- 1/2 cytryny
- 200 ml białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
- ziółka i przyprawy (w moim przypadku: pieprz ziołowy, oregano, estragon, majeranek, natka pietruszki, mięta, marsala, tarte goździki, cukier z trzciny, kurkuma, sproszkowana słodka papryka).

Wykonanie:

Zapiekanka.
Filety myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, obtaczamy w ziółkach (pieprz, oregano, estragon, majeranek, mięta) z odrobiną oliwy, zostawiamy na przynajmniej 30 minut.
W międzyczasie można zrobić sos - patrz niżej.
Filety kroimy i krótko (kilka minut) obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Potem układamy je (dość luźno) w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wysmarowanym oliwą.
Pomiędzy warstwy ryby dajemy posiekanego w talarki pora i koper włoski. W oficjalnych przepisach każą je wczesniej obgotować - IMO bez sensu, dałem surowe. Dosypałem też tutaj trochę tartego sera.
W innym naczyniu przygotowujemy ciasto: mieszamy 2 łyżki mąki (tu poszła razowa), muesli, śmietanę, tarty ser, trochę oliwy. Dla żółtości - solidna szczypta kurkumy, chyba ze ktoś nie ma albo nie lubi, to spokojnie można bez. Wbijamy jajka, dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Gdyby wydawało się za gęste - można kapnąć nieco mleka. Ciastem zalewamy rybę.
Po wierzchu mozna udekorować plasterkami banana i jeszcze obsypać tartym serem i papryką.
I w otwartym naczyniu do nagrzanego piekarnika (każą 180 stopni, ja piekłem chyba w cieplejszym), na jakieś 30 minut.

Sos.
Pomarańcze starannie myjemy ciepłą woda, kroimy w ósemki lub szesnastki. Wykrawamy miąższ i siekamy go na dość drobne kawałki. Skórkę z jednego owocu też siekamy (kto lubi dominujący aromat skórki, można z obu).
Do jednego rondelka wędruje teraz skórka, plus szklanka wody, plus nieco cukru (trzcinowego), plus solidna porcja pieprzu ziołowego. Gotujemy, czasami mieszajac, aż skórka dobrze zmięknie. W międzyczasie można dodawać wina.
W tym czasie w drugim garnku, większym, roztapiamy trochę masla klarowanego. Dodajemy łyzkę maki (poznanska), mieszamy, dodajemy miąższ i sok z pomarańczy. Gotujemy na niedużym ogniu, mieszajac i stopniowo przyprawiając (marsala, pieprz, goździki). także i tu dodajemy wino.
Gdy skórka jest już miękka, wrzucamy zawartosć mniejszego garnuszka do wiekszego; gotujemy nadal, mieszając i ewentualnie dalej doprawiając, do uzyskania żądanej konsystencji i smaku.
Ponieważ mnie wydawało się wciaż nieco za mdłe, dodałem ekstra solidną łychę ostrej konfitury z żurawin.

Kawałki zapiekanki na talerzu polewamy sosem (mój na zdjęciu poniżej był już tylko lekko ciepły i się szybko rozwarstwił, ale nic to), ewentualnie dekorujemy pietruszką i miętą.

Oczywiście, popijamy toto obficie białym wytrawnym winem.
Inaczej niestrawność murowana :evilgrin: - a tak, zaledwie prawdopodobna :mrgreen:

Smacznego 8-)
Załączniki
zapiekanka 6.05..jpg
Ostatnio zmieniony 6 maja 2013, o 22:39 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 22:33

WiS, zauważam pewne podobieństwa. Twój przepis czyta się tyle ile mój się robi :giggle: :mrgreen: Smacznego!
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 22:42

Mam myśl racjonalizatorską. Osobom w podeszłym wieku bardzo dobrze idzie pisanie w tym wątku, więc może założyć też dla nich wątek pt "Prace w ogrodzie". Będzie większe urozmaicenie ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 22:43

Chloru pisze: Twój przepis czyta się tyle ile mój się robi
:mrgreen:
Nooo, ja dziś nad tym spędziłem, licząc od początku (punkt A - stwierdzenie że "aaaakurat filety się porzadnie rozmroziły") do końca (punkt Z - zgaga :mrgreen: po próbnej konsumpcji) bodaj ze cztery godziny. Acz w międzyczasie zdążyłem też jeszcze skończyć jeden raport, nastawić dwie nalewki i przyrządzić śledzia w ziołach 8-)
Konto usunięte pisze: "Prace w ogrodzie".
Fuj.
Chyba że w ogrodzie rozkoszy, to tak.
W ogrodzie dobra i zła, koło północy, ewentualnie też ;-)
Ale żadne pielenie chwastów, kopanie grządek, przycinanie pędów i nawożenie rabatków (rabatek?), za żadne skarby.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 22:49

WiS, zielska też nie paliłeś, hę? :giggle: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 22:52

Andrew Zimmern za chwile straci prace na rzecz WiSa :evilgrin: :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 22:56

Chloru pisze: zielska też nie paliłeś, hę?
To trudne w dzisiejszych czasach do uwierzenia, ale całe życie tylko tytoń. Noo, oczywiscie z paprochami z podlogi w hali fabrycznej, w czasach ekstramocnych :mrgreen:
Kruszyn pisze: Andrew Zimmern za chwile straci prace na rzecz WiSa
Nie wiem kto to jest i gdzie pracuje, ale jesli trzeba tam chodzić na określoną godzinę, w dodatku częściej niż raz w miesiącu, to dziękuje, przekaż chłopu żeby się nie stresował 8-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 23:28

a ja tak się zastanawiam...
co zrobi Mag jak się zorientuje, że ubranka to już nie z 13 liczbą pierwszą na tym białym dyndającym, tylko raczej z 17. :whistle:


(Mag, najprostsza metoda na piekarnik: rozgrzać do 200 stopni a potem nakapać zimnej wody na szybę drzwi z okrzykiem "ależ to brudne, trzeba umyć")



:mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 23:37

damaz pisze: co zrobi Mag jak się zorientuje
Spox, w jej obecnym młynie, nie zorientuje się :mrgreen: W niczym, co nie dotyczy bezpośrednio dziekanatu i geodezji 8-)
A co do ubranek, dziękujemy, dajemy radę :whistle:
Jakoś... ;-)
damaz pisze: najprostsza metoda na piekarnik: rozgrzać do 200 stopni a potem nakapać zimnej wody
Tfutfutfu. Stary model, szyba już raz strzeliła - poł roku szukania :wall: Na szczeście, gdy znaleźliśmy jakies strategiczne zapasy zachomikowane u jakiegoś hurtownika z niechlujną logistyką, to kupilismy z zapasem :whistle:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 maja 2013, o 23:49

WiS pisze:i geodezji
no o tym mówię. rozmiar "17 liczba pierwsza" to już geodezja.

ale widzę, że problem trzeba odwrócić: co TY na powyższe?

:evilgrin: :evilgrin:




:mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 7 maja 2013, o 16:41

damaz pisze: co TY na powyższe?
No przecież widać, szukam rozwiązania kwadratury kola :evilgrin:

Na razie znalazlem kanty wokoło...


:giggle:

A tak przy okazji, zapiekanka następnego dnia jeszcze lepsza 8-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 07:41


Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 10:06

FUX, to jeszcze jakieś tłumaczenie zarzuć 8-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 14:45

To nie będzie przepis, co najwyżej przypis.

Gdy:
a) zrobiło się zbyt tropikalnie, by jeść cokolwiek na ciepło,
b) wracamy dodom po trudnej, acz zwycięskiej slużbowej rozmowie z jednym duuuzym skuuu...synem,
c) jesteśmy głodni,

...przechodzimy w Piotrze i Pawle przez regały z zywnością zdrową i niezdrową, ładujemy na chybił trafił różne rzeczy, a potem mieszamy dość przypadkowo. W domu niektóre siekamy. Inne ucieramy, częsciowo mieszamy ze sobą, w takiej kolejnosci i proporcji, jak nam akurat wena dyktuje. Uwaga - przechodząc między stoiskami możemy różne pominąć, ale o alkoholowe koniecznie trzeba zahaczyć, bo inaczej będzie źle.

Smacznego 8-)

Uwagi końcowe:
1. Dlaczego w polskich sklepach, latem, wszędzie są chłodziarki z piwem, a z winem nie ma - i w związku z powyższym, zaraz po przyjściu do domu, przed odpięciem nart, trzeba wrzucać wino do zamrażalnika, zeby się za jakiś czas nadawąło do popicia lunchu?
2. Argentyńskie wina rulez. Zacząłem pić na cześć nowego papieża, i coraz bardziej się wciągam. Nie to, co gruzińskie i żydowskie... ale jak na Nowy Świat, dają się pić. Chile, USA i RPA mi stanowczo nie wchodzi, Australia czasem ujdzie. Może to dlatego, że kupuję tylko te poniżej 30 złotych...? ;-)
3. Te słoiczki na zdjęciu to różne pasty z cieciorki, nie wiem czemu, dla zmyły nazywane pasztetami. Same w sobie są takie sobie, ale genialnie się nadają jako baza dla robienia dziwnych smakowych kuciulap. Tutaj: z dodatkiem przypraw, oliwy i tartego sera lądują na kanapkach.


Doobraaanoooc... zaraz dopiję wino i będzie sjesta, i niech ktoś wyłączy ten reflektor za oknem :cofee:
Załączniki
lunch in statu nascendi.jpg

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 15:30

WiS pisze: różne pasty z cieciorki, nie wiem czemu, dla zmyły nazywane pasztetami. Same w sobie są takie sobie,

Niewierny, spróbowałbyś mojego hummusa to byś odszczekał to powyższe... :->

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 16:13

Konto usunięte pisze: spróbowałbyś mojego hummusa to byś odszczekał
Dyć ja o supermarketowych tylko piszę. Rękodzieło, a nawet coś z bazaru w Baku lub innej Casablance, to inna rozmowa ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 17:40

Konto usunięte pisze:
WiS pisze: różne pasty z cieciorki, nie wiem czemu, dla zmyły nazywane pasztetami. Same w sobie są takie sobie,

Niewierny, spróbowałbyś mojego hummusa to byś odszczekał to powyższe... :->
Ty już powinieneś w łóżku być... :razz:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 19:07

WiS, ale te 30 PLN to za sześciopak? ;-) IMHO dobre, tanie wina niekoniecznie marki Pocisk, Bełt albo Komandos można dostać w Lidlu i P&P. Cena w tym wypadku niekoniecznie przekłada się na jakość. Z trunków lekkich, na upały polecam półwytrawne mozelskie Rieslingi. Najlepiej spożywane z balkonu z takim widokiem :whistle: :mrgreen:

Obrazek

Tak, to naturalna okolica występowania win mozelskich ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 19:54

A ja dziś po sycylijsku na otro :mrgreen: Tak mniej więcej wyglądało tylko dodałem jeszcze mule :-)
Obrazek
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 maja 2013, o 19:56

Kruszyn, a gdzie łyżka :?: :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ