Post
24 gru 2013, o 10:28
A no rzeczywiście nie bangla. Spróbuję jeszcze raz wrzucić.
Przepisek
PASZTET Z CUKINII (proporcje będą na średnią keksówkę)
2 duże cukinie
1 duża marchewka
1 cebula średnia / duża
1 ząbek czosnku
1-1.5 szklanki sera żółtego
2 szklanki bułki tartej (może być 1.5 szklanki kaszy mannej albo 1 szklanka BT i 1 szklanka KM)
1/4 - 1/3 szklanki oleju
3 jajka
suszone pomidory (6-8)
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, co tam komu w duszy gra - papryka też się nada
ścieramy cukinię na tarce zostawiamy do obcieknięcia (10 min)
w międzyczasie na drobnej tarce ścieramy marchewkę i ser żółty
ścieramy cebulę na dużych oczkach (można i pokroić drobno ale po co)
kroimy drobno suszone pomidory
odciskamy cukinię z wody, dodajemy to co powyżej, bułkę tartą/kaszę manną, natkę pietruszki, przyprawy, olej, mieszamy
wbijamy żółtka jajek i mieszamy z masą, białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy, mieszamy
wkładamy do keksówki, pieczemy 60 min w piekarniku 180 stopni C
uwaga 1: wkładamy do nagrzanego piekarnika
uwaga 2: przed wyjęciem z keksówki pasztet musi ostygnąć