Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2013, o 17:33

7,5h w ok. 80 st. C. Pieczenie tradycyjne
Piekarnik na pieczeniu tradycyjnym daje mniejsza temp. zmierzona dodatkowym termometrem.
Na trmoobiegu pokazywał tyle samo. :roll:

Czary....

Dociągnięte wewnątrz do ok. 65 st. C.

Włala....

:roll:


Obrazek



Obrazek



Obrazek



Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2013, o 23:04

Świąteczne pasztety wreszcie w piekarniku :-)

Obrazek


Sent from iPhone using Tapatalk

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2013, o 23:08

Zez czego te pasztety? :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2013, o 00:03

A zez cukinii :-P

I już się zrobiły :-)

[img]http://img.tapatalk.com/d/13/12/24/3a8e6e2e.jpg[/img]


Sent from iPhone using Tapatalk

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2013, o 08:47

imidż nie bangla...

Przepisikiem proszę się podzielić.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2013, o 10:28

A no rzeczywiście nie bangla. Spróbuję jeszcze raz wrzucić.

Przepisek
PASZTET Z CUKINII (proporcje będą na średnią keksówkę)

2 duże cukinie
1 duża marchewka
1 cebula średnia / duża
1 ząbek czosnku
1-1.5 szklanki sera żółtego
2 szklanki bułki tartej (może być 1.5 szklanki kaszy mannej albo 1 szklanka BT i 1 szklanka KM)
1/4 - 1/3 szklanki oleju
3 jajka
suszone pomidory (6-8)
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, co tam komu w duszy gra - papryka też się nada

ścieramy cukinię na tarce zostawiamy do obcieknięcia (10 min)
w międzyczasie na drobnej tarce ścieramy marchewkę i ser żółty
ścieramy cebulę na dużych oczkach (można i pokroić drobno ale po co)
kroimy drobno suszone pomidory

odciskamy cukinię z wody, dodajemy to co powyżej, bułkę tartą/kaszę manną, natkę pietruszki, przyprawy, olej, mieszamy

wbijamy żółtka jajek i mieszamy z masą, białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy, mieszamy

wkładamy do keksówki, pieczemy 60 min w piekarniku 180 stopni C

uwaga 1: wkładamy do nagrzanego piekarnika
uwaga 2: przed wyjęciem z keksówki pasztet musi ostygnąć

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 gru 2013, o 11:12

Hvala.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 lut 2014, o 13:30

Takie coś mnie wpadło w oko.

http://www.bogutynmlyn.pl

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2014, o 20:57

Może komuś się przyda:

1 l spirytusu 96% + 0,39 l wody = 70%

1 l spirytusu 96% + 0,50 l wody = 65%

1 l spirytusu 96% + 0,63 l wody = 60%

1 l spirytusu 96% + 0,78 l wody = 55%

1 l spirytusu 96% + 0,96 l wody = 50%

1 l spirytusu 96% + 1,18 l wody = 45%

1 l spirytusu 96% + 1,44 l wody = 40%

1 l spirytusu 96% + 1,79 l wody = 35%

1 l spirytusu 96% + 2,24 l wody = 30%
spirytus mieszamy z przegotowaną, chłodną wodą.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2014, o 21:19

FUX pisze: spirytus mieszamy z ... wodą

Bessęsu, dobry szpiryt psuć. :evil:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2014, o 21:45

A jak niedobry?
:mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2014, o 21:48

Jak, niedobry ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 kwie 2014, o 22:07

No wiesz, jak za dużo i za szybko... ;-)

@lbert
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: KOTLINA Kłodzka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 kwie 2014, o 09:18

FUX pisze: A jak niedobry
Jedyny niedobry to ten z podpałki do grilla i Żadne mieszanie mu nie pomoże :mrgreen: :mrgreen:
Life is a Joke !

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 cze 2014, o 17:21

Droga wycieczko.

Kupiłem szparagi, cholera wie po co, bo nie wiem co z nimi teraz zrobić. :wall:

Jest jakiś prosty sposób na nie, najlepiej uwzględniający marną zawartość lodówki. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 cze 2014, o 19:16

Białe czy zielone?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 cze 2014, o 19:28

Białe.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 cze 2014, o 19:45

Cienko, BARDZO, pod sama skórką obrać.
Jeżeli masz taki zmyslny nożyk do obierania warzyw, to rewelacja.

Obierasz, wrzucasz do gotującej, osolonej wody na kilka minut.
Nie wiem, jak grube masz te szparagi.
Sprawdzasz stopień ugotowania wbijając czubek ostrego noża; coś jak sprawdzanie stopnia ugotowania ziemniaków.

Jeżeli sa na pograniczu miękkości, odcedzasz.
Na patelni rozgrzewasz masło/dobra oliwę z ząbkiem czosnku. Kilka minutek nasączasz aromatem masła z czosnkiem, podsmażasz, ALE NIE PRZYPALIĆ; z czuciem.

SMacznego!

Dido
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Lokalizacja: Z tej samej wsi
Auto: To samo stado
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 cze 2014, o 19:29

FUX, a zielone inaczej?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 cze 2014, o 19:39

Si.
Nie obierasz, nie gotujesz, obcinasz końcówki tak w 1/5 długości od strony nie obcinanej.
Patelnia, oliwa/masło, wrzucasz, po 1-2 min. dorzucasz obcięte części, pokrojony/wyciśnięty czosnek, sól pieprz przez kilka minut.
Muszą być aldante, nie zjarane wysoka temp./brązowe.
Bon apetit.

Całuski dla Was.
Niech kot psa w kuchni słucha.
:mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 cze 2014, o 22:46

FUX pisze: Muszą być aldante

Analfabente :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 cze 2014, o 22:55

No wreszcie, palente...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 cze 2014, o 23:01

Nie bądź dla siebie taki surowy :-p
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 cze 2014, o 23:04

Kierunek dobry, zwrot nie ten.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 cze 2014, o 23:07

Jakbyś uważał na lekcjach to byś wiedział, że to kwestia układu odniesienia. :evilgrin:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ