Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 sie 2014, o 09:25

Ten łysiejący to były szef Jamiego Olivera.
Super filmy.
Bourdain trochę passe z tej poprzedniej dekady, choć film z Ukrainy i Chorwacji był ok.



leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 sie 2014, o 18:34

Kolejny dzień z obiadem na winie. Miał wyjść omlet, ale i tak było zajebiście.

Na patelnię trochę wędzonego boczku i odrobina oliwy, coby na sucho się nie wytapiał. W tym czasie do blendera 4 jaja, sól, pieprz i bziuu-bziuu. Skwareczki gotowe, więc trochę cebuli na patelnię i czekamy aż się zeszklą. A w tym czasie do jajek puszka groszku, przyprawy, chlust mleka i znów bziuu-bziuu. Dla wrażliwych, nie patrzeć na zawartość :whistle: . Gdy cebulka była gotowa akcja przyśpieszyła, czyli masło na patelnię, jajka, obrane mięso z grilowanego kurczaka znalezionego w lodówce, małe pomidorki ciachnięte na pół, i odrobinę sera tartego. Przykrywamy na 10 minut.
Ser służył głównie jako miernik temperatury i w tej roli sprawdził się znakomicie.

Jesteście gotowi na fotkę ? :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 1 sie 2014, o 19:14

Treść z żołądka chcesz wstawić?
:giggle: :giggle:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 2 sie 2014, o 11:45

FUX, normalnie foch.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 paź 2014, o 03:31

niedawno zabrakło w lodówce ketchupu, a że była dość późna pora postanowiłem poratować się internetem. W końcu ciapa z pomidorów to nie może być nic trudnego, a zwykle mam jakieś przeciery pochowane po szafkach.

Co potrzeba:
- 200g przecieru pomidorowego. Można oczywiście użyć pomidorów z puszki, albo zupełnie świeżych jak ktoś ma 12 godzin ;-)
- parę łyżek miodu. Akurat nie miałem syropu z kukurydzy jak każe recepta. Tak ze cztery pięć kopiastych. Akurat mam to szczęście, że Marty tato ma pasiekę więc miód prawdziwy prawdziwy ;-)
- ocet, biały lub czerwony. Ja miałem czerwony, z 60ml tak na oko.
- 1/4 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- cebula granulowana, czosnek granulowany, oregano, bazylia - ile komu się podoba. Można użyć ilości z linka poniżej, ja dałem więcej. Granulatów użyłem ze zwykłego lenistwa, zwykle nie uznaję czegoś takiego jak czosnek granulowany.

Rondelek, częste mieszanko, redukcja, żeby zagęstniało. Pewno będziecie chcieli doprawiać w trakcie ;-). Podczas przyrządzania jest bardziej kwaśny niż po wystygnięciu.
Na koniec użyłem kończącej się butelki (plastikowej) po heinzu i przelałem (lejkiem) do środka. Oczywiście opróźniona i wymyta. Trochę ułatiwa życie później. Robiłem 2 tygodnie temu, smak ciągle ok, kolor i reszta też.

30 minut roboty, choć pewno krócej, bo nie miałem kompletnie pojęcia i góglałem.

Robiąc miesięczne zakupy olałem półkę z ketchupami, za to kupiłem więcej przecierów. ;-)

podpierałem się tym: http://www.topsecretrecipes.com/Heinz-K ... ecipe.html

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 paź 2014, o 07:16

Po ostatnich wtopach z koncentratem pomidorowym-leci octem, rzadki, nijaki, odkryłem w Lidlu Passata di pomodoro.

Obrazek



Polecam.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 paź 2014, o 16:35

FUX, potwierdzam, dobra pomidorówka na tym wychodzi :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 paź 2014, o 18:15

Konto usunięte pisze:FUX, potwierdzam, dobra pomidorówka na tym wychodzi :-)
Dzisiaj była.
Kilka skrzydełek na wywar, susz warzywny, karton tego czegoś, mała kremówka i makaron.
Mniam.

Megis
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 31 paź 2014, o 10:57

Trochę mnie tu nie było :->

Poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na pigwówkę - pomożecie ? Zależy mi żeby była bardziej słodka, niż wytrawna.
WRCfanova 8-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 lis 2014, o 01:52

Może coś odkopię, kiedyś robiliśmy. Ale nie obiecuję, że dam radę szybko.

cmaMo79
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 lis 2014, o 20:14

to fajnie, czekamy

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 lis 2014, o 22:41

Megis, Jak jeszcze potrzebne, to oprócz cukru i wódki w pierwszym etapie nic nie trzeba. Później już spirytusu należy dodać.
Ja robię w wersji na totalnego lenia - pigwa umyta ląduje w całości w malakserze na najgrubszych ząbkach. Kiedyś pierwszy raz ręcznie kroiłem, wydłubywanie pestek, imo szkoda czasu.
Proporcji nie ma, są na oko. Wiórki z malaksera przesypuję warstwowo cukrem, po kilkunastu dniach jak to opadnie zalewam wódką i pozostawiam na parę miesięcy. Stoi w ciemnym, nie ma co mieszać ani zaglądać. Następnie zlewamy sok, doprawiamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc, dwa. No i wtedy ostatecznie ustalamy moc i słodycz, można na cukrze trzcinowym zrobić część i jest inny aromat trochę.

Ważne ! Po odcedzeniu nie wywalamy nic tylko zalewamy czystym spirytem na następne parę miesięcy - mamy wersję wytrawną która też jest warta spożycia :evilgrin:

PS piszę o pigwie z krzaka tej małej a nie o pigwowcu, możesz podzielić na kilka słoików i eksperymentować z ilością cukru.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 lis 2014, o 22:50

inquiz pisze:PS piszę o pigwie z krzaka tej małej a nie o pigwowcu, możesz podzielić na kilka słoików i eksperymentować z ilością cukru.
Małe owoce, z krzaka, to pigwowiec.
Większe owoce, z drzewa, to pigwa.
Na nalewki nadają się oba owoce, ale trzeba pamiętać, że pierwszy jest znacznie bardziej kwaśny.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 lis 2014, o 23:16

Лукашэнка, :-) a mi się jakoś odwrotnie zakodowało. Ja mam dostęp do tych małych kwaskowych tylko.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 17:39

Przeczytałem ten artykuł i doszedłem do wniosku że nie wiem nic o jedzeniu :?

http://bibliasmakow.pl/warsztaty-dzikie ... ania-cz-1/

Z drugiej strony to pokazuje, jak bardzo uboga jest nasza dieta

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 20:13

A dzisiaj kolejny eksperyment.
Miały być standardowe kluchy z klopsikami w pomidorach. Ale coś mnie podkusiło żeby do mięsa dodać trochę orzechów włoskich, uprzednio potraktowanych moździerzem. Efekt dość zaskakujący, bo orzechy wyszły słodkie, przynajmniej w porównaniu z papryką i pieprzem. Ale i tak było zajebiście. :thumb:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 20:25

Na zimowe wieczory polecam pokrojone do miski banany, jabłka, pomarańcze i co tam jeszcze z owoców sie wala.
Całośc okraszona rodzynkami w rumie...
Mniam.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 20:27

FUX pisze: w rumie

A co zrobić z owocami ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 20:45

leon pisze: A dzisiaj kolejny eksperyment.
Miały być standardowe kluchy z klopsikami w pomidorach. Ale coś mnie podkusiło żeby do mięsa dodać trochę orzechów włoskich, uprzednio potraktowanych moździerzem. Efekt dość zaskakujący, bo orzechy wyszły słodkie, przynajmniej w porównaniu z papryką i pieprzem. Ale i tak było zajebiście. :thumb:

:thumb:

Pamiętaj tylko, żeby włoskie orzechy namoczyć przed obróbką, tak ze 4 godziny odlewając czasem wodę. Namoczone orzechy (jak i inne pestki) wypłukują inhibitory i mają dużo większe właściwości odżywcze. Czyli takie, o których pisze się w tabelkach :giggle:

Tu trochę na temat

http://www.surowo.pl/dieta-surowo/155-d ... chy-ziarna

Z dań orzechowych dobra jest np ryba pieczona w migdałach :idea:

A ja dzisiaj skromnie jarzynową z cukinią i fasolą, ale zaraz będę piekł topinambur z burakami :razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 20:50

Konto usunięte, topinambur z burakami i?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 21:05

Konto usunięte, a co? Coś nie halo?

Nie mów też, że buraków z cynamonem nie jadłaś :giggle: nie wiesz co tracisz :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 21:14

Konto usunięte pisze: że buraków z cynamonem
Wklej przepis na tę miksturę.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 21:18

FUX pisze: Wklej przepis na tę miksturę.

Pieczesz buraki i kroisz na plasterki (albo jak jesteś leniwy to kupujesz starte i podgrzewasz na patelni), posypujesz cynamonem i już :-p

Małżonka woli z gałką muszkatołową. Oczywiście można też pieprz i sól albo co kto woli :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 21:42

Konto usunięte,a do tego schab albo golonka i paluszki lizać. :roll:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 21:43

Konto usunięte, wszystko halo, tylko topinambur w dużej ilości hmmmm to jak fasolka :-p

ODPOWIEDZ