Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Ten łysiejący to były szef Jamiego Olivera.
Super filmy.
Bourdain trochę passe z tej poprzedniej dekady, choć film z Ukrainy i Chorwacji był ok.
Super filmy.
Bourdain trochę passe z tej poprzedniej dekady, choć film z Ukrainy i Chorwacji był ok.
Kolejny dzień z obiadem na winie. Miał wyjść omlet, ale i tak było zajebiście.
Na patelnię trochę wędzonego boczku i odrobina oliwy, coby na sucho się nie wytapiał. W tym czasie do blendera 4 jaja, sól, pieprz i bziuu-bziuu. Skwareczki gotowe, więc trochę cebuli na patelnię i czekamy aż się zeszklą. A w tym czasie do jajek puszka groszku, przyprawy, chlust mleka i znów bziuu-bziuu. Dla wrażliwych, nie patrzeć na zawartość
. Gdy cebulka była gotowa akcja przyśpieszyła, czyli masło na patelnię, jajka, obrane mięso z grilowanego kurczaka znalezionego w lodówce, małe pomidorki ciachnięte na pół, i odrobinę sera tartego. Przykrywamy na 10 minut.
Ser służył głównie jako miernik temperatury i w tej roli sprawdził się znakomicie.
Jesteście gotowi na fotkę ?
Na patelnię trochę wędzonego boczku i odrobina oliwy, coby na sucho się nie wytapiał. W tym czasie do blendera 4 jaja, sól, pieprz i bziuu-bziuu. Skwareczki gotowe, więc trochę cebuli na patelnię i czekamy aż się zeszklą. A w tym czasie do jajek puszka groszku, przyprawy, chlust mleka i znów bziuu-bziuu. Dla wrażliwych, nie patrzeć na zawartość

Ser służył głównie jako miernik temperatury i w tej roli sprawdził się znakomicie.
Jesteście gotowi na fotkę ?

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
niedawno zabrakło w lodówce ketchupu, a że była dość późna pora postanowiłem poratować się internetem. W końcu ciapa z pomidorów to nie może być nic trudnego, a zwykle mam jakieś przeciery pochowane po szafkach.
Co potrzeba:
- 200g przecieru pomidorowego. Można oczywiście użyć pomidorów z puszki, albo zupełnie świeżych jak ktoś ma 12 godzin
- parę łyżek miodu. Akurat nie miałem syropu z kukurydzy jak każe recepta. Tak ze cztery pięć kopiastych. Akurat mam to szczęście, że Marty tato ma pasiekę więc miód prawdziwy prawdziwy
- ocet, biały lub czerwony. Ja miałem czerwony, z 60ml tak na oko.
- 1/4 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- cebula granulowana, czosnek granulowany, oregano, bazylia - ile komu się podoba. Można użyć ilości z linka poniżej, ja dałem więcej. Granulatów użyłem ze zwykłego lenistwa, zwykle nie uznaję czegoś takiego jak czosnek granulowany.
Rondelek, częste mieszanko, redukcja, żeby zagęstniało. Pewno będziecie chcieli doprawiać w trakcie
. Podczas przyrządzania jest bardziej kwaśny niż po wystygnięciu.
Na koniec użyłem kończącej się butelki (plastikowej) po heinzu i przelałem (lejkiem) do środka. Oczywiście opróźniona i wymyta. Trochę ułatiwa życie później. Robiłem 2 tygodnie temu, smak ciągle ok, kolor i reszta też.
30 minut roboty, choć pewno krócej, bo nie miałem kompletnie pojęcia i góglałem.
Robiąc miesięczne zakupy olałem półkę z ketchupami, za to kupiłem więcej przecierów.
podpierałem się tym: http://www.topsecretrecipes.com/Heinz-K ... ecipe.html
Co potrzeba:
- 200g przecieru pomidorowego. Można oczywiście użyć pomidorów z puszki, albo zupełnie świeżych jak ktoś ma 12 godzin

- parę łyżek miodu. Akurat nie miałem syropu z kukurydzy jak każe recepta. Tak ze cztery pięć kopiastych. Akurat mam to szczęście, że Marty tato ma pasiekę więc miód prawdziwy prawdziwy

- ocet, biały lub czerwony. Ja miałem czerwony, z 60ml tak na oko.
- 1/4 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- cebula granulowana, czosnek granulowany, oregano, bazylia - ile komu się podoba. Można użyć ilości z linka poniżej, ja dałem więcej. Granulatów użyłem ze zwykłego lenistwa, zwykle nie uznaję czegoś takiego jak czosnek granulowany.
Rondelek, częste mieszanko, redukcja, żeby zagęstniało. Pewno będziecie chcieli doprawiać w trakcie

Na koniec użyłem kończącej się butelki (plastikowej) po heinzu i przelałem (lejkiem) do środka. Oczywiście opróźniona i wymyta. Trochę ułatiwa życie później. Robiłem 2 tygodnie temu, smak ciągle ok, kolor i reszta też.
30 minut roboty, choć pewno krócej, bo nie miałem kompletnie pojęcia i góglałem.
Robiąc miesięczne zakupy olałem półkę z ketchupami, za to kupiłem więcej przecierów.

podpierałem się tym: http://www.topsecretrecipes.com/Heinz-K ... ecipe.html
Po ostatnich wtopach z koncentratem pomidorowym-leci octem, rzadki, nijaki, odkryłem w Lidlu Passata di pomodoro.

Polecam.

Polecam.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Dzisiaj była.Konto usunięte pisze:FUX, potwierdzam, dobra pomidorówka na tym wychodzi
Kilka skrzydełek na wywar, susz warzywny, karton tego czegoś, mała kremówka i makaron.
Mniam.
Trochę mnie tu nie było
Poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na pigwówkę - pomożecie ? Zależy mi żeby była bardziej słodka, niż wytrawna.

Poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na pigwówkę - pomożecie ? Zależy mi żeby była bardziej słodka, niż wytrawna.
WRCfanova 

Megis, Jak jeszcze potrzebne, to oprócz cukru i wódki w pierwszym etapie nic nie trzeba. Później już spirytusu należy dodać.
Ja robię w wersji na totalnego lenia - pigwa umyta ląduje w całości w malakserze na najgrubszych ząbkach. Kiedyś pierwszy raz ręcznie kroiłem, wydłubywanie pestek, imo szkoda czasu.
Proporcji nie ma, są na oko. Wiórki z malaksera przesypuję warstwowo cukrem, po kilkunastu dniach jak to opadnie zalewam wódką i pozostawiam na parę miesięcy. Stoi w ciemnym, nie ma co mieszać ani zaglądać. Następnie zlewamy sok, doprawiamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc, dwa. No i wtedy ostatecznie ustalamy moc i słodycz, można na cukrze trzcinowym zrobić część i jest inny aromat trochę.
Ważne ! Po odcedzeniu nie wywalamy nic tylko zalewamy czystym spirytem na następne parę miesięcy - mamy wersję wytrawną która też jest warta spożycia
PS piszę o pigwie z krzaka tej małej a nie o pigwowcu, możesz podzielić na kilka słoików i eksperymentować z ilością cukru.
Ja robię w wersji na totalnego lenia - pigwa umyta ląduje w całości w malakserze na najgrubszych ząbkach. Kiedyś pierwszy raz ręcznie kroiłem, wydłubywanie pestek, imo szkoda czasu.
Proporcji nie ma, są na oko. Wiórki z malaksera przesypuję warstwowo cukrem, po kilkunastu dniach jak to opadnie zalewam wódką i pozostawiam na parę miesięcy. Stoi w ciemnym, nie ma co mieszać ani zaglądać. Następnie zlewamy sok, doprawiamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc, dwa. No i wtedy ostatecznie ustalamy moc i słodycz, można na cukrze trzcinowym zrobić część i jest inny aromat trochę.
Ważne ! Po odcedzeniu nie wywalamy nic tylko zalewamy czystym spirytem na następne parę miesięcy - mamy wersję wytrawną która też jest warta spożycia

PS piszę o pigwie z krzaka tej małej a nie o pigwowcu, możesz podzielić na kilka słoików i eksperymentować z ilością cukru.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Małe owoce, z krzaka, to pigwowiec.inquiz pisze:PS piszę o pigwie z krzaka tej małej a nie o pigwowcu, możesz podzielić na kilka słoików i eksperymentować z ilością cukru.
Większe owoce, z drzewa, to pigwa.
Na nalewki nadają się oba owoce, ale trzeba pamiętać, że pierwszy jest znacznie bardziej kwaśny.
Лукашэнка,
a mi się jakoś odwrotnie zakodowało. Ja mam dostęp do tych małych kwaskowych tylko.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Przeczytałem ten artykuł i doszedłem do wniosku że nie wiem nic o jedzeniu
http://bibliasmakow.pl/warsztaty-dzikie ... ania-cz-1/
Z drugiej strony to pokazuje, jak bardzo uboga jest nasza dieta

http://bibliasmakow.pl/warsztaty-dzikie ... ania-cz-1/
Z drugiej strony to pokazuje, jak bardzo uboga jest nasza dieta
A dzisiaj kolejny eksperyment.
Miały być standardowe kluchy z klopsikami w pomidorach. Ale coś mnie podkusiło żeby do mięsa dodać trochę orzechów włoskich, uprzednio potraktowanych moździerzem. Efekt dość zaskakujący, bo orzechy wyszły słodkie, przynajmniej w porównaniu z papryką i pieprzem. Ale i tak było zajebiście.
Miały być standardowe kluchy z klopsikami w pomidorach. Ale coś mnie podkusiło żeby do mięsa dodać trochę orzechów włoskich, uprzednio potraktowanych moździerzem. Efekt dość zaskakujący, bo orzechy wyszły słodkie, przynajmniej w porównaniu z papryką i pieprzem. Ale i tak było zajebiście.

Na zimowe wieczory polecam pokrojone do miski banany, jabłka, pomarańcze i co tam jeszcze z owoców sie wala.
Całośc okraszona rodzynkami w rumie...
Mniam.
Całośc okraszona rodzynkami w rumie...
Mniam.
FUX pisze: w rumie
A co zrobić z owocami ?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
leon pisze: A dzisiaj kolejny eksperyment.
Miały być standardowe kluchy z klopsikami w pomidorach. Ale coś mnie podkusiło żeby do mięsa dodać trochę orzechów włoskich, uprzednio potraktowanych moździerzem. Efekt dość zaskakujący, bo orzechy wyszły słodkie, przynajmniej w porównaniu z papryką i pieprzem. Ale i tak było zajebiście.![]()

Pamiętaj tylko, żeby włoskie orzechy namoczyć przed obróbką, tak ze 4 godziny odlewając czasem wodę. Namoczone orzechy (jak i inne pestki) wypłukują inhibitory i mają dużo większe właściwości odżywcze. Czyli takie, o których pisze się w tabelkach

Tu trochę na temat
http://www.surowo.pl/dieta-surowo/155-d ... chy-ziarna
Z dań orzechowych dobra jest np ryba pieczona w migdałach

A ja dzisiaj skromnie jarzynową z cukinią i fasolą, ale zaraz będę piekł topinambur z burakami

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 82 razy
- Polubione posty: 6 razy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, a co? Coś nie halo?
Nie mów też, że buraków z cynamonem nie jadłaś
nie wiesz co tracisz 
Nie mów też, że buraków z cynamonem nie jadłaś

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Wklej przepis na tę miksturę.
Pieczesz buraki i kroisz na plasterki (albo jak jesteś leniwy to kupujesz starte i podgrzewasz na patelni), posypujesz cynamonem i już

Małżonka woli z gałką muszkatołową. Oczywiście można też pieprz i sól albo co kto woli

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, wszystko halo, tylko topinambur w dużej ilości hmmmm to jak fasolka