Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Ten łysiejący to były szef Jamiego Olivera.
Super filmy.
Bourdain trochę passe z tej poprzedniej dekady, choć film z Ukrainy i Chorwacji był ok.
			
									
						Super filmy.
Bourdain trochę passe z tej poprzedniej dekady, choć film z Ukrainy i Chorwacji był ok.
Re: Przepisy i przypisy
Kolejny dzień z obiadem na winie. Miał wyjść omlet, ale i tak było zajebiście.
Na patelnię trochę wędzonego boczku i odrobina oliwy, coby na sucho się nie wytapiał. W tym czasie do blendera 4 jaja, sól, pieprz i bziuu-bziuu. Skwareczki gotowe, więc trochę cebuli na patelnię i czekamy aż się zeszklą. A w tym czasie do jajek puszka groszku, przyprawy, chlust mleka i znów bziuu-bziuu. Dla wrażliwych, nie patrzeć na zawartość
 . Gdy cebulka była gotowa akcja przyśpieszyła, czyli masło na patelnię, jajka, obrane mięso z grilowanego kurczaka znalezionego w lodówce, małe pomidorki ciachnięte na pół, i odrobinę sera tartego. Przykrywamy na 10 minut. 
Ser służył głównie jako miernik temperatury i w tej roli sprawdził się znakomicie.
Jesteście gotowi na fotkę ?
			
									
						Na patelnię trochę wędzonego boczku i odrobina oliwy, coby na sucho się nie wytapiał. W tym czasie do blendera 4 jaja, sól, pieprz i bziuu-bziuu. Skwareczki gotowe, więc trochę cebuli na patelnię i czekamy aż się zeszklą. A w tym czasie do jajek puszka groszku, przyprawy, chlust mleka i znów bziuu-bziuu. Dla wrażliwych, nie patrzeć na zawartość
Ser służył głównie jako miernik temperatury i w tej roli sprawdził się znakomicie.
Jesteście gotowi na fotkę ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
						- Alan, Alan, Alan!
 - 6 gwiazdek
 - Auto: WiśniaNieWiśnia
 - Polubił: 130 razy
 - Polubione posty: 365 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
niedawno zabrakło w lodówce ketchupu, a że była dość późna pora postanowiłem poratować się internetem. W końcu ciapa z pomidorów to nie może być nic trudnego, a zwykle mam jakieś przeciery pochowane po szafkach.
Co potrzeba:
- 200g przecieru pomidorowego. Można oczywiście użyć pomidorów z puszki, albo zupełnie świeżych jak ktoś ma 12 godzin
- parę łyżek miodu. Akurat nie miałem syropu z kukurydzy jak każe recepta. Tak ze cztery pięć kopiastych. Akurat mam to szczęście, że Marty tato ma pasiekę więc miód prawdziwy prawdziwy
- ocet, biały lub czerwony. Ja miałem czerwony, z 60ml tak na oko.
- 1/4 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- cebula granulowana, czosnek granulowany, oregano, bazylia - ile komu się podoba. Można użyć ilości z linka poniżej, ja dałem więcej. Granulatów użyłem ze zwykłego lenistwa, zwykle nie uznaję czegoś takiego jak czosnek granulowany.
Rondelek, częste mieszanko, redukcja, żeby zagęstniało. Pewno będziecie chcieli doprawiać w trakcie
. Podczas przyrządzania jest bardziej kwaśny niż po wystygnięciu.
Na koniec użyłem kończącej się butelki (plastikowej) po heinzu i przelałem (lejkiem) do środka. Oczywiście opróźniona i wymyta. Trochę ułatiwa życie później. Robiłem 2 tygodnie temu, smak ciągle ok, kolor i reszta też.
30 minut roboty, choć pewno krócej, bo nie miałem kompletnie pojęcia i góglałem.
Robiąc miesięczne zakupy olałem półkę z ketchupami, za to kupiłem więcej przecierów.
podpierałem się tym: http://www.topsecretrecipes.com/Heinz-K ... ecipe.html
			
									
						Co potrzeba:
- 200g przecieru pomidorowego. Można oczywiście użyć pomidorów z puszki, albo zupełnie świeżych jak ktoś ma 12 godzin
- parę łyżek miodu. Akurat nie miałem syropu z kukurydzy jak każe recepta. Tak ze cztery pięć kopiastych. Akurat mam to szczęście, że Marty tato ma pasiekę więc miód prawdziwy prawdziwy
- ocet, biały lub czerwony. Ja miałem czerwony, z 60ml tak na oko.
- 1/4 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- cebula granulowana, czosnek granulowany, oregano, bazylia - ile komu się podoba. Można użyć ilości z linka poniżej, ja dałem więcej. Granulatów użyłem ze zwykłego lenistwa, zwykle nie uznaję czegoś takiego jak czosnek granulowany.
Rondelek, częste mieszanko, redukcja, żeby zagęstniało. Pewno będziecie chcieli doprawiać w trakcie
Na koniec użyłem kończącej się butelki (plastikowej) po heinzu i przelałem (lejkiem) do środka. Oczywiście opróźniona i wymyta. Trochę ułatiwa życie później. Robiłem 2 tygodnie temu, smak ciągle ok, kolor i reszta też.
30 minut roboty, choć pewno krócej, bo nie miałem kompletnie pojęcia i góglałem.
Robiąc miesięczne zakupy olałem półkę z ketchupami, za to kupiłem więcej przecierów.
podpierałem się tym: http://www.topsecretrecipes.com/Heinz-K ... ecipe.html
Re: Przepisy i przypisy
Po ostatnich wtopach z koncentratem pomidorowym-leci octem, rzadki, nijaki, odkryłem w Lidlu Passata di pomodoro.

Polecam.
			
									
						
Polecam.
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 14 razy
 - Polubione posty: 19 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
Dzisiaj była.Konto usunięte pisze:FUX, potwierdzam, dobra pomidorówka na tym wychodzi
Kilka skrzydełek na wywar, susz warzywny, karton tego czegoś, mała kremówka i makaron.
Mniam.
Re: Przepisy i przypisy
Trochę mnie tu nie było  
 
Poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na pigwówkę - pomożecie ? Zależy mi żeby była bardziej słodka, niż wytrawna.
			
									
						Poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na pigwówkę - pomożecie ? Zależy mi żeby była bardziej słodka, niż wytrawna.
WRCfanova 
						Re: Przepisy i przypisy
Megis,  Jak jeszcze potrzebne, to oprócz cukru i wódki w pierwszym etapie nic nie trzeba. Później już spirytusu należy dodać.
Ja robię w wersji na totalnego lenia - pigwa umyta ląduje w całości w malakserze na najgrubszych ząbkach. Kiedyś pierwszy raz ręcznie kroiłem, wydłubywanie pestek, imo szkoda czasu.
Proporcji nie ma, są na oko. Wiórki z malaksera przesypuję warstwowo cukrem, po kilkunastu dniach jak to opadnie zalewam wódką i pozostawiam na parę miesięcy. Stoi w ciemnym, nie ma co mieszać ani zaglądać. Następnie zlewamy sok, doprawiamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc, dwa. No i wtedy ostatecznie ustalamy moc i słodycz, można na cukrze trzcinowym zrobić część i jest inny aromat trochę.
Ważne ! Po odcedzeniu nie wywalamy nic tylko zalewamy czystym spirytem na następne parę miesięcy - mamy wersję wytrawną która też jest warta spożycia
 
PS piszę o pigwie z krzaka tej małej a nie o pigwowcu, możesz podzielić na kilka słoików i eksperymentować z ilością cukru.
			
									
						Ja robię w wersji na totalnego lenia - pigwa umyta ląduje w całości w malakserze na najgrubszych ząbkach. Kiedyś pierwszy raz ręcznie kroiłem, wydłubywanie pestek, imo szkoda czasu.
Proporcji nie ma, są na oko. Wiórki z malaksera przesypuję warstwowo cukrem, po kilkunastu dniach jak to opadnie zalewam wódką i pozostawiam na parę miesięcy. Stoi w ciemnym, nie ma co mieszać ani zaglądać. Następnie zlewamy sok, doprawiamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc, dwa. No i wtedy ostatecznie ustalamy moc i słodycz, można na cukrze trzcinowym zrobić część i jest inny aromat trochę.
Ważne ! Po odcedzeniu nie wywalamy nic tylko zalewamy czystym spirytem na następne parę miesięcy - mamy wersję wytrawną która też jest warta spożycia
PS piszę o pigwie z krzaka tej małej a nie o pigwowcu, możesz podzielić na kilka słoików i eksperymentować z ilością cukru.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
						Živela Jugoslavija!
Re: Przepisy i przypisy
Małe owoce, z krzaka, to pigwowiec.inquiz pisze:PS piszę o pigwie z krzaka tej małej a nie o pigwowcu, możesz podzielić na kilka słoików i eksperymentować z ilością cukru.
Większe owoce, z drzewa, to pigwa.
Na nalewki nadają się oba owoce, ale trzeba pamiętać, że pierwszy jest znacznie bardziej kwaśny.
Re: Przepisy i przypisy
Лукашэнка,   
 a mi się jakoś odwrotnie zakodowało. Ja mam dostęp do tych małych kwaskowych tylko.
			
									
						Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
						Živela Jugoslavija!
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 0
 - Polubione posty: 0
 
Re: Przepisy i przypisy
Przeczytałem ten artykuł i doszedłem do wniosku że nie wiem nic o jedzeniu  
 
http://bibliasmakow.pl/warsztaty-dzikie ... ania-cz-1/
Z drugiej strony to pokazuje, jak bardzo uboga jest nasza dieta
			
									
						http://bibliasmakow.pl/warsztaty-dzikie ... ania-cz-1/
Z drugiej strony to pokazuje, jak bardzo uboga jest nasza dieta
Re: Przepisy i przypisy
A dzisiaj kolejny eksperyment. 
Miały być standardowe kluchy z klopsikami w pomidorach. Ale coś mnie podkusiło żeby do mięsa dodać trochę orzechów włoskich, uprzednio potraktowanych moździerzem. Efekt dość zaskakujący, bo orzechy wyszły słodkie, przynajmniej w porównaniu z papryką i pieprzem. Ale i tak było zajebiście.
			
									
						Miały być standardowe kluchy z klopsikami w pomidorach. Ale coś mnie podkusiło żeby do mięsa dodać trochę orzechów włoskich, uprzednio potraktowanych moździerzem. Efekt dość zaskakujący, bo orzechy wyszły słodkie, przynajmniej w porównaniu z papryką i pieprzem. Ale i tak było zajebiście.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
						Re: Przepisy i przypisy
Na zimowe wieczory polecam pokrojone do miski banany, jabłka, pomarańcze i co tam jeszcze z owoców sie wala.
Całośc okraszona rodzynkami w rumie...
Mniam.
			
									
						Całośc okraszona rodzynkami w rumie...
Mniam.
Re: Przepisy i przypisy
FUX pisze: w rumie
A co zrobić z owocami ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
						- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 0
 - Polubione posty: 0
 
Re: Przepisy i przypisy
leon pisze: A dzisiaj kolejny eksperyment.
Miały być standardowe kluchy z klopsikami w pomidorach. Ale coś mnie podkusiło żeby do mięsa dodać trochę orzechów włoskich, uprzednio potraktowanych moździerzem. Efekt dość zaskakujący, bo orzechy wyszły słodkie, przynajmniej w porównaniu z papryką i pieprzem. Ale i tak było zajebiście.![]()
Pamiętaj tylko, żeby włoskie orzechy namoczyć przed obróbką, tak ze 4 godziny odlewając czasem wodę. Namoczone orzechy (jak i inne pestki) wypłukują inhibitory i mają dużo większe właściwości odżywcze. Czyli takie, o których pisze się w tabelkach
Tu trochę na temat
http://www.surowo.pl/dieta-surowo/155-d ... chy-ziarna
Z dań orzechowych dobra jest np ryba pieczona w migdałach
A ja dzisiaj skromnie jarzynową z cukinią i fasolą, ale zaraz będę piekł topinambur z burakami
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 82 razy
 - Polubione posty: 6 razy
 
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 0
 - Polubione posty: 0
 
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte,  a co? Coś nie halo?
Nie mów też, że buraków z cynamonem nie jadłaś
 nie wiesz co tracisz  
			
									
						Nie mów też, że buraków z cynamonem nie jadłaś
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 0
 - Polubione posty: 0
 
Re: Przepisy i przypisy
FUX pisze: Wklej przepis na tę miksturę.
Pieczesz buraki i kroisz na plasterki (albo jak jesteś leniwy to kupujesz starte i podgrzewasz na patelni), posypujesz cynamonem i już
Małżonka woli z gałką muszkatołową. Oczywiście można też pieprz i sól albo co kto woli
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 82 razy
 - Polubione posty: 6 razy
 
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek
 - Polubił: 82 razy
 - Polubione posty: 6 razy
 
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte,  wszystko halo, tylko topinambur w dużej ilości hmmmm to jak fasolka