Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple

Post 25 sty 2014, o 00:00

Arno pisze:Mój drogi, ale porównałeś prosty tablet z wypasionym komputerem.
A inne firmy nigdy z nikim się nie kłócą, bo nie są korporacjami w ogóle.
Prosty tablet za 3000 zł?
Prosty to można kupić już za jakies 500 albo 600. ;-)

A co do kłótni: niewątpliwie jest zasadnicza różnica między platformą peceta, do której mnóstwo niezależnych firm produkuje różne swoje podzespoły i ty jaki użytkownik możesz je sam dość dowolnie dobierać i zastępować,
a takim Apple, do którego wprawdzie też możesz cokolwiek dokupić, ale zwykle z takim samym logo.
;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 25 sty 2014, o 08:55

Łukaszenka, nie rozumiem tego sporu. Nikt nikogo nie zmusza do wydawania niebotycznych pieniędzy za fatalne komputery, których nie można rozbudowywać - bo przecież jakieś 97% użytkowników, a zwłaszcza kobiety i tacy jak ja, chcą rozbudowywać.
a tablet, nie ważne, czy za 500 czy 3000 to jednak zabaweczka w porównaniu do mocnego komputera.
Chcesz wydać 500, wydawaj, chcesz 3000, proszę. Ale przypominam - to jest zawsze kwestia wyboru. Wolnego wyboru.

Przez ciekawość zapytam jedynie i przez niebywałą wprost wrodzoną grzeczność i takt - czy przez ostatnie 5 lat rozbudowywałeś firmowe laptopy? Nie liczymy dodawania pamięci RAM.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 sty 2014, o 09:15

Arno pisze: FUX nie wrzucaj ukaszenkowych zdań jako moich. Wdzięczność będzie dozgonna.
Najmocniej.... :wall: :oops:

Лукашэнка, tak ogólnie, prócz tabletu, jak długo pracowałeś na japku?
Tak szczerze!
Ile razy zajebiste lenovo/ibm nie wyłączył się po zamknięciu, klapy, ile razy nie podniósł, ile razy trzeba było zrobić twardy reset, ile razy poszły się gonić wszystkie rozgrzebane dokumenty, ile razy, ile razy, jaki jest stan baterii po roku użytkowania, co to jest kabel zasilający po 0,5-1h pracy, co to jest, co to jest, etc.
Z pozycji użyszkodnika Windowsów przez jakieś dwadzieścia parę lat i kilku lat jabłek, to ja naprawdę wybór mam jeden.
A gdybym nawet musiał posiadać jakiś „dziwny" program na windzie, to dograłbym drugi system.

To tak, jak plastikowe drewno i aluminium w Fordzie a drewno, skóra, aluminium w LR, Jaguarze.
Niby to samo... ;-) :-/

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 10:03

UWAGA MAC MIAŁ WCZORAJ 30 LAT! Link na dole.

Wiecie wy co, gadają różne rzeczy o tym APPLE'u, ale pamiętam jak się przesiadłem z przenośnej Toshiby na Calassica chyba w 91wszysm.
Nagle życie stało się rajem, widziałem co piszę, fonty były widoczne, format był widoczny i nie musiałem się domyślać, co to może z tego wyjść i dopiero po wydrukowaniu wiedziałem… NIE. Mac był wtedy z przodu. Potem pojawiły się Windowsy, które były kopią na mój niewykształcony gust tego, co Mac już miał - ikony, foldery, przenoszenie myszą….
I pytam się, dlaczego ja, niewykształcony informatycznie nic a nic, za nic nie mogłem sobie radzić z Toshib a w MAC mogłem grzebać w systemie dzięki rogramowi resedit? I nic nie zepsuć i zmienić sobie na przykład układ na klawiaturze????
Bo MAC jest dla ludzi a nie dla informatyków.
Głowny zarzut, jaki tu słyszę to ARCHITEKTURA… ja mam w dupie architekturę, bo studiowałem filologię.
Komputer ma działać. Ma działać mojej matce, 89 lat ( Toshiba - ale nie rozbudowywana i miliony stron na tym MIMO NIE ROZBUDOWYWANIA napisane), działa bez rozbudowy mojemu ojcu, moim dzieciom działają i Maci i Pecety… Tak, znam kolegę, sąsiada - on bez przerwy zmienia i rozbudowuje… ale ja nie. I nie znam nikogo u mnie w pracy, kto by grzebał w firmowym laptopie. I jakoś bez grzebania w owej ARCHI-KURWA-TEKTURZE całe firmy działają.
Tylko jak pisze FUX, te pecety się wieszają, łapią wirusy itepe… JA w życiu na Macu wirusa nie miałem.

A TERAZ UWAGA, dziś ściągłem ze strony amerykańskiego pisma ( polecam pismo)
http://www.theatlantic.com/technology/a ... ay/283314/

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 10:17

Fakt. 4 RAMu dołożyłem oraz kupiłem Time Capsule.
Cała ingerencja w system...
Aha. Raz udało mnie się przez przypadek wyczyścić dysk w całości. :oops:
Wrócił włącznie z fotką na pulpicie, drukarkami, etc.
Ale ja się nie znam.
Chodzi.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 252 razy
Polubione posty: 533 razy

Post 25 sty 2014, o 10:25

Tacy duzi a tak się dają wpuszczać w kanał. :mrgreen: Ja się zapytałem szefa ile czasu zajęła mu przesiadka na Maca i jak było. Od 4 lat pracuje, do dziś nie ma dla niego zadowalającego rozwiązania dla MS Project (parallelsów i takie tam) do tego na początku było jak to powiedział "bumpy". Jak mam się wściekać i być jedynym serwisantem mojego firmowego laptopa to stanowi to dla mnie dyskomfort pracy i tyle. Nie dla wszystkich praca to wysłanie maila i napisanie oferty w Wordzie. Czasami trzeba ciut więcej.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 10:27

Chloru, ale na nasze potrzeby styka i jesteśmy zadowoleni.
Co kto potrzebuje...

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 10:49

Arno pisze:Chcesz wydać 500, wydawaj, chcesz 3000, proszę. Ale przypominam - to jest zawsze kwestia wyboru. Wolnego wyboru.
Ależ oczywiście, przecież nie spieramy się o to.
Wydaliśmy na iPoda z Retiną 3000 zł, tylko i wyłącznie dlatego, że żona miała na to chęć i zarazem było nas na to stać.
Nie ma co próbować racjonalizować tego zakupu.
Równie dobrze nie ma sensu tłumaczyć, że jakaś torebka Wittchen jest całkiem dobra, gdy żona ma akurat ochotę na torebkę Louis Vuitton.
;-)

Arno pisze:Przez ciekawość zapytam jedynie i przez niebywałą wprost wrodzoną grzeczność i takt - czy przez ostatnie 5 lat rozbudowywałeś firmowe laptopy? Nie liczymy dodawania pamięci RAM.
Dość często wymieniam baterie. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że intensywnie użytkowany Mac będzie miał po 3 latach baterię jak dobrą jak nowa?
Dołożyłem raz wewnętrzną antenę 3G.
I to chyba wszystko, bo staram się dobierać konfigurację, która potem spełni moje potrzeby.

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 10:59

FUX pisze:Лукашэнка, tak ogólnie, prócz tabletu, jak długo pracowałeś na japku?
Tak szczerze!
Tak, nie nauczyłem się cenić zalet Maca.
Tak jak Ty nie nauczyłeś się cenić zalet matowego ekranu czy TrackPointa.
No cóż, nikt nie jest doskonały.

FUX pisze:Ile razy zajebiste lenovo/ibm nie wyłączył się po zamknięciu, klapy, ile razy nie podniósł, ile razy trzeba było zrobić twardy reset, ile razy poszły się gonić wszystkie rozgrzebane dokumenty, ile razy, ile razy, jaki jest stan baterii po roku użytkowania, co to jest kabel zasilający po 0,5-1h pracy, co to jest, co to jest, etc.
Nic takiego mi się nie przydarza.
Od wielu lat.
Gdybym był sfrustrowany pecetem, to być może też bym chciał zmiany. Ale ja jestem zadowolony.
FUX pisze:To tak, jak plastikowe drewno i aluminium w Fordzie a drewno, skóra, aluminium w LR, Jaguarze.
Niby to samo... ;-) :-/
FUX, a gdzie ty masz to drewno w swoim Disco?
Nie masz. Tak jak ja w Fordzie nie mam.
Nie masz bo kupiłeś najbardziej gównianą (czytaj: najtańszą) wersję.
Czyli chodzi o samo dowarościowanie się produktem marki premium?
Tak to bywa często również motywem do zakupu produktów Apple.
Ale mnie styka Ford i Lenovo.
I nie mam zamiaru tego leczyć.
;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 11:01

Лукашэнка pisze: Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że intensywnie użytkowany Mac będzie miał po 3 latach baterię jak dobrą jak nowa?
Może jak nowa nie będzie, ale na te kilka h pracy styka. ;-)
WiFi, net, program pocztowy, pliki biurowe, sporo PDFów o dużym rozmiarze; wtedy słychać, że komp ma chłodzenie.
W Lenovo po roku było 20 min. Kolejna dubeltowa padła po pół roku. O „jasności" matrycy nawet nie warto pisać. :wall:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 25 sty 2014, o 11:04

FUX, w prawie 4 letnim Acerze bateria styka mi na kilka godzin jeszcze więc to żaden wyczyn. Dodatkowo wymiana baterii w takim urządzeniu to pikuś w porównaniu do tych klejonych baterii w Makach z Retiną.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 11:21

No to znaczy, że Acer lepszy pod kątem baterii od Lenovo/Ibm czy sprzętu Łukaszenki.
Asus także dawał radę.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 11:27

FUX, zupełnie nie masz racji. To oznacza, że miałeś pecha i baterie padają statystycznie tak samo w różnych markach.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 11:32

Może.

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 25 sty 2014, o 11:46

Argument baterii to żaden argument... Ja trafiłem w swoim IBM na baterię z wadliwej serii, zamiennik działa a jak działa a kilkunastoletnia Toshiba kupiona z 2,5 roku temu za 150zł mająca ponad 10 lat(to jeszcze epoka pentium 3 i <1GHz) dalej śmiga... To znaczy, że Toshiba jest dobra? Nie, jest to sprzęt generujący problemy(nawet chcąc używać odpowiednio starego oprogramowania).

FUX, uczepiłeś się akurat Lenovo i serii Thinkpad, z której to laptop wytrzymał w moich rękach ponad 4 lata(i dalej działa)...
FUX pisze:Ile razy zajebiste lenovo/ibm nie wyłączył się po zamknięciu klapy
hmm, nigdy, z resztą windows jak i linux pozwalają na zmianę opcji zasilania i tego co się dzieje po zamknięciu klapy
FUX pisze:ile razy nie podniósł
nigdy
FUX pisze:ile razy trzeba było zrobić twardy reset
nie przypominam sobie
FUX pisze:ile razy poszły się gonić wszystkie rozgrzebane dokumenty
ani razu
FUX pisze:jaki jest stan baterii po roku użytkowania
mam zamiennik, ale nie było mnie stać na nowy laptop
FUX pisze:co to jest kabel zasilający po 0,5-1h pracy
takie coś między gniazdkiem a zasilaczem
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 12:01

siewcu pisze: uczepiłeś się akurat Lenovo i serii Thinkpad, z której to laptop wytrzymał w moich rękach ponad 4 lata(i dalej działa)...
Moje Lenovo także; od dwóch lat leży gdzieś w torbie w kącie.
Oddam za 500.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 25 sty 2014, o 12:16

Лукашэнка pisze: W moim środowisku zawodowym Mac jest ezgotyczny, a linia modeli Lenovo ThinkPad całkiem popularna.

W moim jest zupełnie przeciwnie, tj jest sporo Thinkpadów, ale jest mnóstwo makówek. I o czym to świadczy?
Też mam T430, jest to bez wątpienia solidny sprzęt, ale nie ma w nim nic finezyjnego.

Chloru rozważ taką opcję, bo w "moim środowisku zawodowym" jest ona bardzo popularna. Kup Maca, zainstaluj VMware Fusion i masz i MacOSa i Windowsy kiedy tylko potrzebujesz. Ja chyba trochę żałuję, że tak nie zrobiłem.
Arno pisze: Ile razy zajebiste lenovo/ibm nie wyłączył się po zamknięciu, klapy, ile razy nie podniósł, ile razy trzeba było zrobić twardy reset, ile razy poszły się gonić wszystkie rozgrzebane dokumenty,

To akurat prawda. Już dwa razy uśpiony thikpad włączył mi się w plecaku i doprowadził się do temperatury wrzenia, tak, że nie można było go dotknąć.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 12:37

Łukaszenka, bateria i antena - czyli rozmowa o ARCHITEKTURZE, rozbudowach jest bezcelowa.
Są takie branże, gdzie MAC jest niezbędny.
Zaraz ktoś powie, że nieprawda, bo dźwięk np można na PC. Można. Tylko, że cała branża ma wszystko na macu i w zasadzie podstawowy program do dźwięku na całym świecie też jest na Maca.
Jak już wspomniano wyżej, co komu potrzebne.
U mnie we firmie są i Maci i lenovo. W zależności od tego, co kto robi.

Musicie posłuchać wykładów o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia.
Również interesu∆ące jest to, że na ogół w takich dyskusjach zwolennicy PC są bardziej nietolerancyjni niż Applowcy.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 25 sty 2014, o 12:42

FUX pisze: Oddam za 500.

A co to za model ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 25 sty 2014, o 13:35

FUX pisze: Moje Lenovo także; od dwóch lat leży gdzieś w torbie w kącie.
Oddam za 500.
coś więcej możesz napisać?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 281 razy

Post 25 sty 2014, o 13:55

Moja bateria po trzech latach zglasza awarie ale działa normalnie, więc olewam :-)
Przez wielel lat korzystałem z PC i kult Cupertino był mi obcy i niezdozumiały zupełnie.
Nawet jak kupiłem Macbooka, to chciałem na początku Windows instalować :oops:
A potem... Klik... I już nie pamiętam co takiego w tym Windowsie było ważnego...
Oczywiście - do takiej pracy jak kolega Chlor potrzebuje, to z Maciem może być ciężko, choć pewnie dobrze ustawiony dawałby radę na dwóch systemach na przykład.
Jest takie powiedzenie: Once you go Mac, you'll never go back... :-)
I to prawda jest.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 14:44

Bilex pisze: Once you go Mac, you'll never go back...
He, he.. siewcu, leon, muszę podnieść system.
Na pewno XP na sztywno na dysku, 15", ryska na matrycy, suwak ryglowania matrycy na słowo honoru.
Lenovo 3000 N100, Centrino Duo.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 25 sty 2014, o 15:18

FUX pisze: 15"

Dziękuję, szukam czegoś bardziej poręcznego, 13" - 14"max.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 sty 2014, o 20:06

Konto usunięte pisze: Chloru rozważ taką opcję, bo w "moim środowisku zawodowym" jest ona bardzo popularna. Kup Maca, zainstaluj VMware Fusion i masz i MacOSa i Windowsy kiedy tylko potrzebujesz. Ja chyba trochę żałuję, że tak nie zrobiłem.
jaki sens kupowania maka, żeby stawiać na wirtualce windoze? Nie lepiej kupić laptoka za mniej jak 2k pln i mieć od razu mało wydajną maszynę? ;-)

Ja mam samsunga, którego kupiłem bez zastanawiania i czytania co on tam ma, z Chlorem zresztą byłem. Działa do dzisiaj wszystko, a to już 4 lata. Bez reinstalacji. Baterię usmażyłem w Australii i nie mam - ale dla mnie laptop jest kompem stacjonarnym, więc ją wyrzuciłem niedawno i nie mam żadnej.

Obok Dell, lat 7. Codziennie w nocy backupuje parenaście serwisów internetowych. Nic mu nie jest, oprócz tego, że matryca około roku 5 zaczęła słabiej świecić (ale u mnie komp pracuje jakieś 18h dziennie).

American? Russsian? All made in Taiwan.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 sty 2014, o 20:10

A.A.A.
Sens kupowania Maca i dodwania do niego WIndowsów ma sens.
Wtedy, kiedy robisz wszystko na MACU, a jakiś program, dajmy na to SAP ( choć to nieprawda) chodzi jedynie na WIndowsach…
Taka dualność daje dość szerokie pole manewru.

W dawnych Macach tak mieliśmy w firmie, bo jakieś programy firmowe chodziły tylko na WIndowsach.
Ale to prawda, albo w te, albo wewte.

ODPOWIEDZ