WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 22 sty 2013, o 21:18

Tiaaa, już to widzę ;-)

Mocniejsze auto po remapie, więc się bardziej zapierdziela. Więc pali więcej do kwadratu :-)

hornet
2 gwiazdki
Auto: bug
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 sty 2013, o 21:20

eMTi pisze: hah.. ciekawe, co na to jarmaj
Wiozłem go kiedyś razem z szanowną małżonką przez jakieś 800 metrów więc pewnie powie że jeżdżę jak ciota i stąd się bierze spalanie :-). Dodam jeszcze, że seryjny GT-ek palił mi bardzo podobnie...

krzysiek27
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru

Post 23 sty 2013, o 04:04

Wiecie miałem Vectre B 2,5 V6 192KM która na mieście paliła mi 15l/100km jak jeździłem po obwodnicach i na tempomacie spadało do 13,5l. Mój ojciec natomiast moim autem zszedł do 11,5l i bez tempomatu więc to świadczy ile ja gazu używam (pomijając wariacje :-) )
Wolał bym STI ale no nie ukrywajmy każdy pracuje nie tylko po to żeby tankować auto na dojazdy do pracy, co innego na upalanie :-) W sensie, nie żeby palił 20/100 bo w takim razie to kupie STI na co dzień do jazdy i lanosa z gazem tylko na dojazdy do pracy (około 15km w jedną stronę)

A mam pytanie czysto teoretyczne co do remapowania auta. Dało by się wgrać jakiś dwie mapy jedną sportową a drugą jakąś zamulającą i je przełączać jakimś przyciskiem czy czymś takim czy to jest nierealne? Pytam bo na elektronice i tych bajerkach się nie znam kompletnie.

Z tego co pamiętam to jak jeździłem GTkiem to spalił mi około 15l przy względnie normalnej jeździe.

A co do cen części zamiennych czy rzeczywiście komplet amorków do STI kosztuje 4000zł i tarcze po 900zł za przód a klocki koło 350zł ? Przeczytałem takie coś w jakimś artykule w gazecie motoryzacyjnej.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 23 sty 2013, o 07:05

Działających klocków za 350 to raczej nie kupisz. Tak około razy dwa to pewnie dolna granica ;-)

Na seryjnym kompie chyba 2 map się nie zrobi.

mamgx
2 gwiazdki
Auto: impreza gx

Post 23 sty 2013, o 10:00

To zależy do czego ten samochód ma służyć...
B Group , WRC fun

niuniek
4 gwiazdki
Auto: impka

Odp: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 23 sty 2013, o 10:59

Jak nie zrobi jak ja mam :-)
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek

Post 23 sty 2013, o 11:36

A widzisz, nie wiedziałem że seryjny komp daje taką mozliwość.

niuniek
4 gwiazdki
Auto: impka

Odp: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 23 sty 2013, o 11:39

Tak jak z 95 :-P
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek

Post 23 sty 2013, o 11:41

A tam dla odmiany nie masz racji :evilgrin:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 23 sty 2013, o 12:24

krzysiek27, z tego co pamiętam, to taka możliwość jest od hawk-eye (MY2006).. możesz mieć na standardowym kompie 2 mapy, przłączane przyciskiem.. niuniek, Ty nie zmieniałeś kompa czasem?

Z cenami części to temat rzeka... pytanie, czy kupujesz zamiennik oryginału, czy coś tuningowego (w sensie o parametrach przewyższających serię). Okolice 4000np. kosztuje zestaw Tein SuperStreet (przynajmniej jakiś czas temu tyle kosztował i to nawet ze sprężynami). A seryjne? ASO chce ok 9000 ;-) Z tarczami jest jeszcze lepiej.. Oryginalne tarcze nie-w-ASO (więc już z założenia trochę taniej) to koszt 3000zł... na sam przód :wall: Dużo lepszy zamiennik, nacinany DBA 4000 slotted - 1600zł... A dla odmiany ja znalazłem super tarcze (których przez rok zajechać nie mogłem mimo kilkunastu wizyt na torze, w większości na zawodach) za.... 350zł komplet na przód ;-)
Natomiast co do kloców, to też rozpiętość jest ogromna, poczynając od 150zł za aftermarketowy shit, który w ogóle nie hamuje do kwot pod 1600zł (cały czas mówimy o zestawach tylko na przód) za wyczynowe. Jednym z najlepszych stosunków ceny do jakości, jeśli chodzi o klocki parametrami przewyższające serię, mają Winmaxy i Hawki.. Przykładowo Hawk HPS lub HP+ to koszt ok 700zł. Ale klocki do WRXa nie będą dużo tańsze... dla producenta różnić się będą tylko kształtem i rozmiarem. Cała reszta zostaje taka sama, więc zasadniczo kosztują mniej, bo po prostu trochę mniej materiału trzeba na nie zużyc i o ile pamiętam, to przy koszcie 700zł klocki do WRXa są tańsze o ok 100zł.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

krzysiek27
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru

Post 24 sty 2013, o 01:43

Dzięki wam wszystkim za rady. W sobotę jadę po STI choć będę też oglądać WRXa ale coś mi się zdaje, że ten estiaj raczej ze mną wróci :-)

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX seria+

Post 27 sie 2013, o 23:37

Trafilem na kawalek wideo, koles gdzies w srodku w skrocie wyjasnia roznice miedzy STI a WRX

Pzw,
MCC
no pain, no gain

http://www.pundit.pl - INTELIGENTNY BUDYNEK

ODPOWIEDZ