Ale ja też mieszkam w bloku i nie mam fotowoltaiki.
Pod firmą mam za 1.6... publiczne albo szybkie to inna bajka. Tylko szybkie są wymagane w trasie. Wtedy koszt paliwa faktycznie zrównuje się z konwencjonalnym napędem.
Ale ja też mieszkam w bloku i nie mam fotowoltaiki.
Pod firmą mam za 1.6... publiczne albo szybkie to inna bajka. Tylko szybkie są wymagane w trasie. Wtedy koszt paliwa faktycznie zrównuje się z konwencjonalnym napędem.
zawsze można 1h pod Lidlem... ale ile można codziennie czasu do Lidla jeździć i siedzieć tam godzinę...
pomijając znaczny spadek zasięgu - to to samo zauważyłem w LEAFie, oraz w Volvo. Nie dogrzewa dmuchawa dołu - głównie nawiew na górną połówkę auta
zakładasz że nie będzie dni z większą ilością "dalszych" zleceń, zimy, bardzo upalnego lata... i nie będziesz musiał doładowywać w ciągu dnia po stawce 3x wyższej?
Nuda... ale do Lidla mam 3 minuty na piechotę. Mógłbym pójść, zostawić auto i wrócić do domu.
W nowych autach jest pompa ciepła, podobno znacząco poprawia efektywność zimą. Dodatkowo trzeba trochę zmienić przyzwyczajenia i więcej korzystać z grzanych zydli i kierownicy.
Zmień dostawcę energii jak masz w ciągu dnia stawkę 3x wyższą. Właśnie takie gadanie bez sensu byle pasowało pod tezę jest jednym z większych problemów z autami elektrycznymi. Zraz po infrastrukturze ale jak juz pisałem wyżej 3000 punktów ładowania czeka na odbiory. Pewnie potrzeba kolejnych tysięcy ale coś się w temacie rusza.
W ciągu dnia nie mam stawki 3x większej. Jakieś 10-15 groszy różnicy. Problemem może być moc, bo w ciągu dnia wszystko pracuje i pewnie będzie możliwe ładowanie tylko z gniazdka 230V. Ograniczeniem też jest większa liczba aut elektrycznych. W tej chwili nie bardzo mam możliwość ładowania więcej niż jednego auta na lokal, bo mocy może nie wystarczyć do ładowania np. 7,5 KW
W takiej sytuacji należy wystąpić do operatora (niekoniecznie jest to sprzedawca energii) o zwiększenie mocy przyłącza.
Na jednym lokalu moc już jest na maxa w stosunku istniejącej instalacji. Bez wymiany całej instalacji od złącza nie ma możliwości zwiększenia mocy. Na drugim jakiś zapas jest.
No instalacja i przyłącze musi pozwolić.
Dokładnie. Jak kogoś stać na osobny samochód do jazdy wkoło komina i inny normalny do normalnej jazdy. Czyli jak napisałem wcześniej, fanaberia bogatego.
Przyjmijmy te 30 kWh/100 km z rowerami i ogarniesz to z jednym postojem. Po drodze jest jakieś 10 ładowarek. :-P
No właśnie. Do Świnoujścia masz ~450 km pewnie. Więc z rowerami i zużyciem nawet 35 kWh/100 km zrobisz ~300 km bo masz jakies ~100 kWh baterii netto. Jeden postój po drodze wystarczy. Jak nie pijesz kawy w trasie to weź se w termos z tego zajebistego ekspresu.
FUX dysponował kamienicą, raczej pamięta ile to paliło
Co ma wyjść? Oprócz EX60 nie kojarzę żeby coś mieli wypuścić.
Oprócz tego, że nie lubię SUVów to ma to sens. Duży zasięg na prądzie, podobno 200 km. Jak na PHEV świetny wynik.
Mógł zostać rentierem a został baristą.
Kamienica była zasilana paliwem rolniczym, więc raczej nie paliła dużo. :)